Ο μακροβιότερος πρόεδρος της Βουλής, η εκλογή θρίλερ και το ρεκόρ υποψηφιότητας

Την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Βουλής και νεαρότερη σε ηλικία, από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακήρυξε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Αννίτα Δημητρίου, έγινε η 14η πρόεδρος στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, διαδέχεται τον Αδάμο Αδάμου, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Βουλής, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη, για την γνωστή υπόθεση με το βίντεο του Al Jazeera, για τα χρυσά διαβατήρια, η οποία καταβαράθρωσε το θεσμό της Βουλής.

Η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου, έσπασε και μια «κατάρα», για τον ΔΗΣΥ, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ στο παρελθόν να εκλέξει δικό του υποψήφιο στην προεδρία της Βουλής. Όταν στη θέση βρισκόταν ο Γλαύκος Κληρίδης, δηλαδή από το 1960-74,  δεν υπήρχε ακόμα ο ΔΗΣΥ, ο οποίος ιδρύθηκε μεταγενέστερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ντρίπλα του Αβέρωφ, η διπλή νίκη και η... κατάρα που έσπασε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μήνυμα Αναστασιάδη στην Αννίτα-«Θα συντελέσεις στον παραγωγικό κοινοβουλευτικό διάλογο»

Ο πρώτος και μακροβιότερος πρόεδρος της Βουλής

Πρώτος και μακροβιότερος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είχε εκλεγεί αμέσως μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος ανέβηκε στο αξίωμα στις 16 Αυγούστου 1960, χωρίς ανθυποψήφιο, ενώ για τρία χρόνια, μέχρι τις δικοινοτικές ταραχές του 1963, στη Βουλή υπήρχε και αντιπρόεδρος.  Ήταν ο Τ/κ Ορχάν Μουντερίσογλου που επίσης εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο.

Μετά από τις δικοινοτικές ταραχές, ακολούθησε μια έκρυθμη περίοδος για την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον Γλαύκο Κληρίδη να παραμένει στη θέση μέχρι το 1970, όταν διεξήχθησαν ξανά βουλευτικές εκλογές.

Στην ψηφοφορία που έγινε για ανάδειξη νέου προέδρου του σώματος, τη θέση διεκδίκησε και πάλι ο Κληρίδης, με ανθυποψήφιό του τον Βάσσο Λυσσαρίδη. Ο πρόεδρος του Ενιαίου Κόμματος, συγκέντρωσε συνολικά 27 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 6 αποχές, ενώ ο Λυσσαρίδης μόλις 2 υπέρ 25 κατά και 8 αποχές.

Ο Κληρίδης παρέμεινε στη θέση μέχρι την εισβολή του 1974, όταν ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Τάσσο Παπαδόπουλο να ανεβαίνει στη θέση του προέδρου της Βουλής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Το νεύμα σιγουριάς του Αβέρωφ πριν την εκλογή της Αννίτας και το... Checkmate

Μόλις ένα χρόνο παρέμεινε πρόεδρος ο Κυπριανού

Η Βουλή καταρτίστηκε σε Σώμα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1976 και στην πρώτη της συνεδρία εξέλεξε πρόεδρο, χωρίς ανθυποψήφιο, τον Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος.

Παρόλα αυτά, ο Κυπριανού παρέμεινε στη θέση του μέχρι τις 3 Αυγούστου 1977, όταν έφυγε από τη ζωή ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εθνάρχης Μακάριος. Ως εκ τούτου, ο Κυπριανού ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Διάδοχός του, σε αναπληρωματική ψηφοφορία που διεξήχθη, εξελέγη ο Αλέκος Μιχαηλίδης, βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης. Στις 4 Αυγούστου 1977 έγινε ψηφοφορία για ανάδειξη προέδρου του σώματος, με τον Αλέκο Μιχαηλίδη να συγκεντρώνει 20 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 6 αποχές.

Ακολούθησε νέα ψηφοφορία στις 22 Σεπτεμβρίου 1977, με τους Αλέκο Μιχαηλίδη και Βάσσο Λυσσαρίδη να διεκδικούν τη θέση.

Ο υποψηφιότητα Αλέκου Μιχαηλίδη έλαβε 24 ψήφους υπέρ, 7 εναντίον και 1 αποχή, ενώ η υποψηφιότητα Βάσσου Λυσσαρίδη έλαβε 5 ψήφους υπέρ, 17 εναντίον ενώ υπήρξαν και 10 αποχές.

Κεντρώος και ο πέμπτος πρόεδρος της Βουλής

Στις εκλογές του 1981, στη Βουλή εξελέγησαν τέσσερα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Για την προεδρία της Βουλής, υποψηφιότητα υπέβαλε μόνο ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Λαδάς, ο οποίος εξελέγη με 20 ψήφους υπέρ και 12 εναντίον.

Ο Λαδάς, παρέμεινε στη θέση του μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 1985, όταν διεξήχθησαν εκ νέου βουλευτικές εκλογές, στις οποίες επανεξελέγη βουλευτής και διεκδίκησε εκ νέου την προεδρία της Βουλής.

Η… επεισοδιακή εκλογή Λυσσαρίδη

Μετά τον καταρτισμό της Βουλής σε σώμα, το 1985, διεξήχθη μια μεγάλη μάχη για την εκλογή νέου προέδρου. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία, που έθεσαν υποψηφιότητα τέσσερα πρόσωπα.

Τη θέση διεκδίκησαν οι Γλαύκος Κληρίδης του ΔΗΣΥ, Γεώργιος Λαδάς του ΔΗΚΟ, Εζεκίας Παπαϊωάννου του ΑΚΕΛ και Βάσος Λυσσαρίδης της ΕΔΕΚ. Ουσιαστικά, όσα κόμματα βρίσκονταν στην Βουλή, είχαν τον δικό τους υποψήφιο.

Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που αναδείχθηκε το πρόβλημα της συγκέντρωσης του 50% των ψήφων. Για τον λόγο αυτό, δεν υπήρξε εκλογή στην πρώτη συνεδρία του σώματος και για άρση του αδιεξόδου, η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο απόφασης για την ανάδειξη προέδρου του σώματος.

Ουσιαστικά, πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγόταν ο υποψήφιος που θα συγκέντρωνε τουλάχιστον τις μισές ψήφους των παρόντων. Σε περίπτωση που αυτό δεν γινόταν κατορθωτό, τότε θα ακολουθούσε δεύτερη ψηφοφορία στην οποία στόχος ήταν να συγκεντρώσει κάποιος τα 2/5 των ψήφων.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωνε τις πιο πάνω πλειοψηφίες, θα διεξαγόταν τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία πρόεδρος θα εκλεγόταν εκείνος που θα εξασφάλιζε τις περισσότερες ψήφους των παρόντων βουλευτών.

Μετά την απόφαση της Βουλής, στις 30 Δεκεμβρίου 1985, όλα τα μέλη του σώματος κατήλθαν σε ψηφοφορία.

Στην πρώτη και στη δεύτερη ψηφοφορία κάθε βουλευτής μπορούσε να ψηφίσει μόνο ένα υποψήφιο. Στην πρώτη ψηφοφορία κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων. Στη δεύτερη ψηφοφορία κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε τα 2/5 των ψήφων και ως εκ τούτου το σώμα οδηγήθηκε σε τρίτη ψηφοφορία. Σε αυτή την ψηφοφορία κάθε βουλευτής μπορούσε να ψηφίσει για κάθε υποψήφιο και όχι μόνο έναν. Οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, εκτός από τον δικό τους υποψήφιο Γεώργιο Λαδά, ψήφισαν και τον Βάσσο Λυσσαρίδη, με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ να ανεβαίνει στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής, για πρώτη φορά, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες.

Πρόεδρος ο Αλέξης Γαλανός

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στις 30 Μαΐου 1991, με τα τέσσερα κόμματα που είχαν εκλεγεί και στις προηγούμενες εκλογές, να καταλαμβάνουν όλες τις θέσεις στο Κοινοβούλιο.

Για την προεδρία της Βουλής, τη θέση διεκδίκησαν ο πρόεδρος της Βουλής Βάσσος Λυσσαρίδης εκ μέρους της ΕΔΕΚ και ο Αλέξης Γαλανός εκ μέρους του ΔΗΚΟ.

Στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας ο Αλέξης Γαλανός εξασφάλισε 31 ψήφους (20 από τον Συνασπισμό ΔΗΣΥ-Κόμματος Φιλελευθέρων και 11 από ΔΗΚΟ) και εξελέγη πρόεδρος της Βουλής. Από την άλλη, ο Βάσσος Λυσσαρίδης εξασφάλισε 25 ψήφους (18 από ΑΚΕΛ, 7 από την ΕΔΕΚ).

Η επανεκλογή του Κυπριανού

Στις εκλογές του 1996, σημειώθηκε το εξής παράδοξο. Για πρώτη φορά εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής, ένας πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Σπύρος Κυπριανού.

Σε εκείνες τις εκλογές, πέραν των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων, θέσεις στη Βουλή εξασφάλισαν και οι Ενωμένοι Δημοκράτες. Πέραν του Κυπριανού, υποψηφιότητα κατέθεσε και ο Βάσσος Λυσσαρίδης, εκ μέρους της ΕΔΕΚ.

Στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας ο Σπύρος Κυπριανού εξασφάλισε 30 ψήφους (20 από ΔΗΣΥ και 10 από ΔΗΚΟ), ενώ ο Βάσσος Λυσσαρίδης εξασφάλισε 26 ψήφους (19 από ΑΚΕΛ, 5 από την ΕΔΕΚ και 2 από ΚΕΔ).

Πέραν του ότι ο Κυπριανού ήταν ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση, ήταν και ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα, που εκλέγεται δύο φορές πρόεδρος της Βουλής, σε διαφορετικές θητείες.

Οκτακομματική Βουλή και μάχη Αναστασιάδη-Χριστόφια

Ένα χρόνο μετά την είσοδο της νέας χιλιετίας, διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν για πρώτη φορά Βουλή, με οκτώ κόμματα. Σε αυτή λάμβαναν μέρος ο ΔΗΣΥ, το ΑΕΚΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Νέοι Ορίζοντες, οι Ενωμένοι Δημοκράτες και η ΑΔΗΚ.

Υποψηφιότητα για την προεδρία της Βουλής έθεσαν ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Νικητής της μονομαχίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας, που εξασφάλισε 33 ψήφους (20 από το ΑΚΕΛ, 9 από το ΔΗΚΟ και 4 από την ΕΔΕΚ). Από την άλλη, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε μόνο τους 19 ψήφους του ΔΗΣΥ. Οι βουλευτές των μονοεδρικών κομμάτων ΝΕΟ, ΕΔΗ, ΑΔΗΚ και Οικολόγοι τήρησαν αποχή.

Επανεκλογή Χριστόφια αλλά μόνο για δύο χρόνια

Στις εκλογές του 2006, ο Δημήτρης Χριστόφια επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής, έχοντας ως αντιπάλους τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Δημήτρη Συλλούρη.

Από τα έξι κόμματα που εξέλεξαν βουλευτές (ΔΗΥΣ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ), ο Δημήτρη Χριστόφιας στον πρώτο γύρο περισσότερες από το 50% των ψήφων (35). Ως εκ τούτου, δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία οι άλλες δύο υποψηφιότητες. Υπέρ της υποψηφιότητας του ψήφισαν οι 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 11 βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι 5 βουλευτές της ΕΔΕΚ και ο βουλευτής των Οικολόγων.

Παρόλα αυτά, ο Χριστόφιας παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 2008, όταν υπέβαλε υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, στη Βουλή πραγματοποιήθηκε επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου. Η ψηφοφορία έγινε στις 6 Μαρτίου 2008, με τον Μάριο Καρογιάν να εκλέγεται στο αξίωμα αυτό με 36 ψήφους υπέρ και 15 αποχές.

Ο Καρογιάν επικράτησε με τις ψήφους των βουλευτών του ΔΗΚΟ, του ΑΚΕΛ, του Κ.Σ.-ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών.

Εκλογή θρίλερ, έχασε για μια ψήφο ο Καρογιάν

Έξι κόμματα και έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, εξέλεξε ο λαός στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, το ΕΥΡΩΚΟ και τον Ζαχαρία Κουλία ως ανεξάρτητο.

Μάχη για τη θέση του προέδρου της Βουλής έδωσαν οι Μάριος Κάρογιαν εκ μέρους του ΔΗΚΟ, Γιαννάκης Ομήρου εκ μέρους της ΕΔΕΚ και Γιώργος Περδίκης, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Η εκλογή του νέου προέδρου εξελίχθηκε σε θρίλερ, αφού χρειάστηκαν τρεις ψηφοφορίες.

Στην πρώτη ψηφοφορία κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων, αλλά ούτε και στη δεύτερη δεν έλαβε κάποιος τα 2/5 των ψήφων.

Πριν την τρίτη ψηφοφορία ο Γιώργος Περδίκης απέσυρε την υποψηφιότητα του και τήρησε αποχή.

Ο Γιαννάκης Ομήρου έλαβε 28 ψήφους, από ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία, που αποσχίστηκε από το ΔΗΚΟ, ενώ ο Μάριος Κάρογιαν εξασφάλισε τις 19 ψήφους του ΑΚΕΛ και τις 8 του ΔΗΚΟ.

Η εκλογή Συλλούρη, το Al Jazeera και ο πρόεδρος κοινής αποδοχής

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, πριν από αυτές του 2021, οι οποίες διεξήχθησαν στις 2 Ιουνίου 2016, απαρτιζόταν αρχικά από οκτώ κόμματα, τα οποία στη συνέχεια έγιναν οκτώ, μετά την αποχώρηση της Άννας Θεολόγου από τη Συμμαχία Πολιτών.

Συγκεκριμένα, στη Βουλή εξελέγησαν ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, οι Οικολόγοι, το ΕΛΑΜ και η Συμμαχία Πολιτών.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Βουλής, υποψηφιότητα κατέθεσαν πέντε υποψήφιοι. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, ο Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ, ο Δημήτρης Συλλούρης της Αλληλεγγύης και ο Γιώργος Περδίκης του του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Μετά από ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, αποφασίστηκε όπως οι υποψηφιότητες υποβληθούν αντιστρόφως ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων.

Για την εκλογή του προέδρου του σώματος, χρειάστηκαν και πάλι τρεις ψηφοφορίες, αφού στις δύο πρώτες δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κάποιος την πλειοψηφία.

Στην τρίτη ψηφοφορία, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ψήφισαν και τον Δημήτρη Συλλούρη. Οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, εκτός από τον πρόεδρο τους Γιώργο Περδίκη, ψήφισαν και τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Με αποτέλεσμα ο Δημήτρης Συλλούρης να αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής.

Ο Συλλούρης έλαβε συνολικά 21 ψήφους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 18, ο Μαρίνος Σιζόπουλος 17, ο Άνδρος Κυπριανού 16, ο Γιώργος Περδίκης 2, ενώ οι βουλευτές του ΕΛΑΜ τήρησαν αποχή.

Ο Συλλούρης παραιτήθηκε από τη θέση του τον Οκτώβριο του 2020, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο του Al Jazeera, για τα χρυσά διαβατήρια, στο οποίο δήλωνε έτοιμος να προσφέρει πλήρη στήριξη και βοήθεια σε απατεώνα, που ήθελε να εξασφαλίσει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την παραίτησή του Δημήτρη Συλλούρη, τη θέση του προέδρου της Βουλής, ανέλαβε ο Αδάμος Αδάμου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, ο οποίος στηρίχθηκε από το σύνολο των κομμάτων, πλην του ΕΛΑΜ, το οποίο τήρησε αποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Τι θα σήμαινε μια προεδρία Τραμπ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την πορεία των πολέμων
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
Καρατόμησε τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ ο Νετανιάχου
Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
Για ψεύτικα βίντεο προειδοποιεί το FBI-Οι αρχές αναμένουν να ενταθεί η παραπληροφόρηση
Γκουρού δημοσκοπήσεων έκανε 80.000 φορές προσομοίωση του αποτελέσματος και έμεινε άφωνος
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου παρουσίασε έκθεση σχετικά με εφαρμογή Σύμβασης για έδρα ΟΗΕ
To ΥΠΕΞ καταδικάζει εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από Β.Κορέα
Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο με επίκεντρο το Κυπριακό