Επιχειρεί απόσειση σκιών η Κυβέρνηση-Αρχίζει με ξένους εμπειρογνώμονες, συνεχίζει με Ενιαία Εποπτική Αρχή

Τις επόμενες μια με δύο εβδομάδες θα πρέπει να αναμένεται η κάθοδος στην Κύπρο των ξένων εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβουν να συνδράμουν στις έρευνες των Αρχών, που διεξάγονται στο πλαίσιο της διερεύνησης των Cyprus Confidential, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από το κονσόρτιουμ δημοσιογράφων της ICIJ.

Αυτό που εξ αρχής πολλοί δεν κατάλαβαν, είναι οι όροι εντολής των ξένων εμπειρογνωμόνων που σε καμία περίπτωση δεν είναι να διερευνήσουν απομονωμένα τα όσα αποκαλύφθηκαν και να ετοιμάσουν ένα πόρισμα. Αντιθέτως οι ξένοι εμπειρογνώμονες, που αναμένεται να είναι πέντε στον αριθμό, θα συνδράμουν στις έρευνες που ήδη ξεκίνησε να διεξάγει η Αστυνομία. Ο στόχος της συμμετοχής τους στην όλη διαδικασία, τουλάχιστον έτσι όπως παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση, είναι διττός. Πρώτον να βελτιώσουν τους χρόνους διερεύνησης, αφού παρατηρήθηκε κενό στον χρόνο που χρειάζεται η Αστυνομία για να διερευνήσει μια τέτοιας υφής υπόθεσης και δεύτερο να διασφαλιστεί με αυτό τον τρόπο, πως δεν θα γίνουν λάθη που θα παραπέμπουν σε συγκάλυψη στο στάδιο της διερεύνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο μικροσκόπιο της Βουλής το Cyprus Confidential-«Ο ΠτΔ ζήτησε ξένους εμπειρογνώμονες λόγω καθυστερήσεων στις έρευνες»

Από εκεί και πέρα, η πορεία που θα ακολουθηθεί, είναι προδιαγεγραμμένη. Ο φάκελος, δηλαδή, της κάθε υπόθεσης θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, η οποία θα κρίνει αν για κάθε υπόθεση, πληρούνται οι προϋποθέσεις που Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης θέτουν, για να καταχωρηθεί μια υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Μέχρι στιγμής, αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί, είναι πως η Κυβέρνηση κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό, τη χώρα από την οποία προέρχονται οι ξένοι εμπειρογνώμονες. Χθες στη Βουλή, έγινε γνωστό από τον διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χαράλαμπο Χαραλάμπους, πως ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με την ηγεσία της συγκεκριμένης χώρας και ζήτησε τη συνδρομή της. Πάντως, λεπτομέρειες για τους όρους εντολής, το χρονικό ορίζοντα και γενικότερα για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αναμένεται να δοθούν από την Κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα.

Το μήνυμα που φρόντισε να στείλει χθες ο κ. Χαραλάμπους ενώπιον των βουλευτών, είναι πως η Κυβέρνηση, υπηρετεί το τρίπτυχο (α) μηδενική ανοχή, (β) καμία κάλυψη σε κανένα και (γ) να μην μείνει καμία σκιά. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την αξιοπιστία και τη φήμη της χωράς μας ως κέντρο παροχής σωστών υπηρεσιών και ελκυστικό προορισμό ποιοτικών και σωστών επενδύσεων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαραλάμπους.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ένα άλλο που ξεκαθάρισε χθες, είναι πως από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Μάλιστα ο Γιώργος Σαββίδης, βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ερευνητικές Αρχές και ζήτησε όπως γίνει προσπάθεια, απλά για να διαπιστωθεί, εάν κάτι από τα όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα πλαίσια του Cyprus Confidential, σχετίζεται με κάποια από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Αστυνομία.

Από πλευράς ΜΟΚΑΣ, λέχθηκε ενώπιον της Βουλής, ότι από φέτος τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα η Μονάδα διαβίβασε στην Αστυνομία πέντε υποθέσεις που σχετίζονται με παραβίαση κυρώσεων ή απόπειρα παραβίασης κυρώσεων, με τις περισσότερες μάλιστα να διαβιβάζονται πριν τη δημοσίευση των Cyprus Confidential. Πλέον μένει να διαφανεί, αν η ομάδα που συστάθηκε από την Αστυνομία, έχοντας και τη συνδρομή των ξένων εμπειρογνωμόνων, θα φτάσει σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, με το διακύβευμα στην προκειμένη περίπτωση, στη βάση και των όσων δημοσιεύθηκαν από το ICIJ, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ήδη γνωστά γεγονότα, να είναι εάν κάποιοι Κύπριοι και ξένοι, κατάφεραν ή προσπάθησαν να αποφύγουν τις Ευρωπαϊκές Κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Άλλωστε και η υπόθεση του Αλεξέι Μοντάσοφ, η οποία φαίνεται να είναι η πιο κραυγαλέα από όσες χρήζουν διερεύνησης, ήταν ενώπιον της Αστυνομίας εδώ και αρκετούς μήνες και το αν προκύπτει ποινικό αδίκημα, αν δηλαδή μετέφερε 1,4 δισ. μετά την επιβολή κυρώσεων, ήταν κάτι που αναμφισβήτητα δεν χρειάζεται οκτώ ολόκληρους μήνες για να διερευνηθεί.

Το ζήτημα της διερεύνησης με την κάθοδο των εμπειρογνωμόνων, είναι το ένα σκέλος στο οποίο επενδύει η Κυβέρνηση και πρακτικά και επικοινωνιακά για να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής. Το άλλο επίπεδο, είναι το τι συμβαίνει από εδώ και πέρα και πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογες καταγγελίες. Αυτό θα συμβεί μέσα από την ίδρυση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, όχι για τις κυρώσεις, αλλά που θα εποπτεύει όλους τους παρόχους και που θα τους θέσει υπό την εποπτεία τους όλους τους εμπλεκόμενους, που σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο, ως πάροχοι υπηρεσιών. Η Αρχή αναμένεται ότι θα έχει ως κεντρική αρμοδιότητα την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Βέβαια πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, από τη στιγμή που επαγγελματικοί κλάδοι, όπως για παράδειγμα οι δικηγόροι, διαφωνούν με τη δημιουργία Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, που θα εποπτεύει τις δραστηριότητες τους. Η Κυβέρνηση αναμένεται να διεξάγει διαβουλεύσεις με τους υφιστάμενους επόπτες, που θα εποπτεύονται από την Αρχή, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Δειτε Επισης

Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.