Έστησαν στον τοίχο τον Αρχηγό οι βουλευτές, παραδέχθηκε ολιγωρία-Οι εξηγήσεις για τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό
11:05 - 06 Σεπτεμβρίου 2023
Χωρίς την Άννα Κουκκίδου Προκοπίου παρούσα, διεξάχθηκε στη Βουλή, η συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, η οποία στη σκιά των επεισοδίων βίας σε Λεμεσό και Χλώρακα, εξέτασε τα γεγονότα και τις ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση.
Στη σημερινή συνεδρία κλήθηκαν να συμμετέχουν η υπουργός Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Δήμαρχος Λεμεσού και ο Κοινοτάρχης Χλώρακας που είναι οι δύο περιοχές που επηρεάστηκαν από τα επεισόδια, καθώς και ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ο οποίος δέχθηκε επίθεση το βράδυ της Παρασκευής από κουκουλοφόρους, λόγω... λάθους, αφού τον μπέρδεψαν με αλλοδαπό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε στενό κοινοβουλευτικό κλοιό Προκοπίου και Παπαθεοδώρου-Κλήθηκαν για «ανάκριση»
Στην αρχική τοποθέτηση του ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε πως θέμα της σημερινής συζήτησης είναι αποκλειστικά τα επεισόδια. «Δεν θα συζητήσουμε το θέμα του Μεταναστευτικού. Καλέσαμε την υπουργό και τον Αρχηγό για να μας πουν γιατί συνέβησαν όλα αυτά τα αποτρόπαια γεγονότα. Γεγονότα εις βάρος αθώων πολιτών, που έκαψαν τις περιουσίες τους, τους έδειραν και δημιούργησαν φόβο και ανασφάλεια σε ένα μεγάλο ποσοστό Κυπρίων».
Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως, «τις τελευταίες ημέρες οι συμπολίτες μας νιώθουν ανασφάλεια. Γιατί δρουν σε αυτό τον τόπο ορισμένες φασιστικές ομάδες. Κύριες Αρχηγέ που γνωρίζατε ή έπρεπε να γνωρίζετε και έπρεπε να τα είχατε καταστείλει. Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν ανάμεσα μας κουκουλοφόροι με ρόπαλα. Δεν πρέπει να επαναληφθούν. Όποιος κάνει αυτά τα πράγματα πρέπει να οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης και στη φυλακή. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του κόμματός μου», είπε ο κ. Τορναρίτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν διατάχθηκε καμία έρευνα επί του παρόντος για τα επιχειρησιακά λάθη, αναμένει έκθεση γεγονότων ο Πρόεδρος
Η απουσία της υπουργού
Στη συνέχεια ο κ. Τορναρίτης, ρώτησε που βρίσκεται η υπουργός, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να απαντά πως αυτή βρίσκεται στο Υπουργικό. «Όταν μιλάμε για δημόσια ασφάλεια και πολίτες που απειλούνται, διερωτούμε πραγματικά αν προέχει η συνεδρία του Υπουργικού ή η παράθεση των γεγονότων και να ακουστούν οι απόψεις της.
Μάλιστα, απαντώντας στον βουλευτή του ΔΗΚΟ ο οποίος επιχείρησε να υψώσει ασπίδα προστασίας για την απουσία της υπουργού, λόγω Υπουργικού, υπέδειξε πως, «δεν επικοινώνησε μαζί του η υπουργός, ούτε ζήτησε να αλλάξει η ώρα. Απαιτείται σεβασμός από όλους ενώπιον του Κοινοβουλίου».
Εξάλλου, υπουργός και Αρχηγός έχουν προσκληθεί στη Βουλή και την Πέμπτη, που η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεχίσει την αυτεπάγγελτη εξέταση της πολιτικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Σε αυτή τη συζήτηση είναι, επίσης, προσκεκλημένοι ο Υπουργός Εσωτερικών, η Υφυπουργός Πρόνοιας και ο κοινοτάρχης της Χλώρακας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταπέλτης η Λοττίδου για επεισόδια, δείχνει εγκλήματα μίσους-«Η απουσία παρέμβασης βοήθησε να παραβιάσουν δικαιώματα τρίτων»
Ερωτήματα από τους βουλευτές
Στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπής Νομικών, έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα, προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, ο οποίος προσκλήθηκε στη συζήτηση, κυρίως σε σχέση με το πλάνο της Αστυνομίας, την αδράνεια που επιδείχθηκε και τις ευθύνες που προκύπτουν.
Μάλιστα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, κατήγγειλε μεταξύ άλλων πως μέλη της Αστυνομίας που γελούσαν με τους κουλουλοφόρους, αντί να κάνουν τη δουλειά τους.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν, μετά την τοποθέτηση από τον βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου, ο οποίος χαρακτήρισε το Μεταναστευτικό τρίτο Αττίλα, ενώ υπέδειξε πως, «θα πρέπει να αποφασίσουμε τι Αστυνομία θέλουμε», υπενθυμίζοντας τα γεγονότα με τον Αίαντα που όταν χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα εναντίον διαδηλωτών, άνοιξαν πειθαρχικές και ποινικές υποθέσεις, εναντίον Αστυνομικών.
Στα λεγόμενα του κ. Ιωάννου, αντέδρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, κατηγορώντας τον, ότι με αυτά που λέει δικαιολογεί τους κουκουλοφόρους. «Να φορούμε κουκούλες και να δέρνουμε τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τορναρίτης, με τον Άριστο Δαμιανού να παρεμβαίνει απευθυνόμενος προς τον Νίκο Τορναρίτη, λέγοντας του, «καλά, εσύ πρόεδρε περίμενες το ΕΛΑΜ να καταδικάσει τους κουκουλοφόρους;». Ο Σωτήρης Ιωάννου, απάντησε στον κ. Δαμιανού, λέγοντας πως, «ακούει ότι θέλει».
Στην παρέμβαση της η βουλευτίνα των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα προς την Αστυνομία. «Γιατί η Αστυνομία δεν πήγε στη Χλώρακα να πάρει αποτυπώματα μετά από τα επεισόδια. Πήγα εγώ και βρήκα σπρέι και σιδερογροθιές και τα παρέδωσα. Ο κοινοτάρχης είπε για 151 τζιχαντιστές. Συνελήφθησαν; Διαδιδόταν για την απαγωγή του Εθνοφρουρού. Μας στοχοποίησαν και έλεγχαν ντελιβεράς μαχαίρωσε Αστυνομικό. Η ολιγωρία της Αστυνομίας δικαιολογεί αυτούς που θέλουν να πάρουν ρόπαλα», είπε η κα. Ατταλίδου.
Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στην αντιφασιστική πορεία του Σαββάτου στη Λεμεσό, στην οποία παρευρέθηκε, λέγοντας πως, «η Αστυνομία ζήτησε από τους διαδηλωτές να μην κάνουν πορεία, γιατί ίσως χτυπηθούν από κουκουλοφόρους. Δηλαδή εγώ έπρεπε να μείνω σπίτι μου επειδή διαφωνούν μαζί μου; Ή όπως ήρθαν έξω από τη Βουλή και με έβριζαν και η Αστυνομία έμεινε και τους κοίταζε;», διερωτήθηκε.
Μάλιστα έθεσε επίμονα το ερώτημα στον Αρχηγό εάν συνελήφθη ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΕΛΑΜ, που φώναζε το βράδυ της Παρασκευής, ότι όπου βρει μαύρο ντελιβερά θα τον σκοτώσει. Υπενθύμισε, την ίδια ώρα, πως έχει ήδη προβεί σε καταγγελία της Αστυνομίας σε θεσμούς της ΕΕ και θα το ξανακάνει. «Θα σας ξανα καταγγείλω. Να φοβάμαι να βγω έξω από το σπίτι μου;», είπε σε πολύ έντονο ύφος η βουλευτίνα των Οικολόγων.
Οι απαντήσεις του Αρχηγού
Ο Αρχηγός Αστυνομίας, επιχείρησε να περιγράψει το χρονικό των τελευταίων ημερών, υπενθυμίζοντας πως μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για να εφαρμοστεί το διάταγμα για εκκένωση του κτιριακού συγκροτήματος «Άγιος Νικόλαος», τοποθετήθηκε στην είσοδο στατική φρουρά. «Κάποιοι μετανάστες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και είχαμε φθορά σε περιπολικό. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Χλώρακα. Αυτή σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ήταν ειρηνική. Είχαμε αποστείλει 15 άτομα από την ΑΔΕ Πάφου. Βλέποντας όμως την περιρέουσα στάλθηκαν και δυνάμεις από τη Λευκωσία», είπε.
Στη συνέχεια ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε πως στην συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν παρόντες αστυνομκοί διευθυντές, ενώ συμμετείχαν και εκπροσώποι κομμάτων. «Ήταν ειρηνική, στη συνέχεια ξέφυγε. Έγινε χρήση χημικών. Έγιναν ζημιές σε οχήματα και καταστήματα, είχαμε ένα τραυαμτισμό και επτά συλλήψεις».
Ακολούθως ο Αρχηγός αναφέρθηκε στην εκδήλωση που έγινε στις 28 Αυγούστου. «Στις 28», είπε, «ανακοινώθηκε η εκδήλωση από τους Σύρους σε έναν χώρο. Κι έρχονταν πληροφορίες συνέχεια ότι θα μαζευτούν κάποιοι για να τους εμποδίσουν. Οι Σύροι πείστηκαν να μην κάνουν πορεία, αλλά συγκεντρώθηκαν. Όταν η ομάδα των Ελληνοκυπρίων ενημερώθηκαν ότι οι Σύροι θα αποχωρήσουν ειρηνικά και θα έπρεπε να διαλυθούν και αυτοί, τότε άρχισαν να τρέχουν δεξιά και αριστερά. Ακολούθως οργανώθηκαν και οι Σύροι», είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας, σημειώνοντας πως εκείνη την ημέρα, έγιναν συνολικά 21 συλλήψεις.
Ο Αρχηγός Αστυνομίας συνέχισε, με τα γεγονότα της Παρασκευής στη Λεμεσό. «Έγιναν προσπάθειες από την Αστυνομία για να μη διεξαχθεί. Όμως ο διοργανωτής επέμενε να προχωρήσει. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση είχαμε περίπου 220 μέλη. Δυστυχώς όμως δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε τα επεισόδια και είχαμε έξι τραυματίες και υλικές ζημιές.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, συνέχισε ο Αρχηγός, είχαμε άλλη εκδήλωση, από αντιφασιστικές ομάδες. «Οι πληροφορίες για ενδεχόμενη επίθεση ήταν συνεχείς και είχαμε πληροφορίες για να προστατευθούν και άλλα συμνφέροντα. Ήταν όμως ειρηνική. Δεν είχαμε κανένα σκοπό για να μην διεξαχθεί η πορεία», είπε απαντώντας στην Αλεξάνδρα Ατταλίδου ο Αρχηγός.
Την ίδια ώρα, διευκρίνισε πως το Σάββατο, στην αντιφασιστική πορεία, έγιναν έξι συλλήψεις, ατόμων που θα πήγαιναν στην πορεία με επιθετικά όργανα. Συνολικά, είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, έγιναν 48 συλλήψεις και κάποιες έχουν ήδη καταχωρυθεί ενώπιον των Δικαστηρίων. «Είναι γεγονός», παραδέχθηκε ότι μπορούσαμε να επέμβουμε νωρίτερα όταν περπατούσαν οι κουκουλοφόροι στον Μόλο».
Για την υπόθεση του Εθνοφρουρού, ο Αρχηγός επεσήμανε πως υπήρξε πληροφορία. «Βρήκαμε το θύμα, ήταν καλά και εν ζωή. Κλήθηκε στην Αστυνομία και ήρθε με τον πατέρα του, όμως δεν ήθελε να πει οτιδηποτε. Έγιναν νέες προσπάθειες από τον υπεύθυνο του ΤΑΕ, χωρίς αποτέλεσμα. Δεν φέρει τραύματα και δεν μίλησε καθόλου. Εκδόθηκαν τρία εντάλματα σύλληψης στη βάση πληροφοριών και ανακρίθηκαν δύο άτομα, αφού ο τρίτος δεν εντοπίστηκε». είπε ο Αρχηγός, χαρακτηρίζοντας την μαρτυρία ενώπιον των Αρχών, ως αδύναμη.
Πάντως ο Αρχηγός Αστυνομίας ξεκαθάρισε πως η υπόθεση που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ντελιβεράς, μαχαίρωσε αστυνομικό, είναι ψέμα.
Την ίδια ώρα, πραδέχθηκε πως η κατάσταση έφερε την Αστυνομία σε δυσμενή θέση, ενώ υπέδειξε στους βουλευτές, πως πέραν από τις πορείες, η Αστυνομία καλείτο να αστυνομεύσει, τους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στην Τριμερή, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τις διάφορες εκδηλώσεις, ενώ είπε πως η σημερινή εκδήλωση θα γίνει.
Ερωτηθείς από τον Νίκο Τορναρίτη για το τι πήγε λάθος και δεν αντιμετωπίστηκαν οι κουκουλοφόροι, ο Αρχηγός Αστυνομίας, είπε πως, «τα πράγματα γίνονται πολύ γρήγορα, σε κλάσματα δευτερολέπτου. Μπορούσαμε να ενεργήσουμε πιο νωρίς». Την ίδια ώρα, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα, εάν υπήρχαν πληροφορίες για συμμετοχή συγκεκριμένων ατόμων και οργανωμένων.
Στις κατηγορίες, ότι δεν αντέδρασαν στη Λεμεσό, όταν είδαν πως οι διαδηλωτές φορούσαν κουκούλες, ο Αρχηγός είπε πως, «εντάξει, σε ένα επιχειρησιακό πλάνο, δεν καταγράφεται τι θα πεις και τι θα κάνεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να επεμβένουμε για να διαλύσουμε τον όχλο. Αλλά είναι δίλημμα το πότε να επέμβεις. Αν επεμβέναμε ίσως να ήτα και χειρότερα. Εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να παρέμβουμε νωρίτερα».
Ερωτηθείς για το αν στα επεισόδια της Δευτέρας στη Χλώρακα, συμμετείχαν άτομα που έφτασαν στην Πάφο από άλλες πόλεις, ο Αρχηγός απάντησε πως, «μπορεί να συμμετείχαν, αλλά οι συλληφθέντες είναι όλοι τόπακες».
Σε σχέση με την υπόθεση του τέως δημοτικού συμβούλου του ΕΛΑΜ, που απειλούσε να σκοτώσει όποιον μαύρο ντελιβερά έβρισκε, ο Αρχηγός είπε ότι κλήθηκε και ανακρίθηκε από την Αστυνομία τη Δευτέρα, κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος, με τον Νίκο Τορναρίτη να σχολιάζει πως «ένας άνθρωπος κλέβει ένα ψωμί και τον βάζουμε φυλακή και αφήνουμε ελεύθερους αυτούς τους ανθρώπους...».
Άγριος καυγάς ΑΚΕΛ-ΕΛΑΜ
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κοινοτάρχης Χλώρακας, ο οποίος καταδίκασε τα επεισόδια, χαρακτηρίζοντας τα πολύ λυπηρά. «Είμαι ο κοινοταρχης και είμαι εκλελεγμένος για να διεκδικώ τα δικαιώματα των κατοίκων. Όποιος παρανομεί πρέπει να καταδικάζεται. Χρειάζεται μια αστυνόμευση πιο αυστηρή. Με τέτοιες ενέργειες όμως βλέπουμε να υπάρχει παθητική αστυνόμευση. Έξω από τα γήπεδα, πρέπει να μπει σκαν και νάρκοτεστ. Όποιος φορεί κουκουλά, όποιος κρατά ρόπαλο, δεν έχει είσοδο στο γήπεδο».
Και πρόσθεσε: «Το ίδιο ισχύει και στους δρόμους. Η Αστυνομια αποφάσισε να το κάνει τις τελευταίες πέντε μέρες στη Χλώρακα, με τους πολίτες να έχουν αίσθημα ασφάλειας. Καλά κάνετε και ανησυχείτε αλλά έχει τέσσερα χρόνια που φωνάζω. Όσον αφορά τα επεισόδια, προειδοποιούσαμε εδώ και τέσσερα χρόνια. Δεν πρέπει να υπάρχει διάκριση στη βία. Είναι κάτι που καταδικάζουμε. Έσπασαν τέσσερα σπίτια, μια επιχείρηση και τέσσερα αυτοκίνητα. Σύριοι και γηγενείς κάτοικοι. Έγιναν σε τρεις φάσεις επεισόδια στη Χλώρακα και η αστυνομία προσπάθησε να μην συναντηθούν οι δυο ομάδες, μετανάστες και γηγενείς και ευτυχώς δεν βρέθηκαν γιατί αν βρέθονταν θα είχαμε σίγουρα νεκρό.
Σε σχέση με τον Σύρο που εκπροσώπησε τους ομοεθνείς του, ο κοινοτάρχης Χλώρακας, ανέφερε πως, «σίγουρα δεν τους εκπροσωπούσε καμία περίπτωση, καθώς οι Σύριοι που γνωρίζουμε είναι φιλήσυχοι στην περιοχή. Επειδή κάποιοι άσκησαν κριτική και ζήτησαν παραίτηση της υπουργού και επειδή πήγε και μίλησε μαζί του, εγώ κατάλαβα ότι ήθελε να προλάβει επεισόδια», ανέφερε.
Μετά από την έντην παρέμβαση του κ. Λουκαϊδη ο οποίος έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στον κοινοτάρχη Χλώρακας, παρενέβη ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, να φωνάζει, «με φασίστες και ναζί δεν συζητώ». Για να ακολουθήσει έντονη αντίδραση από τον Σωτήρη Ιωάννου, ο οποίος ζήτησε από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, να καταδικάσει τα εγκλήματα του Στάλιν. Τα πνεύματα στη Βουλή ηρέμησαν, μετά από την παρέμβαση του Νίκου Τορναρίτη.