Από το «έγιναν οι έρευνες» και ουδέν μεμπτό, στον εντοπισμό ποινικών ευθυνών-Από τον Θανάση στον Ανδρέα

Το πρωί της Παρασκευής, 10 Νοεμβρίου 2023, η μητέρα του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, η κα. Αντριάνα, πέρασε για ακόμα μια φορά τις πύλες του Δικαστηρίου Λεμεσού, για τις ανάγκες της νέας θανατικής ανάκρισης που διεξάγεται. Μια γυναίκα σύμβολο που για χρόνια δίνει τον δικό της αγώνα, με μόνο σκοπό να δικαιώσει το αδικοχαμένο παιδί της. Ένα παιδί, που για 17 ολόκληρα χρόνια, η Αστυνομία - δηλαδή οι ανακριτικές Αρχές αυτής της χώρας - επέμενε πως αυτοκτόνησε, για να αποκαλυφθεί τόσα χρόνια μετά, πως η μητέρα του Θανάση «δεν είναι πελλή» και το παιδί της όντως δολοφονήθηκε.

Την περασμένη Πέμπτη, μια άλλη οικογένεια, αυτή του Ανδρέα Λοϊζου από τη Μουτταγιάκα, διάβαζε στον REPORTER πως για την υπόθεση του δυστυχήματος που έχασε τη ζωή του ο Ανδρέας τον Σεπτέμβριο του 2012, προκύπτουν μετά τη νέα έρευνα που έγινε από τετραμελή ομάδα, ποινικά αδικήματα για οκτώ πρόσωπα, εκ των οποίων τα επτά είχαν εμπλοκή με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στην διερεύνηση της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινικές ευθύνες σε οκτώ πρόσωπα δείχνει η δεύτερη έρευνα για το θανατηφόρο του 2012-Το μπαλάκι στην Εισαγγελία

Δύο νέα παιδιά, δύο οικογένειες, δύο υποθέσεις, που η Αστυνομία αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων, για να διερευνήσει, να τις διαλευκάνει και να οδηγήσει τους ένοχους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η πρώτη υπόθεση, 17 χρόνια μετά, ουσιαστικά είναι η πλέον κραυγαλέα στο είδος της, που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και πλήγωσε ανεπανόρθωτα το κύρος της Αστυνομίας.

Την ίδια περίοδο που οι εξελίξεις στην υπόθεση του άτυχου Εθνοφρουρού έτρεχαν και η Αστυνομία δεχόταν έντονες επικρίσεις, ήρθαν στην επιφάνεια και οι πληροφορίες για το θανατηφόρο του 2012. Μάλιστα το θέμα κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ίδια ώρα που επίσης κάποιοι εκ των αστυνομικών που ενέχονταν στην υπόθεση, βρίσκονταν υπό πίεση για άλλη υπόθεση που κατά τον ουσιώδη χρόνο απασχολούσαν έντονα την κοινή γνώμη, ειδικότερα ως προς την κατάληξη της.

Την ίδια λοιπόν συγκεκριμένη περίοδο, ήταν λες και έσπασε η ομερτά και άρχισαν να διοχετεύονται πληροφορίες για το ορφανό θανατηφόρο του 2012, με κάποιες εξ αυτών να ευσταθούν και άλλες όχι, ενώ τα όσα καταγγέλλονταν να δημιουργούν οσμή συγκάλυψης και να πλήττουν το ήδη κατακεραυνωμένο κύρος της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε η Αστυνομία για το ορφανό θανατηφόρο-«Οι κάμερες ήταν κακής ποιότητας, δεν εντοπίστηκε η οδηγός»

Τι θα περίμενε κανείς από την ηγεσία της Αστυνομίας όταν άρχισαν να βγαίνουν στο φως πληροφορίες για το ορφανό θανατηφόρο; Τι θα ανέμενε κανείς από τον Αρχηγό της Δύναμης, όταν έβλεπε πως υπάρχουν πληροφορίες που αν μη τι άλλο άφηναν υπόνοιες για μέλη του Σώματος του; Τι θα ανέμενε κανείς, ακόμη κι από την πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας, η οποία έβλεπε πως κάτι δεν πήγαινε καλά;

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η Αστυνομία ήταν ήδη στο στόχαστρο, αφού αποδεδειγμένα, είχε αποτύχει παταγωδώς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου, αφού βάφτισε αυτοκτονία, τη στυγερή δολοφονία του άτυχου Εθνοφρουρού.

Αυτό που θα ανέμενε κανείς, είναι, πρώτον να δοθούν διαβεβαιώσεις, ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος, πως θα διερευνηθεί κάθε ισχυρισμός και εάν και εφόσον εντοπιστούν κενά, θα γίνουν νέες έρευνες, μέχρι να φτάσουμε στην αλήθεια. Εξάλλου, στο τέλος της ημέρας, μέσω της νέας έρευνας, σε περίπτωση που οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και διαπιστωνόταν πως επρόκειτο για συνωμοσίες, θα καθάριζαν οι σκιές που δημιουργήθηκαν και θα έχαναν την αξιοπιστία τους οι κακοθελητές - κατά την Αστυνομία - των social media.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτουμε το πόρισμα για το θανατηφόρο του 2012-Τι είχε καταγράψει ο θανατικός ανακριτής

Ωστόσο, η ηγεσία της Αστυνομίας, μέσω των εκπροσώπων της, επέλεξε να βγει μπροστά, διαψεύδοντας κάθε πληροφορία και τονίζοντας πως για την υπόθεση του θανατηφόρου, είχαν γίνει στην ουσία όλα σωστά και δεν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό.

Παράλληλα, ο Αρχηγός Αστυνομίας, μόνο λίγα 24ωρα μετά από τις διαρροές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου του 2023, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε: «Θεωρώ ότι έγιναν οι απαραίτητες έρευνες και αυτό έχει καταδειχθεί από την θανατική ανάκριση που έλαβε χώρα για στη συνέχεια. Εμείς αναμένουμε, όπως αναφέραμε και στην ανακοίνωση, επειδή έχουμε δει τον φάκελο, να έρθει οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε, είτε για το όχημα, είτε για τον εμπλεκόμενο οδηγό, να έρθει να μας δώσει πληροφορίες ή σε εμάς ή στην Τροχαία Λεμεσού, που διερεύνησε το δυστύχημα, και βεβαίως θα το διερευνήσουμε. Μακάρι να έρθουν πληροφορίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς απαντά στις καταγγελίες για το ορφανό θανατηφόρο ο Αρχηγός-«Μακάρι να έρθουν πληροφορίες»

Ουσιαστικά ο Αρχηγός με άλλα λόγια, έστειλε το μήνυμα ότι, «είδα τον φάκελο, είδα τη θανατική ανάκριση, διαπίστωσα ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε, αν κάποιος ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε να έρθει να μας το πει». Και όλα αυτά, μέσα σε μερικά 24ωρα.

Τότε ήταν και η στιγμή που αντέδρασε και η οικογένεια. Μετά τις διαδοχικές δηλώσεις της Αστυνομίας για το θέμα, η οικογένεια του Ανδρέα Λοϊζου, έσπασε τη σιωπή της, και διέψευσε, αφενός ότι στη σκηνή ήταν μόνο δυο μάρτυρες, όπως υποστήριζε η Αστυνομία (σ.σ. η οποία στη συνέχεια ανασκεύασε) αλλά και πως ήταν σε επαφή με την Αστυνομία και πως την επισκέφθηκαν προς το σπίτι. Μάλιστα η οικογένεια ζήτησε να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της υπόθεσης και να διερευνηθεί, αφού η Αστυνομία δεν έδειξε καμία πρόθεση να το πράξει η ίδια αυτοβούλως. Όπως ούτε κανένας άλλος θεσμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίφαση μεταξύ Αστυνομίας και θανατικής ανάκρισης για το ορφανό θανατηφόρο του 2012

Υπό το βάρος της αντίδρασης της οικογένειας -και μόνο τότε- η Αστυνομία υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε νέα έρευνα. Μια έρευνα που κλήθηκε να φέρει εις πέρας τετραμελής ανακριτική ομάδα με επικεφαλής τον Βοηθό Αρχηγό Θέμιστο Αρναούτη και η οποία σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο REPORTER, παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα και εντοπίζει ποινικά αδικήματα για οκτώ πρόσωπα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μέλη της Αστυνομίας.

Μια έρευνα, που για χάρη της ιστορίας, θα πρέπει να σημειωθεί πως κράτησε περίπου πέντε μήνες, στα πλαίσια της οποίας έγιναν διευρυμένες εξετάσεις που δεν είχαν γίνει κατά τον ουσιώδη χρόνο, εξετάστηκαν οι φακέλοι, λήφθηκαν καταθέσεις από τους μάρτυρες κτλ. Όλα αυτά ωστόσο, φαίνεται να είχαν μελετηθεί από την ηγεσία της Αστυνομίας σε μερικά 24ωρα, οπότε ανακοίνωνε πως μελέτησε το φάκελο της υπόθεσης και δεν προκύπτει οτιδήποτε. Όχι μόνο για τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης, που δεν ήταν μόνο αυτό το θέμα, αλλά και σε ότι αφορά τις ενδείξεις για πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης το 2012.

Το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, εναπόκειται στην Εισαγγελία, ωστόσο προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα για τον ίδιο τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τους χειρισμούς του και σε αυτή την υπόθεση, στην βάση των όσων είχε δηλώσει με τόση βεβαιότητα, αφού οι έρευνες της τετραμελούς ομάδας, έδειξαν εντελώς το αντίθετο αποτέλεσμα, σε ότι φορά την έρευνα που είχε γίνει κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Από την άλλη, πώς γίνεται την ώρα που βρισκόταν ήδη υπό πίεση για άλλες υποθέσεις που ταλαιπωρούν την Αστυνομία, να ανακοινώνει πως μελετήθηκε ο φάκελος και δεν προκύπτει οτιδήποτε, χωρίς να διατάξει οποιαδήποτε έρευνα, η οποία στο τέλος της ημέρας, απέδειξε πως η έρευνα του Αρχηγού ήταν τρύπια. Αλλιώς, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι παραλήψεις που προκύπτουν αλλά και τα ποινικά αδικήματα που εντοπίζονται.

Στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε ο Αρχηγός ενός Σώματος Ασφαλείας της χώρας, που στους όρους εντολής του περιλαμβάνεται και η προστασία του κύρους της Δύναμης ή ως συνήγορος υπεράσπισης; Τι θα συνέβαινε αν η οικογένεια του άτυχου Ανδρέα δεν ζητούσε να επανανοίξει η υπόθεση και να γίνει νέα έρευνα; Και τι θα συνέβαινε αν η κυρία Ανδριάνα Νικολάου δεν αφιέρωνε τη ζωή της για να αποδείξει ότι το παιδί της δεν είναι αυτόχειρας αλλά θύμα δολοφονίας; Μιας δολοφονίας για την οποία ο ίδιος ο Αρχηγός παλαιότερα, στην πρώτη του αντίδραση μετά τις αποκαλύψεις, δήλωσε πως, «δεν νομίζω ότι υπήρχε φόνος και συγκαλύφθηκε».

Και το βασικό ερώτημα, για τη συνέχεια, ένα είναι. Ποια εμπιστοσύνη θα πρέπει να δείξουν οι πολίτες στον Αρχηγό της Αστυνομίας σε μια άλλη ανάλογη περίπτωση, ο οποίος θα δηλώνει πως δεν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό; Ακόμα και δίκαιο να έχει, πως ο πολίτης μπορεί να εμπιστευτεί ξανά τον Αρχηγό της Δύναμης;

Και βεβαίως, πλέον, οι όποιες ευθύνες, υπό το φως των νέων δεδομένων για την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από μέλη της δύναμης, έχουν και οι πολιτικοί προϊστάμενοι του, που παραμένουν σε ρόλο θεατή, την ώρα που το Σώμα Ασφαλείας αυτής της χώρας, ένας από τους κορυφαίους θεσμούς, συνεχίζει να πλήττεται, να αμφισβητείται και να χάνει αντί να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ενδεχομένως και σήμερα, κάποιοι έπρεπε να ζητήσουν τις εισηγήσεις και τα ευρήματα της δεύτερης έρευνας και να δράσουν άμεσα, χωρίς να ακολουθούν την πεπατημένη, λαμβάνοντας αποφάσεις που θα έστελναν ηχηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, για προστασία του κύρους του Σώματος. Να λάβουν υπόψη, πως μπορεί ούτε ο Θανάσης Νικολάου, ούτε ο Ανδρέας Λοϊζου, να ήταν παιδιά επωνύμων ή κρατικών αξιωματούχων, αλλά ήταν παιδιά και οι οικογένειες τους ψάχνουν εδώ και χρόνια απαντήσεις! Απαντήσεις οι οποίες θα πρέπει να δίνονται από αυτούς που αποτελούν γρανάζια του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, σε διαφορετική περίπτωση αν τα γρανάζια υπέστησαν επιπλοκές, τότε θα πρέπει να αντικατασταθούν. Αλλιώς, τα προβλήματα διογκώνονται, οι ευθύνες μετατοπίζονται και οι πολίτες συνεχίζουν να απαξιώνουν θεσμούς και αξιωματούχους.

Δειτε Επισης

Πυκνή ομίχλη στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο ΓΣΠ και σε περιοχές στη Λευκωσία-Προσοχή συνιστά η Αστυνομία
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: «Ψυχοπαθής» ο δράστης, «μισούσε τους πάντες»
Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ-«Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»
Πήραν πίσω τις θέσεις τους οι Βοηθοί Αρχηγοί, ανέβηκε σκαλοπάτι και ο Μαυρόχαννας
Υπερασπίζεται τον συμβασιούχο αστυνομικό ο ΣΑΚ-«δεν ήταν στα καθήκοντα του η φύλαξη κρατουμένου»
Ύψωσαν ελληνικές σημαίες και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά-Χειροπέδες σε Κύπριους και Ελλαδίτες
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»