Στα βαθιά περνούν ΔΗΚΟ και Χριστοδουλίδης αλλά όχι χωρίς αντιδράσεις

Στα βαθιά εισέρχεται από βδομάδας ο διάλογος του Δημοκρατικού Κόμματος με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μετά από αρκετό καιρό άτυπων διαβουλεύσεων με στελέχη του κόμματος, ήρθε η ώρα να μπει το νερό στ’ αυλάκι και να συζητήσει επίσημα η ηγεσία του κόμματος μαζί του για συνεργασία στις Προεδρικές Εκλογές.

Το ραντεβού έχει κλειδώσει για τις 6 Ιουνίου και στο μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου θεωρούν ότι οι συνθήκες ωρίμασαν αρκετά και το timing είναι το σωστό, για να μεταφερθεί πλέον η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα. Άλλωστε, ενόσω δεν υπήρχαν εξελίξεις στο προσκήνιο, στο παρασκήνιο συνεχίζονταν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και ο διάλογος δεν αναμένεται να ξεκινήσει από το μηδέν.

Ήδη από πλευράς ΔΗΚΟ αξιολογήθηκε η εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη, σε συνδυασμό με την πορεία του στις δημοσκοπήσεις. Από αυτές προκύπτει ξεκάθαρα πως η ηγεσία έχει τις ευλογίες της βάσης για αυτή τη διαβούλευση, καθώς μεγάλη μερίδα των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων προκρίνουν την υποψηφιότητα του τέως Υπουργού Εξωτερικών. Ουσιαστικά έχει  θέσει γερές βάσεις ακόμη και πριν να αποφασίσει το κόμμα να συμπορευθεί μαζί του, γεγονός που δημιουργεί πολύ καλές προϋποθέσεις συνεργασίας.

Αυτό που απομένει είναι να εξεταστούν πιο αναλυτικά οι θέσεις του υποψηφίου για διάφορα ζητήματα στα οποία το ΔΗΚΟ δίνει προτεραιότητα, ώστε να διαπιστωθεί το εύρος της σύμπτωσης απόψεων και πιθανά προβληματικά στοιχεία, με γνώμονα και τις ανησυχίες που εκφράζονται από μερίδα στελεχών του κόμματος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξεταστεί η φύση της συνεργασίας τους, δεδομένου ότι ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσιάζεται ως ανεξάρτητος και ως μια υποψηφιότητα που προέρχεται από τον κόσμο και όχι τις πολιτικές δυνάμεις. Θα διερευνηθούν, επίσης, οι δυναμικές που θα δημιουργηθούν εάν συνταχθούν με τον υποψήφιο και άλλα κόμματα του Κέντρου. Όλα αυτά η ηγεσία θα πρέπει να τα θέσει ενώπιον των συλλογικών οργάνων, πριν τη λήψη τελικών αποφάσεων.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως η υποστήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη δεν αναμένεται να είναι μια απόλυτα ομαλή διαδικασία, ακόμα κι αν οι δύο πλευρές τα βρουν σε όλα, αφού εντός του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τάσεις, οι οποίες δεν πείσθηκαν για την ορθότητα μιας τέτοιας πορείας. Υπενθυμίζεται ότι και στην μαραθώνια συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου υπήρξαν φωνές για άλλες επιλογές και κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και τώρα. Παρόλο που γίνεται κατανοητό πως το ρεύμα υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη πλειοψηφεί και, εφόσον υπάρξει συμφωνία, αναμένεται να επικρατήσει, δεν σημαίνει πως τα στελέχη αυτά δεν θα εκφράσουν ανοιχτά τους ενδοιασμούς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια ομάδα στελεχών, που θεωρεί ιδιαίτερα προβληματική τη σχέση του κ. Χριστοδουλίδη με τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη και το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το ΔΗΚΟ, δεν εντοπίζει ζητήματα διαφθοράς σε αυτήν, καθώς πιστεύουν ότι συνιστά ακύρωση του τρόπου που αντιπολιτευόταν το κόμμα το προηγούμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή παρουσιάζονται ενοχλημένοι που θα κληθούν να υποστηρίξουν κάποιον που δηλώνει Συναγερμικός και δεν έχει καμία πρόθεση να αποποιηθεί αυτή του την ιδιότητα, παρά το ότι κατέρχεται ως ανεξάρτητος και αναζητεί υποστήριξη στα κόμματα του Κέντρου. Μάλιστα, οι αναφορές αυτές, φαίνεται να ενοχλούν και στελέχη του ΔΗΚΟ που τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη.

Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό, ότι στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε και με τον τρόπο που έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα των Προεδρικών, οι επιλογές που έχουν να προτείνουν περιορίζονται, στην ουσία, στην αυτόνομη κάθοδο. Αν και επίσημα ουδέποτε το ΔΗΚΟ απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, η διστακτικότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου και οι πραγματικότητες στον πολιτικό χάρτη, καθιστούν κάτι τέτοιο εξαιρετικά απομακρυσμένο. Ωστόσο, αναμένεται πως μία μερίδα στελεχών θα συνεχίσει να το υποστηρίζει, θεωρώντας ότι το κόμμα θα πρέπει να προσφέρει στη βάση του μια καθαρή κεντρώα επιλογή στις Προεδρικές Εκλογές.

Με τα πράγματα να οδηγούνται σε μία συμφωνία μεταξύ ΔΗΚΟ και Νίκου Χριστοδουλίδη, το ερώτημα είναι πώς θα ενεργήσουν οι διαφωνούντες. Το κόμμα έχει, άλλωστε, ιστορία διαφοροποιήσεων σε Προεδρικές Εκλογές και μερικές από τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία του γράφτηκαν με αφορμή την στάση στελεχών που διαφωνούσαν με την επίσημη κομματική γραμμή, άρα σίγουρα δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο. Ο τρόπος που θα ενεργήσουν και το κατά πόσο θα έχει επιπτώσεις το ΔΗΚΟ αναμένεται να διαφανεί και να τύχει χειρισμού στην πορεία. Προς το παρόν, προηγείται να αποκτήσει το κόμμα υποψήφιο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ