Καθηγητές ιδιωτικών σχολείων καλούνται να στελεχώσουν τα δημόσια-Πυρά κατά ΥΠΑΝ
06:00 - 25 Σεπτεμβρίου 2023
Μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από το Υπουργείο Παιδείας, αφού στην πράξη αποδεικνύεται πως η έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν είναι και τόσο ομαλή, όπως διαμηνύθηκε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς εκτός από τις καταγγελίες για τους συνοδούς, ανοίγει καινούργιο μέτωπο, αυτή τη φορά με την ιδιωτική εκπαίδευση.
Το πλάνο του Υπουργείου Παιδείας να συνεχίζει τους διορισμούς και μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχει αλυσιδωτές συνέπειες, με αποτέλεσμα καθηγητές που έχουν ήδη προσληφθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, να καλούνται να παρουσιαστούν σε δημόσια σχολεία, αφού έχουν λάβει χαρτί διορισμού. Κάτι που προκαλεί αναστάτωση στα ιδιωτικά σχολεία, αφού έχουν ήδη ξεκινήσει κανονικά μαθήματα και η απώλεια των εκπαιδευτικών επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία τους.
«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, αλλά ιδιαίτερα φέτος φαίνεται ότι ο προγραμματισμός που έκανε το Υπουργείο Παιδείας είναι αρκετά πρόχειρος, αφού ξεκίνησαν τα σχολεία στα δημόσια συνεχίζουν να κάνουν διορισμούς, μία εβδομάδα μετά την έναρξη. Επειδή οι καθηγητές που είναι στα ιδιωτικά σχολεία, είναι ψηλά στον κατάλογο επειδή μοριοδοτούνται, επηρεάζονται τα ιδιωτικά σχολεία», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος των ιδιωτικών σχολείων, Γιώργος Κριτικός.
Πάντως, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, τα ιδιωτικά σχολεία είχαν αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας μία λίστα με τα στοιχεία λειτουργίας, που περιείχε τους καθηγητές και μαθητές της κάθε μονάδας. Εντούτοις, λόγω των σχεδιασμών του Υπουργείου Παιδείας, αρκετοί καθηγητές συνεχίζουν να λαμβάνουν επιστολή για διορισμό τους σε δημόσια σχολεία, ενώ υπάρχει και υποσημείωση ότι αν δεν παρουσιαστούν στο σχολείο που τους έχει υποδειχθεί, θα χάσουν το διορισμό.
«Καλούν τους καθηγητές από τα ιδιωτικά σχολεία να παρουσιαστούν την επόμενη ημέρα ή σε Λεμεσό ή σε Πάφο, διαφορετικά χάνουν το διορισμό. Γι’ μας αυτό είναι εκβιασμός. Υπήρχε καθηγήτρια σε ιδιωτικό σχολείο που πήρε το χαρτί διορισμού της, αυτές τις ημέρες και ζητούσε να παρουσιαστεί στη Λεμεσό για διορισμό. Το ίδιο έγινε και με άλλες περιπτώσεις. Υπάρχει αρκετή αναστάτωση. Κάθε χρονιά έχουμε τα ίδια προβλήματα. Κι ενώ παίρνουμε υποσχέσεις ότι θα γίνεται η στελέχωση έγκαιρα και θα γίνεται σωστός προγραμματισμός, ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε όλοι σε σωστά πλαίσια, ωστόσο κάθε χρονιά τα πράγματα είναι χειρότερα. Ακόμη συνεχίζουν να κάνουν διορισμούς και επηρεάζονται τα ιδιωτικά».
Ζητούν εξηγήσεις από την υπουργό Παιδείας
Ο σύνδεσμος των ιδιωτικών σχολείων αναμένεται να έχει συνάντηση με την Αθηνά Μιχαηλίδου στις 25 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία αναμένεται να θέσουν το συγκεκριμένο θέμα στο τραπέζι, για να ζητήσουν εξηγήσεις για την πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν και όσα θέματα απασχολούν την ιδιωτική εκπαίδευση.
«Αντιδρούν πολλά ιδιωτικά σχολεία, τα οποία έχουν δώσει έγκαιρα τα στοιχεία λειτουργίας και ζητούν να σταματήσουν τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στους οδηγούς σπουδών και εσωτερικούς κανονισμούς, από τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας δεν μας βοηθά να λειτουργούμε εύρυθμα. Ζήτησαν γενική συνέλευση, επειδή θεωρούν ότι παραμελούμαστε. Θα δούμε την υπουργό και μετά θα αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε. Είναι το 20-22% της εκπαίδευσης τα ιδιωτικά σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να δείξει ευαισθησία και να μην ασχολείται καθημερινά με τους καθηγητές των δημόσιων σχολείων και τις συντεχνίες. Εμάς ακόμη δεν μας έχουν δει, είμαστε οι τελευταίοι στη σειρά».
Εκτός από το θέμα της στελέχωσης, τα ιδιωτικά σχολεία αναμένεται να θέσουν ενώπιον της υπουργού Παιδείας και ένα άλλο πάγιο αίτημά τους, που αφορά στην κρατική χορηγία, ως ένα μέτρο στήριξης του κράτους προς την ιδιωτική εκπαίδευση.
«Κάθε μαθητής που είναι στα δημόσια σχολεία, στη Μέση Εκπαίδευση κοστίζει στο κράτος γύρω στις 10,000 ευρώ και στην Τεχνική Εκπαίδευση γύρω στις 14,500 ευρώ. Όταν ένας μαθητής επιλέγει την ιδιωτική εκπαίδευση, γλιτώνει το κράτος από αυτό το ποσό. Εμείς ζητούμε να δίνεται κρατική χορηγία, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προς τους γονείς των παιδιών που είναι στην ιδιωτική εκπαίδευση και όπως γίνεται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να επιστρέφεται μέρος του ποσού που εξοικονομεί το κράτος. Είναι από τα πάγιο αίτημά μας και κάθε χρόνο λαμβάνουμε υποσχέσεις γι’ αυτό και έχει συζητηθεί και στη Βουλή το θέμα και είπαμε ότι θα βλέπαμε ξανά το θέμα».