Το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου ψάχνει υποψήφιο για τις Προεδρικές
06:46 - 30 Μαΐου 2022
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί το κρυφό χαρτί, ενώ την ίδια ώρα προβληματίζει τα κόμματα. Ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται, ωστόσο κανείς δεν κάνει κάτι για να τη χτυπήσει στη ρίζα της. Παραδοσιακά σε κάθε εκλογική βραδιά, είτε αυτή αφορά βουλευτικές είτε Ευρωεκλογές, είτε Προεδρικές εκλογές, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναφέρονται σε αυτήν με σκεπτικισμό. Είναι το μοναδικό θέμα της βραδιάς στο οποίο όλοι θα συμφωνήσουν, ωστόσο μέχρι το επόμενο πρωί το έχουν ήδη ξεχάσει.
Είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου και στις επικείμενες εκλογές, μπορεί μεν να συρρικνωθεί, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, θα αποτελέσει ενδεχόμενα, ωστόσο, και το κλειδί της επιτυχίας για κάποιον εκ τους υποψηφίους.
Η αποχή είναι το μεγαλύτερο κόμμα και κανείς δεν έχει επενδύσει μέχρι σήμερα σοβαρά, αφενός για να μελετήσει τους λόγους που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αυξάνεται γεωμετρικά, αλλά και αφετέρου για να πείσει αυτούς τους συμπολίτες μας που δεν προσέρχονται στις κάλπες, πως αξίζει τον κόπο για πέντε λεπτά μια Κυριακή, να μεταβούν σε κάποιο εκλογικό κέντρο για να ασκήσουν το πιο θεμελιώδες δικαίωμα τους, αυτό της ψηφοφορίας.
Οι τελευταίες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, ήταν οι βουλευτικές του 2021. Σε αυτές τις εκλογές τα περισσότερα κόμματα είδαν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται. Κάποια άλλα τα είδαν να αυξάνονται. Κανείς ωστόσο δεν στάθηκε στο γεγονός πως σε αριθμό πραγματικών ψηφοφόρων, όλα τα κόμματα ή καλύτερα όλο το πολιτικό σύστημα, απομάκρυνε ακόμα περισσότερους από την κάλπη.
Συγκεκριμένα στις βουλευτικές του 2021, στους εκλογικούς καταλόγους ήταν εγγεγραμμένοι 557,836 πολίτες εκ των οποίων, οι σχεδόν 200 χιλιάδες, είτε δεν πήγαν καν να ψηφίσουν, ή δεν ψήφισαν κανένα από τα κόμματα και τους υποψηφίους τους. Σε ποσοστό περίπου το 36,5% των πολιτών, είτε απείχαν, είτε έριξαν άκυρο ή λευκό. Το ποσοστό της αποχής ήταν στο 34,28. Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές πρώτο κόμμα ήταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός με 99328 ψήφους.
Για χάρη συζήτησης και αντίληψης των μεγεθών καλό θα ήταν να εξετάσουμε τα ποσοστά των κομμάτων, όχι επί των έγκυρων ψήφων όπως υπολογίζονται από την Υπηρεσία Εκλογών, αλλά επί των ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Συνολικά, στις βουλευτικές εκλογές του 2021, είχαν δικαίωμα ψήφου 557,836. Εξ αυτών επέλεξε να προσέλθει στις κάλπες το 65,72%. Εξ αυτών εκπροσωπείται ουσιαστικά στη Βουλή μόνο το 54,6%. Κι αυτό διότι ένα ποσοστό 9,3% επέλεξε κόμματα που έμειναν εκτός βουλής, ενώ το 1,5% έριξε άκυρο ή λευκό.
Δηλαδή η συνολική δύναμη των κομμάτων που βρίσκονται στη Βουλή, είναι μόλις το54,6% του εκλογικού σώματος και κατανέμεται μεταξύ των κομμάτων ως ακολούθως:
Με απλά λόγια, οι όποιες αποφάσεις και οι όποιες διεργασίες γίνονται από τα κόμματα ενόψει των εκλογών, στην καλύτερη περίπτωση αντιπροσωπεύουν μόλις το μισό του εκλογικού κόμματος. Αφού το άλλο μισό, είτε δεν τα ψήφισε, είτε δεν ψήφισε γενικότερα, παραμένει βουβό και παρακολουθεί, με όσο ενδιαφέρον ή κουράγιο του έχει απομείνει τις διεργασίες.
Ήδη μια σειρά από υποψηφίους, εξήγγειλαν τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες τους ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, ποντάροντας σε μεγάλο βαθμό στο συμπέρασμα των πιο πάνω αριθμών. Όλοι αναγνωρίζουν πως εκεί έξω υπάρχει μια κρίσιμη μάζα η οποία γύρισε την πλάτη στα κόμματα και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιστρέψει στις κάλπες, εάν κάποιος εκ των ανεξάρτητων υποψηφίων την πείσει πως αξίζει τον κόπο να βάλει τέρμα στην αποχή από τις εκλογές.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί πως σε μεγάλο βαθμό ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους που δεν πήγαν στις κάλπες ή ακόμα και οι μισοί ψηφοφόροι που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, δεν το έκαναν επειδή δεν ενδιαφέρονται από τα κοινά, αλλά αντιθέτως, βάση των απαντήσεων που δίνουν με την ευκαιρία διεξαγωγής διαφόρων δημοσκοπήσεων, είναι επειδή δεν υπάρχει κανείς που να τους εκφράζει και να τους κάνει να πιστέψουν και να εμπνευστούν από το όραμα του.
Ειδικά στις δημοσκοπήσεις του REPORTER τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και τον Μάιο, διαφάνηκε ξεκάθαρα πως για τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές το ενδιαφέρον των πολιτών, είναι πολύ μεγάλο με το 91% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως σίγουρα ή μάλλον θα πάει να ψηφίσει. Επιπλέον το 83% δηλώνει το ενδιαφέρον του για τις εκλογές, ενώ μόλις το 8% έδωσε ως απάντηση πως το βασικό κριτήριο στη βάση του οποίου θα κάνει τις επιλογές του, θα είναι η απόφαση που θα λάβει το κόμμα του.
Σε συνδυασμό με τα ποσοστά των κομμάτων και το μέγεθος της αποχής, δημιουργεί νέα δεδομένα ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, αφού φαίνεται ξεκάθαρα πως μια μεγάλη μερίδα όσων συνειδητά απείχαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, θα επιστρέψει για τις Προεδρικές του 2023. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι, πάντως, αν αυτή η κρίσιμη μάζα θα κατευθυνθεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή αν θα μοιραστεί ανάμεσα στους υποψηφίους κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα ανατρέψει την παγιωμένη εικόνα τουλάχιστον στις τελευταίες τρεις αναμετρήσεις Προεδρικών, όπου εισέρχονται στον δεύτερο γύρο οι εκλεκτοί των δύο μεγάλων κομμάτων.
Μάλιστα σε περίπτωση που ένας εκ των ανεξάρτητων υποψηφίων καταφέρει να πείσει την πλειοψηφία των απεχόντων από τις τελευταίες βουλευτικές και αφετέρου εάν καταφέρει να πείσει και μέρος της παραδοσιακής βάσης των κομμάτων, τότε αναμφίβολα θα θέσει μια ισχυρή υποψηφιότητα για να βρίσκεται ακόμα και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, υπό την επιφύλαξη πάντα των αποφάσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συνεχίζουν τις διεργασίες τους.