Χτύπησαν ρέστα και δικαιώθηκαν στο photo finish Αναστασιάδης-Αβέρωφ
06:46 - 01 Ιουνίου 2021
Καταλυτική ήταν η συνδρομή τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, ούτως ώστε το κυβερνών κόμμα να σώσει την παρτίδα και, παρά τις απώλειες που κατέγραψε σε ποσοστά και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, να καταφέρει να κόψει το νήμα πρώτο και μάλιστα 5,43% πιο μπροστά από το ΑΚΕΛ.
Οι αρχηγικές εμφανίσεις του Νίκου Αναστασιάδη, που απέπνεαν ένα συναγερμικό αέρα από τα παλιά, σε συνδυασμό με την έντονη παρασκηνιακή δουλειά που έκανε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος βγήκε μπροστά πιο επιθετικός στα τελευταία μέτρα της κούρσας, φαίνεται πως έκαναν σημαντική διαφορά ως προς την συσπείρωση του ΔΗΣΥ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μηνύματα της κάλπης και ο νέος κομματικός χάρτης στη Βουλή
Οι δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος έδειχναν έντονες τάσεις αποσυσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος, τόσο σε επίπεδο διαρροών προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, όσο και με σαφή πρόθεση μερίδας της εκλογικής του βάσης να τηρήσει αποχή. Η τάση αυτή σε κάποιο βαθμό ανατράπηκε τις τελευταίες ημέρες. Όχι επειδή συγκρατήθηκαν οι διαρροές αλλά κυρίως επειδή φαίνεται να πείστηκαν αρκετοί δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι να προσέλθουν τελικά στις κάλπες και να προσφέρουν ψήφο στην παράταξη. Οι παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ξύπνησαν τον κομματικό πατριωτισμό.
Στην ενεργοποίηση των συναγερμικών αντανακλαστικών συνέβαλε και η επιθετική στάση του Αβέρωφ Νεοφύτου την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, ο οποίος ανέσυρε μνήμες Μαρί και δημιούργησε διλήμματα στη βάση της –εσφαλμένης, όπως αποδείχθηκε- πεποίθησης ότι το ΑΚΕΛ πήγαινε πολύ καλά και ήταν σε θέση να απειλήσει την πρωτιά του ΔΗΣΥ. Η ανύψωση του κομματικού φρονήματος, σε συνδυασμό με την απειλή από το αντίπαλο δέος, λειτούργησαν ξεκάθαρα υπέρ της Πινδάρου, η οποία περιόρισε τις απώλειές της. Σύμφωνα με τα exit polls διαρροές υπήρξαν, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση του ΕΛΑΜ, καθώς και των Οικολόγων και της ΔΗΠΑ, ωστόσο η ζημιά θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν δεν δημιουργείτο αυτού του είδους η εγρήγορση.
Είναι σαφές πως ο ΔΗΣΥ εξαργύρωσε τα ερείσματα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις πλατιές συναγερμικές μάζες και την ικανότητά του να επηρεάζει ψηφοφόρους, οι οποίοι, για τους δικούς τους λόγους, είχαν απομακρυνθεί το τελευταίο διάστημα.
Το ΑΚΕΛ, μάλιστα, είχε «διαβάσει» τη θετική ανταπόκριση στις παρεμβάσεις Αναστασιάδη, με τον Άντρο Κυπριανού να τον κατηγορεί, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, ότι συμπεριφέρεται ως κομματάρχης και καθίσταται μέρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Προφανώς η καταγγελία του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ όχι απλώς δεν έπιασε τόπο αλλά μάλλον συνέβαλε στο διπολικό κλίμα που ευνόησε, τελικά, τον ΔΗΣΥ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφτάψυχος και κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού με απώλειες ο ΔΗΣΥ
Την προηγούμενη ημέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απευθυνθεί ευθέως στο ΑΚΕΛ, ζητώντας η καθημερινή κριτική, ειδικότερα για το Κυπριακό, να γίνεται με φειδώ. «Ιδιαίτερα να προσέχει ο καθένας τι λέει, για να μην ενισχύει τα επιχειρήματα των προσωπικών μας αντιπάλων. Θα μπορούσα να απαντήσω στην κριτική του ΑΚΕΛ, ότι δεν είμαι εγώ που είπα όχι για να τσιμεντώσω το ναι», είπε, ξύνοντας έτσι παλιές πληγές και υποδεικνύοντας στο ΑΚΕΛ, που είναι και ο μεγαλύτερος επικριτής του στο εθνικό ζήτημα, την αποτυχία της δικής του διακυβέρνησης για εξεύρεση λύσης. Και παρά το γεγονός πως η παρέμβασή του ήταν σκληρή, ήταν αρκετά προσεκτική ώστε να μην κυλήσει στον βάλτο της τοξικότητας, η οποία κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία.
Ο στόχος, άλλωστε, του Νίκου Αναστασιάδη δεν ήταν να συμβάλει στη διαιώνιση του αρνητικού κλίματος αλλά να αποστασιοποιήσει την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ από αυτό, προβάλλοντας θετικά στοιχεία της διακυβέρνησής του και επιχειρώντας να διαχωρίσει την δική του θέση από τον τρόπο που πολιτευόταν κυρίως το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ προεκλογικά. Στο πλαίσιο αυτό προσπάθησε να προσεγγίσει μέσα από τον φακό της κατανόησης διάφορα ζητήματα που προέκυψαν και η Κυβέρνηση δεν διαχειρίστηκε καλά, εισπράττοντας έντονη κριτική. Εξέφρασε, για παράδειγμα, κατανόηση στους Ομονοιάτες που παραβίασαν τους περιορισμούς της πανδημίας για να πανηγυρίσουν ανενόχλητοι, καθώς και στους πολίτες που δυσανασχετούσαν για την μεγάλη ταλαιπωρία με την Πύλη Εμβολιασμού.
Γενικά το ζήτημα της πανδημίας αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό τόσο από το Προεδρικό όσο και από τον ΔΗΣΥ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Παρά τα όποια λάθη, κάποια εκ των οποίων παραδέχθηκαν, και τη συνεχή κριτική από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση, στην πραγματικότητα φαίνεται πως το κυβερνητικό στρατόπεδο κατάφερε να πείσει, τουλάχιστον τους συναγερμικούς ψηφοφόρους, ότι έκανε το καλύτερο δυνατόν υπό τις περιστάσεις και προσπάθησε να μετριάσει τις αλυσιδωτές επιπτώσεις, με τρόπο που ίσως να μην τα κατάφερναν άλλοι, αν βρίσκονταν αυτοί στην εξουσία.
Ο ΔΗΣΥ εκ των πραγμάτων πέρασε μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας σε άμυνα, έχοντας να απαντήσει σε ζητήματα που συσσωρεύτηκαν σε βάθος οκταετίας, αλλά και στην έντονη πολεμική που δέχθηκε για το θέμα της διαφθοράς. Στα τελευταία μέτρα του προεκλογικού, ωστόσο, το κόμμα, υπό τον Αβέρωφ Νεοφύτου, βγήκε ανοιχτά στην αντεπίθεση, αντιστρέφοντας τα πυρά. Αν και η ένδειξη κατανόησης δεν του βγήκε στον βαθμό που λειτούργησε για τον Πρόεδρο (ποιος μπορεί να ξεχάσει το τεράστιο τρολάρισμα που δέχθηκε μετά το… διάσημο tweet για το safe pass;) άλλες παρεμβάσεις του, τόσο μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας όσο και πίσω, φαίνεται πως ήταν καταλυτικές. Επιτυχής θεωρείται η αντίδρασή του στο viral spot του ΔΗΚΟ για τον Μάκη, ενώ φαίνεται πως η πολεμική του έναντι της ψήφου αντίδρασης προς μικρότερους σχηματισμούς, την οποία παρουσίασε ως έμμεση πριμοδότηση του ΑΚΕΛ, άγγιξε κάποιες ευαίσθητες συναγερμικές χορδές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αβέρωφ: Ο ΔΗΣΥ παραμένει η πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη στον τόπο μας
Τα ξεσπάσματα του προέδρου του ΔΗΣΥ κατά του λαϊκισμού των άλλων μεγάλων κομμάτων επίσης απέδωσαν, δεδομένου ότι η πόλωση λειτούργησε υπέρ της δικής του παράταξης. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, βγαίνοντας ανοιχτά στην αντεπίθεση, υπενθύμισε την κατάσταση στην οποία παρέλαβε την κυπριακή οικονομία η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, το Μαρί και τα κοινωνικά παντοπωλεία, τονίζοντας ταυτόχρονα επιτυχίες του κυβερνητικού έργου όπως το ΕΕΕ, το ΓΕΣΥ και διάφορες μεταρρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή, έψεξε την «άρνηση και τον λαϊκισμό», τις ευκαιριακές συμμαχίες και τις επικίνδυνες, όπως τις χαρακτήρισε, λαϊκίστικες αποφάσεις, θέτοντας νέα διακυβεύματα προς τις τάσεις αποσυσπείρωσης του κόμματός του.
Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να υποτιμηθεί και ο behind the scenes ρόλος του Αβέρωφ Νεοφύτου στην τελική ευθεία των εκλογών. Η πλούσια οργανωτική του εμπειρία στις εκλογικές αναμετρήσεις, του επέτρεψε να εργαστεί στοχευμένα, κινητοποιώντας δυνάμεις στο χρονικό σημείο που τις είχε περισσότερο ανάγκη το κόμμα.
Δεδομένης της φθοράς της εξουσίας, των πολλών σκανδάλων και της σκληρής αντιπολίτευσης από πολλές κατευθύνσεις, ζητήματα που αντικατοπτρίζονταν στις δημοσκοπήσεις τις προηγούμενης περιόδου, ο ΔΗΣΥ κατάφερε να σώσει την παρτίδα. Και οι παράλληλοι ρόλοι που διαδραμάτισαν ο πρόεδρος του κόμματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας.