Σε στενό κοινοβουλευτικό κλοιό Προκοπίου και Παπαθεοδώρου-Κλήθηκαν για «ανάκριση»

Σε στενό κλοιό βρίσκονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, και ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, καθώς κλήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον Κοινοβουλευτικών Επιτροπών τρεις φορές μέσα σε τρεις ημέρες για ζητήματα που άπτονται του μεταναστευτικού και των επεισοδίων των τελευταίων ημερών. Δύο από αυτές τις προσκλήσεις αφορούν προγραμματισμένες συζητήσεις, ενώ μία αφορά άμεσα τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών.

Τόσο η Υπουργός όσο και ο Αρχηγός της Αστυνομίας βρίσκονται κάτω από τεράστια πίεση, λόγω της αποτυχημένης διαχείρισης που έγινε στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια και να πληγεί ανεπανόρθωτα το αίσθημα ασφάλειας. Ήδη πολιτικά πρόσωπα έχουν διατυπώσει τη θέση ότι θα πρέπει να παραιτηθούν, ενώ ανάλογες τοποθετήσεις υπάρχουν στον υπερθετικό βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτυπώνοντας το ευρύτερο αίσθημα μερίδας της κοινωνίας. Ουσιαστικά ζητείται ανάληψη ευθύνης από τα πρόσωπα που είχαν υπό την ευθύνη τους τη δημόσια τάξη και απέτυχαν να την διασφαλίσουν.

Τα βέλη στρέφονται κυρίως προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, που είχε υπό την ευθύνη του το επιχειρησιακό σκέλος, έναν τομέα στον οποίο η Υπουργός δεν θα μπορούσε να έχει ανάμειξη, αλλά προφανώς αγγίζουν και την ίδια, ως πολιτική προϊστάμενη μιας αναποτελεσματικής αστυνομικής Δύναμης, ειδικότερα όταν πριν τα επεισόδια στη Λεμεσό, στον απόηχο των όσων συνέβησαν στη Χλώρακα, ύψωσε ασπίδα προστασίας γύρω από την Αστυνομία, δικαιολογώντας τα πιθανά λάθη που δεν έπρεπε να επαναληφθούν. Το γεγονός, δε, πως συναντήθηκαν με Σύρο καταζητούμενο σε αστυνομικές εγκαταστάσεις, η Αστυνομία δεν τον συνέλαβε και του επιτράπηκε να προβεί σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, καθώς και πως κρατούμενος που εξέτιε ποινή με ηλεκτρονική παρακολούθηση βρέθηκε να εμπλέκεται στα επεισόδια, κατέστησαν ακόμη πιο δύσκολη τη θέση τους στα μάτια του κόσμου.

Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προσπάθησε να κρύψει τον θυμό του για την τεράστια επιχειρησιακή αποτυχία της Αστυνομίας, δηλώνοντας ότι αισθάνεται ντροπή και υψώνοντας τον τόνο της φωνής του. Οι υποδείξεις του είχαν αποτέλεσμα, καθώς έκτοτε η Αστυνομία φαίνεται να ανέκτησε τον έλεγχο της κατάστασης. Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, επιτράπηκε σε μικρές ομάδες ατόμων να βυθίσουν την Κύπρο στο χάος και προφανώς η Βουλή θα ήθελε να ακούσει εξηγήσεις για το πώς επιτράπηκε από το συντεταγμένο κράτος να συμβεί κάτι τέτοιο και γιατί δεν μπόρεσε η Αστυνομία να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.

Αυτά τα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος στην Επιτροπή Νομικών, στην οποία έγινε εκτάκτως προσθήκη θέματος προς συζήτηση, υπό τον τίτλο «Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την αντιμετώπιση των πρόσφατων γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Κοινότητα Χλώρακας και στο πλαίσιο εκδήλωσης διαμαρτυρίας στον Δήμο Λεμεσού». Στη συζήτηση κλήθηκαν να συμμετέχουν η Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Δήμαρχος Λεμεσού και ο Κοινοτάρχης Χλώρακας που είναι οι δύο περιοχές που επηρεάστηκαν από τα επεισόδια, καθώς και ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ο οποίος δέχθηκε επίθεση το βράδυ της Παρασκευής από κουκουλοφόρους, λόγω... λάθους, αφού τον μπέρδεψαν με αλλοδαπό.

Όπως δήλωσε στον REPORTER ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, «η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στα πλαίσια του νενομισμένου κοινοβουλευτικού ελέγχου, στον οποίο υποχρεούται να προχωρά, θέλει ενημέρωση για το τι πήγε λάθος στη Χλώρακα και στη Λεμεσό και ποια προληπτικά μέτρα λαμβάνει η Αστυνομία για να μην επαναληφθούν τα λάθη και σε άλλες περιπτώσεις». Πρόσθεσε ότι η Βουλή αναμένει να ακούσει πώς θα χειριστεί η Αστυνομία μια ενδεχόμενη παρόμοια κατάσταση, δεδομένου ότι έχει προγραμματιστεί και νέα εκδήλωση έξω από το Προεδρικό απόψε.

Σύμφωνα με βουλευτές μέλη της Επιτροπής, με τα οποία επικοινώνησε ο REPORTER, η Βουλή πρόκειται να ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης ολοκληρωμένη ενημέρωση αναφορικά με τα όσα διαμείφθηκαν. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να ερωτηθούν για τα επιχειρησιακά πλάνα που καταρτίστηκαν, τι πληροφόρηση είχαν εκ των προτέρων και γιατί βάσει αυτής δεν απέτρεψαν τα επεισόδια, τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας την ώρα των επεισοδίων και για την ευρύτερη αδυναμία που επιδείχθηκε στην σωστή αστυνόμευση.

Δεδομένης της φύσης του θέματος, θεωρείται αναμενόμενο να παρουσιαστούν Υπουργός και Αρχηγός αυτοπροσώπως, κάτι που επέλεξαν να μην πράξουν στην συνεδρία της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος την Τρίτη. Τόσο η κ. Προκοπίου όσο και ο κ. Παπαθεοδώρου δεν παρέστησαν προσωπικά και εκπροσωπήθηκαν από υφιστάμενούς τους. Αντιθέτως, στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Κωνσταντίνος Ιωάννου και η Μαριλένα Ευαγγέλου.

Υπουργός και Αρχηγός έχουν προσκληθεί στη Βουλή και την Πέμπτη, που η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεχίσει την αυτεπάγγελτη εξέταση της πολιτικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Σε αυτή τη συζήτηση είναι, επίσης, προσκεκλημένοι ο Υπουργός Εσωτερικών, η Υφυπουργός Πρόνοιας και ο κοινοτάρχης της Χλώρακας.

Δειτε Επισης

Γρατσούνισε ευαίσθητες χορδές η Ολγκίν-Ο όρος «κοινωνία των πολιτών» και τι αντιπροσωπεύει
Η αποχώρηση Ξάνθου από τους Οικολόγους και ο καθυστερημένος απόηχος των Προεδρικών
Μ. Σχοινάς: Η στήριξη της ΕΕ για επανένωση είναι δεδομένη και ακλόνητη
Ο Τατάρ δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική βούληση των Τ/κ υποστηρίζει το Βολτ
Ν. Χριστοδουλίδης: Υποχρέωση ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Καταδίκασε κάθε είδους επιθετική ενέργεια κατά χώρων λατρείας η Σούπερμαν
Παράνομη επίσκεψη Βούλγαρου Ευρωβουλευτή στα κατεχόμενα
Κυπριακό, ΕΕ, Ουκρανία και Μεσανατολικό στο επίκεντρο συνάντησης ΥΠΕΞ Κύπρου-Σλοβακίας
Ραουνά: Οι Ευρωεκλογές ευκαιρία για να είμαστε μέρος διαμόρφωσης πολιτικών
«Στέλεχος του ΕΛΑΜ εισέρχεται διερχόμενος ανθρώπινη ασπίδα που χαιρετά ναζιστικά»-Επιστολή ΑΚΕΛ στον Δαμιανό