Αμετακίνητη η Τουρκία-«Βασική μας πολιτική είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τ/κ»

Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων είναι η βασική μας πολιτική, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Σε ομιλία του στην Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε «πιστεύουμε ότι η σημερινή θετική ατμόσφαιρα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για να βρεθεί μια λύση στα ζητήματα διαφωνίας με τη γείτονά μας μας Ελλάδα. Εμείς είμαστε ειλικρινείς σε αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα δείξει την ίδια ειλικρίνεια». 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν είπε «από την άλλη η στάση μας στο στην εθνική μας υπόθεση στο Κυπριακό είναι καθαρή. Βασική μας πολιτική είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος». Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με ευαισθησία»

Ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει παγκόσμια δύναμη χωρίς την Τουρκία. «Το να περιγράφεις την Τουρκία ως αντίπαλο αναπτύσσοντας κάποιες υποθετικές και ιστορικά αποσπασμένες έννοιες είναι το σοβαρότερο λάθος που μπορεί να γίνει στα Βαλκάνια. Είναι στρατηγική τύφλωση το ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει ματαιωθεί σε ένα περιβάλλον όπου συζητούνται η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ όλων των βαλκανικών χωρών. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ένας πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η παρεξήγηση με την... υπόκλιση Γεραπετρίτη στον Ερντογάν-«Γελοιότητες, αυτό βρήκαν» (pic)
Ανατροπή με το χάσκι που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου στην Αράχωβα-Πληροφορίες ότι δεν θα γίνει εκταφή
Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της ΚΔ για Great Sea Interconnector-Στα 100 εκ. το ποσό που θα καταβάλει
Εντός ημερών η ενημέρωση για επαναλειτουργία των λεωφορείων-Διοικητική έρευνα για πιθανές ευθύνες
Σκοτώθηκε σε μάχες στη Γάζα γιος Ισραηλινού υπουργού
Σ. Στεφάνου: Το σημερινό στάτους κβο απειλεί το μέλλον του κυπριακού λαού
«Τη βρήκα την π@@, την κ@@@, την ξέκανα... Πώς κάνεις έτσι; Ένας λιγότερος πάνω στη γη»
Times: Ο ρόλος του HB στη θαλάσσια παροχή βοήθειας στη Γάζα και στη μελλοντική διοίκηση
Την θέση για από κοινού αξιοποίηση των φυσικών πόρων επανέλαβε ο Τατάρ
Η πιθανή κατάχρηση δημοσίων πόρων αποδεικνύει απόσταση από κράτος δικαίου, υποστηρίζει το ΒΟΛΤ