Οι εκλογές στην Αγλαντζιά πυξίδα για τις βουλευτικές-Πώς θα ψηφίσουν οι επαφές

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αφού σε λιγότερο από ενάμιση μήνα θα διεξαχθούν οι Βουλευτικές και καλούνται να βρουν την φόρμουλα για τη σωστή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, αλλά και χωρίς να στερήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν σε όσους θα βρίσκονται σε καραντίνα, αφού θα είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Μάλιστα, προς αυτό το σκοπό έχει κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών το νομοσχέδιο για κινητές κάλπες, το οποίο οι βουλευτές βρήκαν αποτελεσματικό, με αποτέλεσμα να το προωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη, με πρόταση προς υπερψήφιση.

Ένα νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα, σε όσους νοσούν με κορωνοϊό να ψηφίσουν, καθώς λόγω των διαταγμάτων της Κυβέρνησης, δεν είναι εφικτό να προσέλθουν στις κάλπες και θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ωστόσο το εν λόγω νομοσχέδιο, δεν προνοεί ότι την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν και όσοι βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, επειδή θεωρούνται στενές επαφές.

«Θεωρούμε ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που την ημερομηνία των εκλογών θα βρίσκονται σε περιορισμό, με βάση το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Αυτό έγινε κατόπιν συζήτησης και με τον αρμόδιο υπουργό, τον υπουργό Υγείας, την Επίτροπο προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα και την Επίτροπο Διοικήσεως. Άτομα που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, επειδή θεωρούνται επαφές κρουσμάτων, δεν θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα, με αυτόν τον τρόπο. Θα ψηφίσουν με φυσική παρουσία, στα εκλογικά κέντρα, στη βάση αυστηρού πρωτοκόλλου», εξήγησε στον REPORTER ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, Μενέλαος Βασιλείου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, με αυτό τον τρόπο, θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα στερηθεί το δικαίωμα της ψήφου σε κανένα άτομο, που υπό άλλες περιστάσεις θα μπορούσε να προσέλθει στα εκλογικά κέντρα. Οι κινητές κάλπες, όμως, δεν θα περάσουν και από τα σπίτια ατόμων, που για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν μπορούν να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα.

«Η βασική διαφορά με άλλους πολίτες που ενδεχομένως να αδυνατούν, για λόγους υγείας ή άλλο λόγο να προσέλθουν στο εκλογικό κέντρο, είναι το γεγονός ότι τους απαγορεύεται από τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας. Γι’ αυτό απαιτείται να γίνει ειδική διευθέτηση, επειδή υπάρχει και η σχετική γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα, που αναφέρει ότι δεν μπορεί να στερήσει σε κάποιον το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν».

Επί ποδός και η Αστυνομία

Η Υπηρεσία Εκλογών επιστρατεύει και την Αστυνομία, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας και να μην υπάρξει νοθεία.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία. Η κάλπη θα συνοδεύεται από τον πρεσβεύοντα υπάλληλο και δύο άλλους βοηθούς υπαλλήλους και από την Αστυνομία Κύπρου. Θα είναι σφραγισμένη, θα πηγαίνει στο σπίτι του ψηφοφόρου, ο οποίος θα εξασκεί το εκλογικό του δικαίωμα και ακολούθως θα τοποθετείται ειδικό αυτοκόλλητο στην κάλπη, μέχρι τη μεταφορά της στον επόμενο εκλογέα. Στο τέλος της διαδικασίας, η κάλπη θα ανοίγεται για σκοπούς καταμέτρησης. Ως Υπουργείο Εσωτερικών θεωρούμε ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου διασφαλίζουν την όλη διαδικασία».

Οι εκλογές στην Αγλαντζιά δείγμα γραφής για τη διαδικασία των εκλογών

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται αντιμέτωπο με μία μεγαλύτερη πρόκληση. Να βρει τον ασφαλή τρόπο, που οι υπόλοιποι πολίτες θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η διαδικασία διέπεται από Σύνταγμα κι έτσι οι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν με φυσική παρουσία. Όλα αυτά στη βάση ενός αυστηρού πρωτοκόλλου, που θα ετοιμαστεί από το Υπουργείο Υγείας.  

«Το πρωτόκολλο υπάρχει επειδή είχε ετοιμαστεί για τις αναπληρωματικές εκλογές για το δήμαρχο Αγλαντζιάς, τον Αύγουστο του 2020. Απλά, θα επικαιροποιηθεί στη βάση των δεδομένων που ισχύουν σήμερα, όπως εξελίσσεται η εικόνα με την πανδημία. Οι συγκεκριμένες εκλογές ήταν μία καλή άσκηση για μας, επειδή διεξήχθησαν σε μικρή κλίμακα και είχαμε την ευκαιρία να τις δούμε σε μία εποχή που δεν ήταν η πανδημία σε έξαρση. Έχουμε την ανατροφοδότηση των εκλογών αυτών και έχουμε την επιλογή να διαμορφώσουμε λάθη και παραλήψεις που είχαν παρατηρηθεί. Τώρα δεν επιτρέπονται λάθη. Λόγω των διαφορών, ότι πρόκειται για μεγαλύτερης κλίμακας εκλογές και η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, απαιτείται επικαιροποίηση του σχετικού πρωτοκόλλου».

Το Υπουργείο, εν τω μεταξύ, έχει εξετάσει και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εκλογικά κέντρα, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των πολιτών, που θα επισκέπτονται το κάθε κέντρο, ενώ την ίδια ώρα απορρίπτεται το ενδεχόμενο, η εκλογική διαδικασία να γίνει σε δύο ημέρες.

«Προετοιμαζόμαστε για εναλλακτικά σενάρια, ώστε αν απαιτηθεί, κατά το χρόνο των εκλογών, να μειωθεί ο αριθμός των εκλογέων ανά εκλογικό κέντρο. Αυτό μόνο στην περίπτωση που απαιτηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, θα απαιτείται αύξηση των εκλογικών κέντρων, θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στελέχωσης από το προσωπικό και κατ’ επέκταση αύξηση του κόστους των εκλογών, ενώ θα δημιουργηθεί και ταλαιπωρία για τους πολίτες, που είναι συνηθισμένοι να ψηφίζουν σε συγκεκριμένα κέντρα. Οπότε, είναι ένα σενάριο που θα εφαρμοστεί μόνο αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Οι εκλογές γίνονται στη βάση του συντάγματος και πρέπει να γίνουν σε μία ημέρα. Το μόνο που μπορεί να γίνει, σε περίπτωση που απαιτηθεί, δεδομένου των συνθηκών, ο προεδρεύων υπάλληλος να αποφασίσει την επέκταση των ωρών ψηφοφορίας μέχρι και τα μεσάνυκτα της Κυριακής 30 Μαΐου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα ζητά ο ηγέτης του ΡΤΚ
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «επιθετικές κινήσεις»
Κρίσιμη καμπή θεωρεί τους επόμενους μήνες ο Τατάρ-Επιμένει στην απόρριψη της Ομοσπονδίας, μιλά μόνο για τη Μια Μηλιά
Οι παράξενες διπλές εκλογές, το πατατράκ των κομμάτων και οι φόβοι για το μέλλον
Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»