Σε θέση άμυνας στη Βουλή ο Σαββίδης-Εξέφρασε δυσαρέσκεια για το κτήριο της ΝΥ, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του για ΚΕΠ
15:35 - 21 Νοεμβρίου 2023
Σε θέση άμυνας για μια σειρά ζητημάτων που τέθηκαν ενώπιον του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας, βρέθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του σε σχέση με τις υποθέσεις του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, κάνοντας λόγο για υποστελέχωση της Αστυνομίας στο στάδιο της διερεύνησης, ενώ την ίδια ώρα έκανε λόγο για «αναφορές εκτός πραγματικότητας» σε σχέση με τα όσα ακούστηκαν σε σχέση με το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας.
Ειδικότερα, σε σχέση με το κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, απευθυνόμενος στους βουλευτές, υπέδειξε πως, «όλοι σας γνωρίζετε που στεγάζεται η Νομική Υπηρεσία. Είναι ένα πεπαλαιωμένο κτήριο, που δεν παρέχει ασφάλεια και πολλές φορές πλημμυρίζει». Στη συνέχεια εξήγησε πως από την προηγουμένη Κυβέρνηση, άρχισαν οι διαδικασίες για να τρέξει ο διαγωνισμός νέου κτηρίου.
Για ακόμα μια φορά, άφησε αιχμές, για το γεγονός ότι ενημερώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι η νέα Κυβέρνηση διέκοψε τον διαγωνισμό, σημειώνοντας πως, «σεβόμαστε τις αποφάσεις, αλλά δεν συμφωνούμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραπέμπει σε Εισαγγελία η Προκοπίου για το θανατηφόρο του 2012-Στο κάδρο ιδιωτικές ποινικές και ΕΔΑΔ
Μάλιστα απάντησε στην κριτική, σε σχέση με το κόστος, το μέγεθος και την πολυτέλεια που θα είχε το νέο κτήριο, κάνοντας λόγο για «παραφιλολογία», για «δήθεν πολυτέλειες», ενώ υπενθύμισε πως, «ακόμη και αν εντοπιζόταν κατάλληλο κτίριο προς ενοικίαση, θα κόστιζε σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών περί τα επτά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο». Για το συγκεκριμένο θέμα κατέληξε λέγοντας πως, «όλα τα άλλα είναι εκτός πραγματικότητας. Ο χαρακτηρισμός ότι ο σχεδιασμός είναι υπερβολικός και σπάταλος καταρρίπτεται ως χάρτινος πύργος».
Οι ποινικές διώξεις για το ΚΕΠ
Σε ένα άλλο επίπεδο, ο Γενικός Εισαγγελέας κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το ζήτημα των ποινικών διώξεων για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα ερωτήθηκε από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστο Δαμιανού, εάν θα υπάρξουν άλλες ποινικές διώξεις για το ΚΕΠ, με τον κ. Σαββίδη να απαντά πως, «βεβαίως υπάρχουν κι άλλες».
Ο Γενικός Εισαγγελέας προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, υποδεικνύοντας πως, «για να πάει μία υπόθεση στο Δικαστήριο και να καταδικαστεί κάποιος, πρέπει να γίνει σωστή διερεύνηση, πρέπει να ληφθεί απόφαση από τη Νομική Υπηρεσία για να οδηγηθεί στο Δικαστήριο και το τρίτο στάδιο είναι να εκδικαστεί η υπόθεση».
«Έχουμε μάθει», πρόσθεσε, «να ρίχνουμε ευθύνη για τυχόν καθυστέρηση στο Γενικό Εισαγγελέα. Μάλιστα καταφέρθηκε και εναντίον των δημοσιογράφων, λέγοντας πως, «κάνουν σχόλια ποιους πήραμε στα δικαστήρια, εμείς απαντάμε ότι αν δεν έχουμε στοιχεία που μπορούμε να οδηγήσουμε ένα άτομο στο δικαστήριο, δεν μπορούμε να το κάνουμε».
Πρόσθεσε πως, «η Αστυνομία είναι υποστελέχωμένη, πως τα θέματα είναι πολύπλοκα και μη έχοντας υλοποιήσει το εργαλείο της παρακολούθησης τηλεφώνων, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει στη διερεύνηση, η κατάσταση θα είναι δύσκολη».
Ο Γιώργος Σαββίδης συνέχισε λέγοντας πως, «παρακολουθούμε στενά τη συνέχιση των ανακρίσεων και μπορώ να πω ότι είχα ως τώρα τρεις συναντήσεις με την Αστυνομία για το θέμα των κυρώσεων και μηνιαίες για τα θέματα του ΚΕΠ. Η Νομική Υπηρεσία παρέχει συμβουλές για τα ποινικά θέματα που εγείρονται. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε όσες περισσότερες υποθέσεις μπορούμε στα δικαστήρια, είτε είναι για το ΚΕΠ, είτε για κυρώσεις, είτε για διαφθορά, που έχουν αρνητική επίπτωση στην εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε από τις χώρες της ΕΕ που πολιτικοποιήσαμε την παραβίαση των κυρώσεων ενώ η Ευρώπη ακόμη προσπαθεί. Θα ακολουθήσουν ποινικές διώξεις για το ΚΕΠ», κατέληξε για το συγκεκριμένο θέμα ο Γενικός Εισαγγελέας.
Προετοιμάζεται η έφεση
Σε σχέση με το θέμα που προέκυψε, μετά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού που δικαίωσε κουρεμένο καταθέτη της Λαϊκής, μετά από ερώτηση του Νίκου Τορναρίτη για το τι προτίθεται να πράξει η Νομική Υπηρεσία, ο Γιώργος Σαββίδης απάντησε πως, «έχουν εκδικαστεί δεκάδες τέτοιες υποθέσεις, που εγείρονται παρόμοια θέματα και στην Αμερική και στην Αγγλία. Όλες έχουν καταλήξει στο ότι οι απαιτήσεις των αιτητών απορρίφθηκαν επειδή η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν αναγκαστική που αν δεν λαμβάνετο θα είχε περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία».
Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι, «έχουμε ένα αριθμό μερικών δεκάδων υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί από Επαρχιακά Δικαστήρια και εκδόθηκε μία απόφαση από Επαρχιακό, που δικαίωνε τον καταθέτη. Εκείνο που έχω ανακοινώσει και δημόσια είναι ότι η Νομική Υπηρεσία θα εφεσιβάλει την απόφαση. Έχει ανακοινώσει και η Κεντρική Τράπεζα ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση».
Την ίδια ώρα ο Γιώργος Σαββίδης ενημέρωσε τη Βουλή, ότι σήμερα το πρωί ενημερώθηκε πως μέχρι την Παρασκευή θα είναι έτοιμο το πρώτο προσχέδιο της έφεσης και σύντομα θα καταχωρηθεί. «Δεν ανησυχώ, με την έννοια ότι η απόφαση αυτή, δεν δημιουργεί προηγούμενο. Είτε έβγαινε αυτή η απόφαση είτε όχι, θα κριθεί σε ανώτερα δικαστήρια. Εκεί θα βγει η τελική απόφαση, που θα λύσει και τα προβλήματα σε όλες τις άλλες εκκρεμούσες υποθέσεις για παρόμοια γεγονότα», κατέληξε ο Γιώργος Σαββίδης.
Ο διαχωρισμός εξουσιών
Για το θέμα διαχωρισμού των εξουσιών του, για ακόμα μια φορά ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε τις αντιρρήσεις του. Ειδικότερα κληθείς να απαντήσει στην ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου για το θέμα, ο Γιώργος Σαββίδης εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι ώρα για να συζητηθεί ποιο είναι το σωστό να γίνει. «Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει, είναι το θέμα της διαφοροποίησης του Συντάγματος και της αλλαγής διοικητικών όρων του Συντάγματος, που έχουν δικοινοτική υφή, την ώρα που το Κυπριακό είναι άλυτο», είπε και πρόσθεσε πως, «το Σύνταγμά μας έχει κενά και ελλείψεις και ενδεχομένως θα πρέπει να δούμε και τις εξουσίες του Προέδρου για να κάνει όλους τους διορισμούς.
Πρόσθεσε επίσης πως, «θέλει πολλή προσοχή πριν αποφασίσουμε να αρχίσουμε να πειράζουμε τα άρθρα του Συντάγματος. Όταν θα έρθει η ώρα εμείς είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Θέλω να διαλύσω μία εντύπωση που ακούω, ότι λένε για τα check & balances που λένε ότι έχουν εξαφανιστεί μετά την αποχώρηση των Τούρκοκυπρίων. Θα συμφωνούσα ότι έχουν επηρεαστεί, όσον αφορά στον Πρόεδρο για τους διορισμούς».
«Πιο πριν», επεσήμανε, «χρειάζονταν και τη σύμφωνο γνώμη του Ελληνοκύπριου Προέδρου και του Τουρκοκύπριου αντιπροέδρου. Στην περίπτωση του Γενικού Εισαγγελέα δεν έχω καταλάβει ποιο check & balance έχει χαθεί με την αποχώρηση των Τ/κ. Ποτέ δεν είχε λόγο ο Τ/κ ΒΓΕ για ποινικές υποθέσεις για Ε/κ και το αντίθετο. Μόνο για τις χάρες είχαν συνεργασία οι δύο», κατέληξε.