Πλησιάζει η ώρα της ΔΗΠΑ-Ο Χριστοδουλίδης, ο Αβέρωφ και στο βάθος… ΔΗΚΟ
07:19 - 20 Μαΐου 2022
Προς την κατεύθυνση εναλλακτικών λύσεων άρχισε να κοιτάζει η ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, καθώς η πρωτοβουλία της για συγκρότηση κυβέρνησης στη βάση κοινών προσεγγίσεων με ευρεία συμμετοχή, φαίνεται να εξαντλείται, χωρίς να προκύψει, μέχρι στιγμής, αποτέλεσμα.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά τον πρώτο γύρο επαφών, η πρόταση του Μάριου Καρογιάν για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας πέρασε στο δεύτερο στάδιό της, δηλαδή σε αναζήτηση κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, καθώς δεν διαπιστώθηκε πρόθεση για πολυμερή συνεργασία. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και αυτός ο κύκλος επαφών, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς, παρόλο που κάποια κόμματα αντιμετώπισαν με ενδιαφέρον την ιδέα του προέδρου της ΔΗΠΑ, εντοπίζοντας θετικά στοιχεία, στην πραγματικότητα δεν προέκυψε έδαφος συμφωνίας.
Ο ίδιος ο Μάριος Καρογιάν δήλωσε την Πέμπτη στο Σίγμα ότι αυτό που κάνει τώρα είναι να συζητά με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να ανιχνεύσει αν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, στην οποία θα συμμετέχουν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, «με υποψήφιο που δεν θα μπορούσε να είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, γιατί είναι ηγέτης κόμματος». Γίνεται, βεβαίως, κατανοητό, πως κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε την πορεία στην οποία έχει μπει εδώ και μήνες ο ΔΗΣΥ, ο οποίος έχει υποψήφιο, εγκεκριμένο από όλες τις θεσμικές κομματικές διαδικασίες, παρόλο που για τα άλλα τρία κόμματα δεν υπάρχει το ίδιο εμπόδιο, αφού δεν έχουν λάβει τις αποφάσεις τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανιχνεύει βούληση συνεργασίας για τις Προεδρικές με ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ ο Καρογιάν
Υπό αυτά τα δεδομένα και μετά την ολοκλήρωση όλων των διαβουλεύσεων, αναμένεται πως πλέον η ΔΗΠΑ θα ακολουθήσει τον πιο παραδοσιακό δρόμο και να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με στόχο κλασικές συμμαχίες στις Προεδρικές Εκλογές. Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν, τις επόμενες ημέρες η προσπάθεια με τα άλλα τρία κόμματα θα ξεκαθαρίσει και, σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί, ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε επαφές με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Δεν είναι μυστικό ότι η ΔΗΠΑ δεν διαφέρει από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ σε ό,τι αφορά τις τάσεις. Υπάρχει, δηλαδή, πλειοψηφικό ρεύμα στη βάση υπέρ της υποστήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη και αριθμός στελεχών τάσσεται ανοιχτά υπέρ αυτής της επιλογής. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν και στελέχη και απλοί ψηφοφόροι που στρέφονται υπέρ της σύμπλευσης με τον ΔΗΣΥ και προωθούν την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Οι φωνές αυτές φαίνεται να είναι λιγότερες αλλά δεν σημαίνει πως δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, αφού στόχος της παράταξης είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της ενότητας στο εσωτερικό της.
Η διαφορά δυναμικής ανάμεσα στις δύο τάσεις, τουλάχιστον σε σχέση με τη βάση, αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR που παρουσιάστηκε την Κυριακή, καθώς στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο με την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη συντάσσεται το 54% των ψηφοφόρων του κόμματος και με την υποψηφιότητα Νεοφύτου το 15%. Συνεπώς, παρόλο που η στατιστική βάση που ήταν διαθέσιμη ήταν μικρή για την ΔΗΠΑ, τα μεγέθη των δύο ρευμάτων, όπως παρουσιάζονται στα πολιτικά πηγαδάκια, αποτυπώνονται και δημοσκοπικά. Στο δε ενδεχόμενο που οι δύο υποψήφιοι βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι της ΔΗΠΑ υποστηρίζουν σε ποσοστό 74% τον κ. Χριστοδουλίδη και σε ποσοστό 23% τον κ. Νεοφύτου.
Σημειώνεται ότι υποστήριξη προς την κατεύθυνση του ΑΚΕΛ και του Ανδρέα Μαυρογιάννη γενικά δεν καταγράφεται, όπως δεν αναπτύσσονται ούτε ιδιαίτερες τάσεις προς ένα τέτοιο σενάριο στο εσωτερικό του κόμματος. Όλα αυτά, βέβαια, αναμένεται πως θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τα συλλογικά όργανα της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ώστε να αξιολογηθούν εις βάθος όλες οι επιλογές.
Παρά το πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της υποστήριξης Χριστοδουλίδη, υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να εξετάσουν στο κόμμα, πριν αλλά και μετά την όποια διαβούλευση μαζί του. Αυτά αφορούν τον τρόπο της συνεργασίας, την υιοθέτηση των θέσεων της ΔΗΠΑ αλλά και τη μελλοντική συμπόρευση, σε περίπτωση εκλογής του υποψηφίου.
Ένα από τα ζητήματα που φαίνεται να βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού αρκετών στελεχών είναι το ενδεχόμενο να πρέπει να «συγκατοικήσουν» στο επιτελείο Χριστοδουλίδη, αλλά και σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν επιτύχει εκλογή, στη διακυβέρνησή του, με στελέχη προερχόμενα από το ΔΗΚΟ. Είναι γνωστό πως τόσο η αρχική συνιστώσα της ΔΗΠΑ, όσο και αυτή της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων προέρχονται, στην μεγάλη πλειοψηφία τους, από τον χώρο του ΔΗΚΟ και αποχώρησαν μετά από ομηρικές συγκρούσεις και μεταξύ τους υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με το πρόγραμμα σε πρώτο πλάνο η επικείμενη συνάντηση Νικόλα-Νίκου
Παρά το γεγονός πως έγινε μια πρώτη επαφή μεταξύ του Μάριου Καρογιάν και του Νικόλα Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο της παρουσίασης της πρότασης για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, και θεωρείται ότι ο πάγος έσπασε, ενώ ακολούθησαν κι άλλες επαφές σε επίπεδο ηγεσίας, αυτά που χωρίζουν τις δύο πλευρές γίνεται κατανοητό πως δεν θα επιλυθούν ως διά μαγείας εάν επιλέξουν να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο και αυτός ο προβληματισμός αποτελεί για κάποιους ένα από τα κίνητρα στην αναζήτηση άλλων επιλογών. Εάν όντως και τα δύο κόμματα βρεθούν στο πλευρό του κ. Χριστοδουλίδη, προφανώς θα πρέπει και ο ίδιος να κάνει ασκήσεις ισορροπίας, ώστε οι έριδες του παρελθόντος να μην επηρεάσουν και να μην προκαλέσουν οποιεσδήποτε εντάσεις. Από την άλλη, είναι σαφές πως πρόκειται για πρώην συναγωνιστές, που ξέρουν να τρέχουν εκλογές μαζί και, εάν εξευρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες, αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα είναι προς όφελος όλων η μεταξύ τους συνεργασία.
Ο Ιούνιος αναμένεται να είναι καθοριστικός μήνας για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στον χώρο του Κέντρου, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις του ΔΗΚΟ και οι κινήσεις της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ο Συναγερμός για συσπείρωση, η κομματική βάση και η πολυσυλλεκτικότητα
- Δημοσκόπηση REPORTER: Η πρόθεση ψήφου Α' γύρου, τα σενάρια του Β' και το φαβορί
- Ανακατεύει τα κόμματα ο Χριστοδουλίδης-Προβλήματα συσπείρωσης και παραδοξότητες
-
Τι μας διδάσκει το copy paste της εξαγγελίας Χριστοδουλίδη και η στάση του ΔΗΣΥ