Υποστήριξε πως άλλα του είπε ο Πρόεδρος και άλλα έκανε για τους συμβούλους ο Ελεγκτής

Κι άλλο λάδι στη θεσμική φωτιά που μαίνεται έριξε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καθώς επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με το ζήτημα των συνεργατών του -τον διορισμό κάποιων εκ των οποίων θεωρεί παράνομο- κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ του είχε αναφέρει από τον περασμένο Μάιο ότι θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, επέλεξε τελικά να μην το κάνει.

Ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών έχει φουντώσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με κατηγορίες περί fake news και πολιτικών σκοπιμοτήτων από τη μία και αναφορές πως «ντράπηκε και η ντροπή» από την άλλη, στην ουσία ο κ. Μιχαηλίδης επανέφερε το ζήτημα των διορισμών που έγιναν από τη νυν Κυβέρνηση και δέχθηκε έντονες επικρίσεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου ξεχάστηκαν. Η ίδια η Κυβέρνηση επιδίωξε τη ρύθμιση του ζητήματος με την κατάθεση του νομοσχεδίου, παραδεχόμενη ουσιαστικά το ζήτημα, και η συζήτηση είχε μετατοπιστεί στις λεπτομέρειες που θα διέπουν αυτούς τους κανονισμούς.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον βαθμό συγγένειας μεταξύ συμβούλου και μέλους της Κυβέρνησης και τη διαδοχικότητα των συμβάσεων, η οποία γινόταν σε σύγκριση με την περίπτωση των συνεργατών των βουλευτών, ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε πως όταν έγινε ο νόμος για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, ήταν για να ρυθμιστεί ένα θέμα που προϋπήρχε εδώ και 20 χρόνια, καθώς υπήρχαν υπάλληλοι δέκα, δεκαπέντε και είκοσι χρόνια και μπήκε μια μεταβατική διάταξη για να μην βρεθούν στον δρόμο. «Τώρα λέμε ότι η Προεδρία πριν από ορισμένους μήνες προσέλαβε κάποιους», είπε. Υπενθύμισε την περίπτωση κοπέλας, «η οποία έχει το δίπλωμα της αισθητικής και φροντίδας ομορφιάς. Είναι η σύμβουλος της πρώτης κυρίας. Να θυμίσω για άλλη κοπέλα, η οποία έχει ένα διετές, που ούτε το λευκό ποινικό μητρώο δεν παρουσίασε».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 10 Μαΐου, μου είχε πει ότι ακόμη και τούτους που έχω σήμερα, πριν ψηφιστεί ο νόμος, εγώ όσους δεν πληρούν τα κριτήρια των κοινοβουλευτικών συνεργατών, θα τους διώξω. Δεν τους έδιωξε, επιλογή του», δήλωσε ενώπιον της Βουλής ο Γενικός Ελεγκτής.

Η θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πρόσθεσε, είναι ότι αυτές οι προσλήψεις ήταν ούτως ή άλλως παράνομες, επειδή υπέγραφαν το πρότυπο συμβόλαιο που περιλαμβανόταν στη νομοθεσία του Προϋπολογισμού, το οποίο έλεγε ότι τον προσλαμβάνουν για να παρέχει συμβουλές. «Τι συμβουλές μπορεί να παρέχει μία αισθητικός σε θέματα αρμοδιότητας οποιουδήποτε Υπουργού;», διερωτήθηκε. «Καμία συμβουλή. Δεν είναι άτομο που έχει εξειδικευμένες γνώσεις για να παρέχει συμβουλές», πρόσθεσε.

Από τα προηγούμενα στάδια της συζήτησης ήταν γνωστή η θέση κάποιων βουλευτών, ότι δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου για αυτούς τους πολιτικής φύσεως διορισμούς, ωστόσο είχε επικρατήσει η άποψη ότι το πτυχίο είναι μίνιμουμ προσόν. Ωστόσο, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους διερωτήθηκε αν δεν είναι αυτό ρατσιστικό, με τον κ. Μιχαηλίδη να το απορρίπτει. Εξήγησε ότι από τη στιγμή που μιλούμε για κατ’ εξαίρεση πρόσληψη, πρέπει να υπάρχουν μίνιμουμ προσόντα. «Άρα ή αποφασίζουμε ότι θα πρέπει να έχει κάποια μίνιμουμ προσόντα ή θα κάμουμε νόμο για να βολέψουμε αυτούς που προσλήφθηκαν τους τελευταίους μήνες και ο νόμος ουσιαστικά αποσκοπεί στο να νομιμοποιήσει», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της συζήτησης, φαίνεται ότι συνεχίζουν να υφίστανται αρκετές εκκρεμότητες, αν και στις προηγούμενες συνεδρίες είχε διαφανεί πως υπήρξε πρόοδος, καθώς ακόμη δεν έχουν καταλήξει τα κόμματα ούτε για τον βαθμό συγγένειας, ούτε για τα όρια της μισθοδοσίας αλλά ούτε και για το ζήτημα της δυνατότητας ανανέωσης της σύμβασης. Το γεγονός πως η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Πόλυ Παπαβασιλείου, εμφανίστηκε πρόθυμη να υιοθετήσει κάποιες από τις εισηγήσεις βουλευτών για τα ζητήματα συγγένειας και μισθοδοσίας, παρά το γεγονός πως προτιμά την αρχική εισήγηση της εκτελεστικής εξουσίας, ξένισε, πάντως, το ΑΚΕΛ.

Η συζήτηση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός πως, για λόγους αρχής αλλά και ισονομίας, θα πρέπει να είναι συμβατοί οι κανονισμοί που διέπουν τους συμβούλους των Υπουργών και τους συμβούλους των βουλευτών, ωστόσο οι πρόνοιες του νομοσχεδίου διαφέρουν από τη νομοθεσία για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται αυτές οι εισηγήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να καταστήσουν το νομοσχέδιο λιγότερο αυστηρό από την αρχική πρόταση. Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, την επόμενη φορά θα πρέπει να γίνει δίδυμος νόμος για τους συνεργάτες των βουλευτών, επειδή «δεν μπορούμε να νομοθετούμε για τους άλλους πλην του οίκου μας».

Ερωτηθείς, μετά το τέλος της συνεδρίας, σχετικά με τις έντονες τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «παρανομεί» και ότι «άλλα υποσχέθηκε και άλλα κάνει» και ότι «θέλει να καλύψει με τη νομοθεσία αυτές τις παρανομίες», ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ειπώθηκε στη συνάντηση που είχαν τον Μάιο, προσθέτοντας πως η πρόθεση της Κυβέρνησης, η οποία αντανακλάται μέσα από το κείμενο του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί, είναι να μην υπάρχει καμία αναδρομικότητα στις συμβάσεις αυτές, είναι συγκεκριμένη και ως προς τον βαθμό συγγένειας που μπορούν να έχουν οι Υπουργοί με τους συνεργάτες τους και ως προς και τον αριθμό των συμβάσεων που μπορεί να έχει ένας συνεργάτης με ένα Υπουργό. «Από εκεί και πέρα, το τι ειπώθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση θα ήταν άκομψο εκ μέρους μου να το σχολιάσω», πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο Μαρίνος Μουσιούττας της ΔΗΠΑ, σχολίασε ότι «κακώς κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γενικός Ελεγκτής».

Δειτε Επισης

Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό