Εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την υδροδότησης της Πάφου το Τμήμα Υδάτων

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διάθεσης νερού για σκοπούς υδροδότησης της Πάφου για όλη την περίοδο, περιλαμβανομένης και της περιόδου αιχμής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Γρηγορίου με αφορμή τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης της επαρχίας Πάφου μετά την καταστροφή της Μονάδας Αφαλάτωσης και του φράγματος στον Μαυροκόλυμπο.

Ο κ. Γρηγορίου σημείωσε πως με βάση αυτά τα σενάρια, θα διατεθούν μειωμένες ποσότητες νερού για σκοπούς άρδευσης για συντήρηση των μόνιμων δενδρωδών καλλιεργειών καθώς και σε επαγγελματίες γεωργούς για εποχιακές καλλιέργειες.

Τα σενάρια πρόσθεσε, βασίζονται στα αποθέματα νερού στα φράγματα, στην αξιοποίηση του ανακτημένου νερού καθώς και στη χρησιμοποίηση εφεδρικών γεωτρήσεων.

Με την αποκατάσταση της Μονάδας Αφαλάτωσης στην περιοχή Κουκλιών σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση από τον Ανάδοχο, αυτή αναμένεται να γίνει και να λειτουργήσει εντός Αυγούστου.

Για την Κινητή Μονάδα Αφαλάτωσης στην περιοχή της Κισσόνεργας ο κ. Γρηγορίου είπε πως έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού στις 29 Ιανουαρίου αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές μέχρι 3 Μαρτίου του 2025 με πρόνοια η υλοποίηση του έργου να γίνει από 4 έως 7 μήνες, και αν γίνει νωρίτερα της περιόδου των επτά μηνών θα έχει bonus ο Ανάδοχος.

Σε σχέση με την αποκατάσταση του προβλήματος στον Μαυροκόλυμπο ο κ. Γρηγορίου ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ειδικών εμπειρογνώμων σε συνεργασία με μηχανικούς του ΤΑΥ και με το ΤΕΠΑΚ αναμένοντας την πλήρη αποστράγγιση και τη διαχείριση της λάσπης για να προχωρήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Ερωτηθείς για τους μπανανοκαλλιεργητές ο κ. Γρηγορίου σημείωσε πως θα πάρουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού για να διατηρήσουν και να συντηρήσουν τις φυτείες τους. Θα έχουν μειωμένη ενδεχομένως παραγωγή ή και ποιότητα αλλά δεν θα ξεράνουν οι μπανανοφυτείες, κατέληξε.

Σημειώνεται πως το υδατικό θέμα της Πάφου απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 2.300.000 ευρώ του Τζόκερ
Σε Κέντρο Αναφοράς αναγνωρίζεται το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής
Πλαστικά παιδικά παιχνίδια με επικίνδυνες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην αγορά της ΕΕ
Επαρκής η παραγωγή ηλεκτρικού συστήματος την Τρίτη
Σε διαβούλευση αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τον έλεγχο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
Νέο πλαίσιο στήριξης εγκλωβισμένων αγροτών παρουσίασε η Υπουργός Γεωργίας
Το ένα γαϊδούρι στην Καρπασία ήταν έγκυος και δολοφονήθηκε την ώρα που προσπαθούσε να γεννήσει
ΔΗΠΑ: Θετικό το πρόσημο για θέσεις Υπ.Παιδείας για ξενόγλωσσα προγράμματα
Δεν έχουν αρκετό προσωπικό στο κτηματολόγιο Πάφου και στέλνουν φακέλους στη Λάρνακα
Η Επίτροπος Διοίκησης εισηγείται άμεση λήψη μέτρων για επίλυση προβλήματος στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή