Τα σάπια μήλα του ΓεΣΥ-Οι γιατροί και οι υπόλοιποι πάροχοι που μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο των Αρχών
06:00 - 13 Νοεμβρίου 2023
Μπορεί οι περισσότεροι πολίτες να θεωρούν δεδομένο ότι οι επαγγελματίες υγείας, είναι πρόσωπα υπεράνω κάθε υποψίας και νομοταγείς, που έχουν ως μοναδική προτεραιότητα την υγεία των ασθενών τους, ωστόσο φαίνεται πως όπως και σε κάθε επάγγελμα έτσι και ανάμεσα στους γιατρούς, ότι υπάρχουν σάπια μήλα.
Αυτό επιβεβαιώνουν οι δεκάδες περιπτώσεις εναντίον γιατρών που επιχείρησαν να ξεγελάσουν το σύστημα υγείας, μέσα από ατασθαλίες και παρανομίες με μοναδικό σκοπό το κέδρος, εις βάρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και κατ΄ επέκταση εις βάρος και των πολιτών, που κάθε μήνα πληρώνουν αδρά τις εισφορές τους στο Σύστημα.
Γιατρός που ενέγραφε στο σύστημα ότι χορηγούσε ενέσεις σε ασθενείς, ενώ δεν το έπραττε. Οδοντίατρος που ενέγραφε στο σύστημα δωρεάν καθαρισμούς σε πολίτες, χωρίς να το πράττει. Κλινική όπου γιατροί εκτός ΓεΣΥ χρέωναν επεμβάσεις σε γιατρούς του ΓεΣΥ. Αυτές είναι κάποιες από τις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και καταγγέλθηκαν στις Αρχές, τα τελευταία χρόνια. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που γιατροί απασχόλησαν τις Αρχές για άλλα ποινικά αδικήματα, με τον Οργανισμό να ενημερώνεται και να βρίσκονται εκτός συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν μέσω επιστολής στη Βουλή, ο ΟΑΥ τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε εννέα συνολικά καταγγελίες παρόχων του συστήματος υγείας στην Αστυνομία, από τις οποίες η μια έχει προωθηθεί από τη Νομική Υπηρεσία ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Μια από τις πιο γνωστές υποθέσεις που απασχόλησε έντονα τόσο τις Αρχές, όσο και τη κοινή γνώμη, ήταν η περίπτωση του γιατρού που κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού σε ασθενείς που παρακολουθούσε. Η προσπάθειά του να ξεγελάσει το σύστημα, αποκαλύφθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, αφού δύο από τους ασθενείς του απεβίωσαν από κορωνοϊό. Ο εν λόγω γιατρός οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου όπου του απαγγέλθηκαν δώδεκα κατηγορίες και αναμένεται η ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας. Μέχρι σήμερα, ο γιατρός βρίσκεται ελεύθερος υπό όρους.
Άλλη μια περίπτωση αφορά ειδικό γιατρό και συγκεκριμένα ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος διαφάνηκε από το σύστημα του ΓεΣΥ ότι παραχωρούσε την ίδια θεραπεία σε όλους τους ασθενείς του. Το ανακριτικό έργο για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ υπολείπονται πέραν των 150 καταθέσεων από ασθενείς του ειδικού γιατρού. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος στους ανακριτές, δεν πρόκειται για κατάχρηση με σκοπό την χρηματική ανταμοιβή από το κράτος, αλλά για λάθος χειρισμό του συστήματος από την ιδιαιτέρα του, η οποία έβαζε τον ίδιο κωδικό θεραπείας (σ.σ. κωδικούς στην πλατφόρμα του ΓεΣΥ), σε μεγάλο αριθμών ασθενών. Οι ανακριτές θεωρούν πως θα χρειαστεί χρόνος για να εξακριβωθούν οι πραγματικές προθέσεις του γιατρού, αφού σε πολλές περιπτώσεις είχε δοθεί η συγκεκριμένη θεραπεία σε ασθενείς του.
Μια άλλη σοβαρή υπόθεση, της οποίας η διερεύνηση αναμένεται να πάρει χρόνο από τις Αρχές μιας και έφτασε πρόσφατα στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας, είναι αυτή της ιδιωτικής κλινικής που αναλάμβανε χειρουργικές επεμβάσεις, στις οποίες όμως προχωρούσαν γιατροί εκτός Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και τις ενέγραφαν ως χειρουργικές επεμβάσεις από γιατρούς εντός τους ΓεΣΥ, έτσι ώστε να λαμβάνουν χρηματικό όφελος από τον Οργανισμό. Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, με τον ΟΑΥ να αποβάλλει από το ΓεΣΥ τη συγκεκριμένη κλινική.
Ενώπιον Δικαστηρίου καταχωρήθηκε και η υπόθεση του 62χρονου νευροχειρουργού, ο οποίος παρόλο που είχε βρεθεί εκτός του συστήματος υγείας από τον ΟΑΥ για άλλη ποινική υπόθεση, είχε βρει τρόπο να ξεγελάσει ξανά το σύστημα εμπλέκοντας και τον γιό του. Συγκεκριμένα, ο ειδικός γιατρός είχε καταγγελθεί όταν διαπιστώθηκε πως προχωρούσε σε χειρουργικές επεμβάσεις στο όνομα του γιού του, επίσης γιατρού, μέσω του ΓεΣΥ ώστε να επωμίζεται εκείνος το κέρδος το οποίο υπολογίζεται γύρω στις εξήντα χιλιάδες ευρώ.
Στο τελικό στάδιο διερεύνησης βρίσκεται και η περίπτωση οδοντίατρου στη Λευκωσία, ο οποίος καταχωρούσε στο σύστημα του ΓεΣΥ εικονικές ιατρικές πράξεις. Σημειώνεται πως, όπως είναι γνωστό, οι δικαιούχοι δικαιούνται μέσω του συστήματος να προχωρούν σε δωρεάν καθαρισμό δοντιών μια φορά τον χρόνο. Ο συγκεκριμένος γιατρός φαίνεται να περνούσε στο σύστημα καθαρισμούς πολιτών, όταν διαπίστωνε ότι δεν είχαν χρησιμοποιήσει σε καθαρισμό που δικαιούνταν δωρεάν, με σκοπό να λάβει το κέρδος από την ιατρική πράξη. Οι ανακριτές της υπόθεσης έλαβαν δεκάδες καταθέσεις από πολίτες που παρακολουθεί ο γιατρός, ενώ υπολείπεται μικρός αριθμός καταθέσεων και η διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Σημειώνεται πως πέραν αυτών των υποθέσεων, υπό διερεύνηση βρίσκεται και η υπόθεση φαρμακοποιού, ο οποίος φαίνεται να δήλωνε πως παρέδιδε φάρμακα σε ασθενείς, χωρίς να το πράττει, και οι περιπτώσεις άλλων δύο γιατρών που είναι αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα. Από τις συνολικά εννέα υποθέσεις παρόχων του ΓεΣΥ που απασχολούν τις Αρχές, οι πλείστες αφορούν την επαρχία Λάρνακας, με τους ανακριτές να έχουν δρόμο μπροστά τους για το τι μέλλει γενέσθαι και εάν εν τέλει θα αποφασιστεί από τη Νομική Υπηρεσία οι υποθέσεις να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια ο ΟΑΥ δέχεται καθημερινά εκατοντάδες παράπονα από πολίτες που αφορούν τους παρόχους υγείας, που ανέρχονται περίπου σε δώδεκα χιλιάδες τον χρόνο. Τα παράπονα ή ερωτήματα διερευνώνται από τους λειτουργούς και εάν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και τεκμήρια ότι ο παροχέας που καταγγέλθηκε προέβη σε ποινικό αδίκημα, δηλαδή σε απάτη, προχωρούν σε επίσημη καταγγελία στη Αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση, ενώ προχωρούν και τις διαδικασίες για αποβολή τους από το Σύστημα.