Στον δικό του κόσμο ο Τατάρ-«Με ποια εξουσία παρεμβαίνετε σε αυτό το έργο στη γη μου;»

Το ζήτημα που προέκυψε στην Πύλα έχει καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ. 

Μιλώντας στον τουρκοκυπριακό Τύπο και ισχυριζόμενος ότι το μεγάλο μέρος του επίμαχου δρόμου «είναι σε γη της τδβκ», ο Τατάρ απεύθυνε στον ΟΗΕ το ερώτημα «με ποια ιδιότητα προσπαθείτε να αποτρέψετε τις εργασίες στη γη μου;». 

Το έργο για τον δρόμο κατεχόμενου Άρσους-Πύλας, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, καθυστέρησε λόγω της παραμονής του εκπροσώπου του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ στο εξωτερικό, είπε.

«Συζητάμε αυτό το έργο με τις αρμόδιες αρχές εδώ και πολύ καιρό, επειδή οι κάτοικοι της Πύλας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Η Πύλα είναι ένα μικτό χωριό όπως γνωρίζετε. Η ε/κ πλευρά έχει κατασκευάσει δρόμο προς τη Λάρνακα. Ενώ για εμάς είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε στην άλλη πλευρά μέσω Περγάμου. Και αυτό διότι πρέπει να διανύσουμε την περιοχή των Βρετανικών Βάσεων και δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έργα διαπλάτυνσης του δρόμου γιατί δεν έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα εκεί», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Οι κάτοικοι της Πύλας, δήλωσε περαιτέρω, υποχρεώνονται να ταξιδέψουν για μια ώρα σε μια απόσταση που υπό κανονικές συνθήκες θα διένυαν σε 10 λεπτά». Πρόσθεσε ότι «με τους Ελληνοκύπριους που περνούν σε αυτή την πλευρά, υπάρχει αυξημένη κίνηση και η διέλευση από αυτή την πύλη δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα. Υπάρχει μια πύλη στην περιοχή αυτή, την οποία ονομάζουμε δυτική πύλη, και έχουν γίνει αιτήσεις για τη χρήση της, αλλά οι Βρετανικές Βάσεις δεν ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτό το αίτημα». 

Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος του δρόμου Άρσους-Πύλας είναι έδαφός μας. Σήμερα, δυστυχώς, λαμβάνουμε διάφορες επιστολές που αναφέρουν ότι η περιοχή αυτή είναι νεκρή ζώνη».

Ο δρόμος αυτός, συνέχισε, «κατασκευάζεται για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των κατοίκων της Πύλας και σίγουρα δεν κατασκευάζεται για να καταληφθεί η γη κάποιου. Αυτή είναι η προσέγγισή μας και έχουμε ενημερώσει τον ΟΗΕ και την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο υπουργός εξωτερικών μας έχει πραγματοποιήσει όλες τις συναντήσεις σε αυτό το πλαίσιο». 

Αναφερόμενος στην ένταση που επικράτησε τις πρωινές ώρες στην Πύλα, ο κ. Τατάρ είπε ότι «οι ομάδες μας που βλέπετε σε αυτά τα βίντεο έχουν αναλάβει ένα έργο. Εάν έρθετε τώρα στη γη μας και προσπαθήσετε να σταματήσετε αυτόν τον δρόμο, θα παρεμποδίσετε τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Με ποια εξουσία και τίτλο παρεμβαίνετε σε αυτό το έργο στη γη μου; Στην πραγματικότητα, αυτό γίνεται εντός της επικράτειας και των συνόρων της τδβκ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοι της Πύλας. Ο δρόμος έχει μήκος σχεδόν 10 χιλιομέτρων και ξεκίνησε από το Άρσος». 

Πρόσθεσε επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν είχε επαφή με την ε/κ πλευρά για το θέμα που προέκυψε στην Πύλα. 

«Δεν είχα άμεση συνάντηση με τις ε/κ αρχές για το θέμα αυτό, αλλά το εξηγήσαμε λεπτομερώς στον ΟΗΕ μέσω του υπουργού εξωτερικών μας. Κανονικά προγραμματιζόταν όλα να είναι έτοιμα τον Ιούνιο, αλλά ο Ειδικός Αντιπρόσωπος ήταν τις ΗΠΑ και στη συνέχεια πήγε διακοπές στον Καναδά. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με τον χρόνο. Είναι μια κίνηση για να αποτραπεί αυτό το έργο. Οπότε δείξαμε αυτή την αποφασιστικότητα και ξεκινήσαμε αυτό το έργο. Αυτός ο δρόμος είναι μια ανάγκη, είναι μια ανάγκη για ανθρωπιστικούς σκοπούς», κατέληξε.

«Η ένταση ενόχλησε ολόκληρη την κοινωνία»

Στο μεταξύ, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡTΚ) εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι «η ένταση ενόχλησε ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής και ότι είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων που ζουν στην Πύλα προς τον βορρά».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε «μια διευθέτηση που θα διευκολύνει την είσοδο και έξοδο» του ντόπιου πληθυσμού και έκκληση για διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του ζητήματος.

«Εκτός από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, δεν θα πρέπει να γίνουν βήματα για τη δημιουργία έντασης και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η κοινή λογική. Στην περιοχή επικρατούν ευαίσθητες ισορροπίες. Θα πρέπει να αποφευχθούν οι εντάσεις και οι αμοιβαίες προσεγγίσεις επιβολής», αναφέρεται.

«Η πολιτική της έντασης παγιδεύει τους Τ/κ»

Σε παρέμβασή του σχετικά με τις εξελίξεις στην Πύλα, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλι υποστηρίζει ότι η «πολιτική της έντασης και των προκλήσεων παγιδεύει τους Τουρκοκύπριους σε ένα φαύλο κύκλο απομόνωσης και χαμηλού βιοτικού επιπέδου».

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής στην ιστοσελίδα της «Γενί Ντουζέν», ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος αναφέρεται στις εξελίξεις στην Πύλα, στο Βαρώσι και στον Απόστολο Ανδρέα και σημειώνει ότι «η αψήφιση του ΟΗΕ και της ΕΕ με επίδειξη δύναμης οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα του και προσθέτει ότι «οι προκλήσεις για εθνικιστικούς σκοπούς έρχονται σε βάρος της ευημερίας των απλών ανθρώπων». Ζητά επείγουσα αλλαγή στρατηγικής πριν η απομόνωση και η παρακμή γίνουν μη αναστρέψιμες για τους Τουρκοκύπριους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα παράνοια Τατάρ-«Η Ελλάδα παίζει παιχνίδια για να διακόψει τους δεσμούς μας με την Τουρκία»
Παραπονιούνται στους ξένους επειδή η ΚΔ εφαρμόζει το νόμο για τους σφετεριστές-Συνεχείς συσκέψεις στα κατεχόμενα
Διμερείς σχέσεις συζήτησαν Κόμπος - Πρέσβεις χωρών Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου
Εκτός πλαισίου κινήθηκε και στην Αθήνα ο Φιντάν-Σε επανέναρξη των συνομιλιών ευελπιστεί ο Γεραπετρίτης
Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν στο υπ. Εξωτερικών-Τι συζητούν
Με θετικό μάτι είδε τη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Ερντογάν ο Ερχιουρμάν-«Ο διάλογος είναι καλός»
Έκοψε την φόρα στον Ερντογάν ο Μακρόν-Υπέδειξε πως τα ευρωτουρκικά περνούν μέσα από το Κυπριακό
Προεδρικά βέλη εναντίον Αβερωφικών-«Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει»
Η ανάγνωση των τουρκικών εφημερίδων για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερντογαν
Δίνει απαντήσεις για Οδυσσέα ο Πρόεδρος-«Είπα του Γενικού και Βοηθού πως αν χάσουν πρέπει να πάνε σπίτι τους»