Πρώτο κόμμα ο «Κανένας» για να κυβερνήσει, παίρνουν απροβίβαστο τα κόμματα

Υπό άλλες συνθήκες, τουλάχιστον αυτές που επικρατούσαν στην Κύπρο μετά τον θάνατο του Μακαρίου, θα ήταν ξεκάθαρο ποιο κόμμα κυβερνά τη χώρα, ενδεχομένως με μοναδική εξαίρεση την πενταετία του Γιώργου Βασιλείου. Σήμερα, μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενός Συναγερμικού, όπως ο ίδιος δηλώνει ότι είναι, με τη στήριξη των τριών κομμάτων του Κέντρου, μάλλον υπάρχουν δικαιολογημένα διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις για το ποιο κόμμα κυβερνά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Ανατροπές και ανακατατάξεις στον κομματικό χάρτη-Πρωτιά για ΑΚΕΛ, ακολουθεί ο ΔΗΣΥ, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ

Άλλωστε, το γεγονός ότι υπήρξαν από τη μια σειρά προσκλήσεων προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό και από την άλλη μια σειρά παρεμβάσεων της Αννίτας Δημητρίου, που ένιωσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ερμηνεύεται ως ένα μέρος της κρίσης που ταλανίζει τα κόμματα εδώ και καιρό, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως και στο πολιτικό βαρόμετρο του REPORTER και της IMR.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει ικανοποιητικά ποσοστά στο ερώτημα «ποιος μπορεί να κυβερνήσει», γεγονός που καταγράφεται και στις απαντήσεις των ερωτηθέντων, όταν κλήθηκαν να τοποθετηθούν για το αν εμπιστεύονται ένα εκ των τριών μεγάλων κομμάτων για να κυβερνήσει. Ενισχυτικό των πιο πάνω είναι και το εύρημα της δημοσκόπησης, σύμφωνα με το οποίο, ένας στους τρεις ερωτηθέντες, δήλωσαν ότι δεν εκφράζονται από τις πολιτικές του κόμματός τους.

Ποιος μπορεί να κυβερνήσει

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη χώρα», η πρώτη απάντηση, με διαφορά από τη δεύτερη, είναι ο «Κανένας». Η δήλωση αυτή, που ουσιαστικά αποτελεί καμπανάκι για τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα πολιτεύονται, λαμβάνει το 36% των απαντήσεων. Από τα κόμματα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός λαμβάνει τις περισσότερες απαντήσεις με 25%, ενώ ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 17%. Στις επόμενες θέσεις ισοψηφούν ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ με 7%, ενώ ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι, λαμβάνουν μόλις το 1% των απαντήσεων

ScreenHunter 1181

Απροβίβαστο στην εμπιστοσύνη

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και σε σχέση με τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα κόμματα για να κυβερνήσουν. Είναι ενδεικτικό ότι κανένα κόμμα δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τουλάχιστον των μισών ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα, την πιο ψηλή βαθμολογία τη λαμβάνει ο ΔΗΣΥ με βαθμό 4,78, από μια κλίμακα από το 1-10, ενώ ακολουθεί το ΑΚΕΛ με βαθμό 4,02 και το ΔΗΚΟ με 3,69.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, ανάμεσα σε όσους δήλωσαν ότι ψήφισαν ΔΗΣΥ στις βουλευτικές του 2021, ο ΔΗΣΥ λαμβάνει βαθμό 6,85, ενώ το ΑΚΕΛ ανάμεσα στους ψηφοφόρους του λαμβάνει 6,72 και το ΔΗΚΟ 5,89.

ScreenHunter 1180

Πολιτικές που δεν εκφράζουν

Άλλωστε, στο ερώτημα «σε ποιο βαθμό σας εκφράζει η πολιτική του κόμματος σας σήμερα;», οι απαντήσεις αποτυπώνουν τις διάφορες όψεις της κρίσης που ταλανίζει το πολιτικό σύστημα, αφού ένας στους τρεις δηλώνουν ότι τους εκφράζει λίγο ή καθόλου.

Συγκεκριμένα, το 21% των ερωτηθέντων δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από τις πολιτικές του κόμματός τους, το 50% αρκετά ικανοποιημένοι, το 23% λίγο ικανοποιημένοι, και το 6% καθόλου ικανοποιημένοι. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, μόλις το 16% δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι με τις πολιτικές του κόμματός τους, ενώ στο ΑΚΕΛ το ανάλογο ποσοστό ανέρχεται σε 27%. Στο 32% είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ που δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις πολιτικές του κόμματος , με τη ΔΗΠΑ να κινείται στα ίδια επίπεδα.

Το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης καταγράφεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ, που δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι το 42%, ενώ το χαμηλότερο στην ΕΔΕΚ, όπου μόλις το 6% των ψηφοφόρων της δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις πολιτικές του Μαρίνου Σιζόπουλου. Τέλος, το ποσοστό ικανοποίησης των ψηφοφόρων των Οικολόγων ανέρχεται σε 18%.

ScreenHunter 1179

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR για τον REPORTER μεταξύ 18 και 22 Σεπτεμβρίου 2023 παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Το δείγμα ήταν χίλιοι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου και η επιλογή έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα είναι +/- 3.1 και ο βαθμός εμπιστοσύνης 95%.

ScreenHunter 1177

Το 39% του δείγματος προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από την επαρχία Λεμεσού, το 16% από την επαρχία Λάρνακας, το 10% από την επαρχία Πάφου και το 6% από την επαρχία Αμμοχώστου. Το 12% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16% είναι άνω των 65%.

ScreenHunter 1178

Δειτε Επισης

Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»