Τι μας διδάσκει το copy paste της εξαγγελίας Χριστοδουλίδη και η στάση του ΔΗΣΥ

Κάποια πρόωρα, αλλά σημαντικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από το πρώτο, έστω και μικρής έκτασης σήριαλ του προεκλογικού, που είχε την ρίζα του στην εξαγγελία της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη την περασμένη εβδομάδα.    

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως είναι γνωστό, εξήγγειλε την υποψηφιότητα του με έναν πρωτοποριακό τρόπο για τα κυπριακά δεδομένα. Με ένα βίντεο το οποίο ανέβηκε ταυτόχρονα σε όλα τα κανάλια που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχείρησε να δώσει το στίγμα της ανανέωσης, της φρεσκάδας και του νέου, έχοντας γύρω του καθημερινούς ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων.

Αναμφίβολα αν και ξένισε κάπως το γεγονός ότι επέλεξε να εξαγγείλει χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις, από δημοσιογράφους, ως ένα βαθμό τα κατάφερε. Η εξαγγελία του παρακολουθήθηκε από χιλιάδες πολίτες, συζητήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και τις πρώτες ώρες αποτέλεσε talk of the town. Άλλωστε ήταν κάτι που πολλοί, είτε αυτοί που στηρίζουν την υποψηφιότητα του, είτε αυτοί που μετά την εξαγγελία μετατράπηκαν σε πολιτικούς του αντιπάλους ανέμεναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτός ομάδας Χριστοδουλίδη ο Φλέσσας μετά το copy paste-Τα σημεία που τον έκαψαν

Την όποια δυναμική ωστόσο, δημιούργησε η εξαγγελία, ήρθε να την εξανεμίσει η αποκάλυψη πως ολόκληρα κομμάτια που χρησιμοποιήθηκαν από τον τέως υπουργό Εξωτερικών στην ομιλία του, είχαν ειπωθεί 15 χρόνια πριν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σημερινού υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται και δεν αφορά μόνο τον Νίκο Χριστοδουλίδη προσωπικά, αλλά όλα τα κόμματα και ενδεχομένως τους πλείστους υποψήφιους των Προεδρικών, είναι πως εμπιστεύονται σε επικοινωνιολόγους και δη επικοινωνιολόγους που δεν έχουν καθημερινή επαφή με την κυπριακή πολιτική πραγματικότητα, την συγγραφή ομιλιών, την ίδια ώρα που οι ίδιοι παρουσιάζουν τις ιδέες, τα οράματα και τις απόψεις τους ως νέες και πρωτότυπες ιδέες, κόμμενες και ραμμένες για τα δεδομένα της Κύπρου.

Αυτό το φαινόμενο, δηλαδή η κάθοδος ακριβοπληρωμένων επικοινωνιολόγων από την Αθήνα για τις ανάγκες των Προεδρικών Εκλογών δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ωστόσο καταδείκνυε το κενό του πολιτικού οικοσυστήματος της Κύπρου να παράξει και να αποτυπώσει νέες ιδέες. Βέβαια το γεγονός ότι ακόμα και οι εξ Ελλάδος επικοινωνιολόγοι χρησιμοποιούν το copy paste για να κάνουν τη δουλειά τους, δείχνει και το δικό τους πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μήνυμα Χριστοδουλίδη μετά το σάλο για το copy paste και το... διαζύγιο με Φλέσσα

Σίγουρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν ήταν υποχρεωμένος να γνωρίζει ότι τα κομμάτια που επιμελήθηκε ο κ. Φλέσσας είχαν ειπωθεί και από τον Γιαννάκη Κασουλίδη το 2008, αυτό ωστόσο δεν τον καθιστά άμοιρο ευθυνών για το πρώτο σημαντικό πλήγμα στη μάχη των Προεδρικών, που έφερε ο σάλος που ακολούθησε στα social media, που επισκίασε και τις θετικές εντυπώσεις που είχαν αρχικά δημιουργηθεί.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, είναι γνωστό πως τα βίντεο που κατέκλυσαν τα social media και συνέκριναν την ομιλία Κασουλίδη το 2008 και την εξαγγελία Χριστοδουλίδη την περασμένη Πέμπτη, μπορεί να είναι αγνώστου ταυτότητας, δηλαδή να μην εμφανίσθηκε ο δημιουργός τους, ωστόσο διοχετεύθηκαν και διαδόθηκαν από συναγερμικούς λογαριασμούς και από τα ίδια τα στελέχη του κόμματος σε ιδιωτικές συνομιλίες των social media.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, μόνο προβληματισμό προκαλούν στην Πινδάρου, η οποία γνωρίζει πως η επιτυχής κατάληξη της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου περνά μέσα από την αποτυχία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Ο υβριδικός πόλεμος και η αποδόμηση του ΥΠΕΞ, υπήρξε εξ αρχής προτεραιότητα. Η τακτική του ΔΗΣΥ στηρίχθηκε αρχικά στο γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδη περιορίστηκε σε γενικολογίες, αόριστες προτάσεις και ένα ευχολόγιο. Ακολούθησε το επιχείρημα πως πρόκειται για τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήρθε μέσω τον βίντεο που συνέκριναν τις δύο ομιλίες.

Και το βέβαιο είναι πως αυτή η τακτική θα ακολουθηθεί και στη συνέχεια. Ο κομματικός μηχανισμός έχει ως στόχο να ακουμπήσει τις ευαίσθητες χορδές των συναγερμικών ψηφοφόρων που προκρίνουν Χριστοδουλίδη έναντι Αβέρωφ, την ίδια ώρα που με κάθε τρόπο επιχειρούν να αποδείξουν πως η υποψηφιότητα του τέως υπουργού δεν είναι μια ειλικρινής προσπάθεια για να επέλθει η ανανέωση στο πολιτικό τοπίο, αλλά μια επιχείρηση με στόχο τη νομή της εξουσίας από την αντιπολίτευση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το κόμμα απέναντι στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, με δεδομένο πως μια μικρή μερίδα της φάσης φαίνεται να ενστερνίζεται τον αέρα ανανέωσης που φέρνει, γίνονται και στο ΑΚΕΛ. Τις τελευταίες ημέρες κύκλοι εντός του κόμματος σημείωναν πως υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις, σχετικά με τον τρόπο που θα απαντούν δημόσια στην παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Κι αυτό διότι δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια ρητορική και τακτική με τον ΔΗΣΥ, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θέλουν να τον αφήσουν στο απυρόβλητο, υποδεικνύοντας πως στην ουσία αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. Πάντως μέχρι σήμερα τα στελέχη του ΑΚΕΛ, αποφεύγουν να βγουν στην επίθεση εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη, κάτι ωστόσο που δεν αποκλείεται να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, όταν οριστικοποιηθεί και η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη από τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη