Ποιοτικά κριτήρια για το ΓεΣΥ θέλει ο Αβέρωφ-Να μην μετατραπεί σε κατάρα η ευλογία
21:53 - 06 Ιουνίου 2022
Πρέπει να εισαχθούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια στο ΓεΣΥ για το καλό των ασθενών και να παταχθεί η εκμετάλλευση του συστήματος, είτε από γιατρούς είτε από ασθενείς, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε ομιλία του στο 6ο προσυνέδριο που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ με θέμα «Κοινωνικό Κράτος και Υγεία», στη Λάρνακα, ο κ. Νεοφύτου έκανε αναφορά στην Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και είπε πως «πρωτοστάτησε στο να δημιουργηθεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, να μειώσει την εξουσία της για περισσότερες Υπηρεσίες και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
Πρόσθεσε ότι στα δύσκολα εκείνα χρόνια στην διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, πετύχαμε το ακατόρθωτο να είναι η μικρή μας χώρα, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνέχισε λέγοντας ότι στην διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον ΔΗΣΥ στυλοβάτη και πρωτεργάτη διαχειριστήκαμε την οικονομική κρίση του 2013 και την υγειονομική κρίση της πανδημίας.
"Τώρα είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και του ράλι ακρίβειας και ο ΔΗΣΥ είναι εκτός των άλλων οι Υπουργοί, οι βουλευτές, οι Δήμαρχοι και τα στελέχη, είναι αυτή η μηχανή που παράγει πολιτικό λόγο και πολιτικές παρεμβάσεις που ποτέ δεν μένουμε στάσιμοι", ανέφερε.
Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ακόμα ότι «όσο και αν προσπάθησαν τις τελευταίες μέρες και από την πολιτική ζωή και όχι μόνο, να μας πάρουν 50-60 χρόνια πίσω, εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε. Εμείς μέσα από τις πολιτικές μας θα προσπαθούμε να τραβήξουμε τον τόπο ακόμα πιο μπροστά και στα πολλά που έχουν επιτευχθεί θέλουμε να προσθέσουμε».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως «το κοινωνικό κράτος το 2012 ήταν λιγότερο από 590 εκατομμύρια, το κοινωνικό κράτος το 2022 ξεπερνά τα 760 εκατομμύρια, ενώ πρέπει να προστεθεί και το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ που η πολιτεία δαπάνησε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πρωτόγνωρη οικονομική κρίση της πανδημίας».
Επανέλαβε ότι ο ΔΗΣΥ είναι η παράταξη που κρατά την πορεία της χώρας στην σταθερότητα, που ενισχύει την οικονομία, που δημιουργεί εθνικό πλούτο για να έχουμε αποθέματα.
"Η ιδεολογία του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να προσφέρει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και εμείς δεν θέλουμε τους πολίτες επαίτες» είπε και σημείωσε πως «οι Κύπριοι είναι περήφανοι, δεν επιδιώκουν το επίδομα, χρειάζονται αξιοπρεπή θέση εργασίας και εκεί που υπάρχουν προβλήματα, να έχουμε μια δυνατή οικονομία και να μπορούμε να στηρίζουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη».
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε και στο θέμα της κοινωνικής πρόνοιας και είπε πως «έναντι ιδεολογιών που εφαρμόστηκαν με πρόταξη τους φτωχούς ανθρώπους, με πρόταξη τους εργαζομένους, εφαρμόζοντας τις πολιτικές τους, εκτόξευσαν την ανεργία στο 18% και γέμισαν την Κύπρο με κοινωνικά παντοπωλεία».
Την ίδια ώρα, συνέχισε «εκεί που η Κύπρος ήταν γεμάτη με Κοινωνικά Παντοπωλεία, η φιλελεύθερη ιδεολογία αλλά και οι πολιτικές μας, έκλεισαν και το τελευταίο Κοινωνικό Παντοπωλείο γιατί έχουμε ένα κράτος που μπορεί να στηρίζει αυτούς που έχουν ανάγκη».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στους επτά άξονες για την κοινωνική πολιτική του κόμματος μεταξύ αυτών η ψηφιοποίηση, η απλοποίηση και ενοποίηση όλων των επιδομάτων για πάταξη της γραφειοκρατίας, η στήριξη της κάθε οικογένειας και του κάθε παιδιού που γεννιέται και η προικοδότησή του με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, η στήριξη οικογενειών με βρεφονηπιακούς σταθμούς και η επιδότησή τους , η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, για να παίρνει ο κάθε συνταξιούχος μία μόνο σύνταξη η συνεργασία του κράτους με τις Μη Κυβερνητικές και Εθελοντικές Οργανώσεις, οι οποίες όπως σημείωσε προσφέρουν υπηρεσίες με ζήλο και αφοσίωση.
Αναφέρθηκε και στην εξεύρεση τρόπων ώστε τα άτομα τρίτης ηλικίας να νοιώθουν χρήσιμα μέσα από επιμορφωτικά και άλλα σεμινάρια, στην ολοκλήρωση του υποστηρικτικού δικτύου δομών και υπηρεσιών διαβίωσης στην κοινότητα για άτομα με αναπηρίες και στη δημιουργία ειδικών σπιτιών για φιλοξενία παιδιών .
Οσον αφορά τον τομέα της υγείας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η Κύπρος πέρασε άριστα τις εξετάσεις στην πανδημία. Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ είπε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ το εφάρμοσε και ότι πρέπει αυτή η ευλογία να μην μετατραπεί σε κατάρα.
"Χωρίς να αλλάξουμε την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι υψηλού επιπέδου. Γι’ αυτό έγινε το ΓεΣΥ, για να μπορεί και ο φτωχός να επιλέγει τον γιατρό και το νοσηλευτήριο της προτίμησης του αλλά και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να εισαχθούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια στο ΓεΣΥ για το καλό των ασθενών.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στις προειδοποιήσεις του IMF και των Οίκων Αξιολόγησης όσον αφορά τα δημοσιονομικά προβλήματα, λέγοντας πως «δεν είναι ανάγκη να φτάνουμε στην καταστροφή για να παίρνουμε διορθώσεις".
Θα πρέπει, είπε, να διορθώσουμε αμέσως και χωρίς καθυστέρηση διάφορα προβλήματα του ΓεΣΥ, αφού μόνο έτσι διασφαλίζουμε και την ποιότητα και ότι δεν θα μας ξεφύγει το κόστος που θα γίνει μια ωρολογιακή βόμβα στην βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
Αναφερόμενος στις Προεδρικές εκλογές του 2023, είπε πως «οι επιλογές είναι δύο, είτε η σταθερότητα της Κύπρου και η περαιτέρω εξέλιξη της χώρας μας για ακόμα καλύτερες μέρες με τον ΔΗΣΥ στην εξουσία, είτε ανατροπή της σταθερότητας και αντικατάσταση στην διακυβέρνηση της χώρας από τη σημερινή αντιπολίτευση».
Να συνεχιστεί η θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων
Στον δικό της χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και είπε πως οι σκέψεις και οι προσευχές μας παραμένουν στην Υπουργό που τα τελευταία χρόνια μέσα από τη σοφία της και την εργατικότητα της, αναμόρφωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό το κοινωνικό κράτος της πατρίδας μας.
Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου στα χρόνια που έρχονται είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία μετασχηματισμού των κοινωνικών πολιτικών με στόχο την διαρκή αναβάθμιση της ευημερίας του λαού μας.
"Χρειάζεται να συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τους πολίτες να αναγνωρίζουμε τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και να τις μετατρέπουμε σε δικαιώματα με νομική κατοχύρωση", ανέφερε.
Η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι καίριας σημασίας και στηρίζεται σε ένα σύγχρονο και θεσμικό πρότυπο κοινωνικής πολιτικής, διακρίνεται από την αρχή της καθολικότητας και δίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο, πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες.
Συνέχισε λέγοντας ότι πάντα θα αναζητούμε τρόπους βελτίωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΓεΣΥ. Σημείωσε ακόμα ότι στα επόμενα χρόνια οι προκλήσεις τόσο στο πεδίο της κοινωνικής πρόνοιας όσο και στο πεδίο της δημόσιας υγείας θα είναι μεγάλες και πιεστικές.
"Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι για να ανταποκριθούμε θετικά και αποτελεσματικά χρειάζεται να ενισχύσουμε την διαβούλευση, να ξεπεράσουμε παρωχημένες αντιλήψεις και να διατηρήσουμε την αποφασιστικότητα για ωφέλιμες μεταρρυθμίσεις", κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ