Κορύφωση διεργασιών για τους Περιφερειάρχες-Οι 14 εν δυνάμει υποψήφιοι για τις πέντε θέσεις

Αν τα δεδομένα για την επιλογή των δημάρχων είναι ακόμα πολύ σύνθετα και υπάγονται σε μια σειρά από προϋποθέσεις, μέχρι τις τελικές αποφάσεις, τόσο των κομμάτων όσο και των ίδιων των υποψηφίων, για την επιλογή των προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, είναι ακόμα πιο μπερδεμένα. Το γεγονός ότι πρόκειται για μόνο πέντε θέσεις, που σήμερα, αρκετούς μήνες πριν την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, μοιάζουν ίσως και πιο σημαντικές από αυτές των δημάρχων, ευλόγως δημιουργεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πιο ενεργή εμπλοκή των κομμάτων.

Άλλωστε και στην Ελλάδα, με παράδειγμα τις πιο πρόσφατες εκλογές, οι εκλογές για τους περιφερειάρχες, είχαν πολύ πιο έντονο κομματικό ενδιαφέρον, από τις εκλογές για τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια, όπου η εμπλοκή των κομμάτων, πέραν από τους μεγάλους δήμους των αστικών κέντρων, ήταν πολύ περιορισμένη, με τις επιλογές να είναι σαφώς πιο προσωποπαγείς.

Αυτό αναμένεται να συμβεί και στην Κύπρο με τις εκλογές για τους προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης ή αλλιώς τους περιφερειάρχες, όπως μάλλον θα επικρατήσει να λέγονται. Τα κόμματα ήδη είναι πιο προσεχτικά και υποψιασμένα, σε ό,τι αφορά τις επιλογές των περιφερειαρχών και των δημάρχων των μεγάλων δήμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι υποψήφιοι που κλείδωσαν ενόψει δημοτικών εκλογών-Η μάχη της επιλογής και τα φαβορί

Το πότε θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό, είναι ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Αν και στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουν ως στόχο να ξεκαθαρίσουν την επόμενη εβδομάδα, στο ΑΚΕΛ, υπάρχει μια ανήσυχη ηρεμία, αφού η συζήτηση είναι ακόμα σε επαρχιακό επίπεδο, ενώ εκεί και όπου επιχειρήθηκαν ανοίγματα, από την ηγεσία, για υποψηφίους που θα μπορούν να αντλήσουν ψηφοφόρους και από άλλες κομματικές δεξαμενές, δεν επιστεγάστηκαν με επιτυχία.

Σε ότι αφορά την ονοματολογία, η Επαρχία της Λευκωσίας, ίσως να έχει την πιο ξεκάθαρη εικόνα από όλες τις υπόλοιπες, αφού οι δύο βασικοί υποψήφιοι φαίνεται να έχουν κλειδώσει. θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, ο οποίος θα στηριχθεί από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και εκτός απροόπτου και από τη ΔΗΠΑ. Από εκεί και πέρα, στο ΑΚΕΛ φαίνεται πως καταλήγουν στο όνομα του Ανδρέα Ασσιώτη, ενός τεχνοκράτη με βαθιά εμπειρία από το δημόσιο, αφού υπηρέτησε μεταξύ άλλων, ως γενικός διευθυντής τα Υπουργεία Εσωτερικών, που είναι και το αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Εργασίας και το Δικαιοσύνης.

Στη Λεμεσό επίσης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αν και δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτή τη στιγμή, από την Πινδάρου προκρίνεται η υποψηφιότητα του τέως υφυπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Δημητριάδη. Υπάρχει ωστόσο καταγεγραμμένο και το ενδιαφέρον του προέδρου της Αρχής Λιμένων και στελέχους του κόμματος, Αντώνη Στυλιανού. Από τη δημοσκόπηση που διενήργησε το κόμμα, φαίνεται πως ο Βασίλης Δημητριάδης βρίσκεται πιο μπροστά, ωστόσο θα έχει απέναντι του έναν ισχυρό αντίπαλο.

Πρόκειται για τον Γιάννη Τσουλόφτα, που παρουσιάζεται ως το φαβορί για να στηριχθεί και από το ΑΚΕΛ. Πρόκειται για επίσης έναν τεχνοκράτη, που έχει βαθιά γνώση ζητημάτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, αφού είναι διευθυντής του ΣΑΛΑ. Μάλιστα τον κ. Τσουλόφτα αναμένεται να στηρίξει και το Κίνημα Οικολόγων, ενώ το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ, αναμένουν τις τελικές αποφάσεις του ΔΗΣΥ και ενδεχομένως και τις εξελίξεις σε σχέση με τις διεργασίες για τον μητροπολιτικό δήμο της Επαρχίας, όπου ακόμα υπάρχουν διαφωνίες για το ποιος θα είναι υποψήφιος και αν τελικά θα σπάσει η συνεργασία που επιχειρείται σε Παγκύπριο επίπεδο.

Στη Λάρνακα οι συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων, αν και χρονολογούνται, βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, από τη στιγμή που υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από προσωπικότητες που υπηρέτησαν από πόστα σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον του δημάρχου Αραδίππου Ευάγγελου Ευαγγελίδη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, πήγε πολύ καλά και στις εσωτερικές δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ, ωστόσο έχει ενώπιον του και άλλες υποψηφιότητες όπως αυτές του Θεολόγου Μανώλη και του Χάρη Μίλλα. Αν και το όνομα του δεύτερου βρίσκεται στο τραπέζι και για το δήμο, είναι ξεκάθαρο πως γνωρίζοντας τα δεδομένα για τον δήμο Λάρνακας, όλοι θα προτιμούσαν να λάβουν το χρίσμα για τον Επαρχιακό Οργανισμό.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε ο ΔΗΣΥ για τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει για την Προεδρία του Επαρχιακού Συμβουλίου Λάρνακας εξέτασε την εκλεξιμότητα των τριών στελεχών της παράταξης που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αξίωμα. Μεταξύ Ευάγγελου Ευαγγελίδη, Χάρη Μίλλα και Θεολόγου Μανώλη, επικράτησε ο Δήμαρχος Αραδίππου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ διεμήνυσαν ότι αντιμετωπίζουν θετικά μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Ευαγγελίδη, γεγονός που επίσης θα επηρεάσει την τελική απόφαση του ΔΗΣΥ. Πέραν της μακράς θητείας του ως δήμαρχος Αραδίππου, ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης πιστώνεται με τον επιτυχή χειρισμό ζητημάτων που αφορούν το σύνολο της επαρχίας Λάρνακας, όπως ο ΟΕΔΑ Κόσιης του οποίου προεδρεύει τα τελευταία χρόνια και άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσαρέσκεια στη Λάρνακα για τους χειρισμούς της Πινδάρου

Από την άλλη στο κάδρο των υποψηφιοτήτων, βρίσκεται και το όνομα του Άγγελου Χατζηχαραλάμπους, ενός τεχνοκράτη, ο οποίος μάλιστα είναι και διαχειριστής του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου, που προετοιμάζει την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, αφού είναι και διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας.

Πολύ περιπλεγμένα είναι τα δεδομένα στην Πάφο, όπου υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων. Από πλευράς ΔΗΣΥ, υπάρχει το ενδιαφέρον του πρώην βουλευτή του, Κωστάκη Κωνσταντίνου, ενώ πρόσφατα κοινοποίησε το ενδιαφέρον του και ο πρώην υπουργός Χρήστος Πατσαλίδης, καθώς επίσης και το στέλεχος της ΕΔΕΚ, Μάκης Ρουσής.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι οι κακές σχέσεις μεταξύ του κ. Κωνσταντίνου και του δημάρχου Πάφου, που θα επαναδιεκδικήσει, Φαίδωνα Φαίδωνος. Εξάλλου, το γεγονός ότι ο Κωστάκης Κωνσταντίνου υπήρξε ενεργότατο στέλεχος της προεκλογικής καμπάνιας του Νίκου Χριστοδουλίδη, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, από τη στιγμή μάλιστα που αν το ενδιαφέρον Πατσαλίδη και Ρουσή μετατραπεί σε επίσημες υποψηφιότητες. Κι αυτό διότι, πέραν από τη δυσκολία στην οποία θα βρεθεί ο ΔΗΣΥ, θα καταγραφεί ρήξη και στο μέτωπο της συμπολίτευσης.

Τέλος, σε ότι αφορά τον Επαρχιακό Οργανισμό της Αμμοχώστου, φαίνεται πως τελικά η Πινδάρου καταλήγει στην υποψηφιότητα του τέως υπουργού Μεταφορών και πρώην δημάρχου Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσου. Κι αυτό διότι, προκύπτει πως ο βασικός εσωκομματικός ανθυποψήφιος του, ο Γιώργος Νικολέττος, θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος για τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας.

Από εκεί και πέρα στο ΑΚΕΛ, ακόμα γίνονται σκέψεις για το ποιον θα στηρίξουν, με το όνομα του δημάρχου Δερύνειας, Άντρου Καραγιάννη, να βρίσκεται πρώτο στη λίστα για υποψηφιότητα στον Δήμο, ωστόσο δεν έχει βγει από τη λίστα για τον Επαρχιακό Οργανισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναλόγως του αριθμού των υποψηφίων για τον δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, θα υπάρξει η τελική απόφαση για το που θα διεκδικήσει τελικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα