Η παράδοση της τρικομματικής εκπροσώπησης και τα σενάρια που τη θέλουν να σπάει
06:57 - 15 Μαΐου 2021
Οι πολλές ιδιαιτερότητες, με την παρουσία νέων σχηματισμών, τη δυναμική των μικρότερων κομμάτων και το ευρύτερο κλίμα απαξίωσης που επικρατεί στους πολίτες, καθιστούν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ιδιαίτερα αμφίρροπες ως προς το αποτέλεσμα και την ανακατανομή εδρών εντός της Βουλής.
Το εκλογικό σύστημα, σε συνδυασμό με τα εκλογικά δεδομένα κάθε επαρχίας ως προς τον αριθμό των βουλευτών που την εκπροσωπούν στη Βουλή, δημιούργησαν παραδόσεις δεκαετιών που δύσκολα μπορούν να ανατραπούν. Μεταξύ αυτών των παραδόσεων, είναι και η τρικομματική εκπροσώπηση της Επαρχίας Λάρνακας, η οποία με εξαίρεση τις πρώτες βουλευτικές εκλογές, από το 1981 και για οκτώ συναπτές εκλογικές διαδικασίες εκπροσωπείται μόνο από βουλευτές του ΔΗΣΥ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.
Ειδικότερα από τις βουλευτικές εκλογές του 1985 όταν η επαρχία Λάρνακας εκπροσωπείτο από πέντε βουλευτές στη Βουλή (σ.σ. μέχρι τότε εκπροσωπείτο από μόλις τρεις βουλευτές) κα μέχρι το 2011 όταν ο εκλογικός Νόμος άλλαξε, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξέλεγαν από δύο βουλευτές και το ΔΗΚΟ ένα. Στις βουλευτικές του 2011 όταν οι βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας αυξήθηκαν σε έξι ο ΔΗΣΥ κατάφερε να εκλέξει τρεις βουλευτές, το ΑΚΕΛ δύο και το ΔΗΚΟ ένα. Στις τελευταίες βουλευτικές και τα τρία κόμματα εξέλεξαν από δύο βουλευτές, σενάριο που σύμφωνα με τους εκλογολόγους συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες να επαναληφθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εκλογικός νόμος, ο διαμοιρασμός των εδρών και πώς έκατσε η μπίλια το 2016
Τα δεδομένα των εκλογών του 2016
Στη Λάρνακα, το εκλογικό μέτρο για την 1η κατανομή διαμορφώθηκε στις 6.136 ψήφους. Τα 8 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή έλαβαν: ΔΗΣΥ 10.449, ΑΚΕΛ 10.811, ΔΗΚΟ 5.776, ΕΔΕΚ 2.280, Συμμαχία Πολιτών 2.038, Αλληλεγγύη 2.077, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 1.080 και ΕΛΑΜ 1.205.
Ως εκ τούτου στην 1η κατανομή εδρών για την επαρχία Λάρνακας ο ΔΗΣΥ έλαβε 1 έδρα (υπόλοιπο 4.313), το ΑΚΕΛ 1 έδρα (υπόλοιπο 4.675), το ΔΗΚΟ καμία έδρα (υπόλοιπο 5.776), όπως και τα υπόλοιπα κόμματα. Στη δεύτερη κατανομή ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ πήραν από μια έδρα, ενώ στην τρίτη κατανομή το ΔΗΚΟ λόγω του μεγάλου υπολοίπου που είχε έλαβε την πέμπτη έδρα της επαρχίας. Η τελευταία και έκτη έδρα ήταν η 56η έδρα, η τελευταία αδιάθετη, δηλαδή της Βουλής και καταλήφθηκε από το ΑΚΕΛ το οποίο ήταν πρώτο στην κατάταξη με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην 3η κατανομή.
Σε ότι αφορά τους σταυρούς προτίμησης, πρώτος αναδείχθηκε ο Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ ο οποίος έλαβε 5512 (σ.σ. αντικαταστάθηκε από τον Ανδρέα Πασιουρτίδη μετά την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο). Δεύτερη σε σταυρούς προτίμησης στην Επαρχία Λάρνακας, ήταν η βουλευτίνα του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου με 4006 σταυρούς. Ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου του ΔΗΣΥ έλαβε 2850 ψήφους, ενώ το καρέ των επιτυχόντων βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων έκλεισε η Ευανθία Σάββα με 2656 σταυρούς.
Από το ΔΗΚΟ ο Γιώργος Προκοπίου έλαβε 2770 ψήφους, χίλιες περισσότερες δηλαδή από τον Χρίστο Ορφανίδη. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Προκοπίου αποχώρησε μαζί με άλλους δύο βουλευτές, τον Άγγελο Βότση και τον Μαρίνο Μουσιούττα, πυροβολώντας από το ΔΗΚΟ και πλέον κατέρχονται υποψήφιοι με την Δημοκρατική Παράταξη του Μάριου Καρογιάν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει πίσω την τέταρτη έδρα ο ΔΗΣΥ, διεκδικούν με αξιώσεις οι μικροί στη Λεμεσό
Τα νέα δεδομένα
Η διαφαινόμενη έστω και μικρή πτώση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς και η αποχώρηση του Γιώργου Προκοπίου από το ΔΗΚΟ, που αναμφίβολα διατηρεί μια ιδιαίτερη δυναμική και στενή σχέση με μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του, δημιουργούν νέα δεδομένα ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.
Τα σενάρια για το πως θα καταλήξει η κατανομή των εδρών στη Λάρνακα, είναι τρία. (α) Να διατηρηθούν οι έδρες ως έχουν, δηλαδή από δύο σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, (β) κάποιο εκ των δύο μεγάλων κομμάτων να «κλέψει», μια έδρα από ΔΗΚΟ εκλέγοντας τρεις βουλευτές και (γ) ένα εκ των μικρότερων κομμάτων, δηλαδή την ΕΔΕΚ-Κοινωνική Συμμαχία, Οικολόγων, Αλλαγή Γενιάς, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, να καταφέρουν να εκλέξουν βουλευτή.
Σε ότι αφορά το πρώτο σενάριο, της διατήρησης των εδρών στο 2-2-2 από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, αφενός από τη συγκράτηση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων και αφετέρου από το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί το ΔΗΚΟ από την απώλεια του Γιώργου Προκοπίου. Αν το ΔΗΚΟ καταφέρει να συγκρατήσει τα ποσοστά του Παγκύπρια και να αναπληρώσει το κενό του κ. Προκοπίου, τότε ενδεχομένως να διατηρήσει τα κεκτημένα.
Το δεύτερο σενάριο, που θέλει κάποιο εκ των δύο μεγάλων να επιτυγχάνει την εκλογή και τρίτου βουλευτή, θεωρείται αρκετά απομακρυσμένο, ωστόσο υπαρκτό δεδομένης και της μικρής πτώσης που καταγράφονται στα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα δεν αποκλείεται οι ανατροπή να είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού «παίζει» σε κάποιες προσομοιώεις του αποτελέσματος ακόμα και το 3-1-1Εξάλλου με βάση σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, τα δύο κόμματα, βρίσκονται προ του φάσματος απώλειας εδρών, ή στην καλύτερη περίπτωση συγκράτησής τους.
Το τρίτο σενάριο, που θέλει ένα εκ των μικρότερων κομμάτων να συγκεντρώνει το απαιτούμενο υπόλοιπο και να διεκδικεί έδρα στη δεύτερη κατανομή, έχει τις δικές του πιθανότητες. Προϋπόθεση ωστόσο, είναι η αύξηση της δυναμικής τους Παγκύπρια. Τα κόμματα που με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά και τα δεδομένα των εκλογών του 2016, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν έδρα στη Λάρνακα, είναι κυρίως η ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και οι Οικολόγοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη κομμάτων και υποψηφίων στη Λευκωσία-Διακύβευμα η κατανομή των εδρών
Σε ότι αφορά τους σοσιαλιστές, φιλοδοξούν ότι η δυναμική που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τη συσπείρωση που ειδικά στην περίπτωση της ΕΔΕΚ επιτυγχάνεται στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου παραδοσιακά, θα επιτρέψουν στο κόμμα να μπει ενισχυμένο στη νέα Βουλή. Υπενθυμίζεται πως μετά και από τη συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών, στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ στη Λάρνακα βρίσκονται οι πρώτοι σε σταυροί προτίμησης των δύο κομμάτων στις βουλευτικές του 2016. Πρόκειται για τον Ανδρέα Αποστόλου από τη Συμμαχία Πολιτών, ο οποίος στις βουλευτικές του 2016 έλαβε 915 ψήφους και τον Δήμαρχο Λευκάρων, Σοφοκλή Σοφοκλέους από το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ που το 2016 έλαβε 854 ψήφους.
Σε ότι αφορά το Κίνημα Οικολόγων, το γεγονός ότι και το 2016 στη Λάρνακα κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα του ποσοστά ανά επαρχία, χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για εκλογή Βουλευτή, ωστόσο στην συγκεκριμένη επαρχία το κόμμα διατηρεί μια ισχυρή δυναμική αντλώντας ψηφοφόρους από άλλους συνδυασμούς. Το ίδιο ισχύει και για το ΕΛΑΜ, που βλέπει τη δυναμική του να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και δίνει τη μάχη για αύξηση των εδρών του, γιατί όχι και με μια έδρα στη Λάρνακα.
Υπενθυμίζεται πως το 2016 στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας, το ΑΚΕΛ κατέλαβε την πρώτη θέση με 29,3% ο ΔΗΣΥ τη δεύτερη με 28,3% και το ΔΗΚΟ την τρίτη με 15,69%. Σε ότι αφορά τα μικρότερα κόμματα, η ΕΔΕΚ έλαβε 6,19%, η Αλληλεγγύη 5,64%, η Συμμαχία Πολιτών 5,54%, το ΕΛΑΜ 3,27% και το Κίνημα Οικολόγων 2,93%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ρεκόρ συμμετοχών στον μαραθώνιο των βουλευτικών τα κόμματα-659 υποψήφιοι