Ο Συναγερμός για συσπείρωση, η κομματική βάση και η πολυσυλλεκτικότητα

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά τα αποτελέσματα της τρίτης μεγάλης δημοσκόπησης του REPORTER και της IMR, τα οποία καταδεικνύουν πως, παρόλο που ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκίνησε πρώτος την κούρσα των Προεδρικών Εκλογών, υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο έδαφος να καλυφθεί σε ό,τι αφορά την συσπείρωση του κόμματος.

Με τον ΔΗΣΥ στην πραγματικότητα να μην έχει να παίρνει ψήφους από αλλού, εκτός εάν επιτευχθεί συνεργασία με κάποια από τα κόμματα του Κέντρου που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τον εκλεκτό τους -σενάριο που στην παρούσα φάση φαντάζει απομακρυσμένο- καθίσταται σαφές πως το βάρος της υποστήριξης της υποψηφιότητας Νεοφύτου πέφτει ολόκληρο στους ώμους της εκλογικής βάσης της παράταξης. Και τα νούμερα δείχνουν πως η βάση, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, δεν έχει αγκαλιάσει την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ στον βαθμό που θα έπρεπε.

Αυτόν που οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ φαίνεται να αγκαλιάζουν σε πιο μεγάλο βαθμό είναι τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο, από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας του, πασχίζει η ηγεσία να κατατάξει ως ξένο σώμα, εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, υποψήφιο του ΔΗΚΟ κτλ, σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία που στόχο έχει να αποκόψει τον όποιο ομφάλιο λώρο υπάρχει μεταξύ του υποψηφίου και του κόμματος, ώστε να εκλαμβάνεται από τους Συναγερμικούς ως εχθρός της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και όχι ως μέρος της.

Σε ό,τι αφορά την συσπείρωση του πρώτου γύρου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταγράφει στη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR ποσοστό 32% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, 11 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το 43% που συγκεντρώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Μικρές διαρροές υπάρχουν και προς άλλες κατευθύνσεις, οι οποίες, ωστόσο, είναι μέρος του παιγνιδιού και δεν προκαλούν ανησυχία. Αυτό που σίγουρα προβληματίζει, είναι η ικανότητα του κ. Χριστοδουλίδη να διεκδικεί, αυτή τη στιγμή, τέσσερις στις δέκα ψήφους που προέρχονται από τη βάση του κυβερνώντος κόμματος. Κι αυτό γιατί, αν αυτή η εικόνα συνεχίζει να διαιωνίζεται και τους επόμενους μήνες, αναπόφευκτα θα δημιουργήσει μουρμούρα, ενδεχομένως και αμφισβήτηση, την ίδια στιγμή που θα δίνονται πιο καθοριστικές μάχες στο μέτωπο του προεκλογικού.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, υπάρχει μερίδα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που δεν στρέφονται απλώς υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη αλλά εναντίον της υποψηφιότητας Νεοφύτου, γεγονός που καταδεικνύει πως η στρατηγική των χτυπημάτων στον τέως ΥΠΕΞ από μόνη της δεν είναι αρκετή και χρειάζεται άμεσα να κερδίσει την εκλογική βάση του κόμματος ο ίδιος ο πρόεδρός του. Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα πως, στο σενάριο του δευτέρου γύρου, όπου αντιμέτωποι είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και δεν υπάρχει Νίκος Χριστοδουλίδης στην εικόνα, 15% των Συναγερμικών επιλέγουν να ψηφίσουν τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ και όχι τον πρόεδρο του δικού τους κόμματος και άλλο 15% να τηρήσουν αποχή, παρά να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτούς τους δύο υποψήφιους. Ακόμη 8% προτίθεται να ρίξει λευκό ή άκυρο. Συγκεντρωτικά η απώλεια αυτή ανάγεται σε 38%, δηλαδή σχεδόν σε τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους της παράταξης, τους οποίους ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξακολουθεί να πρέπει να κερδίσει, ακόμη κι αν ο τέως ΥΠΕΞ μείνει εκτός δευτέρου γύρου.

Την ίδια στιγμή, στο σενάριο που αντιμέτωποι είναι οι δύο προερχόμενοι από τον ΔΗΣΥ υποψήφιοι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταφέρνει να μαζέψει ισχυρή υποστήριξη από όλο το φάσμα του κομματικού χάρτη, για να συγκεντρώσει το εντυπωσιακό 69%, έναντι του 21% που καταγράφει ο κ. Νεοφύτου, αλλά κερδίζει και πολύ περισσότερους Συναγερμικούς από τον ανθυποψήφιό του. Σε αυτό το σενάριο η συσπείρωση του ΔΗΣΥ αυξάνεται κατά τέσσερις μονάδες, σε σχέση με αυτήν του πρώτου γύρου, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να συγκεντρώνει 36%, αλλά η δυναμική του κ. Χριστοδουλίδη αυξάνεται πολύ περισσότερο, φτάνοντας στο 62%, μια άνετη, δηλαδή, πλειοψηφία υποστηρικτών από το κυβερνών κόμμα. Συνεπώς, όταν αφαιρείται από την εξίσωση ο παράγοντας ΑΚΕΛ, φαίνεται πως οι Συναγερμικοί αισθάνονται ακόμη πιο άνετα να παραβιάσουν την κομματική γραμμή και να υποστηρίξουν Νίκο Χριστοδουλίδη.

Παρά τον προβληματισμό που δημιουργούν αυτά τα ευρήματα, στον ΔΗΣΥ δεν κυριαρχούνται από πανικό, καθώς τονίζουν ότι το χρονικό σημείο που παρουσιάζεται αυτή η εικόνα είναι πολύ απομακρυσμένο από τις Προεδρικές Εκλογές και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ανατροπή των δεδομένων. Η εμπειρία του κ. Νεοφύτου, σε συνδυασμό με την στενή σχέση που είχε με την βάση του κόμματος, θεωρούνται ισχυροί παράγοντες που θα λειτουργήσουν υπέρ του.

Την ίδια στιγμή, πεποίθηση είναι πως ο κ. Χριστοδουλίδης είναι αυτή τη στιγμή «φουσκωμένος», λόγω του timing της εξαγγελίας του και έπιασε το ταβάνι του νωρίς, χωρίς μεγάλα περιθώρια ανόδου, ενώ στην περίπτωση του κ. Νεοφύτου υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και κάποια στιγμή θα υπάρξει κάποιου είδους δημοσκοπική εξισορρόπηση, που θα ανατρέψει την εικόνα που επικρατεί σήμερα. Κομβικό σημείο εκτιμούν ότι θα είναι η αναμενόμενη υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη από κόμματα του Κέντρου, εξέλιξη η οποία θεωρείται πως θα ενισχύσει την υποψηφιότητα Αβέρωφ έναντι του, καθώς θα ξυπνήσει τον κομματικό πατριωτισμό. Κι αυτό γιατί εκτιμούν πως μερίδα της βάσης θα αισθανθεί πραγματικά ότι η υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη δεν είναι ούτε Συναγερμική ούτε ανεξάρτητη, αλλά θα διασυνδέεται άμεσα πλέον με το οποιοδήποτε κόμμα επιλέξει να του προσφέρει υποστήριξη και, κατ’ επέκταση, πολιτική στελέχωση του προεκλογικού. Αυτό, βέβαια, μπορεί να λειτουργήσει και ανάποδα, σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, καθώς τους αφαιρεί αντίστοιχες ανησυχίες ότι στην πραγματικότητα θα εκλέξουν εκ νέου υποψήφιο του ΔΗΣΥ.

Η έκθεση του Νίκου Χριστοδουλίδη αναμένεται επίσης ότι θα λειτουργήσει εναντίον του, καθώς, μέχρι στιγμής, έτρεχε τις εκλογές στο παρασκήνιο, ενώ τώρα θα κληθεί να αμυνθεί. Και ήδη θεωρούν ότι τον έθεσαν σε θέση άμυνας, μετά την αντιπαραβολή της ομιλίας του με εκείνην του Γιαννάκη Κασουλίδη το 2008 στα social media, η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση του εξ Ελλάδος επικοινωνιολόγου που βρισκόταν πίσω και από τα δύο κείμενα. Από την πρώτη, δηλαδή, δημόσια εμφάνιση του κ. Χριστοδουλίδη, θεωρούν ότι το pressing τον εξανάγκασε να βγει εκτός πλάνων και αισιοδοξούν αυτό θα μπορέσει να επαναληφθεί κι άλλες φορές, αφαιρώντας μέρος των θετικών εντυπώσεων που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή.

Πάντως όλα αυτά δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα το στρατόπεδο του Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς είδαν την υποψηφιότητά του να ρίχνεται στον στίβο με μια πολύ μεγάλη δυναμική και να αποκτά από την αφετηρία πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Γιατί όσο σημαντικές κι αν είναι οι ψήφοι που προέρχονται από την Συναγερμική βάση, είναι σε κάποιο βαθμό αναμενόμενες. Αυτό που ενδεχομένως να μην έχουμε ξαναδεί στην πρόσφατη εκλογική ιστορία της Κύπρου, είναι ένας τέως Υπουργός του ΔΗΣΥ να υποστηρίζεται στον πρώτο γύρο από το 29% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, η συνείδησή των οποίων και η πρόθεση για υπέρβαση ενδεχομένως να διευκολύνονται όσο ο ΔΗΣΥ τον ανάγει σε ξένο σώμα και τον τοποθετεί πιο κοντά στο Κέντρο παρά στη Δεξιά.

Την ίδια στιγμή, η ξεκάθαρη ικανότητα διείσδυσής του στον χώρο του Κέντρου, με ποσοστά που ξεπερνούν το 50% στα σενάρια του πρώτου γύρου και εκτοξεύονται μέχρι και το 90% στα σενάρια δευτέρου γύρου, δημιουργούν γερές βάσεις υποστήριξης που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του ΔΗΣΥ και μάλιστα προτού οι ηγεσίες των δυνάμεων αυτών καταλήξουν σε υποστήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Ακόμη κι αν, τελικά, αποφασίσουν να πάρουν μια διαφορετική πορεία, καθίσταται κατανοητό πως, με τέτοια δυναμική, θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα συσπείρωσης με τον ΔΗΣΥ, εάν η εικόνα αυτή αποκρυσταλλωθεί το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη