Τα ορόσημα του Δεκεμβρίου καθορίζουν την πορεία του Κυπριακού το 2024

Αναμφίβολα, οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν και σε μεγάλο βαθμό καλλιέργησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την εκλογή του, σε σχέση με το Κυπριακό, είναι πραγματικότητα ότι διαψεύσθηκαν. Όχι γιατί ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε κάποιο λάθος, ή δεν προσπάθησε όσο έπρεπε. Αντιθέτως, η στάση σχεδόν όλων των κομμάτων και ειδικά των δύο μεγάλων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, καταδεικνύει πως και αυτά θεωρούν πως ο Πρόεδρος, προσπάθησε πολύ για να ξεκλειδώσει το Κυπριακό.

Όλες οι προσπάθειες του ωστόσο προσέκρουσαν στην άρνηση του Ερσίν Τατάρ, που κατάφερε να καταρρίψει κάθε προσπάθεια που έγινε, είτε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είτε από τον Αντόνιο Γκουτέρες, είτε από θεσμούς και προσωπικότητες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ακόμα και των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι απαντήσεις για τη νέα απεσταλμένη και οι πυκνές εξελίξεις του Δεκεμβρίου που επηρεάζουν το Κυπριακό

Σε αυτό το πλαίσιο η προσοχή στρέφεται πλέον, στα ορόσημα του Δεκεμβρίου. Μια σειρά από εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, ενδεχομένως να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις όποιες προσπάθειες, μας επιφυλάσσει το 2024 για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα αναμένεται:

  • να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα του απεσταλμένου
  • η επίσκεψη Ερντογάν την Πέμπτη στην Αθήνα
  • η κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση των δύο ηγετών, μετά από την πρόσκληση Στιούαρτ
  • η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα έχει τα Ευρωτουρκικά στην ατζέντα

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, σε ότι αφορά στο θέμα του απεσταλμένου, θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν και αυτή τη φορά, ο κατοχικός ηγέτης, βάλει προσκόμματα στην πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες. Την προηγούμενη φορά, βρήκε ως δικαιολογία ότι η Τζούλι Μπίσοπ, έχει καταγωγή από την Αυστραλία, η οποία είναι μέλος της Κοινοπολιτείας, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, συνεπώς δεν θα ήταν αντικειμενική. Αυτή τη φορά, η Μαρία Άγκελα Κουελλάρ κατάγεται από την Κολομβία, συνεπώς, θα είναι δύσκολο για τον Τατάρ, να εντοπίσει ανάλογη πρόφαση που να μην επιτρέψει στην πρώην Υπουργό Εξωτερικών της λατινικής χώρας, να αναλάβει καθήκοντα.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες, με την επίσημη τοποθέτηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, σε σχέση και με τον διορισμό, αλλά και τους όρους εντολής της κας. Κουελλάρ. Αναμένεται πάντως, πως μετά την ενημέρωση στην οποία θα τύχει, θα αναλάβει άμεσα καθήκοντα και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένεται η κάθοδός της στην Κύπρο.

Από εκεί και πέρα, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη, όπως χαρακτηρίζεται, επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Η εκτίμηση που επικρατεί, είναι πως το κλίμα της επίσκεψης θα είναι ιδιαίτερα θετικό, αφού στην παρούσα φάση, ο Τούρκος Πρόεδρος, βρίσκεται σε φάση ανοίγματος και με διάθεση βελτίωσης των σχέσεων της Άγκυρας με χώρες, που στο παρελθόν είχε διαφορές. Το Κυπριακό δεν αναμένεται να είναι ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν ψηλά στην ατζέντα, ωστόσο δεν αποκλείεται να τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενδεχομένως να αναφερθεί στις προϋποθέσεις για βελτίωση των σχέσεων και προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά και στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Τα μηνύματα που θα στείλει ο Τούρκος Πρόεδρος από την Αθήνα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Λευκωσία, η οποία γνωρίζοντας τις σχέσεις εξάρτησης του Τατάρ από την Άγκυρα, επιδιώκει σε μια αλλαγή στάσης και ρητορικής.

Σε μια άλλη εξέλιξη το δικό της ενδιαφέρον έχει και η ετήσια δεξίωση που διοργανώνει ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στις 11 Δεκεμβρίου, για την οποία έχουν λάβει πρόσκληση και οι δύο ηγέτες. Ήδη ο Νίκος Χριστοδουλίδης με δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως είναι πάντα ανοικτός σε οποιαδήποτε πρόσκληση-συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, ενώ υπενθύμισε πως τον έχει προσκαλέσει κατ΄ επανάληψη και για συζητήσεις και για κοινωνική συνάντηση. «Δεν έχω τίποτε να ανησυχήσω. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι επιδιώκουμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις και οποιαδήποτε ευκαιρία μου δίνεται να είστε σίγουροι ότι θα την αξιοποιήσω», δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο Πρόεδρος.

Πάντως, για την Τουρκία, το πιο σημαντικό ορόσημο του Δεκεμβρίου, είναι αυτό της Συνόδου Κορυφής, όπου θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ήδη η «Κοινή Δήλωση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τρέχουσα Κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», που ετοιμάστηκε από τον Ζοζέπ Μπορέλ και θα υποβληθεί στους ηγέτες των 27, χτυπά καμπανάκι στην Άγκυρα, αφού πέραν όλων των υπολοίπων, παραπέμπει ακόμα και στην προειδοποίηση για κυρώσεις του 2021. Επιπλέον στην Κοινή Δήλωση, ιεραρχείται πολύ υψηλά το Κυπριακό, όπως και τα Ελληνοτουρκικά, πράγμα που ασκεί επιπλέον πίεση. Το παρελθόν βέβαια, έχει αποδείξει πως ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν υπολογίζει και ιδιαίτερα ανάλογες δηλώσεις και επιλέγει, να χρησιμοποιεί τα ερείσματα που διαθέτει εντός συγκεκριμένων χωρών της ΕΕ, για να επιτυγχάνει τους σκοπούς του, χωρίς κυρώσεις.

Τέλος, τον ερχόμενο Ιανουάριο, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα προσχέδια των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σημαντικό ρόλο για τη σύνταξη των εν λόγω προσχεδίων θα παίξει ο Κόλιν Στιούαρτ, που στις αρχές του νέου χρόνου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα προσχέδια των εκθέσεων πιθανότατα να επιδοθούν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ οι τελικές εκθέσεις θα κυκλοφορήσουν πιθανώς γύρω στις 13 Ιανουαρίου που είναι η περίοδος κατά την οποία θα υπάρξουν διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή του κ. Στιούαρτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απάντηση της τουρκικής πλευράς, οι προφάσεις Τατάρ και η αναμονή της Λευκωσίας

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους