Αναγνώριση εδάφους και μετά αποφάσεις-Περνά από στάδια το Κυπριακό ο Γκουτέρες
06:00 - 10 Αυγούστου 2023
Στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου αναμένεται να υπάρξει στην Κύπρο, η εδώ και καιρό προαναγγελθείσα κάθοδος υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΟΗΕ, ο οποίος εξ ονόματος του Αντόνιο Γκουτέρες, θα επιχειρήσει για ακόμα μια φορά να καταγράψει τις θέσεις των δύο πλευρών, έτσι ώστε να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία του εδάφους, ενόψει των όποιων εξελίξεων στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Χθες έγινε γνωστό από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, θα είναι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και Αμερικής, Μίροσλαβ Γιέτζια. Πρόκειται για έναν αξιωματούχο, ο οποίος έχει επισκεφθεί στην Κύπρο και στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη επίσκεψη του αυτή του περασμένου Νοεμβρίου, όπου και πάλι επιχείρησε να καταγράψει τις θέσεις των εμπλεκομένων.
Άλλωστε αν επιχειρήσει κανείς να δει πόσες φορές υπήρξαν ανάλογα ταξίδια όπως αυτό του κ. Γιέτζια , είτε από άλλους αξιωματούχους, όπως η κα. Ντι Κάρλο ή παλαιότερα η κυρία Λουτ, θα χάσει το μέτρημα, την ώρα βέβαια που κανένα εξ αυτών δεν έφερε απτά αποτελέσματα, αφού δεν εξυπηρετήθηκε ο βασικός σκοπός που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με πρώτο βήμα τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πραγματικότητες του Κυπριακού και οι αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις του Ερντογάν
Το νέο ταξίδι Γιέτζια στην Κύπρο, έρχεται σε μια παράξενη εποχή, όπου ενδεχομένως τα πράγματα να μην είναι τα ίδια με τον Νοέμβριο, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι θα ακούσει διαφορετικά πράγματα από αυτά που άκουσε τότε. Κι αυτό διότι, μπορεί στη Λευκωσία αντί τον Νίκο Αναστασιάδη, να συναντήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ωστόσο είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους πως η θέση και η βούληση της δικής μας πλευράς, ήταν πάντα δεδομένη. Από την άλλη πλευρά, δεν αναμένεται ότι με καθοιονδήποτε τρόπο ο κατοχικός ηγέτης, θα πει στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, κάτι διαφορετικό από όσα επαναλαμβάνει προκλητικά και στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό αν πέραν από την Κύπρο, ο κ. Γιέτζια θα ταξιδέψει και σε Αθήνα και Άγκυρα, προκειμένου να καταγράψει και τις θέσεις των δύο άμεσα επηρεαζόμενων χωρών. Εκεί ενδεχομένως να κατάγραφε και την ήδη διατυπωθείσα δημόσια, διαφορετική προσέγγιση του Ταγίπ Ερντογάν, ή τουλάχιστον θα είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει, αν οι ευμετάβλητες δηλώσεις Ερντογάν, είναι προϊόν συνειδητής απόφασης για αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό, ή αν είναι μέρος της ευρύτερης λαϊκίστικής παρουσίας του, αναλόγως του ακροατηρίου.
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σκοπός του κ. Γιέτζια είναι όπως ακούσει τι έχει να πει η κάθε πλευρά πέραν από όσα λέγονται δημόσια, και να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει περιθώριο για να υπάρξει μια κοινή συνάντηση των δυο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, από την οποία να υπάρχει η δυνατότητα να προκύψει κάτι θετικό. Η επίσκεψη του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμάται πως θα είναι διήμερη και κατά τη διάρκειά της αναμένεται να επισκεφθεί και την Αμμόχωστο συνοδευόμενος από μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου στην Κύπρο αξιωματούχος των ΗΕ
Στο μεταξύ, αναμένεται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και δεδομένης της κινητικότητας που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό, πρώτον λόγω της πρότασης Χριστοδουλίδη που κίνησε τα νήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεύτερον λόγω της αλλαγής στάσης του Ταγίπ Ερντογάν στα ευρωτουρκικά, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη άλλη μια προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες το επόμενο διάστημα.
Πέραν από των προϋποθέσεων που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και που θέτει ο Ερσίν Τατάρ, αυτό που διαπιστώνουν και ξένοι κύκλοι για το Κυπριακό, είναι πως πρόκειται για μια καλή περίοδο, όπου θα μπορούσε να καρποφορήσει μια νέα προσπάθεια. Κι αυτό ιδίως γιατί σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία υπάρχουν νέες και ισχυρές Κυβερνήσεις, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πολιτικά μια τέτοια προσπάθεια, ενώ υποδεικνύουν πως οι όποιες αντιστάσεις του Ερσίν Τατάρ, θα μπορούσαν να καμφθούν μόνο με ένα νεύμα από την Άγκυρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Αμετακίνητη η Τουρκία-«Βασική μας πολιτική είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τ/κ»
Συνεπώς, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μετά πλέον επτά χρόνια τριβής με το Κυπριακό, γνωρίζει πολύ καλύτερα από το 2017 τα δεδομένα και τις συνθήκες που θα πρέπει να πληρούνται πριν λάβει την όποια απόφασή του. Ως εκ τούτου, το ταξίδι Γιέτζια αποτελεί το πρώτο μικρό σκαλοπάτι, μέχρι το επόμενο, εάν και εφόσον ο ίδιος ικανοποιηθεί από τα όσα θα του μεταφερθούν από τον Βοηθό του. Από εκεί και πέρα οι όποιες σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να τοποθετούνται χρονικά μετά το πέρας της Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου ο Αντόνιο Γκουτέρες, θα έχει ενώπιον του μια ολοκληρωμένη εικόνα για το αν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις για να έχει αίσιο τέλος, η όποια προσπάθεια αναληφθεί για λύση του Κυπριακού.