Τι περιλαμβάνει το deal ΔΗΚΟ-Χριστοδουλίδη κι ο λόγος που τον στηρίζει ο Νικόλας

Την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος. Μετά από μια πολύμηνη αναζήτηση της πορείας που θα ακολουθούσε τελικά το κόμμα, το Εκτελεστικό Γραφείο άναψε μεσοβδόμαδα το πράσινο φως, στέλνοντας την σχετική εισήγηση στο διευρυμένο συλλογικό όργανο του κόμματος.    

H Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος συνεδριάζει από τις 9 και 30 του πρωί, με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να λαμβάνει πρώτος τον λόγο και απευθυνόμενος στα μέλη, να εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν το Εκτελεστικό στην επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, αφενός είναι εκλέξιμος και αφετέρου ότι ένα μεγάλο μέρος της βάσης έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ του, κάτι που έχει διαφανεί και στις δημοσκοπήσεις.

Αυτά τα δύο στοιχεία, σε συνδυασμό με την ευθυγράμμιση σε προγραμματικό επίπεδο, φαίνεται να είναι και τα βασικά επιχειρήματα που θα τεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής και που αναμένεται να ικανοποιήσουν την πλειοψηφία, έτσι ώστε να συστρατευτεί επίσημα το κόμμα με τον υποψήφιο. Άλλωστε είναι γνωστό πως εντός του ΔΗΚΟ ευδοκιμεί μία τάση υπέρ του κ. Χριστοδουλίδη εδώ και κάποιους μήνες.

Δείτε εδώ την ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου

Στην ομιλία του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού υπενθύμισε πως πρωταρχικός στόχος του κόμματος ήταν μια συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο όπως είπε, για διάφορους λόγους αυτό δεν κατέστη εφικτό. Στη συνέχεια είπε, η Γραμματεία του ΔΗΚΟ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με τους ανεξάρτητους υποψήφιους, Μάριο Ηλιάδη, Αχιλλέα Δημητριάδη και Νίκο Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, είπε, συνεχίσθηκε και ο διάλογος με τη βάση του κόμματος καθώς επίσης και με την κοινωνία. «Ο εσωκομματικός και ο διακομματικός διάλογος, ήταν χρήσιμος και έχει πλέον ολοκληρωθεί. Θεωρώ ότι η ηγεσία του κόμματος έχει αποκομίσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θέλει η κοινωνία. Ακούσαμε με προσοχή τις θέσεις της βάσης μας και «τα θέλω» της κοινωνίας. 

Στόχος μας για αυτές τις εκλογές, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι να φέρουμε την αλλαγή και για αυτό «μετά από αυτή την εντατική διαβούλευση, το Εκτελεστικό Γραφείο, αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, τη στήριξη του ανεξάρτητου υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη. Ήρθε η ώρα να ακούσουμε την κοινωνία και να ανταποκριθούμε στα θέλω της. Οι πολίτες είναι πικραμένοι, απογοητευμένοι και θυμωμένοι, για λανθασμένες αποφάσεις και λανθασμένες πολιτικές. Η κοινωνία ζητά μια υποψηφιότητα που θα ενώνει και δεν θα διχάζει», υπέδειξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Και συνέχισε λέγοντας πως, «στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη, η κοινωνία βρίσκει την ενότητα. Είναι ανεξάρτητος, τα βάζει με το κατεστημένο. Μπορεί και θέλει να υπερβεί τον διχασμό των κομματικών αντιπαραθέσεων. Είναι ευσυνείδητος, εργασιομανής, έχει εμπειρία διαχείρισης προβλημάτων. Δεν εκφέρει διχαστικό λόγο. Θέλουμε πρόεδρο που να μην έχει τη φήμη πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα είναι από κάτω. Θέλουμε πρόεδρο τίμιο που θα αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών».

Αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κ. Χριστοδουλίδη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε πως, «είναι τίμιος και καθαρός. Έχουμε λάβει τα μηνύματα των καιρών και έχουμε το θάρρος και την τόλμη να ανταποκριθούμε». 

Αναφερόμενος στο κομμάτι του διαλόγου με τον κ. Χριστοδουλίδη που προηγήθηκε και πώς κατέληξαν στη συγκεκριμένη επιλογή, εξήγησε πως, η Γραμματεία του κόμματος, ετοίμασε και παρουσίασε στον κ. Χριστοδουλίδη, ένα ολοκληρωμένο περίγραμμα θέσεων που αφορούν την κοινωνία. Τα θέματα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων το Κυπριακό, την αναβάθμιση της ΕΦ, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, πάταξης της διαφθοράς, προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τη βελτίωση της παιδείας και της εκπαίδευσης, την οικονομική κρίση, προτάσεις για τους πρόσφυγες, την αγροτική πολιτική και τον πολιτισμό. 

Στις 22/6, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, «λάβαμε επιστολή από τον κ. Χριστοδουλίδη με την οποία αποδέχεται τις προτάσεις και δηλώνει πως «όπως προκύπτει από το περίγραμμα θέσεων, υπάρχει κοινή ανάγνωση των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, σε σχέση με τους επιδιωκόμενους στόχους της πατρίδας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαφαίνεται ότι οι προτάσεις σας, συνάδουν με τη φιλοσοφία και τους πυλώνες». Με άλλα λόγια ο Ν. Χριστοδουλίδης, έχει αποδεχθεί σημαντικές θέσεις και προτάσεις του ΔΗΚΟ», πρόσθεσε. 

Επομένως, πρόσθεσε, «ο στόχος που εμείς είχαμε θέσει να πετύχουμε την αλλαγή, επιτυγχάνεται μέσα από τις προγραμματικές μας θέσεις, που μαζί με τις θέσεις του Ν. Χριστοδουλίδη, θα αποτελούν το προεκλογικό του πρόγραμμα.  Μια από τις συγκλίσεις, είναι η αλλαγή της τακτικής μας στο Κυπριακό και η αναβάθμιση της ΕΦ. Η δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης. Υιοθέτηση αυστηρών μέτρων για πάταξη της διαφθοράς, όπως είναι η δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Υπουργικού που αφορούν και ευνοούν μέλη του». Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε αναλυτικά σε θέσεις και προτάσεις που συμφώνησαν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την ίδια ώρα, θέλοντας να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, εξήγησε πως το ΔΗΚΟ διατηρεί τη δική του ανεξαρτησία και το δικαίωμα διαφορετικής προσέγγισης σε διάφορα θέματα, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές. «Μην περιμένει κανείς τακτικές και συνεργασίες όπως στο παρελθόν. Θα διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδης. Αναγνωρίζουμε επίσης, ότι στο παρελθόν είχαμε διαφωνίες με τον Ν. Χριστοδουλίδη. Διαφωνήσαμε μαζί του σε σημαντικά ζητήματα. Είμαστε ειλικρινείς ενώπιον της κοινωνίας και ενώπιον των πολιτών. Το ΔΗΚΟ πρέπει να κάνει υπέρβαση για να στηρίξει τον Χριστοδουλίδη. Θα πρέπει να παραμερίσουμε διαφωνίες για να πορευθούμε μαζί στο μέλλον». 

Την ίδια ώρα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν απέκρυψε πως στο παρελθόν υπήρξαν και διαφωνίες μεταξύ ΔΗΚΟ και Νίκου Χριστοδουλίδη. Ωστόσο, είπε, «υπήρξαν στιγμές που το ΔΗΚΟ υπερασπίστηκε τον Χριστοδουλίδη, όταν δεχόταν επιθέσεις ακόμα και από το ίδιο του το κόμμα και ιδιαίτερα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου». 

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, εκμυστηρευτικέ στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τους λόγους, που ο ίδιος προσωπικά στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. «Στο Κρανς Μοντανά τα βιώσαμε. Όταν κάποιοι πίεζαν τον Αναστασιάδη να δεχθεί κι άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις και άλλοι μετά μανίας προσπαθούσαν να του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια, μόνο δύο πολιτικοί της ομάδας του επέμεναν να μην αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από το μηδέν στρατό και το μηδέν εγγυήσεις. Ο ένας ήταν ο Νίκος Κοτζιάς και ο άλλος ο Νίκος Χριστοδουλίδης», υπέδειξε.

«Στηρίζουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να προστατεύσουμε τον ελληνισμό. Όσο κυματίζουν τα λάβαρα του ΔΗΚΟ, δεν θα αποδεχτούμε τη διχοτόμηση. Είμαι βέβαιος πως θα δεχτούμε κριτική και επιθέσεις για τη σημερινή μας απόφαση», είπε.

Μάλιστα, συνέχισε, «το τελευταίο πράγμα που θέλει το κατεστημένο, είναι η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ήδη αυτή η επίθεση έχει ξεκινήσει. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να μην πέσουμε στο βούρκο των κομματικών αντιπαραθέσεων. Δεν είναι βουλευτικές εκλογές, αλλά εκλογή προσώπου. Πρέπει να επιλέξουμε ποιο πρόσωπο θέλουμε να είναι Πρόεδρος και όχι κόμμα. Γνωρίζουμε ότι η πόλωση και ο διχαστικός λόγος είναι ότι τους έχει απομείνει». 

Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, «κάνουμε υπέρβαση, βάζουμε την πατρίδα πάνω από το κόμμα. Η αποδοχή των προτάσεων μας ως επίσης και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, μας επιτρέπουν να δώσουμε αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Εκτιμώ ότι η δική μας στήριξη θα γείρει την πλάστιγγα και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Μπορούμε να είμαστε οι ρυθμιστές. Βλέπουμε την προοπτική για να υπάρξει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού». 

«Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζητά τη βοήθεια μας για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας, για να πατάξουμε τη μάστιγα της διαπλοκής και της διαφθοράς, για να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό, να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Σε αυτό το κάλεσμα, το ΔΗΚΟ δηλώνει παρόν. Πάμε για την αλλαγή, πάμε για την ανατροπή, πάμε για τη νίκη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, στην ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής.

Μικρή μερίδα εμφανίζεται διστακτική

Παράλληλα εντός της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται να εκφραστεί και διστακτικότητα από μερίδα στελεχών, η οποία αναμένεται να εκφραστεί από κάποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Το γεγονός, βέβαια, πως υπάρχει σκεπτικισμός σε κάποια από τα σχεδόν 200 μέλη, δεν μεταφράζεται και σε πιθανότητα απόρριψης της πρότασης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση. Η ιδέα της αυτόνομης καθόδου που ευνοούσαν πολλοί στο παρελθόν δεν έχει πρόσωπο, αφού ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος  υπό αυτά τα δεδομένα και δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπρόταση. Ενδεχομένως, ωστόσο, να μετατρέψει τη ψηφοφορία από φανερή σε μυστική, καθώς χρειάζεται να συμφωνήσει το 25% για να γίνει αυτό.

Πέραν όμως του δισταγμού αναμένεται ότι θα εκφραστούν και κάποιες ξεκάθαρες διαφωνίες. Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η έκφραση αντίθεσης από τον βουλευτή του κόμματος Χρίστο Ορφανίδη, καθώς κατέθεσε τη διαφωνία του και γραπτώς κατά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ δεν αποκλείεται ότι θα υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις, καθώς αναμένεται να λάβουν πολλά μέλη τον λόγο και ιδιαίτερα άτομα που δεν είχαν την ευκαιρία να το πράξουν το τελευταίο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί