Οι… μεταλλάξεις των εκλογών-Σύσταση για υπαίθρια ψηφοφορία και covid κάλπες

Λιγότερες από δέκα ημέρες έμειναν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, να εργάζονται πυρετωδώς για να κλείσουν τρύπες και να καλύψουν κενά, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά στις 30 Μαΐου. Στην προσπάθεια αυτή, συμβάλλει και το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ολοκλήρωσε και τα πέντε υγειονομικά πρωτόκολλα, που ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με σκοπό να επιτευχθεί η ασφάλεια και η εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας και ταυτόχρονα να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, το Υπουργείο Εσωτερικών καλείται να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα, στις επερχόμενες βουλευτικές. Το πρώτο και κύριο που πρέπει να γίνει είναι να κυλήσουν όλα ομαλά στα εκλογικά κέντρα και να έχουν όλοι δικαίωμα στην ψήφο. Για το λόγο αυτό, έχει καταρτιστεί και το υγειονομικό πρωτόκολλο για τις κινητές κάλπες.

Ερωτηματικό παραμένει εν τω μεταξύ το πώς θα καταφέρουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, οι εγκλωβισμένοι, αφού δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση από τα Ηνωμένα Έθνη, στις ενέργειες στις οποίες προέβη το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Επίτροπο Προεδρίας.

Γεωγραφικός διασκορπισμός και περισσότερα σχολεία

Με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο, για να επιτευχθεί η ασφάλεια της δημόσιας υγείας, γίνεται σύσταση να γίνει γεωγραφικός διασκορπισμός των εκλογικών κέντρων (π.χ σε περισσότερα σχολεία). Ωστόσο, αυτό δεν είναι το καλύτερο σενάριο, αφού για να υπάρξει αύξηση των εκλογικών κέντρων, συνεπάγεται αύξηση του κόστους των εκλογών, καθώς και ανάγκη για επιπλέον προσωπικό.

«Γενικά μελετούσαμε το ενδεχόμενο να μειώσουμε τον αριθμό των εκλογέων ανά εκλογικό κέντρο. Όμως στο μεσοδιάστημα, έγιναν άλλες ρυθμίσεις, που προβλέπουν ότι τα κρούσματα δεν θα μεταβούν στα εκλογικά κέντρα και θα ψηφίσουν με κινητές κάλπες. Επίσης, όσον αυξάνονται τα εκλογικά κέντρα, αυξάνεται το κόστος των εκλογών και οι ανάγκες για στελέχωση. Αφού σταθμίσαμε αυτούς όλους τους παράγοντες, καταλήξαμε ότι γενικά δεν θα υπάρξουν μεγαλύτεροι αριθμοί εκλογικών κέντρων, σε σχέση με άλλες αναμετρήσεις», υπέδειξε στον REPORTER ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Εκλογών τη δεδομένη στιγμή, είναι οι μαζικές ακυρώσεις, όσον αφορά στα άτομα που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον για να στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα. Φαίνεται ότι η πανδημία του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους πολίτες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το αναμενόμενο ενδιαφέρον, παρά τα κίνητρα που δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, για εμβολιασμό του προσωπικού των εκλογικών κέντρων.

«Αντιμετωπίζουμε τρομερό πρόβλημα στελέχωσης. Αρκετές ημέρες, μέχρι τα μεσάνυχτα, οι έφοροι εκλογής κάνουν φοβερό αγώνα, για να βρουν άτομα να στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα. Προσπαθούμε να κάνουμε εκλογές με αυτά τα δεδομένα. Ο κόσμος λόγω της πανδημίας φοβάται να δουλέψει».

Κάλπες σε εξωτερικό χώρο σχολείων

Ένα άλλο σημείο στο πρωτόκολλο, που έχει προκαλέσει ερωτηματικά, είναι η σύσταση για προτίμηση εξωτερικών χώρων, για εγκατάσταση εκλογικών κέντρων. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σε περίπτωση χρησιμοποίησης εσωτερικών χώρων θα πρέπει να επιλέγονται μεγάλες αίθουσες και να υπάρχει διαρκής και επαρκής εισαγωγή φρέσκου αέρα (κατά προτίμηση διαμπερή αίθουσες) Ως εξωτερικός χώρος ορίζεται ο κάθε χώρος που

▪ είτε δεν καλύπτεται από στέγη,

▪ είτε καλύπτεται από στέγη, έχει μόνιμα ανοικτές τις δύο πλευρές.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, όμως, εντοπίζει πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή της εν λόγω σύστασης, καθώς το στήσιμο καλπών σε εξωτερικό χώρο, θα έθετε σε κίνδυνο την όλη διαδικασία, ενώ θα είχε ως αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι, τόσο το προσωπικό, όσο και οι ψηφοφόροι.

«Εκλογικά κέντρα σε εξωτερικούς χώρους, σημαίνει δεν θα υπήρχαν διακριτά όρια, θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να μπει σε αυτούς τους χώρους και να δημιουργήσει προβλήματα που να έθετε σε κίνδυνο τη διαδικασία ενώ οι υπάλληλοι και οι ψηφοφόροι θα ήταν στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Εξάλλου, οι εκλογικοί θάλαμοι θα είναι χωρίς κουρτίνα και χρειάζονται τοίχο για να στηθούν. Αν γίνουν έξω, θα χρειαστούν αρκετοί τοίχοι για να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αρκετά σχολεία είναι και διώροφα, οπότε κάποιος που θα βρίσκεται στον όροφο, θα μπορεί να δει τι ψηφίζουν οι πολίτες. Αυτές οι πρόνοιες του πρωτοκόλλου, δεν είναι εφαρμόσιμες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε διαμπερείς αίθουσες, με ανοιχτά πόρτες και παράθυρα, για να αερίζονται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εφαρμόσιμο να λειτουργήσουν εξωτερικά κάλπες, που θα θέτουν σε κίνδυνο την διαδικασία».

Εξάλλου, στα εκλογικά κέντρα θα πρέπει να προσέρχονται όλοι με SafePass, εκτός από τους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, το προσωπικό, οι εκπρόσωποι κομμάτων, αλλά και οι επισκέπτες θα πρέπει να προσκομίσουν SafePass, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση είναι πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις, όσον αφορά στο αποδεικτικό του εμβολιασμού, καθώς θα πρέπει να κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια COVID-19 από τη Δημοκρατία, το οποίο να δεικνύει ότι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα και έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 7 ημερών από την τελευταία δόση.

«Τα πρωτόκολλα είναι τελικά και οριστικοποιημένα από τον υπουργό Υγείας. Είμαστε δέκα ημέρες πριν τις εκλογές. Έχουν παραγγελθεί όλα τα αναλώσιμα που προνοούνται και έχουν ξεκινήσει και τα σεμινάρια σε όσους θα δουλέψουν στα εκλογικά κέντρα. Ούτε εμείς μπορούμε να προσθέσουμε στα πρωτόκολλα, ούτε το Υπουργείο Υγείας. Είναι αρκετά πιο αυστηρά από τα πρωτόκολλα που ίσχυαν στην Αγλαντζιά. Ακόμη και στην επιφάνεια που θα ψηφίζει κάποιος θα μπαίνει χαρτί και θα το αλλάζουμε μετά. Θεωρούμε ότι διασφαλίζεται πλήρως η διαδικασία με τα πρωτόκολλα».

Κινητές Κάλπες και κάλπες στα νοσηλευτήρια

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα εφαρμοστούν για τις κινητές κάλπες, αλλά και για την εκλογική διαδικασία εντός των νοσοκομείων, για τους ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό.

Όσον αφορά στη διαδικασία, για τις κινητές κάλπες θα επιστρατευτεί και η Αστυνομία και μαζί με άλλους δύο υπαλλήλους θα επισκέπτονται τις οικίες των κρουσμάτων, ώστε να τους δίνουν το δικαίωμα να ψηφίσουν.

«Κάθε κινητή κάλπη θα στελεχώνεται από δύο αστυνομικούς. Θα συγκεντρωθούν σε ένα χώρο σε κάθε επαρχία, θα σφραγιστούν τα ψηφοδέλτια, θα σφραγιστούν οι κάλπες και μετά το κάθε συνεργείο θα ξεκινήσει για να ακολουθήσει τη διαδρομή που πρέπει να κάνει. Ένας προεδρεύων, ένας βοηθός και δύο αστυνομικοί. Από εκεί και πέρα θα πηγαίνουν στην πόρτα του ψηφοφόρου, θα ψηφίζει και μετά θα πηγαίνουν στον επόμενο. Δεν θα έρχονται σε επαφή με το κρούσμα. Στη συνέχεια θα μαζεύονται στον συγκεκριμένο χώρο, για να σμίξουν οι κάλπες και τα ψηφοδέλτια και να γίνει η διανομή και καταμέτρηση των ψήφων στην παρουσία των εκπροσώπων κομμάτων. Υπάρχει ξεχωριστό πρωτόκολλο, το οποίο είναι πιο αυστηρό, για την καταμέτρηση αυτών των ψηφοδελτίων».

Όσον αφορά στις κάλπες στα νοσηλευτήρια, εκεί προεδρεύων και βοηθός είναι δύο άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, το συνεργείο του εφόρου εκλογής εισέρχεται εντός της κλινικής Covid όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς, τοποθετώντας τον προβλεπόμενο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, εισέρχεται στο δωμάτιο όπου νοσηλεύεται ο ψηφοφόρος, προσεγγίζει τον ψηφοφόρο και προχωρεί σε ταυτοποίηση του.

Ακολούθως δίνεται στον ψηφοφόρο ένα στυλό και ένα έντυπο βεβαίωσης ψηφοφορίας και ο ψηφοφόρος καλείται συμπληρώσει το έντυπο βεβαίωσης ψηφοφορίας. Στη συνέχεια, τοποθετήσει το συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης ψηφοφορίας στο κιτίο λήψης βεβαιώσεων και ακολούθως δίνεται στον ψηφοφόρο ένα ψηφοδέλτιο.

Σημειώνεται ότι θα γίνου διευθετήσεις για να παρασχεθεί μυστικότητα στον ψηφοφόρο, ο οποίος στη συνέχεια θα τοποθετήσει το ψηφοδέλτιο του στην κάλπη και θα κρατήσει στο στυλό. Ακολούθως, το συνεργείο, χρησιμοποιώντας χαρτί εμποτισμένο με αλκοόλ σκουπίζει τις επιφάνειες της κάλπης, και του κιτίου βεβαιώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για το αεροπλάνο που έπεσε στο Καζακστάν
Έκαναν παρατήρηση σε ντελιβερά για καθυστέρηση, αυτός επέστρεψε με άλλα τέσσερα άτομα και τους επιτέθηκαν
Αναμένει από τον Τατάρ να ανταποκριθεί επίσημα στις προτεινόμενες ημερομηνίες για συνάντηση η Κυβέρνηση
Τον Ιούνιο το συνέδριο του ΑΚΕΛ με απευθείας εκλογή ΓΓ-«Στοίχημα η ανάκαμψη του κόμματος»
Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας σε πάτο καταπακτής ανελκυστήρα-Έρευνες στη σκηνή
Εξακολουθεί να στηρίζει λύση εντός παραμέτρων των ΗΕ η Βρετανία-Απαντητική επιστολή του Foreign Office
Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε την Κύπρο ο Ακάρ-«Δεν θα υποχωρήσουμε»
Ανήμερα των γενεθλίων της φερόμενης συζυγοκτόνου το φονικό, είχαν καυγαδίσει για τα δώρα από τον γιο τους
Προανήγγειλε συνάντηση ηγετών τον Γενάρη ο Τατάρ, τον Μάρτη στην Ελβετία η διευρυμένη-«Το κύριο μας θέμα η κυριαρχία»
Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε αρκετά αεροδρόμια της Βρετανίας λόγω της ομίχλης