Βαθαίνει η ρήξη μεταξύ Προεδρικού και Οδυσσέα-«Fake news» η μια πλευρά, «ντράπηκε κι η ντροπή» η άλλη

Νέες διαστάσεις, λαμβάνει η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Προεδρικού, αφού μετά τις χθεσινές αιχμές από τον αν. κυβερνητικό εκπρόσωπο περί διαρροών, ο κ. Μιχαηλίδης, με αφορμή νέες δηλώσεις του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, βγήκε στην αντεπίθεση και χρησιμοποίησε βαρύς χαρακτηρισμούς. «Ντράπηκε και η ντροπή», έγραψε μεταξύ άλλων ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απαντώντας στις δηλώσεις του Βίκτωρα Παπαδόπουλου, που νωρίτερα σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες και fake news.

Αφορμή για την κόντρα μεταξύ Ελεγκτή και Προεδρικού, στάθηκε ένα χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ελέγχεται για τα επιδόματα που λάμβανε την περίοδο 2014-2018 και μετά από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, θα κληθεί να επιστρέψει αρκετές χιλιάδες ευρώ στο κράτος. Τα χθεσινά δημοσιεύματα σχολίασαν χθες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο αναπληρωτής του, αφήνοντας αιχμές για το ζήτημα της διαρροής της έκθεσης, πριν δημοσιευθεί στον Τύπο.

Μετά τις πρωινές δηλώσεις του Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), έγραψε πως άκουσε το πρωί στον κ Παπαδόπουλο να κάνει λόγω για πολιτικές σκοπιμότητας για fake news και για τασhινόπιττες. «Ντράπηκε κι η ντροπή», έγραψε ως απάντηση και συμπλήρωσε πως «προς το παρόν δεν θα απαντήσουμε επί της ουσίας της υπόθεσης. Επιφυλασσόμαστε όμως να επανέλθουμε αν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης συνεχίσουν να παραποιούν την αλήθεια».

Παράλληλα, όσον αφορά τη διαρροή στον Τύπο, ο Γενικός Ελεγκτής έγραψε πως «όταν οι πολίτες δουν την ανακοίνωσή μας και το χθεσινό δημοσίευμα, θα αντιληφθούν ότι η Αλήθεια δεν είχε το προσχέδιο της ανακοίνωσης μας».

«Κάποιος που δεν είχε πλήρη γνώση των γεγονότων, άκουσε ότι έφθασε στο προεδρικό μια έκθεση στην οποία γινόταν αναφορά σε επιστροφή χρημάτων. Αυτός μίλησε με τη δημοσιογράφο της Αλήθειας (που συνεργάζεται και με τον Πολίτη).Την Δευτέρα το βράδυ (την προηγούμενη του δημοσιεύματος), άλλος δημοσιογράφος του Πολίτη, με ρωτούσε νυχτιάτικα «πότε θα δώσουμε την έκθεση μας για τον Χριστοδουλίδη». Δεν του απάντησα. Είναι προφανές ότι κάποιος στο Προεδρικό, που απλώς άκουσε γενικές συζητήσεις για το θέμα, τους το «σφύρισε». Γνωρίζουμε δε όλοι ποιοι έχουν σχέση με τον Πολίτη και την Αλήθεια. Τοις φρονίμοις ολίγα», κατέληξε.

Τι προηγήθηκε

Το ζήτημα προέκυψε χθες, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Αλήθεια, το οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από τον Πρόεδρο να επιστρέψει τα ωφελήματα που λάμβανε την επίδικη περίοδο. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να το σχολιάσει, έκανε λόγο για άκομψο ζήτημα, υποδεικνύοντας πως δεν θα πρέπει η προεδρία να ενημερώνεται από τον Τύπο.

Σε σχέση με το δημοσίευμα, η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε σε χθεσινή ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι, «αναφορικά με δημοσίευμα της Αλήθειας: Χθες στάλθηκε στην Προεδρία προσχέδιο ανακοίνωσης για τα ωφελήματα που λάμβανε ο ΠτΔ τα έτη 2014-18. Ζητήθηκαν σχόλια μέχρι 4/12 όπως προβλέπει η ελεγκτική διαδικασία». Παράλληλα προσθέτει πως, «η ανακοίνωση θα εκδοθεί 7/12. Μέχρι τότε δεν θα σχολιάζουμε δημοσιεύματα».

Μετά τη δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Αντωνίου ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απευθυνόμενος στον κ. Αντωνίου, τον κάλεσε, «να ρωτήσετε τη δημοσιογράφο της Αλήθειας από που είχε μάθει ότι πήρατε το προσχέδιο της Ανακοίνωσης μας, πριν ρωτήσει χθες η ώρα 19.20 τον Μάριο Πετρίδη, ο οποίος ούτε καν επιβεβαίωσε οτιδήποτε. Εισήγησή μου, κοιτάξτε τα του οίκου σας πριν μοιράζετε ευθύνες σε άλλους».

Εξάλλου, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ερωτηθείς ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αμφισβητήσει το τελικό ποσό που αναμένεται να επιστρέψει στο δημόσιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναφέρεστε σε σημερινά δημοσιεύματα, διότι εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Εκείνο που επιθυμώ να πω, ως πρώτο σχόλιο, είναι πως ό,τι έγινε, έγινε με πλήρη νομιμότητα, στη βάση νομικής συμβουλής του τότε Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία κοινοποιήθηκε τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τότε Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Ως Κυβέρνηση θα απαντήσουμε γραπτώς στην Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως ακριβώς προνοείται στη διαδικασία»

Ωστόσο διερωτήθηκε όπως και ο Γιάννης Αντωνίου νωρίτερα, «ως προς τη σκοπιμότητα ή το όφελος της σημερινής διαρροής σε εφημερίδα που περισσότερο εμπεριέχει συστατικά πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Δειτε Επισης

Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ