Θεσμοθετείται η παρουσία αξιωματούχων πέραν των υπουργών στο Υπουργικό

Μια ξεχασμένη απόφαση που λήφθηκε το 2021, από το Υπουργικό Συμβούλιο, επί προεδρίας του Νίκου Αναστασιάδη, έρχεται στη Βουλή για συζήτηση. Πρόκειται για μια απόφαση που ανοίγει τις πόρτες του Υπουργικού και για άλλους αξιωματούχους πέραν των προσώπων που ως συνήθως παρευρίσκονται.

Συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2021, το Υπουργικό πέρασε μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται η συμμετοχή ορισμένων αξιωματούχων στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτός από τα μέλη αυτού, για να καταθέτουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα που κατά καιρούς συζητούνται.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σκοπός του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του Άρθρου 55 του Συντάγματος, ώστε στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου, τις οποίες συγκαλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «συμμετέχουν και ορισμένοι αξιωματούχοι, εκτός από τα μέλη του, όπως προστάζει το σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο απαιτεί τον εκσυγχρονισμό της εύρυθμης λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου και η πρόβλεψη αυτή, συνάδει με τις σύγχρονες επιταγές της χρηστής διοίκησης».

Ο λόγος που προωθήθηκε η συγκεκριμένη αλλαγή, είναι διττός. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αναγκαιότητα που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, από τη δημιουργία μιας σειράς υφυπουργείων, η συμμετοχή των οποίων στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν προκύπτει από το Νόμο. Όπως σημειώνεται στην πρόταση που είχε κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικόύ, η συμμετοχή αυτών των αξιωματούχων στο Υπουργικό, «συνάδει πλήρως με τις σύγχρονες επιταγές της χρηστής διοίκησης».

Για τους συγκεκριμένους αξιωματούχους, δηλαδή τους υφυπουργούς, το Νομοσχέδιο προνοεί ότι στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου δύναται να συμμετέχουν τα ακόλουθα πρόσωπα, τα οποία δεν είναι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς δικαίωμα ψήφου:

(α) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

(β) Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

(γ) Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

(δ) Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Προέδρω.

(στ) Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω.

(ε) Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω.

(ζ) Υφυπουργός Τουρισμού παρά τω Προέδρω.

(η) Οποιοσδήποτε άλλος Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο οποίος προΐσταται Υφυπουργείου το οποίο ιδρύεται δια νόμου.

(θ) Οποιοιδήποτε άλλοι Αξιωματούχοι.

Τα πιο πάνω πρόσωπα που παρακάθουνται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού, θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, θα συμμετέχουν στη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης χωρίς δικαίωμα ψήφου. Μάλιστα από το Νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα εν λόγω πρόσωπα δύνανται να ζητούν όπως οι απόψεις τους, καταγράφονται στα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Το Νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, διαβιβάστηκε στη Βουλή και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί της Αρχής, ενώπιον της επιτροπής Νομικών της Βουλής, αφού για προωθηθεί η εν λόγω Νομοθεσία, απαιτείται η τροποποίηση του Συντάγματος.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ