Οι πράσινες γραμμές, οι επιλογές των Οικολόγων και το στοίχημα του 60%
06:09 - 18 Απριλίου 2022
Η πλοήγηση στο ομιχλώδες τοπίο των Προεδρικών Εκλογών του 2023 είναι πολύ δύσκολη για σχεδόν όλα τα κόμματα. Με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ, που αποφάσισε πολύ νωρίς τον υποψήφιό του, ζυγίζοντας τον κίνδυνο η πορεία του προς την κάλπη να είναι μοναχική, όλα τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται ενώπιον ενός γρίφου, ως προς την επιλογή συνεργασιών και υποψηφίου.
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Μετά από μια πολύμηνη εσωστρέφεια, την χειρότερη στην ιστορία του, η επιστροφή της ηρεμίας έστρεψε την προσοχή στις Προεδρικές, με το κόμμα να μην έχει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση προς την οποία να πρέπει να κινηθεί, όπως συνέβαινε σε προηγούμενες αναμετρήσεις.
Η τελευταία απόφαση που λήφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή αναφέρει ότι «αποφασίστηκε ότι το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσει να διεκδικεί την Πράσινη Αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας με συγκεκριμένο περιεχόμενο, βασισμένο στις προγραμματικές θέσεις και εισηγήσεις του». Όπως και οι υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι Οικολόγοι αναζητούν κι επιζητούν σ’ αυτές τις εκλογές την αλλαγή, πλην όμως η δική τους έχει πράσινο χρώμα και προσανατολισμό. Δηλαδή προσθέτουν άλλο ένα στρώμα απαιτήσεων στο περίπλοκο προγραμματικό περιεχόμενο που ήδη καλούνται να συγκεράσουν οι δυνάμεις που επιθυμούν συνεργασία.
Η Κεντρική Επιτροπή εξουσιοδότησε τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου να αποστείλει επιστολές στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων και στους ανεξάρτητους υποψήφιους, που να τους ζητά να τοποθετηθούν επί των προγραμματικών θέσεων των Οικολόγων, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μία καταγραφή συγκλίσεων και αποκλίσεων, τις οποίες ακολούθως θα αξιολογήσουν, για να δουν αν συμβαδίζουν με τη λογική ενός οικολογικού προγράμματος διακυβέρνησης.
Με δεδομένο ότι θεωρούν πως η διακυβέρνηση Αναστασιάδη δεν τους ικανοποιεί, εξού και θέλουν να επέλθει η αλλαγή, η περίπτωση του Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρείται από απομακρυσμένη έως αδύνατη. Για τον ίδιο λόγο κρίνεται ως δύσκολη η συνεργασία και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά όχι ακατόρθωτη, εάν διαπιστωθούν ευρείες προγραμματικές συγκλίσεις. Γι’ αυτό και η εκτίμηση είναι πως προβάδισμα έχουν οι επιλογές που θα κάνει το ΑΚΕΛ, με το οποίο διαπιστώνεται σύμπτωση απόψεων σε διάφορα επίπεδα. Αν, ωστόσο, οι ευρύτερες συνεργασίες επιτευχθούν μεταξύ των κομμάτων του Κέντρου και δη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη υποψήφιο και όχι μεταξύ του ΑΚΕΛ και κεντρώων δυνάμεων, ενδεχομένως να μπουν απέναντι στη ζυγαριά το κριτήριο της συνεργασίας και το κριτήριο των συγκλίσεων, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Σε επίπεδο προσωπικοτήτων, προβάδισμα φαίνεται να έχει ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος είναι ένα από τα φαβορί για επιλογή από το ΑΚΕΛ, καθώς προέβη σε προδιαβούλευση με τους Οικολόγους και ενέταξε από την αρχή στις θέσεις του στοιχεία που του υπέδειξαν, κάτι που φαίνεται να εκτιμάται από τα στελέχη του κόμματος. Δεδομένου, όμως, ότι στόχος του κινήματος είναι να ενταχθεί σε μία ευρύτερη συμμαχία που έχει ως στόχο την δεύτερη Κυριακή και την εκλογή και όχι μόνο τον πρώτο γύρο, εάν ο κ. Δημητριάδης δεν λάβει κομματική στήριξη, δεν θα πληροί αυτό το κριτήριο.
Τονίζεται, πάντως, πως η εξεύρεση της κατάλληλης συνεργασίας και υποψηφίου από την ηγεσία, δεν σημαίνει απαραίτητα και ολοκλήρωση της διαδικασίας, αφού στους Οικολόγους θα βρεθούν αντιμέτωποι με άλλο ένα στοίχημα. Θα πρέπει η επιλογή αυτή να εγκριθεί από το 60% των μελών της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής. Μια διαδικασία που ενδεχομένως να ξυπνήσει μνήμες από το προηγούμενο διάστημα, τις οποίες το κίνημα θα ήθελε να αφήσει πίσω του, αλλά και να φέρει στην επιφάνεια προβλήματα που είχαν κρυφτεί κάτω από το χαλί, όπως τις αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ στελεχών για το Κυπριακό, που πάντα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις Προεδρικές Εκλογές.
Γίνεται κατανοητό πως, εάν δεν μπορεί να συγκεντρώσει το 60% κάποια επιλογή, τότε αναπόφευκτα οι Οικολόγοι θα αναγκαστούν να κάνουν αυτό που δεν θέλει κανείς και που δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως στόχο∙ να κατέλθουν αυτόνομα, για την τιμή των (πράσινων) όπλων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Συγκλίσεις και αποκλίσεις καταγράφουν οι Οικολόγοι για τις Προεδρικές
- Δυνατότητα συνεργασίας διαβλέπουν ΔΗΚΟ και Οικολόγοι-Συνεχίζουν τον διάλογο
- «Φυσικό σύμμαχο» θεωρεί τους Οικολόγους το ΑΚΕΛ
- Με μεγάλο ενδιαφέρον αντικρίζουν οι Οικολόγοι την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας