Εβδομάδα εξελίξεων στο ΑΚΕΛ-Μπαίνει στο τελικό στάδιο για τις Προεδρικές

Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή που μπαίνει σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, καθώς ξεκινά το πρώτο στάδιο της τελικής διαδικασίας για ανάδειξη του υποψηφίου του για τις Προεδρικές Εκλογές.

Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος για να προετοιμάσει τη σημαντική συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Συνεδρία η οποία θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό στην πορεία προς τις αποφάσεις, καθώς τα μέλη θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά τις επιλογές που έχει ενώπιον του το ΑΚΕΛ, προτού προωθήσουν τον διάλογο στις κομματικές ομάδες βάσεις, όπου θα ξεκαθαρίσουν πλήρως οι τάσεις και θα αποκρυσταλλωθεί η εικόνα, ως προς τις προτιμήσεις της βάσης του κόμματος. Τα συμπεράσματα αυτά θα προωθηθούν εκ νέου στην Κεντρική Επιτροπή, που θα καταλήξει στην τελική εισήγηση προς το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιούνη.

Αυτή τη στιγμή, μετά από πολλές σκέψεις και ταλαντεύσεις, τόσο κατά τον διάλογο με το ΔΗΚΟ όσο και αυτόνομα, το ΑΚΕΛ κατέληξε σε shortlist δύο πιθανών υποψηφίων, του Αχιλλέα Δημητριάδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, είχε τις προηγούμενες ημέρες συνομιλίες μαζί τους, κατά τις οποίες συζήτησαν το ενδεχόμενο υποστήριξής τους από το κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δημητριάδης είναι επίσημα υποψήφιος αυτή τη στιγμή, ενώ ο κ. Μαυρογιάννης όχι. Και οι δύο πιθανοί υποψήφιοι θα τεθούν στο μικροσκόπιο τόσο της Κεντρικής Επιτροπής, που μετρά τριψήφιο αριθμό μελών, όσο και των κομματικών ομάδων βάσης, ώστε να ζυγιστούν τα υπέρ και τα κατά των δύο περιπτώσεων και να δημιουργηθούν πλειοψηφικές τάσεις.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, πως δεδομένου του δικαιώματος κάθε μέλους να πει την άποψή του, δεν αναμένεται πως οι προτάσεις θα περιοριστούν στα δύο ονόματα. Είναι πιθανόν να επιστρέψουν στη συζήτηση και άλλα πρόσωπα, τα οποία το ΑΚΕΛ μελετούσε στο παρελθόν, λόγω προσωπικών συμπαθειών. Αναφορικά με τους κυρίους Μαυρογιάννη και Δημητριάδη, πάντως, οι απόψεις φαίνεται να είναι μοιρασμένες, αφού κανένας από τους δύο δεν προέρχεται από τον χώρο του ΑΚΕΛ και, ως εκ τούτου, αναπόφευκτα υπάρχουν ερωτήματα. Κάποιοι θεωρούν καλύτερη περίπτωση τον μεν κι άλλοι τον δε, αλλά τώρα θα διαφανεί τι πιστεύει η πλειοψηφία.

Αναμένεται ότι θα υπάρξουν και παρεμβάσεις από τα στελέχη εκείνα που διαφωνούν με την όλη φιλοσοφία της υποστήριξης μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας, παρά την έντονη προώθησή της από την ηγεσία του κόμματος. Θεωρούν, δηλαδή, ότι η προσέγγιση αυτή δοκιμάστηκε δύο φορές με τον Σταύρο Μαλά χωρίς επιτυχία, αφήνοντας το ΑΚΕΛ στη δεύτερη θέση, και ήρθε η ώρα να διεκδικήσουν τις εκλογές με δικό τους υποψήφιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η προφανής επιλογή είναι ο Στέφανος Στεφάνου, ωστόσο, με δεδομένη τη δημοφιλία της βουλεύτριας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία φιγουράρει ψηλά ως επιλογή και στις δημοσκοπήσεις, αναμένεται ότι το όνομά της θα πέσει στο τραπέζι από κάποια στελέχη.

Αν και η διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα, η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων. Κάποιοι θεωρούν ότι τα προγνωστικά σε αυτή τη φάση είναι μάλλον παρακινδυνευμένα, λόγω των διάφορων παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για να έχει το ΑΚΕΛ μια νικηφόρα πορεία στις Προεδρικές Εκλογές. Και ως τέτοια ερμηνεύεται μία επιλογή που να μπορεί να αγκαλιαστεί στον δεύτερο γύρο από μια πλατιά μάζα, που ξεπερνά τα όρια της εκλογικής βάσης του κόμματος.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα
«Ατυχείς και διχαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμβούλου Ερντογάν για Ουστέλ ο Τατάρ
Εισηγείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Σερντάρ Ντενκτάς
Προηγείται ο Τατάρ του Έρχιουρμαν και σε δημοσκόπηση τουρκικής εταιρείας