Α. Μαυρογιάννης: Να σκεφτούμε το πλαφόν στη φορολογία επί των τιμών των καυσίμων
13:01 - 16 Ιουνίου 2022
Υπέρ του καθορισμού ενός πλαφόν στη φορολογία επί της τιμής των καυσίμων, έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων για τους καταναλωτές, τάχθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Ο κ. Μαυρογιάννης συναντήθηκε την Πέμπτη με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, με το οποίο αντάλλαξε απόψεις για τα θέματα της ακρίβειας, της αγοράς εργασίας και για το κοινωνικό κράτος.
Σε κοινές δηλώσεις με την ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους και απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την φορολογία» στα καύσιμα.
«Δεν νοείται ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων να προσκομίζει πολύ μεγαλύτερα έσοδα το κράτος απ’ ότι πριν, ενώ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο θα έπρεπε, αν θέλετε, χωρίς να δημιουργούμε αναταράξεις, να υπάρχει τουλάχιστον, ένα πλαφόν στην φορολογία και να μην αυξάνονται τα έσοδα του κράτους και των εταιρειών επειδή υπάρχει αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης», είπε, προσθέτοντας πως «πρέπει να το σκεφτούμε και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην πολύ σημαντική μείωση της τιμής των καυσίμων».
Στις δηλώσεις του, ο κ. Μαυρογιάννης χαρακτήρισε «μεγάλο πρόβλημα» το ζήτημα της ακρίβειας, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι και τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας. «Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στα χέρια της, να μειώσει τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, να πάρει μέτρα για έλεγχο της αισχροκέρδειας, να μειώσει τις διπλές φορολογίες», είπε. Ανέδειξε εξάλλου τη «μεγάλη σημασία της ΑΤΑ», προσθέτοντας ότι η πλήρης απόδοσή της και διεύρυνσή της σε όλους τους εργαζόμενους «είναι απαραίτητη και αναγκαία».
Εξάλλου, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι βρίσκεται «στην ίδια γραμμή πλεύσης» με την ΠΕΟ σε σχέση με «την ανάγκη να έχουμε μια κοινωνία που να χαρακτηρίζεται από συνοχή και όπου θα διασφαλίζεται η αειφόρος ανάπτυξη και τα οφέλη της θα κατανέμονται δίκαια και ισορροπημένα».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων, την κατοχύρωση βασικών όρων απασχόλησης για όλους, με ειδική έμφαση στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση των νέων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «να θέσουμε φραγμούς στα φαινόμενα της υπόκρυψης της σχέσης μισθωτής εργασίας με την μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών».
Ο κ. Μαυρογιάννης είπε επίσης ότι «υπογραμμίσαμε την ανάγκη διασφάλισης επαρκών και αξιοπρεπών συντάξεων για όλους και σταθήκαμε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ανατραπεί το μέτρο της (αναλογιστικής) μείωσης κατά 12% των συντάξεων όσων εργαζομένων μετά από πολλά χρόνια προσφοράς και εργασίας συνταξιοδοτούνται στα 63 τους χρόνια».
«Η επαναδόμηση του κοινωνικού κράτους», πρόσθεσε, «είναι απαραίτητη για μια κοινωνία συνοχής και ισορροπίας». «Χρειαζόμαστε το κοινωνικό κράτος με το κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, να είναι οι βασικοί φορείς και συντελεστές των κοινωνικών προγραμμάτων και πολιτικών. Χρειαζόμαστε το κοινωνικό κράτος που να στηρίζει τις νέες οικογένειες στην απόκτηση στέγης, στο μεγάλωμα των παιδιών τους», σημείωσε.
Είπε τέλος ότι η ανταλλαγή σκέψεων και εισηγήσεων θα συνεχιστεί και με άλλα οργανωμένα σύνολα, κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς εργοδοτικούς φορείς με τους πολίτες ευρύτερα «με στόχο μέσα από το πρόγραμμά μας να εκφράσουμε τη γνήσια και προοδευτική αλλαγή».
Στις δικές της δηλώσεις, η κ. Χαραλάμπους είπε πως ο κ. Μαυρογιάννης «κατανοεί πλήρως τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας».
«Με θέσεις και προτάσεις που ακριβώς οδηγούν στο να έχουμε μια κοινωνία, η οποία θα πρέπει να είναι πιο δίκαιη πιο ισορροπημένη όπου και η εργασία να έχει το δικό της ιδιαίτερο βάρος για να μπορεί να έχουμε μια κοινωνία που να μας παίρνει όλους μπροστά να μην είναι των λίγων αλλά κοινωνία των όλων», κατέληξε.