Η δεύτερη ανάγνωση της πρώτης τηλεμαχίας-Κέρδη και ζημιές και για τους τρεις

Αν ρωτούσες οποιονδήποτε το μεσημέρι της Πέμπτης να προβλέψει τι θα έβλεπε το βράδυ στην πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων των Προεδρικών Εκλογών, χωρίς να το σκεφτεί και πολύ, θα απαντούσε πως ανέμενε μια μετωπική επίθεση του Αβέρωφ Νεοφύτου κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, με μια σειρά επιχειρημάτων που κατά καιρούς ειπώθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και άλλα στελέχη του κόμματος, που θα έβαζε τον τέως ΥΠΕΞ στη γωνιά σε θέση άμυνας. Από την άλλη θα ανέμενε ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα διατηρούσε το χαμηλό και μετριοπαθές προφίλ, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, για το οποίο ως εκ της θέσεως που κατείχε, έχει και ο ίδιος ένα μερίδιο της ευθύνης.  

Για κάτι τέτοιο μας είχε προϊδεάσει ο ίδιος ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία προκαλούσε τους ανθυποψηφίους του σε δημόσια συζήτηση για να καταδείξει τις αδυναμίες τους και την απουσία ιδεών και προτάσεων. Επίσης ανέμενε κανείς ότι βλέποντας και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τις μεγάλες εκροές Συναγερμεικών προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα έβγαινε στην αντεπίθεση, θα πρότασσε ζητήματα κομματικού πατριωτισμού και θα επιχειρούσε γενικότερα να δημιουργήσει ένα δίπολο και να θέσει διλήμματα μεταξύ του ιδίου και του τέως ΥΠΕΞ. 

Με ποδοσφαιρικούς όρους

Η εικόνα, ωστόσο, της πρώτης τηλεμαχίας ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου όταν αντιλήφθηκε την πρόθεση του Ανδρέα Μαυρογιάννη να επιτεθεί στον Νίκο Χριστοδουλίδη, με ποδοσφαιρικούς όρους κλείστηκε στην άμυνα του και έπαιζε με αντεπιθέσεις. Αντιθέτως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επιχείρησε να παίξει ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, αφήνοντας όμως πολλά κενά στην άμυνα με κίνδυνο να μείνει εκτεθειμένος, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης αιφνιδιάστηκε από το «τίκι τάκα» του τέως διαπραγματευτή και ανασύνταξε τις δυνάμεις του επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τα αμυντικά κενά των αντιπάλων του.

Αν συνεχίζαμε να αναλύουμε την πρώτη τηλεμαχία με ποδοσφαιρικούς όρους, θα έπρεπε να φτάσουμε και στο σφύριγμα της λήξης και να δώσουμε το τελικό σκορ. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί και ούτε έχει μεγάλη σημασία για να γίνει, από τη στιγμή που αφενός ήταν ένας αγώνας που παίχθηκε στο στάδιο προετοιμασίας, έξι και κάτι μήνες πριν τις εκλογές και αφετέρου γιατί για την παρουσία του κάθε υποψηφίου μπορούν να εντοπιστούν πολλά θετικά και πολλά αρνητικά, αναλόγως της οπτικής γωνίας και του χρώματος του φακού που έκαστος κατέχει.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η έκπληξη της πρώτης τηλεμαχίας, αφού κανείς δεν ανέμενε ότι θα έβγαινε τόσο επιθετικά εναντίον των υποψηφίων του. Ήταν αυτός που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε το περιεχόμενο μεγάλου μέρους της συζήτησης και υποχρέωσε τους ανθυποψηφίους του να ακολουθήσουν τον ρυθμό.

Οι αναφορές και τα όσα αποκάλυψε για τις σχέσεις του με τον κ. Χριστοδουλίδη καθόλη τη διάρκεια της συνεργασίας του δίπλα από τον Νίκο Αναστασιάδη, προκάλεσαν εντύπωση και φώτισαν σημεία που ουσιαστικά παράμεναν άγνωστα για τον τρόπο με τον οποίο, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, οδηγηθήκαμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Η στάση αυτή του κ. Μαυρογιάννη, ερμηνεύεται από αρκετούς ως μέρος της προσπάθειας του να αποδομήσει το αφήγημα ότι όπως και οι άλλοι δύο υποψήφιοι ήταν στενός συνεργάτης του Προέδρου και συνεπώς και οι τρεις έχουν τις ίδιες θέσεις πάνω κάτω στο Κυπριακό και ανήκουν σε μια κλειστή ομάδα ομοϊδεατών.

Ο κ. Μαυρογιάννης, δεν ανέβασε τον τόνο της φωνής του, αλλά ανέβασε σίγουρα την ένταση των επιχειρημάτων του και ειδικά των καταγγελιών του. Οι αναφορές του για υπόσκαψη του ιδίου από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η αποκάλυψη ότι την 1η Δεκεμβρίου μετά το Μοντ Πελεράν τον πήρε τηλέφωνο μετά τα μεσάνυχτα ο Νίκος Χριστοδουλίδης λέγοντας του πως θα παραιτηθεί γιατί δεν θέλει να εξαντλεί το πολιτικό του κεφάλαιο για να προδίδει τον τόπο του και άλλα πολλά που ακούστηκαν, αποτέλεσαν ουσιαστικά έναν αιφνιδιασμό και ήταν η απαρχή της αντεπίθεσης του κ. Μαυρογιάννη για να δημιουργήσει μια νέα δυναμική γύρω από την υποψηφιότητα του.

Επιπλέον ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εκμεταλλεύτηκε και το γεγονός ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν μπορούσε να υπερασπιστεί ιδιαίτερα ακόμα και τις πολιτικές του Νικου Αναστασιάδη, για το Κυπριακό, αφού εμμέσως θα υπερασπιζόταν και τις πολιτικές Χριστοδουλίδη. Σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται πως τουλάχιστον στο κεφάλαιο παρελθοντολογία του Κυπριακού, ο κ. Μαυρογιάννης επιτέθηκε και προς τις δύο πλευρές του τραπεζιού, χωρίς να έχει, τουλάχιστον από τον κ. Νεοφύτου ουσιαστικό αντίλογο, πέρα από επιμέρους ζητήματα που αφορούν την επόμενη μέρα, όπως είναι για παράδειγμα η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ καθώς επίσης και ο τρόπος εκμετάλλευσης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ούτε για τον ίδιο τον τέως ΥΠΕΞ, ήταν έκπληξη ότι θα χρειαζόταν κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας να βρεθεί σε θέση άμυνας για να εξηγεί πράγματα που θα χρειαστεί να επαναλάβει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής. Η έκπληξη, ωστόσο, ήταν ότι η επίθεση δεν έγινε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απέκρουσε τα πυρά του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, και επιχείρησε να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν, καταθέτοντας μάλιστα και ένα μέρος της πρότασης του για το Κυπριακό για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ήταν εμφανείς επίσης, η προσπάθεια του κ. Χριστοδουλίδη να διαχωρίσει τις θέσεις του σε μια σειρά από ζητήματα από τον κ. Νεοφύτου. Επένδυσε σε αυτή την πρόταση, επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση του σε σχέση με τη θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου για το ΝΑΤΟ, ωστόσο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η συζήτηση πήγαινε στο παρελθόν. Από τον μεν κ. Μαυρογιάννη για τον ρόλο του από οποιαδήποτε ιδιότητα από τις τρεις που κατείχε τα τελευταία χρόνια και τον τρόπο επηρεασμού του Νίκου Αναστασιάδη και κατ΄ επέκταση των εξελίξεων που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, από τον δε Αβέρωφ Νεοφύτου για την αδυναμία του, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, να προβλέψει και να ενεργήσει σε μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα τις έκνομες ενέργειες των Τούρκων σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο.

Εξάλλου, το γεγονός ότι προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, αναπόφευκτα τον στοχοποιεί κι από τους δύο ανθυποψηφίους του, γεγονός που εμμέσως επεσήμανε και ο ίδιος, λέγοντας πως του καταλογίζουν πράγματα και καταστάσεις, στις οποίες ουδέποτε συμμετείχε. «Σε λίγο θα με φταίξουν και για τις αναθεωρημένες θέσεις που παρουσίασε η Τουρκία στη Γενεύη», είπε σε κάποια στιγμή, για να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει την κριτική που του ασκήθηκε από τους ανθυποψηφίους του.

Πάντως, παρά την πίεση, ο κ. Χριστοδουλίδης δεν έχασε σε καμία περίπτωση την ψυχραιμία του και απάντησε σε όλα τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι. Αν είναι κάτι ωστόσο που χρήζει πιο συγκεκριμένων απαντήσεων, είναι το θέμα αξιοπιστίας που έθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σε σχέση με τις διαφορές στις θέσεις του ιδίου και των δύο κομμάτων που τον υποστηρίζουν. Αυτό να ήταν, ίσως, και το πιο ουσιαστικό ζήτημα που τέθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς, τόσο για το πλαίσιο Γκουτέρες και τον τρόπο που τοποθετούνται σε αυτό ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αλλά και το ζήτημα του μηδέν στρατού, μηδέν εγγυήσεις, για το οποίο δόθηκε μια διαφορετική ερμηνεία από τον τέως ΥΠΕΞ, σε σχέση με την ερμηνεία που αφέθηκε να νοηθεί από Νικόλα Παπαδόπουλο και Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Αναμφίβολα ο πιο έμπειρος σε δύσκολες καταστάσεις, όπως η πρώτη τηλεμαχία με τους βασικούς ανθυποψηφίους του ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έδειξε να αντιλαμβάνεται την ροή που λαμβάνει η συζήτηση και έκανε ένα βήμα πίσω, αφήνοντας Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη να ερίζουν για ζητήματα του παρελθόντος.

Θα ανέμενε κανείς από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ότι θα άρπαζε την ευκαιρία για να ανοίξει πυρ ειδικά εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη, συνυπολογίζοντας τη μεγάλη διαφορά που παρουσιάζουν στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο άφησε τη συζήτηση να εξελιχθεί και παρουσιάστηκε, όπως ο ίδιος επανέλαβε αρκετά φορές, ως ο πιο αξιόπιστος και ο μόνος που έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την επόμενη ημέρα του Κυπριακού.

Ο κ. Νεοφύτου, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα αξιοπιστίας, τόσο σε σχέση με όσα ακούστηκαν από τους δύο και ειδικά από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην προσπάθεια του να στριμώξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και στην γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει το πολιτικό σκηνικό και τις συμμαχίες που δημιουργήθηκαν, από υποψήφιους και κόμματα, που μέχρι χθες τους χώριζαν πολλά. Έκανε επίκληση στον κομματικό πατριωτισμό, δήλωσε πως ο ίδιος έχει κομματική ταυτότητα και δήλωσε περήφανος για αυτήν, ωστόσο δεν προχώρησε ένα βήμα παρακάτω για να επιτεθεί στον Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως έπραξε για παράδειγμα από το βήμα του Συνεδρίου του ΔΗΣΥ τον περασμένο μήνα.

Επιπλέον απέφυγε να εμπλακεί σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει μια σειρά από βολές του Ανδρέα Μαυρογιάννη που είχαν ως στόχο τον Νίκο Αναστασιάδη, ίσως για να μην δώσει άλλοθι σε χειρισμούς που ενδεχομένως να παρουσιάζονταν ως δικαιολογίες και για τους χειρισμούς του Νίκου Χριστοδουλίδη. Διαχώρισε ωστόσο τη θέση του για το θέμα των κυρώσεων και συμφώνησε πλήρως με την πολιτική που εγκαινιάσθηκε από τον Ιανουάριο μετά την παραίτηση Χριστοδουλίδη από το Υπουργείο Εξωτερικών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πάντως, κάτι που ενδεχομένως να πέρασε στα ψηλά, αλλά αξίζει αναφοράς, είναι η παρέμβαση του, όταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αποκάλυψε διαλόγους που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, επιχειρώντας να καταδείξει το χάσμα θέσεων που τους χώριζε, καθ’όλη τη διάρκεια της συνεργασίας τους. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε και προς τους δύο πως ως στενότατοι συνεργάτες του Προέδρου, οφείλουν να περιορίσουν τα όσα λένε δημόσια.

Ωστόσο άρπαξε την ευκαιρία για να αφήσει αιχμές για το πόσο πολύ ενδιαφερόταν από τότε για την πολιτική του εικόνα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη να του είπε πως, «δεν θα εξαντλεί το πολιτικό του κεφάλαιο για το Κυπριακό». Το Κυπριακό υπέδειξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είναι για να κτίζονται πολιτικές καριέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο