Παραπέμπει σε Εισαγγελία η Προκοπίου για το θανατηφόρο του 2012-Στο κάδρο ιδιωτικές ποινικές και ΕΔΑΔ

Από τις αρχές Νοεμβρίου στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκεται το μαρτυρικό υλικό της νέας έρευνας της τετραμελούς ομάδας, υπό τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, Θεμιστό Αρναούτη, που διορίστηκε για να διερευνήσει το θανατηφόρο του 2012, που παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστο, έπειτα από την οποία, υπάρχει εισήγηση για οκτώ ποινικές διώξεις, εκ των οποίων οι επτά αφορούν μέλη της Αστυνομίας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είχαν εμπλοκή στις έρευνες κατά τον ουσιώδη χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινικές ευθύνες σε οκτώ πρόσωπα δείχνει η δεύτερη έρευνα για το θανατηφόρο του 2012-Το μπαλάκι στην Εισαγγελία

Τα όσα προέκυψαν από την νέα έρευνα, η οποία υπενθυμίζεται πως άρχισε κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του θύματος στον απόηχο των όσων έβλεπαν το φως της δημοσιότητα, χωρίς να παρέμβουν αυτεπάγγελτα οι θεσμοί, τυγχάνουν μελέτης από λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία στη συνέχεια θα ενημερώσει σχετικά την ηγεσία της Εισαγγελίας, στην οποία βρίσκεται ο τελικός λόγος. Δηλαδή, η Νομική Υπηρεσία, στη βάση του μαρτυρικού υλικού που συλλέχθηκε, θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο θα συμφωνήσει ή όχι με την εισήγηση για οκτώ ποινικές διώξεις ή εάν θα λάβει διαφορετικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται πως η νέα έρευνα διήρκησε περίπου πέντε μήνες και ήταν διευρυμένη, αφού έγιναν εξετάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις που δεν είχαν γίνει κατά τον ουσιώδη, ενώ διερευνήθηκε κάθε ισχυρισμός και αξιολογήθηκαν όλες οι ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν κατά το 2012. Επιπρόσθετα, έγιναν προσπάθειες για εντοπισμού της άγνωστης οδηγού που προκάλεσε το θανατηφόρο, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω και των χρόνων που έχουν παρέλθει. Επιπρόσθετα, κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν γκρίζα σημεία και παραλήψεις, ενώ έγιναν εξετάσεις ακολουθώντας όλα τα κομμάτια της αλυσίδας που αφορά την διερεύνηση και ο τρόπος που είχε γίνει, μέχρι να καταλήξει στον θανατικό ανακριτή και μετά. Παράλληλά, λήφθηκαν καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και οι πέντε φίλοι του θύματος, με κάποιους να μην υιοθετούν μέρος των καταθέσεων τους και να αναφέρονται σε γεγονότα που είχαν εκτυλιχθεί κατά τη διάρκεια της διερεύνησης.

Μετά την παράδοση της έρευνας στη Νομική Υπηρεσία, τόσο η οικογένεια του θύματος, όσο και δικηγόρος που εκπροσωπεί τον ένα από τους φίλους του 17χρονου Ανδρέα Λοϊζου, απέστειλαν επιστολή με την οποία ζητούν ενημέρωση ως προς της εισηγήσεις, ενώ αναμένουν τις αποφάσεις.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του δεύτερου 17χρονου, που ήταν συνεπιβάτης στη μοτοσικλέτα του θύματος που χτυπήθηκε και ο οποίος είχε τραυματιστεί, αναμένει τις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να εξετάσει τα επόμενα της νομικά βήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ενδεχόμενες ιδιωτικές ποινικές διώξεις, καθώς και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το «έγιναν οι έρευνες» και ουδέν μεμπτό, στον εντοπισμό ποινικών ευθυνών-Από τον Θανάση στον Ανδρέα

Την ίδια ώρα. σε στάση αναμονής βρίσκεται και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την Άννα Προκοπίου να δηλώνει προ ημερών στον REPORTER πως «η επανεξέταση της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί από την Αστυνομία και ο φάκελος βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία, όπου κι εξετάζεται. Η υπουργός Δικαιοσύνης δεν επεμβαίνει σε έρευνες ποινικών υποθέσεων καθ' οιονδήποτε τρόπο. Νοείται ότι όταν η Νομική Υπηρεσία λάβει τις αποφάσεις της, σε περίπτωση που αυτές επηρεάζουν μέλη της Αστυνομίας, θα πράξω αναλόγως. Στο παρόν στάδιο, οφείλουμε να είμαστε φειδωλοί στις τοποθετήσεις μας, για σκοπούς αποφυγής επηρεασμού της υπόθεσης».

Κληθείσα να τοποθετηθεί εκ νέου η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία παρευρέθηκε το πρωί της Τρίτης στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς, επανέλαβε πως ο φάκελος βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, ενώ ερωτηθείσα στο αν είναι ενήμερη για το πότε αναμένονται οι αποφάσεις, απάντησε πως «θα πρέπει να ρωτήσετε τη Νομική Υπηρεσία». Σε ερώτημα εάν θα πράξει κάτι η ίδια, δεδομένου των εισηγήσεων ή εάν θα αναμένει τις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, απάντησε «μου ζητάτε να προκαταλάβω μια διερεύνηση που ο φάκελος έχει πάει στη Νομική Υπηρεσία, δεν έχω κάτι να σχολιάσω».

Σε ότι αφορά τον χρονικό ορίζοντα που αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη του φακέλου από την Νομική Υπηρεσία, ώστε να ανακοινωθούν οι αποφάσεις, επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Εισαγγελία για τοποθέτηση ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Διαβάστε εδώ το χρονικό του θανατηφόρου του 2012-Οι δηλώσεις που έγιναν τότε, οι μαρτυρίες και οι χειρισμοί

Δειτε Επισης

Στην κούρσα για τον Επαρχιακό Οργανισμό Λάρνακας μπαίνει ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους
Ιστορίες φρίκης από τον πόλεμο στο Ισραήλ-«Γυναίκα βιάστηκε οκτώ φορές, άλλο θύμα αποκεφαλίστηκε με φτυάρι»
Η εξομολόγηση 27χρονης υπολοχαγού καταδρομέα-«Αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως άνδρα, ανάμεσα σε άνδρες»
Υπό κράτηση ένα πρόσωπο για παράνομη κατοχή και χρήση ναρκωτικών
Αρχίζει η κατάθεση μαρτύρων στη θανατική ανάκριση για τον Θανάση Νικολάου
Έδωσε προκαταβολή δέκα χιλιάδες για να αγοράσει διαμέρισμα και τον ξεγέλασαν
Ετοίμαζαν ναρκωτικά στη Νιγηρία για την Κύπρο-Tα έραψαν σε παντελόνια τζιν
Έκλεψε σκούτερ από ξενοδοχείο και τον πρόδωσε το GPS
Συνελήφθη 34χρονη για τη μεταφορά ναρκωτικών μέσω σαμπουάν σε κρατούμενο
Μητέρα ξυλοκόπησε άγρια τον εξάχρονο γιο της γιατί έβγαλε τη ζώνη στο κάθισμά του