Παραμύθι δίχως… Δράκο!
13:20 - 06 Οκτωβρίου 2022
Μια φορά και ένα καιρό - έτσι ξεκινούν συνήθως τα παραμύθια - η Διεύθυνση των Φυλακών κατήγγειλε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς με την εμπλοκή του Διοικητή της ΥΚΑΝ (σ.σ στα μισά της ιστορίας μετατέθηκε στη Λιμενική), ο οποίος, με βάση τις καταγγελίες, εκμεταλλευόμενος την εξουσία του, λειτούργησε αντίθετα από το γράμμα του Νόμου που ορκίστηκε να υπηρετεί, και με μεθόδους που χρησιμοποιεί συνήθως η μαφία για να χτυπήσει τον εχθρό, έψαχνε στοιχεία που θα έπλητταν τον «αντίπαλο του», ακόμα και βίντεο από την προσωπική ζωή της Άννας Αριστοτέλους, αφού όπως είπε στον βαρυποινίτη με τον οποίο συνομιλούσε, «ένα τέτοιο βίντεο θέλουμε και τίποτα άλλο». Σημειώνεται πως ως γνωστόν η ΥΚΑΝ ασχολείται με την πάταξη των ναρκωτικών και μέχρι σήμερα δεν τροποποιήθηκε η νομοθεσία που να λέει πως η υπηρεσία είναι επιφορτισμένη με την... εξιχνίαση της προσωπικής ζωής του οποιουδήποτε πολίτη.
Το πώς γράφεται η ιστορία, μετά τις καταγγελίες της Διεύθυνσης, λίγο πολύ, γνωστή. Έρευνες επί ερευνών, με τους πρωταγωνιστές στο παραμύθι να έχει ο κάθε ένας το δικό του ρόλο. Και επειδή σε κάποια παραμύθια υπάρχουν Δράκοι, άλλοτε καλοί, άλλοτε κακοί, περιμένεις την εμφάνιση του, η οποία θα είναι τέτοια, που θα πρέπει να καταλάβεις, εάν τα όπλα τους, που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μυθολογία, είναι τα νύχια, η ουρά και φλόγα τους, θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του κακού. Που στο δικό μας παραμύθι, κατά κοινή ομολογία, το κακό είναι η διαφθορά που πρέπει να παταχθεί σε όλα τα επίπεδα.
Δύο μήνες μετά τις καταγγελίες, στις 15 Σεπτεμβρίου, ο ανεξάρτητος ανακριτής παραδίδει το πόρισμα του στον Γενικό Εισαγγελέα, υποδεικνύοντας τρεις ποινικές διώξεις. Του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενός αστυνομικού και του βαρυποινίτη. Στο μεταξύ, σε αυτό το μεσοδιάστημα, οι πλέον αρμόδιοι, δηλαδή υπουργός Δικαιοσύνης και Αρχηγός Αστυνομίας, που θα έπρεπε να στείλουν μηνύματα εμφανιζόμενοι ως υπέρμαχοι της πάταξης της διαφθοράς, χωρίς να παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, έστω όμως για τους τύπους να έδειχναν πως σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες θα επιδείξουν μηδενική ανοχή και ως γνωστόν το «μαχαίρι θα αγγίξει το κόκκαλο», τήρησαν σιγήν ιχθύος. Μάλιστα, η υπουργός Δικαιοσύνης, εμφανίστηκε διστακτική στο ζήτημα της διαθεσιμότητας του Μιχάλης Κατσουνωτού.
Λίγα λεπτά μετά την παράδοση του πορίσματος, ενώ τις προηγούμενες φορές η υπουργός ήθελε χρόνο και την πρώτη φορά ημέρες για να αποφασίσει για την διαθεσιμότητα του Μιχάλη Κατσουνωτού, σε αυτή την περίπτωση έσπευσε να ανακοινώσει την επιστροφή του.
Την επόμενη ημέρα, υπουργός Δικαιοσύνης και Αρχηγός Αστυνομίας, παρά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εισηγήσεις για τρεις διώξεις, δήλωσαν άγνοια. Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ρώτησαν. Μάλιστα, ο Αρχηγός Αστυνομίας ερωτηθείς για τον δεύτερο αστυνομικό, το όνομα του οποίου κυκλοφόρησε στις τάξεις της Αστυνομίας και ήταν εύκολο να μάθει ποιος είναι, ανέφερε πως δεν το γνωρίζει.
Τρεις εβδομάδες μετά την παράδοση του πορίσματος και συγκεκριμένα χθες, στις 5 Οκτωβρίου, η υπουργός Δικαιοσύνης επαναλαμβάνει την άγνοια της για τις εισηγήσεις του ανεξάρτητου ανακριτή. Λέει όμως, πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα και γνωρίζει μάλιστα πως το πόρισμα είναι 660 σελίδες. Δεν γνωρίζει όμως τις τελευταίες σελίδες που είναι οι εισηγήσεις, δεν την ενημέρωσε ο Γενικός Εισαγγελέας και ούτε ρώτησε.
Και το αφελές παιδάκι που διαβάζει το παραμύθι ρωτάει με απορία… Καλά, γιατί δεν την ενημέρωσε; Και αυτή γιατί δεν ρώτησε να μάθει; Έστω από περιέργεια… Αν και σε ένα κράτος δικαίου, που θέλει οι πολίτες να σέβονται και να εμπιστεύονται τους θεσμούς του και να βλέπουν ίση απονομή της Δικαιοσύνης, δεν θα έπρεπε να ήταν ζήτημα περιέργειας. Αλλά υποχρέωσης, ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες και να ληφθούν αποφάσεις που θα έστελναν ξεκάθαρα μηνύματα στην κοινή γνώμη για πάταξη της διαφθοράς. Αλλά από αυτό το παραμύθι, λείπει ο Δράκος!