Η συμφωνία που έσπασε μια ώρα πριν τη ψηφοφορία-Όλο το παρασκήνιο

Έντονο παρασκήνιο και ένα ξαφνικό ναυάγιο της συναινετικής πρότασης που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριο Καρογιάν, προηγήθηκε της πρώτης Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας στη δεύτερη ψηφοφορία, αναδείχθηκε πρόεδρος του Σώματος η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ντρίπλα του Αβέρωφ, η διπλή νίκη και η... κατάρα που έσπασε

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, γύρω στη μια και 30 το μεσημέρι, επήλθε συμφωνία μεταξύ τεσσάρων κομμάτων ώστε πρόεδρος της Βουλής να ψηφισθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Η πρόταση που κατατέθηκε από τη Δημοκρατική Παράταξη και συμφώνησαν με αυτή, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι, προέβλεπε την υπερψήφιση του Άντρου Κυπριανού από τους βουλευτές των συγκεκριμένων κομμάτων με την υποσημείωση πως αν στις Προεδρικές του 2023, εκλεγόταν ο υποψήφιος που θα υποδείκνυε το ΑΚΕΛ, τότε η προεδρία της Βουλής θα περνούσε στον ΔΗΣΥ. 

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν ο ΔΗΣΥ παρέμενε στην εξουσία το 2023, ο Άντρος Κυπριανού θα παρέμενε στη θέση του Προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω έγγραφο παρουσιάστηκε και στην ΕΔΕΚ, η οποία μετά από διαβούλευση των τεσσάρων βουλευτών της, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της και αρνήθηκε να συμμετέχει στην εν λόγω συμφωνία, ενημερώνοντας τα υπόλοιπα κόμματα γύρω στις τρεις το μεσημέρι.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, μετά την άρνηση της ΕΔΕΚ να συμμετάσχει αποσύρθηκε από τη συμφωνία, αφού έθεσε ως προϋπόθεση και τη στήριξη από την ΕΔΕΚ. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ήθελαν να παρουσιαστεί η εκλογή του Άντρου Κυπριανού ως μια συνεργασία με τον ΔΗΣΥ στην απουσία δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ.

Μετά και από την αποχώρηση και του ΑΚΕΛ από τη συγκεκριμένη συμφωνία, τότε τα κόμματα τράβηξαν διαφορετικούς δρόμους με αποτέλεσμα με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΕΛΑΜ και της ΔΗΠΑ να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής η Αννίτα Δημητρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ: Το νεύμα σιγουριάς του Αβέρωφ πριν την εκλογή της Αννίτας και το... Checkmate

Δεν έδειξαν αντανακλαστικά ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ
Πάντως αυτό που διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ήταν πως οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν γνώριζαν για την πρόθεση του ΕΛΑΜ και της ΔΗΠΑ να υπερψηφίσουν την Αννίτα Δημητρίου κατά τη διάρκεια της δεύτερης ψηφοφορίας.

Ωστόσο, μετά από την απόσυρση της υποψηφιότητας του Χρίστου Χρίστου, είχαν το περιθώριο οι βουλευτές του  ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, οι υποψήφιοι των οποίων ακολουθούσαν στη ψηφοφορία να αντιληφθούν τι πάει να γίνει και να αλληλοψηφισθούν, όχι για να εκλέξουν πρόεδρο της Βουλής, αλλά για να οδηγήσουν τη διαδικασία στην τρίτη ψηφοφορία και να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για νέες διαβουλεύσεις. Πράγμα ωστόσο που δεν έγινε με αποτέλεσμα να εκλεγεί η Αννίτα Δημητρίου.

Το έγγραφο Καρογιάν που θα παρουσιαζόταν στη Βουλή
Μάλιστα ο εμπνευστής της συνεργασίας των πέντε κομμάτων που τελικά ναυάγησε, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, είχε ετοιμάσει και τη σχετική ομιλία του με την οποία θα παρουσίαζε την πρόταση του στη Βουλή.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Μάριος Καρογιάν αναφερόταν στο γεγονός ότι το 50% περίπου του εκλογικού σώματος υποαντιπροσωπεύεται στην παρούσα σύνθεση της Βουλής, για αυτό, «η Βουλή καλείται να γεφυρώσει το χάσμα που τη χωρίζει από την πραγματική κοινωνία των πολιτών και ταυτόχρονα να διατρανώσει έμπρακτα κα αποφασιστικά την εθνική ενότητα που χρειάζεται ο τόπος για να εξέλθει από μια πολύμορφη πολυεπίπεδη και πρωτοφανή κρίση».

«Σήμερα», αναφέρει το έγγραφο Καρογιάν, «όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται δημιουργικός διάλογος με συνεργασία και ευρύτατες συναινέσεις που θα επιτρέψουν την αναζήτηση της ταχύτερης και ασφαλέστερης εξόδου από την κρίση και τη δρομολόγηση ενός σχεδίου συνολικής ανασύνταξης των δυνάμεων του και των προοπτικών του ενόψει των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει στην μετά την πανδημία εποχή.

Και συνέχιζε: Είναι ώρες συλλογικής ευθύνης. Είναι ώρες υπέρβασης των αδιέξοδων πρακτικών και συμπεριφορών που επιτείνουν τα αδιέξοδα και δεν σπρώχνουν την πατρίδα και την κοινωνία μπροστά. Είναι η ώρα της συνένωσης και συνεννόησης των πολιτών δυνάμεων σε μια κοινή προσπάθεια να κερδίσουμε τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της νέας εποχής και να εξουδετερώσουμε τους κινδύνους που απειλούν το μέλλον της πατρίδας μας και της νέας γενιάς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Φράξαμε τον δρόμο στο ΑΚΕΛ για να καταλάβει το δεύτερο τη τάξει αξίωμα της ΚΔ»

Απάντησε με καρφιά για το ΕΛΑΜ το ΑΚΕΛ

Συγχαίρουμε τη νέα πρόεδρο της Βουλής το ΑΚΕΛ, θέλησε μέσω ανακοίνωσης να εξηγήσει για πιο λόγο δεν αποδέχθηκε την πρόταση Καρογιάν. 

Όπως αναφέρει επιχείρησε «με ειλικρίνεια και μακριά από σκοπιμότητες και κρυφές ατζέντες να υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στις επαφές που έγιναν, χωρίς να προαποκλείουμε άλλες υποψηφιότητες, προβάλαμε την υποψηφιότητα του Γ.Γ. του Κόμματος ως μια πρόταση που συγκέντρωνε όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο πρόεδρος της Βουλής. Κοινοβουλευτική και πολιτική εμπειρία, εντιμότητα, κύρος, μετριοπάθεια, διάθεση για συναίνεση και σύνθεση».

Δυστυχώς, προστίθεται στην ανακοίνωση, «αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε, όπως δεν τελεσφόρησε και η προσπάθεια που αναλήφθηκε από τρίτους, προϋπόθεση για την υλοποίηση της οποίας ήταν η επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης ώστε να μην εκληφθεί ως προϊόν συναλλαγής».

Το ΑΚΕΛ, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για συνεννόηση και συνεργασία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, «παρότι δεν πέτυχε στο θέμα της εκλογής προέδρου της Βουλής».

Καταλήγοντας, έστρεψε τα πυρά του προς τον ΔΗΣΥ, αναφέροντας πως «το αποτέλεσμα της εκλογής αποκάλυψε ποιοι πραγματικά βρίσκονται στην αντιπολίτευση και ποιοι στη συμπολίτευση. Ποιοι στηρίζουν την κυβέρνηση και προτιμούν τη συνεργασία με το κυβερνών κόμμα. Ειδικά το ΕΛΑΜ, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τους δεσμούς που έχει με τον ΔΗΣΥ και ότι λειτουργεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στον προϋπολογισμό, ως δεκανίκι των κυβερνώντων. Οι πολίτες μας παρακολουθούν όλους και μας κρίνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ