«Πυροτέχνημα» οι καταγγελίες για ρίψη βεγγαλικών-Από τις 100 στοιχειοθετήθηκαν μόνο πέντε

Στο μικροσκόπιο της Βουλής έχει τεθεί, για ακόμη μία φορά, το θέμα της ανεξέλεγκτης ρίψης πυροτεχνημάτων, τόσο σε κοινότητες όσο και σε πόλεις, με τους αρμοδίους να τονίζουν ότι υπάρχουν σχετικές άδειες που πρέπει να έχει κάποιος. Την ίδια ώρα, από πλευράς Αστυνομίας ανακοινώθηκε πως είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθούν καταγγελίες, αφού μόνο για το 2023 έχουν γίνει 108 καταγγελίες και στοιχειοθετήθηκαν μόνο πέντε.

Το θέμα απασχόλησε την Τετάρτη την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενώ είχε τεθεί στο τραπέζι και κατά την προηγούμενη περίοδο. Αυτό που αναφέρθηκε από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Μεταλλείων, Στέλιο Μιχαήλ, που είναι και η καθ’ ύλη αρμόδια αρχή για αδειοδότηση, είναι ότι οποιαδήποτε ρίψη είναι παράνομη, χωρίς σχετικές άδειες. Επεσήμανε πως η νομοθεσία είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο, όπως επίσης και οι άδεις που πρέπει να έχουν. «Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο και θέλω να το επαναλάβω ότι η νομοθεσία είναι αυστηρή, με την έννοια ότι κάποια πυροτεχνήματα μικρά, που είναι τα κρατούν στο χέρι και τα ρίχνουν, στην Ευρώπη είναι νόμιμα, όπως στην Κύπρο απαγορεύεται. Πρέπει να λάβουν άδεια και να γίνεται από άτομο που είναι αδειούχος».

Όσον αφορά στο θέμα των ποινών, ο κ. Μιχαήλ τόνισε πως έχουν διαφοροποιηθεί και έχουν αυξηθεί, ενώ ξεκαθάρισε πως οι παράνομες ρίψεις είναι θέμα που αφορά στην Αστυνομία και όταν έρχονται κοντά τους παράπονα για ρίψεις, τις εξετάζουν σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μεταλλείων τόνισε πως η ρίψη πυροτεχνημάτων γίνεται σε γάμους, βαφτίσεις, γενέθλια και είναι όλα παράνομα. Πάντως, απαντώντας σε ερώτημα για καθολική απαγόρευση της χρήσης πυροτεχνημάτων, σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι πρέπει να γίνει, επειδή θα υπάρχει αύξηση στην έξαρση της παράνομης χρήσης της ρίψης πυροτεχνημάτων. «. Πολλές από τις εκδηλώσεις που είναι παράνομες θα αυξηθούν. Τα πυροτεχνήματα αδειοδοτούνται σε όλη την Ευρώπη και όλα αυτά που ρίχνονται στους γάμους, τα μικρά είναι ελεύθερα και νόμιμα. Αν έχουμε πρόβλημα και έξαρση παρανομίας, να τα απαγορεύουμε όλα με νομοθεσία, δεν είναι δόκιμο. Δίνονται άδειες για συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι για τουριστικούς σκοπούς, στα παράλια, κοντά σε ακτές. Ακόμη σε περιπτώσεις που θα τα ρίξουν από θαλάσσης, σε πλοιάρια και υπάρχει άδεια να τα ρίξουν από εκεί. Αν έρθει πρόταση για πλήρη κατάργηση, εμείς θα την εξετάσουμε».

Όσον αφορά στις ευθύνες των ιδιοκτητών των υποστατικών, ο κ. Μιχαήλ τόνισε πως κανένας δεν παραδέχεται ότι έγινε ρίψη πυροτεχνημάτων εντός του υποστατικού του, παράνομα και χρειάζονται ατράνταχτες αποδείξεις για να στοιχειοθετηθεί υπόθεση στο Δικαστήριο. Επεσήμανε, παράλληλα, πως στη σελίδα της Υπηρεσίας Μεταλλείων υπάρχει αναρτημένος ο κατάλογος με τα νόμιμα πυροτεχνήματα. «Εμείς ως αρμόδια Αρχή, ως επιθεωρητής είμαστε στη διάθεση της Βουλής να παρέχουμε βοήθεια για εφαρμογή της νομοθεσίας. Όσον αφορά στις εξαγωγές, είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Τελωνείων».

Στοιχειοθετούνται ελάχιστες υποθέσεις

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας σημείωσε πως η ανεξέλεγκτη ρίψη πυροτεχνημάτων είναι ένα θέμα που τους απασχολεί και η Αστυνομία γίνεται δέκτης παραπόνων όταν υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Σημείωσε πως το 2022 έγιναν 218 καταγγελίες παγκύπρια με τις πλείστες στη Λεμεσό. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι να στοιχειοθετηθούν οι εν λόγω καταγγελίες, με την Αστυνομία να αναφέρει πως από τις 218 καταγγελίες στοιχειοθετήθηκαν μόνο 18. Όσον αφορά για το 2023, μέχρι τον Αύγουστο έχουν γίνει 108 καταγγελίες και στοιχειοθετήθηκαν μόνο πέντε υποθέσεις. «Επί γραμματικά, αυτό είναι ένα γεγονός, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Οι δυσκολίες έχουν αναφερθεί. Ρίχνονται τα πυροτεχνήματα, μέχρι να πάει η Αστυνομία στο μέρος, δεν υπάρχει τίποτα σύμφωνα με τις αναφορές. Είναι κάτι που χρειάζεται η συνδρομή όλων των φορέων για να υπάρχουν μαρτυρίες, σε σχέση με το πρόσωπο που προέβησαν στις πράξεις».

Ερωτηθείς αν υπήρξε οποιαδήποτε καταδίκη, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας σημείωσε πως δεν είχε εις γνώση του οποιαδήποτε περίπτωση. «Εκεί που παρουσιάζεται ένα θέμα είναι στον εντοπισμό των προσώπων και των μαρτυριών για να προχωρήσει η υπόθεση. Υπάρχει ανταπόκριση στο μέτρο του δυνατού. Η σειρά από γεγονότα είναι αναφορά, μετάβαση και τι εντοπίζονται. Σε περίπτωση που συμβαίνει και παρατηρήσουν περίπολα ρίψη πυροτεχνημάτων, πρέπει να γίνει έλεγχος. Μπορούμε με αναφορές να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για απάμβλυνση του προβλήματος».

Η θέση της Πυροσβεστικής και των Φιλοζωικών

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή ανέφερε πως ο δικός τους ρόλος είναι κατασταλτικός, για να σβήσουν τις πυρκαγιές, μετά τη ρίψη πυροτεχνημάτων και σημείωσε πως υπήρχαν περιπτώσεις που προκλήθηκαν πυρκαγιές από πυροτεχνήματα και γι’ αυτό υπήρχαν μαρτυρίες. Τόνισε, παράλληλα, πως ως Πυροσβεστική επιθεωρούν κάποιους χώρους, κυρίως στην ύπαιθρο, μετά από αίτημα της Υπηρεσίας Μεταλλείων, καθώς δεν επιτρέπεται η ρίψη πυροτεχνημάτων στην ύπαιθρο και πρέπει να δοθεί άδεια και σε ακτίνα 100 μέτρων να είναι καθαρή η περιοχή.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης SPORTDOGS, υπέδειξε πως ως οργάνωση εκείνο που αντιμετωπίζουν είναι το θέμα του άγχους που αντιμετωπίζουν τα ζώα, αφού φοβούνται τον κρότο. «Μας ενοχλεί ο κρότος, ειδικά όταν δούμε ζώα που είναι συνοδοί ή συντροφιάς σε άτομα με αυτισμό. Το φαινόμενο είναι έντονο. Στη Λευκωσία υπάρχουν προβλήματα σε Άγιο Δομέτιο και Έγκωμη. Για μας είναι σημαντικό να δούμε αν μπορεί να ρυθμιστεί ο κρότος, για να μην επηρεάζονται τα ζώα. Υπάρχουν ζώα που έχουν πρόβλημα με την υγεία τους, που δαγκώνουν το κλουβί τους και θέλουν να βγουν έξω».

Πάντως, σε υπόμνημα που κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής η Ομοσπονδία Φιλοζωικών Οργανώσεων Κύπρου, αναφέρεται πως τα ζώα που ζουν με ανθρώπους δεν είναι τα μόνα που υποφέρουν. «Ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη μας μόνο τα εξημερωμένα ζώα σε αστικές περιοχές, υπάρχουν ζώα που ζουν στο δρόμο. Τα εξημερωμένα ζώα είναι η μειοψηφία των ζώων που επηρεάζονται. Πρέπει να λάβουμε υπόψη όλα τα ζώα που ζουν εκτός της πρόσβασης των ανθρώπων, είτε στην άγρια φύση είτε σε αστικά περιβάλλοντα, καθώς και εκείνα σε φάρμες και άλλα μέρη όπου γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Στο υπόμνημα σημειώνεται πως «για το λόγο αυτό, η μόνη πραγματικά ικανοποιητική λύση είναι η απoφυγή χρήσης πυροτεχνημάτων και για πιο σίγουρα η απαγόρευση τους, ειδικά σε μία χώρα όπως η Κύπρος όπου υπάρχει μεγάλη δυσκολία να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες, γενικά».

Οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνουν είναι:

-Τα αθόρυβα πυροτεχνήματα προσφέρουν φώτα και οπτικό θέαμα παράγοντας ελάχιστο θόρυβο.

-Τα σόου με λέιζερ μοιάζουν με πυροτεχνήματα όντας λιγότερο επιζήμια για τα ζώα και ρυπογόνα για το περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να επηρεάζουν αρνητικά τα πουλιά.

-Οι φωτεινές επιδείξεις με drone, όπως αυτά στα εγκαίνια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 2021.

Δειτε Επισης

Βρήκαν τη φόρμουλα για τα CCTV στα γυμναστήρια-Δεκτό αίτημα να ανάβουν όταν κλείνουν με μια υποσημείωση
Η κλιματική αλλαγή και το μπαλάκι ευθυνών για ζημιές από την κακοκαιρία-Με κριτήρια οι αποζημιώσεις
Προσωπικό με ειδικές εξετάσεις ζητά η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Σε κακή κατάσταση η υγεία του 21% των Κυπρίων άνω των 65
Ο καρκίνος του προστάτη ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες-585 νέα περιστατικά ετησίως
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για τ/κ περιουσίες-«Για κοινωφελείς σκοπούς η εκμίσθωσή τους»
Σχέδιο δράσης για αυτονόμηση ΟΚΥπΥ μέχρι το 2026 σύντομα στο Υπουργικό από τον Δαμιανό
Επέδωσε την εισφορά Προεδρίας για τον Ραδιομαραθώνιο ο ΚΕ-«Όλοι αισθανόμαστε περήφανοι»
Ολοκληρώνεται η καταγραφή των ζημιών σε γεωργικές καλλιέργειες-«Εντός Νοεμβρίου οι αποζημιώσεις»
Φωνάζει η ΠΑΣΥΝΟ για το Νοσοκομείο Πάφου-«Αυτά που έζησαν ασθενείς και προσωπικό είναι άνευ προηγουμένου»