Αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για εξώδικα που αναστάλθηκαν ο Αρχηγός-Ζητά παρέμβαση ΠτΔ ο Ελεγκτής
09:49 - 05 Σεπτεμβρίου 2023
Επανάληψη της ιστορίας, ακριβώς με τους ίδιους πρωταγωνιστές, καταγράφεται στην κόντρα θεσμών και συγκεκριμένα ανάμεσα στην Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, πρόσφατα, σε άλλες δύο περιπτώσεις, αρνήθηκαν να παρέχουν στοιχεία στην Υπηρεσία του, βασιζόμενοι σε σχετικές γνωματεύσεις που έλαβαν από τη Νομική Υπηρεσία.
Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο κ. Μιχαηλίδης, θέλοντας να καταδείξει πως επιβάλλεται να προχωρήσει ο διαχωρισμός των εξουσιών της Νομικής Υπηρεσίας, κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία της, ότι επιχειρεί να κηδεμονεύσει την Ελεγκτική Υπηρεσία, υπενθυμίζοντας πως σε δύο περιπτώσεις στο παρελθόν, την περίπτωση δηλαδή του ελέγχου του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και την περίπτωση του ελέγχου των μετακινήσεων προσωπικού στο Υπουργείο Άμυνας, τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και το Υπουργείο Άμυνας, αρνήθηκαν να παρέχουν στοιχεία στην υπηρεσία του, βασιζόμενοι σε σχετική γνωμάτευση που είχαν λάβει από τη Νομική Υπηρεσία.
Το ίδιο μοτίβο φαίνεται να επαναλαμβάνεται και στην περίπτωση της Αστυνομίας, αφού σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, αρνήθηκε να παράσχει στην Ελεγκτική Υπηρεσία, σε σχέση με τα εξώδικά, που δεν πληρώνονται και παίρνουν τον δρόμο των δικαστηρίων. Πρόκειται όπως εξήγησε, για ορισμένες χιλιάδες εξώδικα που εκδόθηκαν την εποχή του κορωνοϊού και είτε δεν κατέληξαν ποτέ ενώπον του Δικαστηρίου, είτε κατέληξαν και αναστάλθηκαν.
Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, «ζητήσαμε από την Αστυνομία, όπως βλέπουμε όλα τα εξώδικα, ζητήσαμε να δούμε τα εξώδικα που φεύγουν από το κανάλι της επιβολής προστίμου και πάνε στον Γενικό Εισαγγελέα. Ο Αρχηγός μας απάντησε, ‘’έχω πάρει Γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα που λέει πως δεν πρέπει να σας τα δώσω’’.
Στη συνέχεια όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, απέστειλε νέα επιστολή στον Αρχηγό, στην οποία έθετε το ερώτημα, εάν θεωρούσε ο Αρχηγός Αστυνομίας, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν έχει εξουσία για να προβεί σε έναν τέτοιο έλεγχο, Για να πάρει απάντηση από τον Αρχηγό, πως μπορεί η Ελεγκτική Υπηρεσία να έχει την εξουσία, αλλά ο ίδιος αποφάσισε ως Αρχηγός, πως δεν χρειάζεται να δώσει για έλεγχο τα συγκεκριμένα στοιχεία. « Δεν μπορεί ο ελεγχόμενος να αποφασίζει τι στοιχεία έχει ο Ελεγκτής του», υπέδειξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον Αρχηγό, υπενθυμίζοντας και δύο σχετικές Γνωματεύσεις του Κώστα Κληρίδη και του Πέτρου Κληρίδη.
«Τώρα», εξήγησε ο Γενικός Ελεγκτής, «δεν μπορούμε να καταγγείλουμε τον Αρχηγό Αστυνομίας, στον Γενικό Εισαγγελέα, γιατί έχει πάρει ήδη γνωμάτευση και για αυτό ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής, δεν έχουν πάρει απάντηση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ανάλογη είναι και η περίπτωση με τις άδειες οπλοφορίες που δίνονται σε ιδιώτες. Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, διαπιστώθηκε πως όσοι αιτούνται άδεια οπλοφορίας, πέραν από αυτή λαμβάνουν και περίστροφο που ανήκει στην Αστυνομία. «Συνεπώς», εξήγησε, «πρόκειται για κρατική περιουσία, την οποία έχει την εξουσία να ελέγχει πως τυγχάνει χειρισμού, η Ελεγκτική Υπηρεσία. Για μας είναι φως φανάρι ότι έχει η Ελεγκτική Υπηρεσία δικαίωμα ελέγχου», είπε.
Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, όταν η Υπηρεσία του ζήτησε τα στοιχεία, ο Αρχηγός έλεγε πως, «είναι ευαίσθητο θέμα και θα δω και θα μιλήσω με την υπουργό και δεν έχουμε μέχρι σήμερα απάντηση», είπε. Μάλιστα αποκάλυψε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σε πρόσωπο που του έχουν δοθεί δύο περίστροφα σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να του δοθούν».
«Άλλο είναι ευαίσθητο θέμα και μη δημοσιοποιήσετε κάτι και άλλο ο ελεγχόμενος αρνείται τον έλεγχο», υπέδειξε ο Γενικός ελεγκτής ο οποίος εξήγησε πως, «ενώ το Σύνταγμα είναι σαφές ότι ο Γενικός Ελεγκτής, έχει αυτές τις εξουσίες και η θεραπεία που δίνει το Σύνταγμα, είναι βάζοντας στον ελεγχόμενο την υποχρέωση να μας δώσει πρόσβαση και μέσω της εφαρμόστηκή Νομοθεσίας είναι ποινικό αδίκημα, βραχυκυκλωνόμαστε γιατί αυτός που θα πρέπει να ασκήσει τις Συνταγματικές του εξουσίες δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας, είναι το ίδιο πρόσωπο που συμβουλεύει και γνωματεύει τον ελεγχόμενο μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κάτω από δύο μικροσκόπια οι θεσμοί-Διερευνά η Αρχή, μεταρρυθμίζει η Βουλή