Ο νέος κύκλος βίας στη Χλώρακα, η αποτυχία των Αρχών στην πρόληψη και η θέση της Κυβέρνησης

Τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες βράδυ στους δρόμους της Χλώρακας, με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας να παραπέμπουν σε πεδίο μάχης, προκαλούν για άλλη μια φορά ντροπή, αφού από τη μια οι αλλοδαποί με τους κάτοικους επιδόθηκαν αντίποινα χωρίς κανείς να μπορεί να τους σταματήσει, και από την άλλη, η Αστυνομία για άλλη μια φορά, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, απέτυχε στην πρόληψη και έτρεχε εκ των υστέρων να επιβάλει την τάξη.

H χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας, αποτέλεσε σύμφωνα με τις αρχές της περιοχής, τη μαζικότερη που έγινε ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν ανάλογες εκδηλώσεις, με μικρότερη συμμετοχή κατοίκων, οι οποίες μάλιστα χαρακτηριστήκαν ως υπερκομματικές, αφού σύσσωμη η κοινότητα της Χλώρακας, βιώνει πολύ δύσκολες καταστάσεις λόγω της υπεράριθμίας και της υπερσυγκέντρωσης μεταναστών. Άλλωστε στο παρελθόν, στην κοινότητα, υπήρξαν και εκδηλώσεις από το ΕΛΑΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους τέσσερις οι συλληφθέντες για τα άγρια επεισόδια στη Χλώρακα-Εικόνες ντροπής

Πέραν από το γεγονός ότι η χθεσινή εκδήλωση ήταν η μαζικότερη, είχε και κάποια άλλα χαρακτηριστικά, που θα έπρεπε να κτυπήσουν καμπανάκι στην Αστυνομία. Πραγματοποιήθηκε λίγο μετά από τα γνωστά συμβάντα που οδήγησε στην εκκένωση του κτιριακού συγκροτήματος που είχε καταληφθεί από μετανάστες, ενώ προηγήθηκε και επεισόδιο με επίθεση από μετανάστες σε γυναίκα, καθώς και η συμπλοκή μετά από τροχαίο.

Μετά από όσα συνέβησαν, ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς, θεώρησαν πως ήταν η στιγμή για να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν. Παρά την κινητικότητα και τις πληροφορίες που έφταναν στις Αρχές, η παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή, ήταν μάλλον διακριτική. Η εκδήλωση με τη μεγάλη μάζα των κατοίκων, ολοκληρώθηκε με ορισμένα παρατράγουδα, αφού κάτοικοι και αλλοδαποί είχαν ανταλλάξει πέτρες και χειρονομίες, ωστόσο τα πνεύματα κατευνάστηκαν με την παρέμβαση των μελών της Δύναμης.

Γεγονός όμως, που ήχησε εκ νέου καμπανάκι, αφού όσοι βρίσκονταν εκεί, αντιλαμβάνονταν πως η κατάσταση ήταν τεταμένη και σε αυτό το στάδιο, ενδεχομένως η Αστυνομία θα έπρεπε να ενισχύσει την παρουσία της, για προληπτικούς λόγους.

Στη συνέχεια, μεμονωμένες ομάδες προσώπων, επιτέθηκαν σε μετανάστες για να υπάρξει λίγο αργότερα και η απάντηση από τους αλλοδαπούς, οι οποίοι επίσης οργανωμένα, πραγματοποιούσαν ανενόχλητοί επιθέσεις κατά υποστατικών και αυτοκινήτων. Αυτό καταδεικνύεται και στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, αφού φαίνονται μετανάστες, να κινούνται πεζή, με ρόπαλα, ξύλα και αιχμηρά αντικείμενα, στους δρόμους της κοινότητας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πού ήταν η Αστυνομία και τα μέλη της την ώρα των επιθέσεων ένθεν κακείθεν. Για άλλη μια φορά δηλαδή τίθεται το θέμα της αποτελεσματικότητας των κατασταλτικών δυνάμεων εκεί και όπου χρειάζεται, καθώς και του επιχειρησιακού πλάνου, που θα απέτρεπε τα επεισόδια. Το θέμα τέθηκε στον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, και η απάντηση που έδωσε ήταν, πως αφενός δεν γνωρίζει εάν συνέβη κάτι τέτοιο και αφετέρου πως από την ενημέρωση που ο ίδιος έχει, οι αστυνομικές δυνάμεις, είχαν διασκορπιστεί σε διάφορα σημεία της κοινότητας και πως από τις έξι και τριάντα το απόγευμα υπήρξαν καταγγελίες για επιθέσεις.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει την ουσία, ότι δηλαδή, ομάδες είτε Ελληνοκυπρίων, είτε αλλοδαπών, κυκλοφορούσαν με ρόπαλα και μαχαίρια και προέβαιναν σε επιθέσεις, ανενόχλητοι, την ώρα που θεωρητικά η Αστυνομία βρισκόταν στην περιοχή. Ενδεικτικά είναι και ορισμένα βίντεο, όπου διακρίνονται περιπολικά να περνούν δίπλα από αλλοδαπούς που κρατούσαν ρόπαλα, χωρίς ωστόσο να ανακόπτονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Πεδίο μάχης οι δρόμοι στη Χλώρακα-Τραυματισμοί, συλλήψεις και ζημιές σε οχήματα και υποστατικά

Σε ότι αφορά το αφήγημα ορισμένων πως τα χέρια της Αστυνομίας είναι δεμένα και δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της, αυτό που αποδείχθηκε χθες βράδυ είναι πως το νόμισμα έχει δύο όψεις. Και αυτό διότι, επίσημα η ίδια η Αστυνομία, ανέφερε πως χθες βράδυ υπήρχαν περίπου 70 μέλη της δύναμης στο σημείο και στη συνέχεια έγινε ανάκληση προσωπικού. Ωστόσο, στις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο αριθμός αυτός δεν διακρίνεται, κάτι που καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι, αντιθέτως φαίνεται ομάδα αλλοδαπών να πορεύεται με ρόπαλα και να περνά από δίπλα της περιπολικό, χωρίς να πράττει οτιδήποτε. Σε ένα άλλο βίντεο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι αλλοδαποί, διακρίνονται αστυνομικοί να τους πλησιάζουν με σκοπό να επέμβουν και τότε οι αλλοδαποί τράπηκαν σε φυγή, σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Συνεπώς, θα μπορούσε να πει κάποιος πως αυτό που έλειπε για άλλη μια φορά, ήταν η επιβλητική παρουσία της Αστυνομίας, ώστε οι ταραξίες να νιώθουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο, όπως έγινε κατόπιν εορτής. Η παρουσία και μόνο των μελών, που κινήθηκε προς τους αλλοδαπούς, ήταν αρκετή ώστε να τους διαλύσει. Βέβαια, σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενεργούν κατόπιν οδηγιών και βάση του επιχειρησιακού πλάνου, το οποίο εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως δεν ήταν ικανό για την αποτροπή επεισοδίων, ωστόσο στη συνέχεια, η έντονη παρουσία της Αστυνομία, κατάφερε να δώσει τέλος στην κατάσταση που επικρατούσε.

370439407_963032541462939_1052794718964274848_n

Καμία ανοχή διαμηνύει η Κυβέρνηση

«Σε μια ευνομούμενοι πολιτεία, υπάρχουν συγκεκριμένοι θεσμοί και τα όργανα που μπορούν να επιβάλουν την τάξη. Η βία φέρνει αντιβία και δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς που παρεισφρήσαν και αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια», είναι η θέση της Κυβέρνησης σε σχέση με τα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Χλώρακα, η οποία επαναλαμβάνει πως έχει κατανοηθεί η αγανάκτηση των πολιτών και η ανασφάλεια που υπάρχει.

Όπως είπε μιλώντας στο ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «έχουν τροχοδρομηθεί ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση και γίνεται εκκένωση και σφράγιση αυτού του συγκροτήματος. Δεν θα σχολιάσω τι γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά αυτή η διακυβέρνηση έχει προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του διατάγματος. Από χθες το βράδυ που έγιναν τα επεισόδια, έχει ήδη τροχιοδρομηθεί η εκκένωση και η σφράγιση αυτού του κτιρίου στην περιοχή. Αφού έγινε η καταγραφή στο συγκρότημα, έχει δοθεί μια περίοδος δυο βδομάδων στις οικογένειες που διέμεναν εκεί να βρουν εναλλακτικούς χώρους διαμονής. Πλέον το κτίριο θα εκκενωθεί και θα σφραγιστεί».

4

Παράλληλα, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως γίνονται διαρκώς βελτιωτικές κινήσεις, καθώς έχουν προσληφθεί περισσότεροι εξεταστές για να εξετάζονται περισσότερες αιτήσεις, ενώ την ίδια ώρα αναζητούνται τρόποι, ώστε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι αναχωρήσεις από τη χώρα μας, με τη θετική συνεργασία φυσικά των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ. «Παρατηρήθηκε το φαινόμενο επίσης πως σε ένα μονάρι διαμέρισμα μπορεί να διαμένουν τρία και τέσσερα άτομα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο ίδιος ο ΥΠΕΣ έχει προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες και διαδικασίες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αυτό το οποίο επιχειρείται είναι να μπουν οι διαδικασίες για να υπάρχει ο οδηγός και να μπορέσουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτά τα προβλήματα».

Επίσης, αναφορικά με το συγκρότημα στην Χλώρακα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θέλησε να διευκρινίσει πως είναι δύο, ένα εκ των οποίων εκδόθηκε το 2020 και το δεύτερο, το 2021. «Το ένα είναι το διάταγμα του 2021 που αφορά το συγκεκριμένο συγκρότημα, όπου έχουν εντοπιστεί συσσωρευμένοι αλλοδαποί. Το δεύτερο διάταγμα είναι το 2020, το οποίο αφορά την κοινότητα Χλώρακας, που απαγορεύεται η διαμονή σε οποιοδήποτε αιτητή ασύλου. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αναγκάστηκε να εκδώσει αυτό το διάταγμα, γιατί τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια εταιροβαρής κατάσταση αιτητών ασύλων ή παράνομων αλλοδαπών. Από την πρώτη στιγμή ως Κυβέρνηση θέσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Είναι ενδεικτική και η ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό πριν από δέκα ημέρες για την εφαρμογή του διατάγματος για το κτίριο στη χλώρακα. Εχει προχωρήσει και η αστυνομία σε συλλήψεις τις προηγούμενες ημέρες».

8.width-800

Πώς απαντά στις επικρίσεις η Αστυνομία

Από την πλευρά της η Αστυνομία, κληθείς να τοποθετηθεί στο εάν υπήρξε ή όχι ολιγωρία, καθώς οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ηχηρή απουσία, ο εκπρόσωπος τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου, μιλώντας στο ΡΙΚ, ύψωσε ασπίδα προστασία σε ότι αφορά το επιχειρησιακό πλάνο που είχε καταρτιστεί,

Όπως είπε, αρχικά υπήρχαν 70 μέλη της Αστυνομίας, με αντιοχλαγωγικές ομάδες της Πάφου και ΜΜΑΔ, ωστόσο υπέδειξε πως «το ότι ακολούθησαν κάποια γεγονότα, σίγουρα δεν μπορούσαν να προβλεφθούν. Το ότι αριθμός προσώπων είχε διασκορπιστεί σε διάφορες περιοχές, εκεί και όπου υπήρχε αστυνομική δύναμη, υπήρξαν συλλήψεις. Το να υπάρχουν κάποια πρόσωπα τα οποία πετούσαν πέτρες και δημιουργούσαν κακόβουλές ζημιές, αντιλαμβάνεστε ότι ήταν πιο δύσκολο το έργο της αστυνομίας για να εντοπιστούν. Ο λόγος που έγινε η ανάκληση προσωπικού ήταν για να μην επεκταθούν τα επεισόδια και έτσι με την ενίσχυση που έγινε καλύφθηκε όλη περιοχή».

Khloraka-5.width-800

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως η Αστυνομία θεωρεί πως «με την επέμβαση της αστυνομίας σταμάτησε», ενώ ερωτηθείς για το γεγονός ότι η Αστυνομία παρακολουθούσε και δεν έκανε τίποτα, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν γνωρίζει, για να προσθέσει πως, «η ενημέρωση που έχω και είχα, είναι ότι είχαν διασκορπιστεί σε αρκετές ομάδες και προσπαθούσαμε να ανταποκριθούμε. Οι περισσότερες καταγγελίες που είχαμε ήταν από τα 6.30 το απόγευμα. Στην παρούσα φάση προσπαθούμε να ταυτοποιήσουμε τα πρόσωπα. Διαφάνηκε ότι με την άφιξη της Αστυνομίας, αρκετά πρόσωπα επιχείρησαν να διαφύγουν από την περιοχή».

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά το διάταγμα το οποίο παραμένει ανεκτέλεστο από τον Νοέμβριο του 2021, κάτι για το οποίο κούνησε το δάκτυλο του ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέφερε πως υπέδειξε στον Αρχηγό της Δύναμης πως τα διατάγματα του κράτους πρέπει να εφαρμόζονται, η Αστυνομία, δια του εκπροσώπου της, ανέφερε πως από την πλευρά της είχαν γίνει ενέργειες.

Khloraka-4.width-800

Όπως είπε, «από την πρώτη μέρα που εκδόθηκε το συγκεκριμένο διάταγμα, ανά τακτά χρονικά διάστήματα, γίνονταν επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο σημείο. Και σε πολλές περιπτώσεις, είχαμε εντοπίσει παράνομους οι οποίοι συλλαμβάνονταν, υποκλοπές από διάφορες υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Γίνονταν προσπάθειες από πλευράς Αστυνομίας, ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο συγκρότημα που αποτελείται από 30 κτίρια».

Ερωτηθείς ο κ. Ανδρέου εάν χρειάζονται 2-3 χρόνια για να εκτελεστεί ένα διάταγμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας απάντησε πως, «μιλάμε για συγκεκριμένα πρόσωπα όπου απαγορευόταν η διαμονή τους στον συγκεκριμένο χώρο και εκεί και όπου εντοπίζονταν πρόσωπα που παραβίαζαν το διάταγμα, εμείς προχωρούσαμε σε συλλήψεις. Υπήρχαν και πρόσωπα που ήταν νόμιμα που διέμεναν στην περιοχή».

45.width-800

Σε ότι αφορά το ερώτημα γιατί δεν σφραγίστηκε το συγκρότημα από το 2021, ο κ. Ανδρέου είπε πως, «αυτό δεν μπορούμε να το απαντήσουμε, αλλά η Αστυνομία επιλαμβάνεται οτιδήποτε έχει σχέση με παρακοή του διατάγματος και προβαίναμε σε διάφορες επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να απαντήσω αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών».

Δειτε Επισης

Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αλλαγές στη συνεργασία EUROPOL με ιδιώτες και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Έργα κατά τις προσεχείς ημέρες, τα οποία θα επηρεάσουν την τροχαία κίνηση
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
Χάθηκαν τα ίχνη της 13χρονης Κωνσταντίνας από την οικία της στη Λευκωσία (pic)