Πέραν των 500 τα νόμιμα πυροτεχνήματα, αμέτρητα τα παράνομα-Κενά στην τήρηση του Νόμου

Στην επιφάνεια επανέρχεται εκ νέου το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης ρίψης πυροτεχνημάτων που προκαλεί αναστάτωση σε διάφορους πολίτες, αφού η μη εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας που αποτρέπει τη χρήση τους προβληματίζει τους αρμόδιους, ενώ ταυτόχρονα, οι Αρχές φαίνεται να αδυνατούν μέχρι στιγμής να περιορίσουν αυτό το διαχρονικό φαινόμενο που όσο περνάει ο καιρός, αντί να μειώνεται διογκώνεται.

Πέραν από την επικινδυνότητα των πυροτεχνημάτων προς τον άνθρωπο, η αλόγιστη χρήση τους σε διάφορες περιπτώσεις, θέτει σε κίνδυνο και το ίδιο το περιβάλλον, αφού ακόμη νωπή είναι στη μνήμη μας η πυρκαγιά που ξέσπασε από πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε γαμήλια δεξίωση. Εκ τότε ωστόσο, τίποτα δεν διαφοροποιήθηκε, αφού μοιάζει με μόδα πλέον η διασκέδαση να συνδυάζεται με πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική Νομοθεσία για τη ρίψη πυροτεχνημάτων, η οποία αναφέρει ρητά ότι για τη χρήση τους επιβάλλεται η λήψη άδειας από την Υπηρεσία Μεταλλείων, εντούτοις, αρκετά λίγοι είναι αυτοί που ακολουθούν το γράμμα του Νόμου και αιτούνται τη σχετική άδεια, αφού υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία και καταβολή χρηματικού ποσού, κάτι που αποφεύγει σήμερα μεγάλη μερίδα που χρησιμοποιεί παράνομα πυροτεχνήματα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στον REPORTER o προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μεταλλείων, Στέλιος Μιχαήλ, η εν λόγω Υπηρεσία, έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει άδειες, όσο αφορά τη ρίψη πυροτεχνημάτων. «Αυτές οι άδειες, εκδίδονται στη βάση της σχετικής Νομοθεσίας και των διαταγμάτων, ενώ ελέγχονται όλα τα σημεία και μπαίνουν σχετικοί όροι όσον αφορά τη χρήση και τη ρίψη των πυροτεχνημάτων. Για όλες τις άδειες οι οποίες εκδίδονται, λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των εμπλεκόμενων τμημάτων και ειδικά της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Από εκεί και πέρα, η άδεια που εκδίδεται κοινοποιείται στην Αστυνομία έτσι ώστε να γνωρίζει και να εξασκεί τα καθήκοντα της όταν θεωρήσει σκόπιμο τον ανάλογο έλεγχο».

Το σοβαρό πρόβλημα ωστόσο, που διαπιστώνει και η ίδια η Υπηρεσία Μεταλλείων, «δεν είναι στις αδειοδοτημένες ρίψεις πυροτεχνημάτων, αλλά στις παράνομες ρίψεις, καθώς οι αδειοδοτημένες ρίψεις είναι πλήρως ελεγχόμενες, μπαίνουν σχετικοί όροι και υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. «Για τις παράνομες ρίψεις πυροτεχνημάτων, την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η Αστυνομία και όχι η Υπηρεσία Μεταλλείων, καθώς δεν ασχολούμαστε με τα θέματα των παράνομων ρίψεων. Υπάρχει όμως η εφαρμογή της Νομοθεσίας, που πρέπει να τηρείται και όταν εντοπίζονται παράνομες ρίψεις να κατάσχονται».

Αξιοσημείωτο πάντως, είναι το γεγονός πως κάθε χρόνο εκδίδονται από την Υπηρεσία Μεταλλείων, πέραν των 500 αδειών περίπου για ρίψη πυροτεχνημάτων. Όσον αφορά τη διαδικασία, εξήγησε ο κ. Μιχαήλ, «ο ενδιαφερόμενος αιτείται άδεια και πληρώνει σχετικό αντίτιμο ύψους 250 ευρώ, αλλά το πιο σημαντικό, ο αιτητής πρέπει να είναι κάτοχος πιστοποιητικού και άτομο που έχει γνώσεις για πυροτεχνήματα. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε δηλαδή, να πάρει άδεια και να κάνει ρίψεις πυροτεχνημάτων οπουδήποτε θέλει. Μάλιστα, για να πάρει σχετική άδεια, περνά από εξέταση από κοντά μας ο κάθε ενδιαφερόμενος».

Σημειώνεται ότι οι άδειες που παραχωρούνται από την Υπηρεσία Μεταλλείων, δεν είναι μόνο για πυροτεχνήματα, αλλά και για εκρηκτικές ύλες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, για την εξόρυξη μεταλλευμάτων και λατομικών υλικών είναι απαραίτητη η χρήση εκρηκτικών υλών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια του 2022 υπήρχαν 123 κάτοχοι πιστοποιητικού ικανότητας για χρήση εκρηκτικών υλών και πυροτεχνημάτων υψηλής εκρηκτικότητας. Ενώ, για τη χρήση πυροτεχνημάτων, μέσα σε ένα χρόνο δόθηκαν 526 άδειες.

2

Πάντως, σημαντικό είναι το γεγονός πως τα πυροτεχνήματα τα οποία ρίχνονται από τους νεαρούς στην Ευρώπη είναι επιτρεπόμενα και μπορεί οποιοσδήποτε μάλιστα να πάει να τα αγοράσει από ένα κατάστημα και να τα ρίξει, χωρίς οποιαδήποτε άδεια. Στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Μιχαήλ, «είναι ελεγχόμενα αυτά και πρέπει να εξασφαλίζεται σχετική άδεια και να ρίχνονται από πιστοποιημένους. Γι’ αυτό τον λόγο γίνεται πιο εύκολη η εισαγωγή από άλλες χώρες αυτών των παράνομων πυροτεχνημάτων, καθώς σε άλλες χώρες θεωρούνται νόμιμα».

Στα κενά που υπάρχουν για την τήρηση της Νομοθεσίας, στάθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, καθώς το ζήτημα πρόκειται συζητηθεί ενώπιον της Βουλής. «Με την ανεξέλεγκτη χρήση των πυροτεχνημάτων, προκαλούνται πολλά προβλήματα σε ανθρώπους και σε ζώα, ενώ υπάρχει την ίδια ώρα και πραγματικός κίνδυνος πρόκλησης φωτιάς όταν είναι έξω στην ύπαιθρο. Ελπίζουμε ότι με τη συζήτηση που θα γίνει ενώπιον της Βουλής, θα βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της αστυνόμευσης που φαίνεται να υπάρχει ένα μεγάλο κενό».

Η Νομοθεσία για τη ρίψη πυροτεχνημάτων, πρόσθεσε, «είναι ξεκάθαρη, καθώς αναφέρει ότι πρέπει να εξασφαλίσεις από προηγουμένως σχετική άδεια από την Υπηρεσία Μεταλλείων. Εάν κάποιος πάει και αγοράσει παράνομα πυροτεχνήματα και τα ρίχνει χωρίς σχετική άδεια, τότε είναι παράνομος. Από την πλευρά της η Υπηρεσία, μας διαμήνυσε ξανά στο παρελθόν, πως όταν γίνονται παράνομες ρίψεις, πρέπει να ανταποκρίνεται η Αστυνομία και από την πλευρά τους οι Αρχές μας είχαν πει ότι θέλουν επιπλέον προσωπικό για τέτοιου είδους ελέγχους. Η εφαρμογή αυτής της Νομοθεσίας, παραμένει δυστυχώς ανενεργή».

Δειτε Επισης

Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Έλαβαν κλήση οι μοναχοί και παρουσιάζονται ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης