Ο εκλογικός νόμος, ο διαμοιρασμός των εδρών και πώς έκατσε η μπίλια το 2016

Σε προεκλογικό αναβρασμό βρίσκονται τα κόμματα που ετοιμάζονται ώστε την ερχόμενη Τετάρτη να καταθέσουν τις υποψηφιότητες, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την κορύφωση της εκστρατείας τους ενόψει της 30ης Μάϊου. Τα κομματικά επιτελεία κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, και ήδη ξεκίνησαν τους υπολογισμούς και τα σενάρια ενόψει των εκλογών.  

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται για δεύτερη φορά μετά την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, μέσα σε ένα εύθραυστο πολιτικό σκηνικό, αφενός λόγω της πανδημίας και αφετέρου λόγω της απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών. Ο νέος εκλογικός Νόμος που θα εφαρμοστεί για δεύτερη φορά δημιουργεί κάποια δεδομένα στη βάση των οποίων πορεύονται τα κόμματα. 

Ένα τέτοιο δεδομένο αποτελεί πως και στη νέα Βουλή δεν θα υπάρχουν μονοεδρικά κόμματα, καθότι όποιο κόμμα καταφέρει να υπερπηδήσει τον πήχη του 3,6%, αυτομάτως εκλέγει δύο βουλευτές. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το εκλογικό μέτρο στη δεύτερη κατανομή (μεταφερόμενα υπόλοιπα διά τις αδιάθετες έδρες) θα εμπεριέχεται δύο φορές στο 3,6% επί των εγκύρων ψήφων Παγκύπρια, τους οποίους θα λάβει ένα κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις κάλπες χωρίς rapid test και με ανοιχτές κουρτίνες-Κλειδώνει το γενικό πλάνο

Απ’ εκεί και πέρα, το πού και πόσες έδρες θα εξασφαλίσει το κάθε κόμμα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το συνολικό ποσοστό του Παγκύπρια, αλλά και από την εκλογική δύναμη που θα καταγράψει σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Άλλωστε, το τελικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στην κατανομή των εδρών είναι απότοκο μιας σειράς μαθηματικών πράξεων, οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο όταν θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα της εξίσωσης. Με βάση τα αποτελέσματα του 2016, κανένα κόμμα που έλαβε ποσοστό κάτω από 7,2%, δεν κατάφερε να εκλέξει τέταρτο βουλευτή. Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς, δεν αποκλείεται να δούμε κόμματα με ποσοστό μεταξύ 6% και 7,2%, μπορεί να εκλέξει και τέταρτο βουλευτή. Υπενθυμίζεται πως για να συμμετάσχει ένα κόμμα στην τρίτη κατανομή θα πρέπει να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 7,2%. 

Το εκλογικό σύστημα
Το ισχύον εκλογικό σύστημα  προβλέπει τη διάθεση των βουλευτικών εδρών στην πρώτη κατανομή με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στις δύο φάσεις της δεύτερης κατανομής εφαρμόζεται ενισχυμένη αναλογική με ποσοστά 3,6% και 7,2%, αντίστοιχα. Για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή ενός κόμματος στη δεύτερη κατανομή θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 3,6% των έγκυρων ψήφων σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι συνασπισμοί δύο κομμάτων χρειάζεται να συγκεντρώσουν ποσοστό 10% των έγκυρων ψήφων, ενώ συνασπισμοί πέραν των δύο κομμάτων πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό 20% των έγκυρων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία.

Έδρες ανά επαρχία
Για σκοπούς των βουλευτικών εκλογών η Κυπριακή Δημοκρατία διαιρείται σε έξι εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες αντιστοιχούν προς τις έξι διοικητικές επαρχίες της Κύπρου. Δηλαδή, των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας, Πάφου και Κερύνειας αντίστοιχα. Οι βουλευτικές έδρες, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 56, κατανέμονται κατά εκλογική περιφέρεια με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων κάθε εκλογικής περιφέρειας, όπως προκύπτει από τον εκάστοτε ισχύοντα τελευταίο εκλογικό κατάλογο. Με βάση τον τελευταίο ισχύοντα εκλογικό κατάλογο, οι βουλευτικές έδρες που αναλογούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια έχουν σήμερα ως ακολούθως: Λευκωσία 20, Λεμεσός 12, Αμμόχωστος 11, Λάρνακα 6, Πάφος 4, Κερύνεια 3.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δέκα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό και 1150 στην Κύπρο για τις βουλευτικές εκλογές

Η πρώτη κατανομή
Για τους σκοπούς της πρώτης κατανομής των εδρών αθροίζεται το σύνολο των έγκυρων ψήφων κάθε εκλογικής περιφέρειας, το οποίο διαιρείται με το σύνολο των βουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν στην οικεία εκλογική περιφέρεια. Το πηλίκο που προκύπτει, παραλειπόμενου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο της εν λόγω εκλογικής περιφέρειας. Με το εκλογικό μέτρο διαιρείται στη συνέχεια η εκλογική δύναμη κάθε κόμματος ή συνδυασμού. Δηλαδή, διαιρείται το σύνολο των έγκυρων ψήφων που συγκέντρωσε κάθε κόμμα στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, με το εκλογικό μέτρο της εκλογικής περιφέρειας. Κάθε συνδυασμός κόμματος ή ανεξάρτητων, καταλαμβάνει τόσες έδρες όσες φορές το εκλογικό μέτρο περιέχεται στην εκλογική του δύναμη.

Για παράδειγμα, στη Λευκωσία στην οποία αναλογούν 20 έδρες, ας υποθέσουμε ότι έχουμε συνολικά 140.000 έγκυρες ψήφους και το «Χ» κόμμα συγκεντρώνει 40.000 ψήφους. Για να εξευρεθεί το εκλογικό μέτρο της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας διαιρείται, όπως έχει προαναφερθεί, το σύνολο των έγκυρων ψήφων (140.000) με το σύνολο των βουλευτικών εδρών της εκλογικής περιφέρειας (20). Από την πράξη αυτή προκύπτει ο αριθμός 7.000 ως εκλογικό μέτρο για την εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, για τους σκοπούς της πρώτης κατανομής εδρών. Με βάση τον αριθμό 

7.000, που είναι το εκλογικό μέτρο, διαιρείται το σύνολο των έγκυρων ψήφων του «Χ» κόμματος, που συγκέντρωσε στην περιφέρεια Λευκωσίας. Δηλαδή, με τον αριθμό 40.000 για να εξευρεθεί ο αριθμός των βουλευτικών εδρών, τις οποίες θα καταλάβει. Όπως προκύπτει από την πράξη αυτή, το «Χ» κόμμα καταλαμβάνει από την πρώτη κατανομή εδρών πέντε έδρες, και παραμένουν 5.000 ψήφοι ως αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, οι οποίοι μεταφέρονται για σκοπούς δεύτερης κατανομής των εδρών προς όφελος του ιδίου κόμματος. Σημειώνεται πως αν το σύνολο των έγκυρων ψήφων ενός κόμματος είναι μικρότερο από το εκλογικό μέτρο, δηλαδή κάτω από τις 7.000 ψήφους βάσει του πιο πάνω παραδείγματος, το κόμμα αυτό δεν δικαιούται να πάρει οποιαδήποτε έδρα από την πρώτη κατανομή εδρών της εκλογικής περιφέρειας αυτής. Η ίδια πρακτική ακολουθείται σε κάθε άλλη εκλογική περιφέρεια, με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των έγκυρων ψήφων της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας, με τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν στην εν λόγω εκλογική περιφέρεια.

Δεύτερη κατανομή
Οι έδρες των εκλογικών περιφερειών δεν παραχωρούνται όλες από την πρώτη κατανομή εδρών. Συνεπώς, οι αδιάθετες έδρες μεταφέρονται και κατανέμονται με βάση τη διαδικασία της δεύτερης κατανομής. Για τον σκοπό της δεύτερης κατανομής εδρών, ολόκληρη η Δημοκρατία θεωρείται ως ενιαία εκλογική περιφέρεια. Τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα των ψήφων όλων των κομμάτων που δικαιούνται να συμμετάσχουν στη δεύτερη κατανομή, συγκεντρώνονται και από τις έξι εκλογικές περιφέρειες και αθροίζονται για να εξευρεθεί το σύνολο των αχρησιμοποίητων υπόλοιπων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δεύτερη κατανομή. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται και αθροίζονται όλες οι αδιάθετες από την πρώτη κατανομή έδρες απ’ όλες τις εκλογικές περιφέρειες, για να εξευρεθεί το σύνολο των αδιάθετων εδρών που θα διατεθούν στα κόμματα με τη μέθοδο και τη διαδικασία της δεύτερης κατανομής εδρών. Η δεύτερη κατανομή εδρών γίνεται μεταξύ των αυτοτελών κομμάτων ή των συνασπισμών κομμάτων, που συγκεντρώνουν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο ποσοστά επί του συνόλου των έγκυρων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία. Τα αυτοτελή κόμματα χρειάζεται να συγκεντρώσουν ποσοστό 3,6% των έγκυρων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία, οι συνασπισμοί δύο κομμάτων απαιτείται να συγκεντρώσουν ποσοστό 10% των έγκυρων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία, ενώ οι συνασπισμοί άνω των δύο κομμάτων απαιτείται να συγκεντρώσουν ποσοστό 20% των έγκυρων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία. Για να εξευρεθεί το εκλογικό μέτρο της δεύτερης κατανομής εδρών, αθροίζεται το σύνολο των αχρησιμοποίητων υπόλοιπων από την πρώτη κατανομή ψήφων και των έξι εκλογικών περιφερειών, όλων των κομμάτων που δικαιούνται συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή. Το άθροισμα των αδιάθετων υπόλοιπων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία, διαιρείται με τον αριθμό των αδιάθετων από την πρώτη κατανομή εδρών, και το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση αυτή αποτελεί το εκλογικό μέτρο της δεύτερης κατανομής εδρών. Όσον αφορά στη διαδικασία σχετικά με τη μέθοδο που ακολουθείται και τον τρόπο καθορισμού των εκλογικών περιφερειών, στις οποίες θα πρέπει να παραχωρηθούν και να προσκυρωθούν οι έδρες που παραμένουν αδιάθετες στα δικαιωθέντα κατά σειρά κατάταξης κόμματα από τη δεύτερη κατανομή, αυτή δεν είναι απλή και δεν μπορεί να επεξηγηθεί μέσα σε λίγες γραμμές.

Η τρίτη κατανομή
Η διαδικασία της τρίτης κατανομής των εδρών αποτελεί συνεχεία της διαδικασίας που διενεργείται για τη δεύτερη κατανομή εδρών. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη φάση της δεύτερης κατανομής. Συγκεκριμένα, αν εξακολουθούν να παραμένουν αδιάθετες έδρες από τη δεύτερη κατανομή, οι έδρες αυτές με βάση τη νέα διαδικασία της τρίτης κατανομής κατακυρώνονται ανά μία, κατά σειρά, στο κόμμα ή στο συνασπισμό κομμάτων που παρουσιάζει τα υψηλότερα αδιάθετα υπόλοιπα που προκύπτουν από τη δεύτερη κατανομή. Σημειώνεται πως τα αυτοτελή κόμματα για να διεκδικήσουν έδρα στην τρίτη κατανομή, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει ποσοστό 7,2% του συνόλου των έγκυρων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διάφορων δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στην τρίτη κατανομή αναμένεται να βρίσκονται σίγουρα τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την Τετάρτη 12 Μαΐου οι υποψηφιότητες για Βουλευτικές Εκλογές

Τι συνέβη το 2016
Στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μάϊου του 2016 ψήφισαν συνολικά 362.542 ψηφοφόροι από σύνολο 543.186 εγγεγραμμένων, με την αποχή να φτάνει στο 33,26%. Καταγράφηκαν 351.389 έγκυρα ψηφοδέλτια, 7.675 άκυρα και 3.478 λευκά. Ο ΔΗΣΥ έλαβε 30,69% (107.825 ψήφους), το ΑΚΕΛ 25,67% (90.204 ψήφους), το ΔΗΚΟ 14,49% (50.923 ψήφους), η ΕΔΕΚ 6,18% (21.732 ψήφους), η Συμμαχία Πολιτών 6,01% (21.114 ψήφους), η Αλληλεγγύη 5,24% (18.424 ψήφους), το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 4,81% (16.909 ψήφους) και το ΕΛΑΜ 3,71% (13.041 ψήφους).

Η πρώτη κατανομή
Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα στη Λευκωσία το εκλογικό μέτρο διαμορφώθηκε στις 6130 ψήφους (122.602/20). Στη Λευκωσία τα 8 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή έλαβαν σε ψήφους: ΔΗΣΥ 35.867, ΑΚΕΛ 29.288, ΔΗΚΟ 16.323, ΕΔΕΚ 8.301, Συμμαχία Πολιτών 7.457, Αλληλεγγύη 6.919, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 9.096 και ΕΛΑΜ 4.265. Στην 1η κατανομή εδρών για την επαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ έλαβε 5 έδρες (υπόλοιπο 5.217), το ΑΚΕΛ 4 έδρες (υπόλοιπο 4.768), το ΔΗΚΟ 2 έδρες (υπόλοιπο 4.063), η ΕΔΕΚ 1 έδρα (υπόλοιπο 2.171), η Συμμαχία Πολιτών 1 έδρα (υπόλοιπο 1.327), η Αλληλεγγύη 1 έδρα (υπόλοιπο 789), το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 1 έδρα (υπόλοιπο 2.966) και το ΕΛΑΜ 0 έδρες (υπόλοιπο 4.265). Συνολικά κατανεμήθηκαν στην 1η κατανομή 15 έδρες και 5 έδρες παρέμειναν αδιάθετες.

Στην επαρχία Λεμεσού το εκλογικό μέτρο διαμορφώθηκε στις 5980 ψήφους (71.765/12). Τα 8 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή έλαβαν σε ψήφους: ΔΗΣΥ 21.876, ΑΚΕΛ 17.893, ΔΗΚΟ 11.533, ΕΔΕΚ 3.077, Συμμαχία Πολιτών 5.184, Αλληλεγγύη 5.254, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 2.681και ΕΛΑΜ 2.421. Ως εκ τούτου στην 1η κατανομή εδρών για την επαρχία Λεμεσού ο ΔΗΣΥ έλαβε 3 έδρες (υπόλοιπο 3.936), το ΑΚΕΛ 2 έδρες (υπόλοιπο 5.933), το ΔΗΚΟ 1 έδρα (υπόλοιπο 5.553), η ΕΔΕΚ καμία έδρα (υπόλοιπο 3.077), η Συμμαχία Πολιτών καμία έδρα (υπόλοιπο 5.184), η Αλληλεγγύη καμία έδρα (υπόλοιπο 5.254), το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καμία έδρα (υπόλοιπο 2.681) και το ΕΛΑΜ καμία έδρα (υπόλοιπο 2.421). Συνολικά κατανεμήθηκαν στην 1η κατανομή 6 έδρες και 6 έδρες παρέμειναν αδιάθετες.

Στην επαρχία Αμμοχώστου το εκλογικό μέτρο διαμορφώθηκε στις 6546 ψήφους (72.015/11). Τα 8 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή έλαβαν σε ψήφους: ΔΗΣΥ 27.538, ΑΚΕΛ 22.098, ΔΗΚΟ 6.480, ΕΔΕΚ 2.663, Συμμαχία Πολιτών 3.359, Αλληλεγγύη 2.888, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 2.464 και ΕΛΑΜ 2.596. Ως εκ τούτου στην 1η κατανομή εδρών για την επαρχία Αμμοχώστου ο ΔΗΣΥ έλαβε 4 έδρες (υπόλοιπο 1.354), το ΑΚΕΛ 3 έδρες (υπόλοιπο 2.460), το ΔΗΚΟ καμία έδρα (υπόλοιπο 6.480), η ΕΔΕΚ καμία έδρα (υπόλοιπο 2.663), η Συμμαχία Πολιτών καμία έδρα (υπόλοιπο 3.359), η Αλληλεγγύη καμία έδρα (υπόλοιπο 2.888), το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καμία έδρα (υπόλοιπο 2.464) και το ΕΛΑΜ καμία έδρα (υπόλοιπο 2.596). Συνολικά κατανεμήθηκαν στην 1η κατανομή 7 έδρες και 4 έδρες παρέμειναν αδιάθετες.

Στη Λάρνακα, το εκλογικό μέτρο για την 1η κατανομή διαμορφώθηκε στις 6.136 ψήφους (36.820/6). Τα 8 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή έλαβαν σε ψήφους: ΔΗΣΥ 10.449, ΑΚΕΛ 10.811, ΔΗΚΟ 5.776, ΕΔΕΚ 2.280, Συμμαχία Πολιτών 2.038, Αλληλεγγύη 2.077, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 1.080 και ΕΛΑΜ 1.205. Ως εκ τούτου στην 1η κατανομή εδρών για την επαρχία Λάρνακας ο ΔΗΣΥ έλαβε 1 έδρα (υπόλοιπο 4.313), το ΑΚΕΛ 1 έδρα (υπόλοιπο 4.675), το ΔΗΚΟ καμία έδρα (υπόλοιπο 5.776), η ΕΔΕΚ καμία έδρα (υπόλοιπο 2.280), η Συμμαχία Πολιτών καμία έδρα (υπόλοιπο 2.038), η Αλληλεγγύη καμία έδρα (υπόλοιπο 2.077), το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καμία έδρα (υπόλοιπο 1.080) και το ΕΛΑΜ καμία έδρα (υπόλοιπο 1.205). Συνολικά κατανεμήθηκαν στην 1η κατανομή 2 έδρες και 4 έδρες παρέμειναν αδιάθετες.

Στην επαρχία Πάφου το εκλογικό μέτρο της 1ης κατανομής διαμορφώθηκε στις 7505 ψήφους (30.021/4). Τα 8 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή έλαβαν σε ψήφους: ΔΗΣΥ 6.900, ΑΚΕΛ 5.422, ΔΗΚΟ 7.300, ΕΔΕΚ 4.622, Συμμαχία Πολιτών 1.923, Αλληλεγγύη 641, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 677 και ΕΛΑΜ 1.960. Ως εκ τούτου στην 1η κατανομή εδρών στην επαρχία Πάφου καμία από τις 4 έδρες της επαρχίας δεν κατανεμήθηκε και τα 8 κόμματα μετέφεραν τις ψήφους που έλαβαν ως υπόλοιπα για τη 2η κατανομή.

Στην επαρχία Κερύνειας το εκλογικό μέτρο της 1ης κατανομής διαμορφώθηκε στις 6055 ψήφους (18.166/3). Τα 8 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή έλαβαν σε ψήφους: ΔΗΣΥ 5.195, ΑΚΕΛ 4.692, ΔΗΚΟ 3.511, ΕΔΕΚ 789, Συμμαχία Πολιτών 1.153, Αλληλεγγύη 645, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 911 και ΕΛΑΜ 594. Ως εκ τούτου στην 1η κατανομή εδρών στην επαρχία Κερύνειας καμία από τις 3 έδρες της επαρχίας δεν κατανεμήθηκε και τα 8 κόμματα μετέφεραν τις ψήφους που έλαβαν ως υπόλοιπα για τη 2η κατανομή.

Η δεύτερη κατανομή
Μετά την 1η κατανομή των 30 συνολικά εδρών στα 8 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, το συνολικό άθροισμα των αχρησιμοποίητων υπολοίπων των 8 κομμάτων ανήλθε στις 154.248 ψήφους και το σύνολο των αδιάθετων εδρών στις 26. Ως εκ τούτου, το εκλογικό μέτρο για τη 2η κατανομή καθορίστηκε στις 5932 ψήφους (154.248/26). Κάθε κόμμα έλαβε στη 2η κατανομή τόσες έδρες όσες το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των αχρησιμοποίητων υπολοίπων του με το εκλογικό μέτρο της 2ης κατανομής.

Τα κόμματα που μετείχαν στη δεύτερη κατανομή κατατάχθηκαν κατά σειρά ύψους του συνόλου των αχρησιμοποίητων υπολοίπων των ψήφων τους από ολόκληρη τη Δημοκρατία, γίνεται δηλαδή κατάταξη των κομμάτων ανάλογα με το ύψος των αχρησιμοποίητων υπολοίπων τους που μετέφεραν από την 1η κατανομή.

Στην προκειμένη περίπτωση η κατάταξη των 8 κομμάτων που εξασφάλισαν είσοδο στη Βουλή το 2016 με βάση το άθροισμα των αχρησιμοποίητων υπολοίπων τους για σκοπούς της 2ης κατανομής έχει ως εξής:

1. ΔΗΚΟ 32.683 (4.063 από Λευκωσία, 5.553 από Λεμεσό, 6.480 από Αμμόχωστο, 5.776 από Λάρνακα, 7.300 από Πάφο και 3.511 από Κερύνεια)

2. ΑΚΕΛ 28.220 (4.768 από Λευκωσία, 5.933 από Λεμεσό, 2. 460 από Αμμόχωστο, 4.675 από Λάρνακα, 5.422 από Πάφο και 4.692 από Κερύνεια)

3. ΔΗΣΥ 26.915 (5.217 από Λευκωσία, 3.936 από Λεμεσό, 1.354 από Αμμόχωστο, 4.313 από Λάρνακα, 6.900 από Πάφο και 5.195 από Κερύνεια)

4. ΕΔΕΚ 15.602 (2.171 από Λευκωσία, 3.077 από Λεμεσό, 2.663 από Αμμόχωστο, 2.280 από Λάρνακα, 4.622 από Πάφο και 789 από Κερύνεια)

5. Συμμαχία Πολιτών 14.984 (1.327 από Λευκωσία, 5.184 από Λεμεσό, 3.359 από Αμμόχωστο, 2.038 από Λάρνακα, 1.923 από Πάφο και 1.153 από Κερύνεια)

6. ΕΛΑΜ 13.041 (4.265 από Λευκωσία, 2.421 από Λεμεσό, 2.596 από Αμμόχωστο, 1.205 από Λάρνακα, 1.960 από Πάφο και 594 από Κερύνεια)

7. Αλληλεγγύη 12.291 (786 από Λευκωσία, 5.254 από Λεμεσό, 2.888 από Αμμόχωστο, 2.077 από Λάρνακα, 641 από Πάφο και 645 από Κερύνεια)

8. Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών 10.779 (2.966 από Λευκωσία, 2.681 από Λεμεσό, 2.464 από Αμμόχωστο, 1.080 από Λάρνακα, 677 από Πάφο και 911 από Κερύνεια)

Η διάθεση των εδρών στη 2η κατανομή γίνεται ανά μία και κατά σειρά κατάταξης των κομμάτων με βάση το σύνολο των αχρησιμοποίητων υπολοίπων τους στην επαρχία όπου το εκάστοτε κόμμα που έχει σειρά για κατανομή έδρας καταγράφει το μεγαλύτερο υπόλοιπο και νοουμένου ότι δεν έχουν διατεθεί οι έδρες αυτής της επαρχίας. Σε περίπτωση που οι έδρες της επαρχίας έχουν εξαντληθεί, τότε το κόμμα που έχει σειρά παίρνει έδρα στην επαρχία με το 2ο μεγαλύτερο υπόλοιπο κ.ο.κ. Όταν όλα τα κόμματα πάρουν από μια έδρα, τότε η σειρά επιστρέφει στο πρώτο κόμμα με βάση πάντα την κατάταξη για σκοπούς 2ης κατανομής.

Ως εκ τούτου, με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα των 8 κομμάτων που εξασφάλισαν συμμετοχή στη 2η κατανομή, το ΔΗΚΟ κατέλαβε 5 έδρες (υπόλοιπο 3.023 ψήφοι), το ΑΚΕΛ 4 έδρες (υπόλοιπο 4.222 ψήφοι), ο ΔΗΣΥ 4 έδρες (υπόλοιπο 3.187 ψήφοι), η ΕΔΕΚ 2 έδρες (υπόλοιπο 3.738 ψήφοι), η Συμμαχία Πολιτών 2 έδρες (υπόλοιπο 3.120 ψήφοι), το ΕΛΑΜ 2 έδρες (υπόλοιπο 1.177 ψήφοι), η Αλληλεγγύη 2 έδρες (υπόλοιπο 430 ψήφοι) και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 1 έδρα (υπόλοιπο 4.847 ψήφοι).

Η διάθεση των εδρών
Η διάθεση των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες στη δεύτερη κατανομή το 2016 προέκυψε ως εξής:

Το ΔΗΚΟ πήρε την πρώτη έδρα του στην Πάφο όπου είχε το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο από την 1η κατανομή (7.300) και όπου υπήρχε αδιάθετη έδρα, ακολούθως το ΑΚΕΛ πήρε την πρώτη έδρα του στη Λεμεσό όπου είχε το μεγαλύτερο υπόλοιπο (5.933) και όπου υπήρχε αδιάθετη έδρα, ο ΔΗΣΥ  την πρώτη του έδρα στην Πάφο όπου είχε το μεγαλύτερο υπόλοιπο (6.900) και υπήρχε διαθέσιμη έδρα, η ΕΔΕΚ πήρε την πρώτη της έδρα στην Πάφο όπου είχε το μεγαλύτερο υπόλοιπο (4.622) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα, η Συμμαχία Πολιτών πήρε την πρώτη της έδρα στη Λεμεσό όπου είχε το μεγαλύτερο υπόλοιπο (5.184) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα, το ΕΛΑΜ πήρε την πρώτη του έδρα στη Λευκωσία όπου είχε το μεγαλύτερο υπόλοιπο (4.265) και όπου υπήρχε αδιάθετη έδρα, η Αλληλεγγύη πήρε την πρώτη της έδρα στη Λεμεσό όπου είχε το μεγαλύτερο υπόλοιπο (5.254) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πήρε την πρώτη του έδρα στη Λευκωσία όπου είχε το μεγαλύτερο υπόλοιπο (2.966) και υπήρχε διαθέσιμη έδρα.

Στη συνέχεια το ΔΗΚΟ πήρε τη δεύτερη του έδρα στην Αμμόχωστο όπου είχε το δεύτερο μεγαλύτερο υπόλοιπο (6.480) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα, το ΑΚΕΛ στην Πάφο όπου είχε το δεύτερο μεγαλύτερο υπόλοιπο (5.422) και όπου υπήρχε η τελευταία διαθέσιμη έδρα της επαρχίας, ο ΔΗΣΥ στη Λευκωσία όπου είχε το δεύτερο μεγαλύτερο υπόλοιπο (5.217) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα, η ΕΔΕΚ στη Λεμεσό όπου είχε το δεύτερο μεγαλύτερο υπόλοιπο (3.077) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα, η Συμμαχία Πολιτών στην Αμμόχωστο όπου είχε το δεύτερο μεγαλύτερο υπόλοιπο (3.359) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα, το ΕΛΑΜ στην Αμμόχωστο όπου είχε το δεύτερο μεγαλύτερο υπόλοιπο (2.596) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα και η Αλληλεγγύη στην Αμμόχωστο όπου είχε το δεύτερο μεγαλύτερο υπόλοιπο (2.888) και όπου υπήρχε η τελευταία διαθέσιμη έδρα της επαρχίας.

Ακολούθως το ΔΗΚΟ πήρε την τρίτη του έδρα στη Λάρνακα όπου είχε το τρίτο μεγαλύτερο υπόλοιπο (5.776) και υπήρχε διαθέσιμη έδρα, το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία όπου είχε το τρίτο μεγαλύτερο του υπόλοιπο (4.768) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα και ο ΔΗΣΥ στην Κερύνεια όπου είχε το τρίτο μεγαλύτερο του υπόλοιπο (5.195) και υπήρχε διαθέσιμη έδρα. Το ΔΗΚΟ πήρε την τέταρτη του έδρα στη 2η κατανομή στη Λεμεσό όπου είχε το τέταρτο μεγαλύτερο του υπόλοιπο (5.553) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα, το ΑΚΕΛ στην Κερύνεια όπου είχε το τέταρτο μεγαλύτερο του υπόλοιπο (4.692) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα και ο ΔΗΣΥ στη Λάρνακα όπου είχε το τέταρτο μεγαλύτερο του υπόλοιπο (4.313) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα.

Η 2η κατανομή ολοκληρώθηκε με τη διάθεση της 5ης έδρας του ΔΗΚΟ στην επαρχία Λευκωσίας όπου το κόμμα είχε το 5ο μεγαλύτερο του υπόλοιπο (4.063) και υπήρχε η τελευταία διαθέσιμη έδρα της επαρχίας.

Με την ολοκλήρωση της 2ης κατανομής είχαν διατεθεί συνολικά 52 έδρες (30 στην 1η και 22 στη 2η κατανομή) και 4 έδρες παρέμειναν αδιάθετες (1 στη Λεμεσό, 2 στη Λάρνακα και 1 στην Κερύνεια) και κατανεμήθηκαν στην 3η κατανομή, στην οποία συμμετέχουν μόνο τα κόμματα που εξασφάλισαν ποσοστό πέραν του 7,2% και που είναι ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

Η τρίτη κατανομή
Η διαδικασία της 3ης κατανομής γνωστή και ως β’ φάση της 2ης κατανομής αποτελεί συνέχεια της όλης εργασίας που διενεργείται για τη 2η κατανομή εδρών. Νοουμένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αδιάθετες έδρες μετά και τη 2η κατανομή, αυτές κατανέμονται ανά μία, κατά σειρά, στο κόμμα που παρουσιάζει τα ψηλότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που προκύπτουν από τη 2η κατανομή και παραχωρούνται στα δικαιούχα κόμματα με τον ίδιο τρόπο και διαδικασία που παραχωρούνται και οι έδρες στη 2η κατανομή.

Η κατάταξη των κομμάτων που συμμετείχαν στην 3η κατανομή με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα τους από τη 2η κατανομή έχει ως εξής:

1. ΑΚΕΛ 4.222 ψήφοι

2. ΔΗΣΥ 3.187 ψήφοι

3. ΔΗΚΟ 3.023 ψήφοι

Με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα τους τα τρία κόμματα κατέλαβα ν έδρες στην 3η κατανομή ως εξής: ΑΚΕΛ 2 έδρες, ΔΗΣΥ 1 έδρα και ΔΗΚΟ 1 έδρα (η 4η και τελευταία έδρα πήγε στο ΑΚΕΛ το οποίο έχει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο).

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των εκλογικών περιφερειών στις οποίες θα πρέπει να παραχωρηθούν οι έδρες στα δικαιωθέντα κόμματα ακολουθείται η ίδια πρακτική που εφαρμόστηκε για σκοπούς της 2ης κατανομής, δηλαδή το κόμμα που έχει σειρά για κατανομή έδρας παίρνει την έδρα στην επαρχία όπου καταγράφει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο από την 1η κατανομή και νοουμένου ότι δεν έχουν διατεθεί οι έδρες αυτής της επαρχίας.

Έτσι στην 3η κατανομή όπου απέμειναν 1 έδρα στη Λεμεσό, 2 στη Λάρνακα και 1 στην Κερύνεια, το ΑΚΕΛ παίρνει την πρώτη του έδρα στη Λεμεσό όπου κατέγραψε το μεγαλύτερο υπόλοιπο από την πρώτη κατανομή (5.933) και όπου υπήρχε η τελευταία διαθέσιμη έδρα της επαρχίας, ο ΔΗΣΥ στην Κερύνεια όπου είχε το τρίτο μεγαλύτερο υπόλοιπο από την πρώτη κατανομή (5.195) και όπου υπήρχε διαθέσιμη έδρα (και με δεδομένο ότι σε Πάφο και Λευκωσία όπου καταγράφει μεγαλύτερα υπόλοιπα δεν υπήρχαν διαθέσιμες έδρες) και το ΔΗΚΟ στη Λάρνακα όπου το κόμμα κατέγραψε το τρίτο μεγαλύτερο υπόλοιπο από την πρώτη κατανομή (5.776) και η οποία ήταν η τελευταία εκλογική περιφέρεια με διαθέσιμες έδρες.

Τέλος η τελευταία διαθέσιμη έδρα από τις 56 που ήταν στην επαρχία Λάρνακας πήγε στο ΑΚΕΛ το οποίο είναι πρώτο στην κατάταξη με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα των τριών κομμάτων που συμμετείχαν στην 3η κατανομή.

Δειτε Επισης

Για «πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων» κάνει λόγο το τ/κ μέλος ΔΕΑ
Γεραπετρίτης: Σκοπός της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος ΣΑ να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα ΟΗΕ
Στο λιμάνι Λεμεσού το αμερικανικό υποβρύχιο USS Indiana
Φαντάζονται δικαιοδοσία στο FIR Λευκωσίας στα κατεχόμενα-Συνεχίζουν να φωνάζουν για τα γαλλικά μαχητικά
Χωρίς λύση του Κυπριακού οι στόχοι για το 2025 που ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Δόθηκαν 4431 νέες «υπηκοότητες» στα κατεχόμενα το 2024
Με αδιευκρίνιστα «μέτρα» απειλεί το λεγόμενο «υπεξ» για τις νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Πολύ πλούσιο αναμένεται το πολιτιστικό πρόγραμμα Κυπριακής Προεδρίας
Σταθερή πορεία για αντιμετώπιση όλων των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων θέλει η ΕΔΕΚ για το 2025
Άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου ζητά η Ελληνική Λύση