Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αχιλλέας Δημητριάδης στη ζυγαριά του ΑΚΕΛ

Δύο ονόματα κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στις ΑΚΕΛικές συζητήσεις για τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς φαίνεται πως το κοσκίνισμα έχει ολοκληρωθεί και πλέον η ηγεσία του κόμματος έχει καταλήξει στα δύο πρόσωπα που θα προωθήσει στα συλλογικά όργανα για αξιολόγηση και αποφάσεις.

Αχιλλέας Δημητριάδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης έχουν αμφότεροι το κοινό τους εντός του κόμματος και στη ζυγαριά μπαίνουν τα υπέρ και τα κατά τους σε επίπεδο προσωπικότητας, εκλεξιμότητας αλλά και ικανότητας να συγκεντρώσουν την απαραίτητη στήριξη από ψηφοφόρους άλλων πολιτικών χώρων, ακόμη κι αν τα κόμματά τους κάνουν διαφορετικές επιλογές.

Τα δύο αυτά πρόσωπα είναι συμβατά με τη λογική της ανεξάρτητης προσωπικότητας, αντίληψη στην οποία παραμένει προσκολλημένο το ΑΚΕΛ, μετά το πέρας της διακυβέρνησης Χριστόφια, καθώς έκτοτε δεν δοκίμασε να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας με κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής. Στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών υπάρχει πάντοτε το plan b της αυτόνομης καθόδου με τον Γενικό Γραμματέα, Στέφανο Στεφάνου, ωστόσο η ρητορική των τελευταίων μηνών δείχνει μια ξεκάθαρη προτίμηση προς την κατεύθυνση της υποστήριξης μιας τρίτης προσωπικότητας, κυρίως έχοντας κατά νου τα σενάρια του δεύτερου γύρου, που θα ήταν πιο βατός για ένα άτομο προερχόμενο από την περιφέρεια της πολιτικής και όχι από τα στενά όρια του κομματικού συστήματος.

Και για τις δύο περιπτώσεις γίνεται αυτές τις μέρες αξιολόγηση σε διάφορα επίπεδα, προτού η διαδικασία λάβει την επίσημή της μορφή, μέσα από τις συνεδρίες του Πολιτικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής και των κομματικών ομάδων βάσης και βάλουν οι αποφάσεις πλώρη για το Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου. Στη ζυγαριά θα πρέπει να μπει μια πλειάδα πληροφοριών, τόσο για τον κ. Μαυρογιάννη, όσο και για τον κ. Δημητριάδη.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης

Η περίπτωση του Αχιλλέα Δημητριάδη έρχεται με το μεγάλο πλεονέκτημα ότι αποτελεί υφιστάμενη, εξαγγελθείσα υποψηφιότητα. Έχει προηγηθεί, δηλαδή, μια μεγάλη προεργασία, από την οποία προέκυψε ήδη ένας σκελετός θέσεων, με τους βασικούς του πυλώνες ήδη να τυγχάνουν επικοινωνίας μέσα από τις συνεντεύξεις και τις παρεμβάσεις του. Διαθέτει, επίσης, τη βασική επιτελική του ομάδα, ξεκίνησε να δουλεύει εδώ και κάποιους μήνες μέσα στην κοινωνία και στα social media και έχει έτοιμο πλάνο και σχεδιασμό. Το ΑΚΕΛ, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εμβολιάσει με ουσιαστικές παρεμβάσεις το πρόγραμμα του κ. Δημητριάδη, να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στην στρατηγική και να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό του σε οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, στελεχώνοντας πολιτικά την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Δημητριάδης είναι αναγνωρίσιμος μέσα από την επαγγελματική του πορεία και ιδιαίτερα κάποιες πολύκροτες νομικές αποφάσεις. Έχει, όμως, την εικόνα του εκπροσώπου της αστικής Λευκωσίας, η οποία δεν είναι πλήρως συμβατή ούτε με το προφίλ του ΑΚΕΛ, ούτε με τα χαρακτηριστικά της εκλογικής του βάσης. Σε κάποιες περιοχές της πρωτεύουσας, μάλιστα, το ΑΚΕΛ όχι απλώς δεν διεκδικεί την πρωτιά, αλλά έρχεται στις εκλογές πίσω από το ΔΗΚΟ.

Παρά ταύτα, ο Αχιλλέας Δημητριάδης δεν είναι συνταυτισμένος με άλλο πολιτικό χώρο, ενώ η προσωπική του εστίαση και εις βάθος γνώση στα ζητήματα δικαιοσύνης, η οποία συνοδεύεται με προτάσεις, συμβαδίζει με το αφήγημα του ΑΚΕΛ για πάταξη της διαφθοράς και μπορεί να το ανανεώσει και να το διανθίσει. Το γεγονός ότι θεωρείται άτομο ήπιων τόνων, ενδεχομένως να έρθει σε σύγκρουση με τις ρητορικές προσεγγίσεις του ΑΚΕΛ, το οποίο θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός πως ο δικός του υποψήφιος δεν προέρχεται από τον χώρο της απερχόμενης Κυβέρνησης, σε αντίθεση με τον κ. Νεοφύτου και τον κ. Χριστοδουλίδη. Το κατά πόσον αυτό είναι αρκετό, ωστόσο, για να προσελκύσει ψηφοφόρους πέραν από τον χώρο του ΑΚΕΛ –και ενδεχομένως και των Οικολόγων, όπου φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλες συμπάθειες- θα φανεί στην πορεία, καθώς κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με το ΔΗΚΟ, το κόμμα του Κέντρου είχε αντίθετη γνώμη.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι μία που θα πρέπει να στηθεί από την αρχή. Αυτό, βεβαίως, είναι κάτι που το ΑΚΕΛ και ξέρει και μπορεί να κάνει, ενώ το χρονικό σημείο δεν είναι απαγορευτικό, παρά το γεγονός πως η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου τρέχει εδώ και μήνες, από την στιγμή που απέχουμε δέκα μήνες από τις Προεδρικές Εκλογές. Είναι επαρκής χρόνος ώστε να στηθεί ένα προεδρικό προφίλ για τον κ. Μαυρογιάννη και να γίνει η επιτελική εργασία.

Ο κ. Μαυρογιάννης, άλλωστε, δεν χρειάζεται συστάσεις. Παρόλο που είναι διπλωμάτης καριέρας, είναι πάρα πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς είχε τον ρόλο του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό για πολλά χρόνια, αποτελώντας μία σταθερή παρουσία στην ειδησεογραφία και διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική μας υπόθεση. Ήταν ο άνθρωπος στα χέρια του οποίου ουσιαστικά εμπιστεύτηκε το Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης και ήταν παρών στις πιο καθοριστικές στιγμές.

Το μεγαλύτερο προσόν του, όμως, ενδέχεται να αποδειχθεί και το μεγαλύτερο του μειονέκτημα στο πλαίσιο του ΑΚΕΛ, καθώς ήταν ο άνθρωπος που καλείτο να εφαρμόζει την πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό και το ΑΚΕΛ ήταν ο μεγαλύτερος επικριτής αυτής της πολιτικής. Και αυτό είναι κάτι που το κόμμα της Αριστεράς θα βρίσκει μπροστά του καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού.  

Πέραν, όμως, του Κυπριακού, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διαθέτει μακρά πολιτική εμπειρία. Έχοντας διατελέσει επικεφαλής τόσο στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέλος του διπλωματικού σώματος, διαθέτει εις βάθος γνώση των high politics. Αυτό στο οποίο δεν διαθέτει εμπειρία είναι το κομματικό σύστημα, κάτι που όχι μόνο δεν θεωρείται αρνητικό για το ΑΚΕΛ, αλλά μάλλον ιδεατό σε αυτές τις εκλογές. Οι θέσεις του σε ζητήματα πέραν του τομέα του είναι, σε μεγάλο βαθμό, άγνωστες, γεγονός που αφήνει μεν έδαφος να καλυφθεί, αλλά προσφέρει στο κόμμα την ευχέρεια να τις μορφοποιήσει εν τη γενέσει τους, καθιστώντας τις συμβατές με το δικό του πρόγραμμα.

Ο κ. Μαυρογιάννης φαίνεται να διαθέτει συμπάθειες σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη, ενώ χαρακτηρίζεται από ευγένεια και πραότητα. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε ψήφους, ιδιαίτερα εάν συνταυτιστεί με το ΑΚΕΛ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ