Δεν διατάχθηκε καμία έρευνα επί του παρόντος για τα επιχειρησιακά λάθη, αναμένει έκθεση γεγονότων ο Πρόεδρος

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε Χλώρακα και Λεμεσό, είναι πλέον γνωστά σε όλους. Οι εικόνες από τα ντροπιαστικά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν εξαιτίας της αποτυχίας της Αστυνομίας να διατηρήσει την ασφάλεια και να προστατεύσει τους πολίτες αυτής της χώρας αλλά και τις περιουσίες του, έκαναν τον γύρο της Κύπρου και όχι μόνο, με την κοινή γνώμη να εξάγει τα δικά της συμπεράσματα, καταλογίζοντας ευθύνες. Γεγονότα που άρχισαν από την Πάφο, με την καταγραφή των πρώτων επεισοδίων και την περίπτωση του Σύρου που κατήλθε σε συνάντηση με τον Αρχηγό και την Υπουργό Δικαιοσύνης αντί να συλληφθεί αφού εναντίον του εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης και συνέχισαν στον Μώλο, όπου ακροδεξιοί παρέδωσαν την πόλη σε χάος.

Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή, η οποία ήταν μονόδρομος μετά και τις εικόνες που καταγράφηκαν και τον κίνδυνο που τέθηκαν οι πολίτες, πως η Αστυνομία απέτυχε παταγωδώς, όσο και αν επιχειρήθηκε αρχικά να μαζέψει επικοινωνιακά τα σπασμένα. Εξάλλου, τα ελαφρυντικά που έδινε και η μη αναγνώριση λαθών και παραλήψεων, είχε ως αποτέλεσμα η επανάληψη γεγονότων, σε χειρότερο βαθμό, αφού τέθηκαν σε κίνδυνο ζωές και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Και όλα αυτά, λόγω της αδράνειας και της ανεπάρκειας των επιχειρησιακών πλάνων της Αστυνομίας.

Κάτι το οποίο διατυπώνεται και μέσα από την παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία τοποθετήθηκε για τα όσα έλαβαν χώρα, με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, λέγοντας μεταξύ άλλων πως, η «απουσία άμεσης παρέμβασης «βοήθησε» τους διαδηλωτές να παραβιάσουν δικαιώματα τρίτων».

Παράλληλα, σημαντική κρίνεται και η κατάληξη της ανακοίνωσης της Επιτρόπου, η οποία αναφέρει: «Η γυναίκα από το Βιετνάμ δεν ήταν ο εχθρός, εχθρός είναι η αδράνεια, ο φόβος και η φτώχεια που την έσυρε στη χώρα μας και κατακλύζει τους λαούς προς όφελος των μεγάλων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταπέλτης η Λοττίδου για επεισόδια, δείχνει εγκλήματα μίσους-«Η απουσία παρέμβασης βοήθησε να παραβιάσουν δικαιώματα τρίτων»

Ωστόσο, τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν δεν ήταν τα πρώτα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αφού προηγήθηκαν άλλα τόσα εντός και εκτός γηπέδων, στο μνημόσυνο του Γρίβα, σε δημόσιους δρόμους μεταξύ οπαδών και παλαιότερα έξω από το Προεδρικό και τηλεοπτικό σταθμό. Αυτό όμως που ίσως δεν θυμάται ο κόσμος, ήταν οι αλλεπάλληλες έρευνες που είχαν διαταχθεί από πλευράς Αρχηγού Αστυνομίας για απόδοση ευθυνών.

Οι εν λόγω έρευνες διατάχθηκαν υπό το βάρος της πίεσης της κοινής γνώμης και ενδεχομένως να ήταν μια διέξοδος για τον Αρχηγό για αποσυμπίεση της κατάστασης, ωστόσο ήταν και ένας τρόπος να αποδοθούν ευθύνες και να εντοπιστούν τα επιχειρησιακά λάθη, ώστε να μην επαναληφθούν. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως η τύχη πολλών τέτοιων ερευνών που διατάχθηκαν κατά καιρούς για διάφορα θέματα, αγνοείται.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί πως τον περασμένο Μάρτιο, οπότε εκτυλίχθηκαν τα σοβαρά επεισόδια στο Ελευθέρια μεταξύ οπαδών, είχε διαταχθεί έρευνα από την Υπουργό Δικαιοσύνης, την ώρα που η Αστυνομία υπεραμυνόταν των ενεργειών της, απορρίπτοντας τα όσα της καταλογίζονταν, ενώ παρέμβαση είχε κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνεπώς, με την ίδια λογική, θα ανέμενε κανείς μια ανάλογη έρευνα και για τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, ώστε να αποδοθούν ευθύνες. Ευθύνες σε αυτούς που έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών και σε όσους που λόγω των αποφάσεων τους, άφησαν 30-40 ακροδεξιούς κουκουλοφόρους να μετατρέψουν τους δημόσιους χώρους σε πεδία μάχης, σπάζοντας περιουσίες και ξυλοκοπώντας αλλοδαπούς. Ευθύνες σε αυτούς που έδωσαν οδηγίες να μην ελεγχθούν οι κουκουλοφόροι, ευθύνες σε αυτούς που έδωσαν οδηγίες να μην επέμβουν τα μέλη «για να μην προκαλέσουν τους διαδηλωτές», ευθύνες σε αυτούς που είχαν την ευθύνη των επιχειρησιακών πλάνων, ευθύνες σε αυτούς επέδειξαν ανεπάρκεια στο να χειριστούν την κατάσταση. Εξάλλου, η ίδια η Αστυνομία σε άλλες περιπτώσεις άσκησε ποινικές διώξεις για αμέλεια καθήκοντος και πρόκειται για νόμο χωρίς υστερόγραφο με υποσημειώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή ήταν η επιχειρησιακή διαταγή για το Μώλο-Στη θεωρία κατέγραψαν τον κίνδυνο, στην πράξη απέτυχαν

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν διατάχθηκε οποιαδήποτε έρευνα, η οποία δεν θα μπορούσε να γίνει από την Αστυνομία αλλά από ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που θα μπορούσε να ζητήσει η Υπουργός Δικαιοσύνης ή ακόμα και αυτοβούλως η Νομική Υπηρεσία, όπως έπραξε σε άλλη περίπτωση που έδειξε να ανησυχεί για τη δημόσια ασφάλεια. Ποινικοί ανακριτές, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τα επιχειρησιακά πλάνα, τις αποφάσεις, να λάβουν μαρτυρίες από τις εντολές που δίνονταν στους αστυνομικούς, τους δημοσιογράφους και όλους τους μάρτυρες που βρίσκονταν στο σημείο κτλ, ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ευθύνες. Αυτό που διατάχθηκε, ήταν μόνο μια έκθεση γεγονότων σε ότι αφορά τα επεισόδια στη Χλώρακα – τουλάχιστον αυτό ανακοινώθηκε – η οποία όμως δεν θεωρείται έρευνα για απόδοση ευθυνών.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά οι πληροφορίες στη βάση μίας έκθεσης γεγονότων, οι ευθύνες που υπάρχουν θα αποδοθούν, όσο ψηλά και εάν είναι». Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως μια έκθεση γεγονότων δεν περιλαμβάνει μαρτυρίες και στοιχεία από το εύρος των εμπλεκομένων. Δεν περιλαμβάνει για παράδειγμα τους διαλόγους αστυνομικών με τους ανώτερους τους, όταν ρωτούσαν εάν θα πρέπει να φορέσουν τα κράνη τους και να ετοιμαστούν. Δεν περιλαμβάνει τις μαρτυρίες ότι στο Μώλο είχαν φτάσει μαζικά 20-30 κουκουλοφόροι, πέρασαν από την Αστυνομία, αλλά δεν δόθηκε εντολή να ελεγχθούν. Όπως επίσης δεν περιλαμβάνει άλλα τόσα που είδαν και έζησαν όσοι βρίσκονταν την περασμένη Παρασκευή στον Παραλιακό της Λεμεσού.

Ωστόσο, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν θα γίνουν έρευνες για τα επεισόδια και για τα επιχειρησιακά πλάνα της Αστυνομίας, υπέδειξε ότι θα αξιολογηθούν από αυτούς που πρέπει να τα αξιολογήσουν, ενώ εάν υπάρξει οτιδήποτε διαβεβαίωσε ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, επανέλαβε πως ο Πρόεδρος αναμένει την έκθεση γεγονότων, σημειώνοντας πως κατά τη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει, δεν τέθηκε θέμα παύσης του Αρχηγού και δεν υποβλήθηκε καμία παραίτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ανεκτέλεστα εντάλματα» οι ευθύνες για το χάος

Δειτε Επισης

Για διαδικτυακή απάτη προειδοποιεί Επ. Κεφαλαιαγοράς-Παριστάνουν τους λειτουργούς για να αποσπάσουν χρήματα
Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Ακρούντας
Καταδικάζει την έξαρση ρατσιστικών περιστατικών η Λοττίδου-«Θίγουν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες»
Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις του Αϊκούτ-Απαντά στις κατηγορίες στις 22 Νοεμβρίου
Συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της Ε.Φ. το ΥΠΑΜ-«Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πατρίδα»
Ζητά εφαρμογή των πειθαρχικών κανονισμών από ΚΟΠ ο Αρχηγός-Προειδοποιεί με απαγόρευση μετακίνησης
Ζητά αναστολή της πειθαρχικής από τον Αρχηγό ο Λοϊζίδης-«Κανένας δεν τόλμησε να μιλήσει για διεφθαρμένους»
Μειώθηκε η κυκλοφορία στην είσοδο της Λευκωσίας τον Οκτώβριο-Βοήθησε το άνοιγμα του περιμετρικού
Στα χέρια της Αστυνομίας ο εγκέφαλος του κυκλώματος εικονικών γάμων-Τελέστηκαν 133 σε Λάρνακα και Λευκωσία
Προκηρύχθηκαν κενές θέσεις αστυνομικών-Όλες οι πληροφορίες