Τα πυρά Αναστασιάδη σε ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ, το mea culpa και η στάση του στις Προεδρικές
14:07 - 06 Ιουνίου 2022
Κατά κάποιον τρόπο δικαιωμένος, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με τις επιλογές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν στενούς του συνεργάτες για τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές, την ώρα που απαντά στη βαριά κατηγορία του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, ότι υπήρξε Πρόεδρος της πιο διεφθαρμένης Κυβέρνησης, καθώς επίσης και στην κριτική που του ασκείται για τους χειρισμούς στο Κυπριακό.
Σε συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι και ερωτηθείς για το πώς νιώθει που τρεις υποψήφιοι των Προεδρικών είναι στενοί του συνεργάτες, σημείωσε πως αυτό, «απαντά εις όσα καθ υπερβολήν ελέγοντο από την αντιπολίτευση. Οι μεν με κατηγορούσαν ότι έκανα κακή διαχείριση στο Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά. Εδιεψεύσηθαν βεβαίως πρώτα από τη δημοσίευση των πρακτικών, αφού τα αφηγήματα που έλεγαν ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα. Σε σειρά συνεντεύξεων του ο διαπραγματευτής επιβεβαίωσε το αφήγημά του Αναστασιάδη παρά το αφήγημα που εδιεδίδετο από το ΑΚΕΛ. Και δεν λέω πως είναι ηθελημένα. Ενδεχόμενα αυτή να ήταν η ψευδής πληροφόρηση που είχαν από άλλους κύκλους.
Σε ότι αφορά το ΔΗΚΟ και την υπό εκκόλαψη συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως, «εάν η αντιπολίτευση που τάχα έλεγε πως είμαστε οι πιο διεφθαρμένοι επιλέγει έναν εκ των στενότερων συνεργατών μου ως υποψήφιο, ο οποίος ουδέποτε, είτε διαφώνησε είτε όπως και ο ίδιος ρητά δηλώνει, δεν υπήρξε καμία πρόθεση διαφθοράς. Ερωτώ και θέλω να μου πει ένας, υπήρξε οποιαδήποτε κατάχρηση ή κατηγορία ότι η παρούσα κυβέρνηση έλαβε ή διασπάθισε έστω και ένα σεντ ή κατηγορείται ότι μολύνετο με πράξεις διαφθοράς για να πάρουν μίζες κάποιοι; Αντίθετα».
Όμως το γεγονός ότι οι τρεις των κυριότερων υποψηφίων, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι ο πρόεδρος της παράταξης μου και οι άλλοι δύο για εννέα συνεχόμενα χρόνια εκ των στενότερων συνεργατών μου στη διαχείριση του Κυπριακού, αυτό από μόνο του απαντά στο πόσο άδικα και καθ΄ υπερβολή κατηγορείτο η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Αναστασιάδης.
Η στάση του στις Προεδρικές
Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στάση του απέναντι στους τρεις υποψηφίους σήμερα, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως, «θα ήταν για εμένα ανέντιμο εάν έκρινα ή θεωρούσα ότι μπορούσα να ακολουθήσω άλλη από την γραμμή του κόμματος. Όχι μόνο γιατί είναι απόφαση του κόμματος γιατί θεωρώ ότι ο Αβέρωφ έχει τις ικανότητες και απέδειξε ότι μπορεί να συνεργαστεί σε κρίσιμες ώρες. Εάν επέτυχε η Κυβέρνηση που δεν είχε ποτέ την πλειοψηφία στη Βουλή, ήταν οι πρωτοβουλίες του Αβέρωφ που κατόρθωνε να συνεννοάτε για να πετύχουμε τα όσα έχουμε πετύχει. Συνεπώς θεωρώ πως τα όσα περί του αντιθέτου διαδίδονται είναι κακόβουλα από ανθρώπους που αρέσκονται από ψιθύρους».
«Θα τηρήσω άψογον στάση», συνέχισε, «εκτός εάν οι όποιοι υποψήφιοι θα ασκούν τέτοια κριτική που θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντούμε. Αυτό που πρέπει να κάνω, είναι να καταθέσω τον απολογισμό μου με τα πεπραγμένα της δεκαετίας, κάτι που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη, όχι μόνο με το τι πράξαμε αλλά και με το κληροδότημα της Κυβέρνησης που είναι η Κύπρος του Αύριο.
Οι τρεις μεγάλες κρίσεις
Ερωτηθείς για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της Κυβέρνησης, ο Νίκος Αναστασιάδης, σημέιωσε πως, «είμαι σε θέση να απαντήσω και στο έργο και στα λάθη. Είναι καλά γνωστό ότι αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την οικονομική κρίση. Παρέλαβα ένα χρεοκοπημένο κράτος, κατορθώσαμε να ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα, να μειώσουμε κάθετα την ανεργία, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και αν δεν ερχόταν η δεύτερη κρίση της πανδημίας, είμαι βέβαιος είναι πως η Κύπρος θα ήταν χώρα υπόδειγμα».
Η δεύτερη σημαντική κρίση ήταν η πανδημία, συνέχισε. «Την ώρα που τα πάντα έδειχναν ότι προχωρούσαν με άριστη προοπτική, η πανδημία δημιούργησε τέτοιες οικονομικές καταστάσεις, τις οποίες μπορώ να πω ότι την αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Δυστυχώς προέκυψε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που επηρεάζει παγκόσμια την οικονομική βιωσιμότητα των κρατών. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι και να μην παρασυρθούμε από εύηχα συνθήματα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους».
Για εμένα το πιο εύκολο, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «θα ήταν να προχωρήσω με παροχές. Μου έμειναν 7 με 8 μήνες. Όμως τι οικονομία θα παραδίδαμε; Αν δεν υπάρξει συναίνεση και υπάρξει μια παροχολογία οριζόντια το αποτέλεσμα θα είναι να παραδώσουμε ένα χρεοκοπημένο κράτος».
Οι υπόλοιπες Μεταρρυθμίσεις
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις μεγάλες Μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία εννέα χρόνια. «Ταυτόχρονα με την οικονομική διαχείριση υπήρξαν σημαντικές τομές για τη Μεταρρύθμιση. Πέντε υφυπουργεία που αποδεικνύεται πόσο ωφέλιμα υπήρξαν. Οι πολιτικές χρειάζονται όραμα και ανθρώπους. Είναι και άλλες Μεταρρυθμίσεις, όπως το ΓΕΣΥ, η κατώτατη σύνταξη, η μείωση της θητείας στους 14 μήνες που βοηθά ώστε οι νέοι μας να έχουν την δυνατόττηα να εξοικονομήσουν χρόνο για σπουδές και η μετατροπή της ΕΦ σε ημιεπαγγελματικό στρατό. Η Μεταρρύθμιση στην ΤΑ, της δημόσιας υπηρεσίας και υπάρχουν και άλλες, όπως ο κατώτατος εθνικός μισθός. Κάτι που όσο η αγαπημένη μου Ζέτα βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται θα αναλάβω προσωπική πρωτοβουλία εντός Ιουλίου. Θα καθορισθεί ο κατώτατος μισθός και νέα μικρό διάστημα μηνών για εφαρμογή της».
Mea Culpa για ΚΕΠ
Απαντώντας για τα λάθη της Κυβέρνησης, και στην κατηγορία περί πιο διεφθαρμένης Κυβέρνησης, ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως το ΚΕΠ ξεκίνησε από τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, συνεχίσθηκε από τον αείμνηστο Δημήτρη Χριστόφια. «Όταν το κράτος είχε ρευστά διαθέσιμα ενός μηνός όταν αναλάβαμε, θεωρήθηκε πως η χαλάρωση των μέτρων θα βοηθούσε στην ανάπτυξη. Δυστυχώς υπήρξαν από πλευράς Κυβέρνησης, η αμέλεια αυστηρού ελέγχου. Δεύτερο από πλευράς παροχών κατάχρηση του Συστήματος, παρά το γεγονός ότι είχα προειδοποιήσει κατ΄ επανάληψη, τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης κτλ».
Και πρόσθεσε: «Από τις 7200 περίπου πολιτογραφήσεις που έγιναν το πρώην δικηγορικό γραφείο υπέβαλε 67 αιτήσεις. Δηλαδή αυτοί όλοι που λένε ότι είναι η πιο διεφθαρμένη Κυβέρνηση, από τους 7200 ευθύνεται γιατί το πρώην δικηγορικό του γραφείο ευθύνεται γιατί υπέβαλε 67 αιτήσεις. Το χειρότερο από όλα είναι ότι κάποιοι ψευδώς να με εμπλέξουν με τα Pandora Papers. Και το ΒΒC Guardian λένε πως δεν εμπλέκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά το δικηγορικό του γραφείο με κάποιους εξ αυτών που έκαναν ξέπλυμα. Ελέχθει ότι το δικηγορικό μου γραφείο έχει σχέσεις με τους ολιγάρχες του κ. Πούτιν. Δημοσιεύτηκε ο πλήρης κατάλογος των ολιγαρχών και ουδεμία συσχέτιση υπήρξε. Ερωτηθείς εάν ήρθε η ώρα για να πει mea culpa για το ΚΕΠ, απάντησε πως το έχει πει όχι μια αλλά πολλές φορές. «Λέω mea culpa με την έννοια των παραλείψεων.
Γιατί επανάφερε τις προτάσεις για τα ΜΟΕ
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε πως πλέον είναι ξεκάθαρο πως αυξάνεται ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας. «Τα ΜΟΕ», εξήγησε, επιβλήθηκαν ως μέρος της λύσης αλλά ως μέρος της αποτροπής νέων τετελεσμένων. Η πραγματική μας βούληση να συνεργαστούμε με τους Τουρκοκύπριους έτσι ώστε να υπάρξει ένα κλίμα πραγματικής εμπιστοσύνης. Πότε αποφασίσθηκε να επαναληφθούν τα μέτρα; Όταν διαπιστώθηκε ότι το Ευρ. Συμβούλιο είτο αδύνατο να υιοθετήσει τέτοιες κυρώσεις που θα προκαλούσαν κόστος στην Τουρκία».
Μάλιστα αποκάλυψε πως από τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε ετοιμάσει ένα χρονοδιάγραμμα με το οποίο συμφώνησαν ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Σαρλ Μισέλ, η Φον ντερ Λάιεν και ο Ζοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με το οποίο στο Ευρ. Συμβούλιο του Μαρτίου θα επιβάλλοντο κυρώσεις κατά της Τουρκίας εάν δεν άλλαζε κάτι. Ωστόσο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιούργησε νέες συνθήκες και το Κυπριακό πέρασε σε δεύτερη μοίρα.