Τράβηξαν τον ΔΗΚΟ τους δρόμο και ξεκινούν επαφές με Χριστοδουλίδη
06:30 - 13 Απριλίου 2022
Σε αναζήτηση άλλων επιλογών βρίσκεται το ΔΗΚΟ, μετά την απόφαση του κόμματος να κηρύξει αδιέξοδο στην προσπάθεια που κατέβαλλε για τη διαμόρφωση συμμαχίας με το ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές Εκλογές.
Όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ, το Εκτελεστικό Γραφείο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο και τη Γραμματεία του κόμματος για συνέχιση των διαβουλεύσεων με άλλα κόμματα και ανεξάρτητους υποψηφίους για διερεύνηση του ενδεχομένου συνεργασιών και θα αξιολογήσει ξανά την όλη κατάσταση μετά το Πάσχα. Πίσω από τις λέξεις βρίσκεται, στην πραγματικότητα, μόνο ένα όνομα, αυτό του Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς οι υπόλοιποι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον δεν θεωρούνται εκλέξιμοι και, με εξαίρεση την περίπτωση του Γιώργου Κολοκασίδη, που ήταν επί χρόνια στέλεχος του κόμματος, δεν έχουν ούτε σοβαρή ιδεολογική συνάφεια με το ΔΗΚΟ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κήρυξε ναυάγιο στην προσπάθεια με το ΑΚΕΛ το ΔΗΚΟ-Ξεκινά νέες διαβουλεύσεις
Επί της ουσίας, η αποδέσμευση από τον διάλογο με το ΑΚΕΛ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για επίσημες επαφές μεταξύ του Νικόλα Παπαδόπουλου και του τέως Υπουργού Εξωτερικών, με σκοπό να διερευνηθεί κατά πόσον το ΔΗΚΟ μπορεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης κορυφώνει αυτή την περίοδο την προετοιμασία για την επίσημη εξαγγελία του, η οποία αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη, καθώς κατά την πολύωρη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Παρόλο που όλοι συμφωνούσαν ότι, υπό τα υφιστάμενα δεδομένα, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο συμφωνίας με το ΑΚΕΛ, κάποια στελέχη είχαν την άποψη πως δεν πρέπει να κλείσει ακόμη ο διάλογος, καθώς θα μπορούσαν να εξευρεθούν, έστω και την υστάτη, κάποια πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο του ΔΗΚΟ, τα οποία να ήταν αποδεκτά από το κόμμα της Αριστεράς, ώστε να μπορέσει τελικά να επιτευχθεί η συμφωνία. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τέτοιες ιδέες έπεσαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των άτυπων συζητήσεων, χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Αν και δεν αποκλείστηκε εντελώς η συνέχιση της συζήτησης και με το ΑΚΕΛ, παράλληλα με τα υπόλοιπα κόμματα, καθίσταται κατανοητό πως η πόρτα αυτή έχει πλέον κλείσει. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως το ΔΗΚΟ ήταν προσεκτικό να μην δημιουργήσει συνθήκες blame game στην ανακοίνωσή του, εκφράζοντας λύπη που η προσπάθεια δεν κατέληξε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και επαναλαμβάνοντας τη βούληση που επέδειξε.
Αν και ακούστηκαν κάποιες σκέψεις και για αυτόνομη κάθοδο, το ενδεχόμενο αυτό έχει στην πραγματικότητα αποκλειστεί, καθώς τα μαθηματικά δεν βγαίνουν και ουσιαστικά μια τέτοια πρόταση συνοδεύεται από την ουρά για υποστήριξη Αβέρωφ Νεοφύτου στον δεύτερο γύρο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν πρόθυμος να διεκδικήσει την Προεδρία, εάν η υποψηφιότητά του θα υποστηριζόταν τουλάχιστον από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, πέραν από το ΔΗΚΟ (κατά προτίμηση και τους από Οικολόγους), ώστε να έχει πραγματικές πιθανότητες νίκης. Από την στιγμή που στόχος είναι ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως, και με το ΑΚΕΛ εκτός εξίσωσης, πιθανή κάθοδός του θα σήμαινε υποψηφιότητα πρώτου γύρου, με το κόμμα να έχει να επιλέξει μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στη συνέχεια. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να στραφεί προς επιλογές που έχουν τη δυναμική να τρέξουν την κούρσα των Προεδρικών μέχρι το τέλος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επισημοποιεί το ναυάγιο με το ΑΚΕΛ το ΔΗΚΟ-Ανοίγει ο δρόμος για Χριστοδουλίδη
Η περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, αν και δεν υποστηρίζεται θερμά από όλους, φαίνεται να είναι σε γενικές γραμμές αποδεκτή από αρκετούς, γι’ αυτό και ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο στόχο. Σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε, από την στιγμή που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και μάλιστα είναι σαφές πως χαίρει εκτίμησης και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, εάν διαπιστωθεί συμφωνία και σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, θεωρείται μια αρκετά ασφαλής επιλογή, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα. Θα πρέπει, βεβαίως, να διερευνηθεί εις βάθος το τοπίο, να διαφανούν και οι προθέσεις του ίδιου του τέως ΥΠΕΞ αλλά και να διαπιστωθεί πως υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε μία ευρεία γκάμα θεματολογίας, για την οποία δεν έχει, μέχρι στιγμής, αναπτύξει τις θέσεις του.
Το ΔΗΚΟ, ως ρυθμιστής του πολιτικού χάρτη, διάγει μια παράξενη περίοδο παρατεταμένης απουσίας από την εκτελεστική εξουσία, στην οποία επιθυμεί να επιστρέψει, εισάγοντας κεντρώες συνιστώσες στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου. Δεδομένου ότι η πρώτη του προσπάθεια με το ΑΚΕΛ έχει αποτύχει, γίνεται κατανοητό πως θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να βρει τις λύσεις εκείνες που θα θέσουν γερές βάσεις για την επίτευξη του στόχου του.