Στην Αστυνομία για καταχρήσεις εννέα παρόχων υγείας ο ΟΑΥ-Ανήλθαν στις 37 οι αναστολές συμβάσεων

Σε εννέα καταγγελίες στην Αστυνομία κατά παρόχων υγείας, προχώρησε τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με τη μια μάλιστα να έχει ήδη προωθηθεί από τη Νομική Υπηρεσία, ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μάλιστα ο Οργανισμός, προχώρησε στην αναστολή της συνεργασίας του με μια σειρά παρόχων στους οποίους περιλαμβάνονται προσωπικοί και ειδικοί ιατροί, κλινικά εργαστήρια, φαρμακεία και οδοντίατροι.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μέσα από επιστολή που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ο ΟΑΥ, σε σχέση με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξάγει στους παροχείς, με τους οποίους είναι συμβεβλημένος, για την εφαρμογή και τήρηση των υποχρεώσεων τους. Εκεί και όπου εντοπίσει παρατυπίες, ο Οργανισμός δύναται να προβεί σε τερματισμό ή αναστολή της σύμβασης ενός παροχέα για τους λόγους που καθορίζονται στην ίδια τη σύμβαση.

Στους υπό αναφορά λόγους αναστολής ή τερματισμού της σύμβασης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες διενεργούνται πράξεις που συνιστούν απάτη ή ενέχουν το στοιχείο του δόλου ή της έλλειψης ηθικής και οδηγούν σε εκμετάλλευση του ΓεΣΥ ή περιπτώσεις κατά τις οποίες ο παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας αρνείται ή παραλείπει να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις του.

Τέτοιες περιπτώσεις, υπήρξαν πάρα πολλές τα τελευταία χρόνια, κυρίως με γιατρούς που καταχωρούσαν στο σύστημα εικονικές επισκέψεις πολιτών για να πληρωθούν.

Ο ποινές

Μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες:

(α) Στον τερματισμό της σύμβασης, είτε άμεσα είτε κατόπιν αναστολής της σύμβασης και ολοκλήρωσης ενδελεχούς διερεύνησης, ενός προσωπικού ιατρού, έξι ειδικών ιατρών, ενός φαρμακοποιού, ενός κλινικού εργαστηρίου, ενός κλινικού ψυχολόγου, ενός οδοντίατρου για λόγους που αφορούν παράβαση των συμβατικών και νομικών υποχρεώσεων τους.

(β) Στον τερματισμό της σύμβασης, για λόγους που αφορούν την ανάκληση της άδειας λειτουργείας από αρμόδιους φορείς (Έφορο Κλινικών Εργαστηρίων, Έφορο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες), ενός φαρμακοποιού, δύο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, δεκατεσσάρων κλινικών εργαστηρίων, εκ των οποίων τα τρία κλινικά εργαστήρια συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους, ανέκτησαν την άδεια λειτουργίας τους και επανεντάχθηκαν στο ΓεΣΥ.

(γ) Στην αναστολή της σύμβασης, ενός προσωπικού ιατρού, πέντε ειδικών ιατρών, δύο νοσηλευτών και ενός ιδιωτικού νοσηλευτηρίου για τους οποίους σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

(δ) Στην άρση της αναστολής της σύμβασης και επαναφορά στο ΓεΣΥ, τεσσάρων ειδικών ιατρών και ενός κλινικού εργαστηρίου κατόπιν ολοκλήρωσης διερεύνησης εναντίον τους δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του Οργανισμού και εκείνων.

(ε) Στην άρση της αναστολής της σύμβασης και επαναφορά στο ΓεΣΥ, ενός ειδικού ιατρού για σκοπούς συμμόρφωσης του Οργανισμού με ενδιάμεσο προσωρινό διάταγμα του Δικαστηρίου σε αστική αγωγή.

Εννέα καταγγελίες στην Αστυνομία

Στο πλαίσιο των πιο πάνω ελέγχων, μάλιστα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχώρησε σε εννέα καταγγελίες στην Αστυνομία, που αφορούν πάροχους για τους οποίους η σύμβαση τους, είτε τερματίστηκε, είτε αναστάλθηκε και εκκρεμεί η διερεύνηση, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Σημειώνεται ότι, για τον ένα εκ των εννέα παροχέων που καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία, ο Οργανισμός ενημερώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η ποινική διερεύνηση και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας προχώρησε σε ποινική δίωξη.

Σε ότι αφορά τα πρόστιμα που επιβάλλει ο Οργανισμός, από την έναρξη λειτουργίας του ΓεΣΥ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα σε περίπου ενενήντα παροχείς το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται πέραν των 200,000 ευρώ. Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλει ο Οργανισμός κυμαίνονται από 100 ευρώ μέχρι 30,000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί, πως την ίδια ώρα ο οργανισμών προχώρησε σε επιβολή συστάσεων σε 60 παρόχους υγείας.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία