Από τους πρώτους ενώπιον των Βρετανών ο Ελεγκτής για τις καταγγελίες κατά Εισαγγελίας-Η ώρα των καταθέσεων

Ήταν αρχές καλοκαιριού όταν ξέσπασε το (νέο) μέτωπο κατά της Γενικής Εισαγγελίας, με τις διαδοχικές καταγγελίες ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία από την πλευρά της τις επιβεβαίωσε, ανακοινώνοντας μάλιστα πως θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτές, στον απόηχο και της δημόσιας κόντρας που ξέσπασε μεταξύ Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος λειτούργησε ως διαμεσολαβητής των καταγγελιών που έφθασαν ενώπιον του από πρόσωπα που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, για ευνόητους λόγους. Και αυτό διότι, η ιστορία έδειξε πως ενδεχομένως το σύστημα να αντιδρά διαφορετικά σε μια επώνυμη καταγγελία, με τον φόβο των αντιποίνων, των απειλών και την μη προστασία των πληροφοριοδοτών να μπαίνουν στη ζυγαριά, εξού και αρκετές καταγγελίες ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, ανεξαρτήτως αν είναι βάσιμες ή όχι, κατατέθηκαν ανώνυμα.

Αν και σχεδόν έχει παρέλθει η καυτή καλοκαιρινή περίοδος, οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο αναμένονται το Φθινόπωρο, το οποίο εκτιμάται πως θα είναι καυτό και το θερμόμετρο θα ανεβεί στα ύψη, δεδομένου των επικείμενων εξελίξεων που έχουν να κάνουν με τα πρώτα αποτελέσματα επί των ερευνών της Αρχής κατά της Διαφθοράς, τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, τόσο στη διαμάχη μεταξύ Ελεγκτή-Εισαγγελίας, όσο και γενικότερα στα ζητήματα που προκύπτουν εδώ και αρκετούς μήνες γύρω από την Νομική Υπηρεσία.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, με αφορμή την τελευταία του κόντρα με τον Γενικό Ελεγκτή, στην σκιά της δημοσιοποίησης των καταγγελιών που διαβίβασε στην Αρχή, είχε αναφέρει πως «η Αρχή κατά της Διαφοράς ενόψει αυτών των προβλημάτων θα πρέπει άμεσα να χειριστεί αυτών των θεμάτων και πρέπει - και εκεί είναι το σημαντικό - αν το αποδείξει, έχει δίκιο, και πρέπει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, αν φανεί ότι κάποιος είναι διεφθαρμένος. Αν δεν τα αποδείξει πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες».

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, σχολιάζοντας με το γάντι τόσο το κάλεσμα για άμεση διερεύνηση, είχε αναφέρει σε ανακοίνωση της πως αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη διερεύνηση των καταγγελιών που στρέφονται κατά της Εισαγγελίας λόγω του ότι αυτές αφορούν δύο πολύ σημαντικούς θεσμούς, ανεξαρτήτως της έκκλησης που απευθύνθηκε, ενώ σε ότι αφορά την δημοσιοποίηση των καταγγελιών, ανέφερε πως δεν υπάρχει στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αρχής, οποιαδήποτε πρόνοια η οποία να απαγορεύει σε κάποιον που προβαίνει σε καταγγελία ενώπιόν της, από το να δημοσιοποιεί το γεγονός της καταγγελίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάτω από δύο μικροσκόπια οι θεσμοί-Διερευνά η Αρχή, μεταρρυθμίζει η Βουλή

Στο επίκεντρο δύο καταγγελίες, καταθέτει ο Ελεγκτής

Στο επίκεντρο των Βρετανών και ενός Κύπριου που ανέλαβαν την διερεύνηση, κατόπιν διορισμού τους από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, βρίσκονται δύο καταγγελίες, όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα, στις οποίες εστιάζονται οι έρευνες, ενώ ακολούθως θα τους ανατεθεί η διερεύνηση και άλλων καταγγελιών.

Οι εν λόγω δύο καταγγελίες, όπως έγινε γνωστό, αφορούν «κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας» από πλευράς Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αναφορικά με αναστολές ποινικών διώξεων, εκ των οποίων η μια αφορά αναστολή ποινικής δίωξης προσώπου, τον οποίο εκπροσωπούσε ο Σάββας Αγγελίδης ως δικηγόρος, πριν την ανάληψη αξιώματος, ενώ κατά το 2021 το εν λόγω πρόσωπο εκπροσωπείτο από τον δικηγορικό του γραφείο. Η υπόθεση σε βάρος του προσώπου αναστάλθηκε, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στις καταγγελίες γίνεται λόγος για εμπλοκή και του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού.

Σημειώνεται, πως σε βάρος της Εισαγγελίας υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που αφορούν αναστολές ποινών, κλείσιμο υποθέσεων χωρίς διώξεις, όπως για παράδειγμα το μαύρο βαν, ενώ αριθμός καταγγελιών εμπλέκει στέλεχος της Αστυνομίας. Ωστόσο, η Αρχή κατά της Διαφθοράς και η ομάδα που διορίστηκε, δίνει προτεραιότητα σε δύο καταγγελίες, για τις οποίες κατατέθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με τους ισχυρισμούς που κατατέθηκαν.

Οι δύο Βρετανοί, Γιώργος Καμπανέλλας και Τανβίρ Κουρεσί, αναμένεται να επιστρέψουν στην Κύπρο εντός των επόμενων εβδομάδων, και μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο Γιώργο Λιασίδη, που είναι επίσης μέλος της ομάδας, αναμένεται να περάσουν στο επόμενο στάδιο που είναι η λήψη καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ως εκ τούτου, θεωρείται δεδομένο, πως το όνομα του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, βρίσκεται στα πρώτα της λίστας που καταρτίστηκε, ο οποίος θα κληθεί να καταθέσει ενώπιον της διερευνητικής ομάδας, αφού είναι το πρόσωπο που διαβίβασε τις καταγγελίες που έφθασαν ενώπιον του στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και ενδεχομένως να κατέχει και ο ίδιος επιπρόσθετα στοιχεία, ενώ θα ακολουθήσει η κατάθεση και άλλων εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, η λήψη καταθέσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μερικές εβδομάδες, εκτός και αν κριθεί η ανάγκη για επιπρόσθετες καταθέσεις, ενώ σε ό,τι αφορά το ερώτημα πότε αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, είναι κάτι που θα διαφανεί με την πορεία των ερευνών και των καταθέσεων.

Πάντως, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Αρχή κατά της Διαφθοράς, είχε αναφέρει πως, «στα πλαίσια όμως της διαφάνειας, θα εκδίδονται Ανακοινώσεις αναφορικά με οποιεσδήποτε εξελίξεις στις εν λόγω Έρευνες τις οποίες η Αρχή θα κρίνει ως σημαντικές, στα πλαίσια της ενημέρωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δημοσιότητα η Έκθεση για το Κράτος Δικαίου-«Σήμα» για το θεσμό του Εισαγγελέα, ανησυχία για κλείσιμο υποθέσεων

Δειτε Επισης

Γκανγκστερική απόδραση κατάδικου με τρεις νεκρούς δεσμοφύλακες στη Γαλλία
Απορρίφθηκαν οι λόγοι εφέσεις των υπόπτων για το «Δημητρούι»-Διαπιστώθηκε μεν σφάλμα αρχής, αλλά...
Βγαίνουν μπροστά οι δικηγόροι του Ζαννέττου μετά την επίδοση κατηγορητηρίου-Αιχμές για προεκλογικές σκοπιμότητες
Γεραπετρίτης σε Ολγκίν-«Το Κυπριακό είναι ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα για την Ελλάδα»
Καταγγέλλει μαζική θανάτωση γάτων από ανθρώπινο χέρι το Κίνημα Οικολόγων
Σεισμική δόνηση στην Κύπρο
Ζητούν απαντήσεις από Ζαννέτο ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ-«Προκύπτουν σοβαρά ηθικά ζητήματα»
Βάζει safe pass στην οικοδομική βιομηχανία ο Παναγιώτου-Υποχρεωτική η εκπαίδευση για ασφάλεια και υγεία
Απέσυρε την υποψηφιότητα του για την αντιδημαρχία Ύψωνα ο Στυλιανού-Το παρασκήνιο
Η τοποθέτηση της Κυβέρνησης μετά τις πιέσεις Νασράλα σε ΕΕ-«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις αρχές του Λιβάνου»