Νέα αναβολή στις πειθαρχικές για Μεταξά λόγω άδειας Β.Αρχηγού-Αποφασίζει η Επιτροπή για τα ζήτημα των κατηγορητηρίων

Από αναβολή σε αναβολή λόγω της Κατηγορούσας Αρχής, καταγράφεται στην πειθαρχική διαδικασία σε βάρος των αστυνομικών που κατηγορούνται για τους χειρισμούς αναφορικά με τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά που διερευνήθηκαν από τη Λευκωσία, ενώ η ίδια καθυστέρηση, σχεδόν για τους ίδιους λόγους, παρατηρείται και στην εκδίκαση των πειθαρχικών που αφορά τα μέλη που ενεπλάκησαν στην διερεύνηση που αφορά τα θύματα της Λάρνακας.

Την περασμένη Τετάρτη, ήταν ορισμένη η νέα ακροαματική διαδικασία, ώστε η Κατηγορούσα Αρχή να απαντήσει επί των προδικαστικών ζητημάτων που τέθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης, που έχουν να κάνουν με τα κατηγορητήρια, αφού επιδόθηκαν έξι διαφορετικά αντί ένα, δεδομένου πως η διαδικασία είναι κοινή και οι αστυνομικοί συγκατηγορούμενοι.

Ένα ζήτημα που απασχόλησε κατά τις προηγούμενες δύο διαδικασίες, αφού είχε τεθεί ο προβληματισμός από τους δικηγόρους, ως προς το κατά πόσο το κατηγορητήριο ως έχει, συμβαδίζει με τις πρόνοιες της Ποινικής δικονομίας που αφορούν το κατηγορητήριο και την σχετική νομολογία.

Η Πειθαρχική Επιτροπή ζήτησε από τον πειθαρχικό εισαγγελέα να τοποθετηθεί επί του θέματος του κατηγορητηρίου, χωρίς ωστόσο να το πράξει κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, λέγοντας πως αποτάθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας και του δόθηκαν γραπτές οδηγίες από τον Βοηθό Αρχηγό (Δ) Χριστόφορο Μαυρομμάτη σχετικά με το θέμα, όπως το κατηγορητήριο παραμείνει ως έχει.

Αποτέλεσμα, οι εκ των δικηγόρων των κατηγορουμένων, Αγαθοκλής Κορέλλης και Μαρίνος Καούλλας, να θέσουν προδικαστική ένσταση, με αίτημα ακύρωσης του κατηγορητηρίου και απαλλαγής του μέλους της Αστυνομίας που εκπροσωπεί. Η εν λόγω ένσταση υιοθετήθηκε από όλους τους συνήγορους υπεράσπισης, με την διαδικασία να αναβάλλεται για άλλη μια φορά, αφού δόθηκε χρόνος στην Κατηγορούσα Αρχή, ώστε να τοποθετηθεί εν νέου επί της προδικαστικής ένστασης. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων, Δημήτρης Απαισιώτης, σε δηλώσεις του αναφέρει πως πρόκειται για «καινοφανές σημείο του κατηγορητηρίου», καθώς όπως σημειώνει, «σε έκαστο κατηγορούμενο, επιδόθηκε κατηγορητήριο στο οποίο αναγράφεται ως κατηγορούμενος μόνο εκείνος, χωρίς καμία άλλη αναφορά των υπόλοιπων πέντε συγκατηγορουμένων. Όλα τα κατηγορητήρια έχουν τον ίδιο αριθμό υπόθεσης. Όμως η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, γίνεται ωσάν να υπάρχει σε έκαστο κατηγορητήριο τα στοιχεία και των έξι κατηγορουμένων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτημα με κατηγορητήρια στην δεύτερη πειθαρχική δίκη για Μεταξά, εκκρεμεί η παράδοση μαρτυρικού υλικού

Ωστόσο, κατά τη νέα ακροαματική διαδικασία της περασμένης Τετάρτης, ο πειθαρχικός Εισαγγελέας, όταν κλήθηκε από την Επιτροπή να τοποθετηθεί επί του προδικαστικού ζητήματος που αφορά το κατηγορητήριο, ανέφερε μεταξύ άλλων πως απέστειλε επιστολή στον βοηθό Αρχηγό (Δ) Χριστόφορο Μαυρομμάτη, ο οποίος όμως ήταν με άδεια απουσίας και ως εκ τούτου, όπως είπε, δεν έλαβε απάντηση. Ως εκ τούτου, δεν ήταν σε θέση να τοποθετηθεί, ζητώντας περαιτέρω χρόνο από την Επιτροπή προκειμένου να μπορεί να απαντήσει.

Η νέα καθυστέρηση και η μη εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος που όρισε η Επιτροπή, προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι έφεραν ένσταση στο αίτημα του πειθαρχικού Εισαγγελέα, με την Επιτροπή να αποφασίζει όπως επιφυλάξει την απόφαση της.

Την ίδια ώρα, πέραν της διαδικασίας και σε σχέση με τη θέση που εκφράστηκε από τον πειθαρχικό Εισαγγελέα ότι δεν έλαβε απάντηση λόγω της άδειας του βοηθού Αρχηγού Χριστόφορου Μαυρομμάτη, αυτό που αναφέρεται είναι πως οι άδειες της ανώτατης ηγεσίας της Αστυνομίας, δημοσιεύονται στο Μέρος ΙΙ των εκάστοτε εβδομαδιαίων διαταγών, οι οποίες εκδίδονται κάθε Δευτέρα. Παραπέμποντας σε αυτές, αναφέρεται πως, στις 11/9/2023 ο κ. Μαυρομμάτης ήταν με άδεια απουσίας (εσωτερικού) την χρονική  περίοδο 11-15/9/2023, ενώ στις εβδομαδιαίες διατάξεις 18/9/2023 και 25/9/2023 δεν καταγράφεται οποιαδήποτε άδεια.

Συνεπώς, αυτό που υποδεικνύεται από την αντίπερα όχθη, είναι πως μετά τη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, οπότε δόθηκε χρόνο στον πειθαρχικό Εισαγγελέα ώστε να λάβει απάντηση από τον κ. Μαυρομμάτη σε σχέση με τα κατηγορητήρια που υπέγραψε, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2023, δεν απουσίαζε όλες τις ημέρες και θα μπορούσε μετά την επιστροφή τους στις 15 Σεπτεμβρίου να απαντήσει ώστε να προχωρεί η πειθαρχική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά τις πειθαρχικές των μελών της Λάρνακας, ούτε αυτές έχουν επί της ουσίας έχουν ξεκινήσει, παρά την ετοιμότητα που υπέδειξαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, οι οποίοι μάλιστα εξέφρασαν την θέληση τους να προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να εκφραστεί η θέση τους, αφού θεωρούν πως αποτελούν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και πως υπήρξε ανισότητα στον καταμερισμό ευθυνών, αφού η Κατηγορούσα Αρχή δεν παρέδιδε το μαρτυρικό υλικό και το πόρισμα, πράγμα το οποίο έγινε με απόφαση της Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδίδεται το πόρισμα για τις πειθαρχικές «Μεταξά»-Νέα καθυστέρηση από Κατηγορούσα Αρχή, έντονη αντίδραση υπεράσπισης

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου