Βαθαίνει το χάσμα στην αντιπολίτευση-Η Ειρήνη, ο Νικόλας και στη μέση ο Νίκος

Τη διχογνωμία που επικρατεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, αναφορικά με το πρόσωπο το οποίο οι δύο πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να υποστηρίξουν στις Προεδρικές Εκλογές, αναδεικνύει η δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER. Πρόκειται για ένα εύρημα που αντανακλά και τη δυστοκία που παρουσιάζεται στον μεταξύ τους διάλογο, καθώς είναι ξεκάθαρο πως οι βάσεις των δύο κομμάτων κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, παρά την πολιτική βούληση που επιδεικνύεται για συμπόρευση στις εκλογές του 2023.   

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, δημοφιλής επιλογή για να διεκδικήσει την Προεδρία είναι η βουλεύτρια του κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου, παρόλο που δεν φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι με τα ονόματα που το κόμμα της προωθεί ως δυνητικές υποψηφιότητες. Παρά ταύτα, συμπεριλήφθηκε επειδή η περίπτωσή της «παίζει» πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα στα πολιτικά πηγαδάκια. Την κ. Χαραλαμπίδου θεωρούν ως καταλληλότερη υποψήφια του ΑΚΕΛ το 22% των πολιτών ευρύτερα και το 21% των ψηφοφόρων του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Αυξάνει δυνάμεις ο Αβέρωφ, σταθερά πρώτος ο Χριστοδουλίδης

Ο μοναδικός που θεωρείται καταλληλότερος από την βουλευτή Λευκωσίας είναι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος συγκεντρώνει 24% ανάμεσα στους ΑΚΕΛικούς, αν και ο ίδιος θεωρεί πως δεν πρέπει να προωθηθούν οι υποψηφιότητες των κομματικών αρχηγών και δεν αναμένεται να είναι ο υποψήφιος του κόμματος. Συνεπώς, οι δύο πρώτες επιλογές της βάσης του κόμματος, βρίσκονται, ουσιαστικά, εκτός κάδρου αυτή τη στιγμή.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος φαίνεται να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ με 13%, ενώ είναι ένα από τα πρόσωπα που και η ηγεσία σκέφτεται σοβαρά και έχει ήδη προτείνει, όπως και η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, που ακολουθεί με 11%. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, αν και θεωρείται ο δεύτερος πιο κατάλληλος από τους πολίτες για να είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ με 15%, ανάμεσα στους ΑΚΕΛικούς κινείται σε χαμηλότερα ποσοστά, καταγράφοντας 9%, και είναι πίσω στη σειρά κατάταξης.

Αξιοσημείωτη είναι, πάντως, η διείσδυση που καταγράφει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ανάμεσα στους ΑΚΕΛικούς. Μπορεί να μην είναι στα μεγέθη που καταγράφονται στον χώρο της Δεξιάς και του Κέντρου, ωστόσο το γεγονός πως παρουσιάζεται από την ηγεσία του κόμματος ως προέκταση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά το 5% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ τον θεωρούν κατάλληλο προς υποστήριξη, είναι ενδεικτικό της δημοφηλίας του σε όλο το φάσμα του κομματικού χάρτη. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τους πολίτες γενικότερα, το 8% πιστεύουν πως το ΑΚΕΛ θα πρέπει να υποστηρίξει τον τέως Υπουργό Εξωτερικών. Ο άλλος πρώην Υπουργός του Νίκου Αναστασιάδη που βρίσκεται στην κάρτα, ο Γιώργος Παμπορίδης, αν και καταγράφει στο σύνολο 5%, ανάμεσα στους ΑΚΕΛικούς κινείται σαφώς χαμηλότερα, καθώς συγκεντρώνει 1%.

Στην πλευρά του ΔΗΚΟ, πάντως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αυξάνει τα ερείσματά του όσο καθίσταται πιο ξεκάθαρο ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η συμφωνία με το ΑΚΕΛ. Ο τέως ΥΠΕΞ θεωρείται καταλληλότερος υποψήφιος για το ΔΗΚΟ από τέσσερις στους δέκα πολίτες, ενώ ανάμεσα στους ΔΗΚΟϊκούς το ποσοστό του είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς καταγράφει 42%. Πρόκειται για αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τη δημοσκόπηση του REPORTER τον Μάρτιο.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στην πρώτη δημοσκόπηση, ο κ. Χριστοδουλίδης ισοψηφούσε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, ενώ η προσθήκη της αναπληρώτριας προέδρου, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, η οποία προτάθηκε από τον ίδιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, έχει δημιουργήσει άλλη μία αμιγώς κομματική επιλογή για αυτούς, με αποτέλεσμα το ποσοστό του προέδρου να έχει μειωθεί στο 33% από το 39% που βρισκόταν. Πάντως, το ένα τέταρτο των πολιτών συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο κ. Παπαδόπουλος είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος για να υποστηρίξει το κόμμα του. Σε ό,τι αφορά την κ. Ερωτοκρίτου, καταγράφει 6% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ.

Τρία πρόσωπα που φαίνεται να είναι δημοφιλή ανάμεσα στους ΑΚΕΛικούς, δεν φαίνεται να έχουν καμία τύχη ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή καταγράφουν από 2%, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο του Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο προκρίνει το 5% των ΔΗΚΟϊκών, παρόλο που το ΔΗΚΟ δεν βρίσκεται σε συζητήσεις μαζί του αλλά με το ΑΚΕΛ.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη και όταν η ερώτηση είναι ποιος θα πρέπει να είναι ο κοινός υποψήφιος των δύο κομμάτων, σε περίπτωση που τελικά καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία. Αν και επί του συνόλου, το ένα τέταρτο των πολιτών θεωρεί πλέον κατάλληλο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, το 17% την Ειρήνη Χαραλαμπίδου και το 14% τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο ούτε για αστείο δεν θα συζητούσε το ΑΚΕΛ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κυριαρχεί με 45% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του δικού του κόμματος, αλλά καταγράφει μόνο 16% ανάμεσα στους ΑΚΕΛικούς.

Πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ για κοινή υποψήφια είναι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με ποσοστό 27%, διπλάσιο από το 13% που καταγράφει ανάμεσα στους ΔΗΚΟϊκούς. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προκρίνεται ως κοινή υποψηφιότητα από το 12% των ΔΗΚΟϊκών και από το 8% των ΑΚΕΛικών, ενώ ο Αχιλλέας Δημητριάδης αποτελεί την προτίμηση του 17% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και του 10% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ. Διπλάσιο είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Γιώργος Παμπορίδης ανάμεσα στους ΑΚΕΛικούς (8%) από ό,τι στους ΔΗΚΟϊκούς (4%), ενώ η εικόνα είναι αντίστροφη για τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Σε ό,τι αφορά την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, την υποψηφιότητά της προκρίνει το 11% των ΑΚΕΛικών, αλλά μόλις το 1% των ΔΗΚΟϊκών.

Ταυτότητα έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR για λογαριασμό του REPORTER, μεταξύ των ημερομηνιών 24 και 31 Μαρτίου του 2022. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, με δείγμα άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1000 άτομα και η επιλογή του έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα καθορίζεται στο +/-3.1% και ο βαθμός βεβαιότητας στο 95%.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του δείγματος, το 50% ήταν γυναίκες και το 50% άντρες. Το 12% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16% είναι άνω των 65. Το 39% προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από τη Λεμεσό, το 16% από τη Λάρνακα, το 10% από την Πάφο και το 6% από την επαρχία Αμμοχώστου.

Δειτε Επισης

Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό