Δημοσκόπηση REPORTER: Αυξάνει δυνάμεις ο Αβέρωφ, σταθερά πρώτος ο Χριστοδουλίδης

Με το σκηνικό, σχετικά με την τελική μορφή που θα έχει ο κατάλογος των υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, να παραμένει ρευστό, η νέα δημοσκόπηση του REPORTER καταγράφει μια σειρά από σημαντικά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα, σχετικά με τις δυναμικές των υποψηφίων ή των εν δυνάμει υποψηφίων, καθώς επίσης και την αξιολόγηση των κινήσεων των κομμάτων. 

Ένα στοιχείο που καταγράφηκε και στην πρώτη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, στις αρχές Μαρτίου και επιβεβαιώνεται και στη δημοσκόπηση Απριλίου, είναι το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές, αφού το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το ενδιαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, ενώ το 22%, σε αρκετό βαθμό. Μόλις το 11% των ερωτηθέντων αναφέρει πως οι Προεδρικές Εκλογές του 2023 το ενδιαφέρουν σε μικρό βαθμό, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 6% δεν ενδιαφέρεται καθόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαθαίνει το χάσμα στην αντιπολίτευση-Η Ειρήνη, ο Νικόλας και στη μέση ο Νίκος

Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται και στο ερώτημα για την πρόθεση των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση να προσέλθουν στις κάλπες. Αφενός, η παρουσία μεγάλου αριθμό υποψηφίων και κατ΄ επέκταση επιλογών, αλλά αφετέρου και η σημερινή φάση της διαβούλευσης και της ανταλλαγής απόψεων, οδηγεί τους πολίτες να δηλώσουν την πρόθεση τους να συμμετέχουν στις εκλογές, παρά τη συστηματική τάση της αποχής που καταγράφηκε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αν και διαχρονικά το ποσοστό αποχής σε Προεδρικές Εκλογές είναι μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό σε βουλευτικές, ευρωεκλογές ή δημοτικές εκλογές.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 91% εκφράζει την πρόθεσή του να συμμετέχει στις εκλογές και μόλις το 9% την πρόθεσή του να μη συμμετέχει. Ειδικότερα το 68% δηλώνει ότι σίγουρα θα ψηφίσει, το 23% ότι μάλλον θα ψηφίσει, ενώ το 5% και το 4% αναφέρει πως μάλλον δεν θα ψηφίσει και σίγουρα δεν θα ψηφίσει, αντίστοιχα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σχετικά με το κύριο κριτήριο, στη βάση του οποίου θα προβούν στην τελική επιλογή του υποψηφίου που θα στηρίξουν. Όπως φαίνεται από τις απαντήσεις, οι πολίτες βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον κομματικό πατριωτισμό που παραδοσιακά επιδείκνυαν, όπως επίσης και τις θέσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως η διαφθορά, το Κυπριακό και η οικονομία και θέτουν σε πρώτο πλάνο τα προσωπικά χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα των υποψηφίων.

Συγκεκριμένα, το 40% των ερωτηθέντων θέτει ως κύριο κριτήριο, με το οποίο θα επιλέξει ποιον θα ψηφίσει, την ικανότητα του υποψηφίου να κυβερνήσει, ενώ ένα εξίσου υψηλό ποσοστό, το 30% των ερωτηθέντων, δηλώνει πως το κύριο κριτήριό του θα είναι η προσωπικότητα και τα χαρίσματα του υποψηφίου. Μόλις 8% αναφέρει πως θα ψηφίσει το πρόσωπο που θα στηρίξει το κόμμα που ψηφίζει παραδοσιακά, ενώ από 7% έλαβαν οι απαντήσεις για τις θέσεις κατά της διαφθοράς και οι θέσεις στο Κυπριακό και μόλις 5% η απάντηση για τις θέσεις στην οικονομία, η οποία, όπως προκύπτει από άλλη ερώτηση, θεωρείται σημαντικό κριτήριο ψήφου, αλλά όχι όταν μπαίνει στην ζυγαριά απέναντι στα ποιότικα χαρακτηριστικά του υποψηφίου.

H εισαγωγή στη δημοσκόπηση άλλων δύο υποψηφιοτήτων, αυτών της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και της βουλεύτριας του ΔΗΚΟ, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, δεν διαφοροποίησε την εικόνα που παρουσιάστηκε στη δημοσκόπηση του Μαρτίου, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου. Αντιθέτως οι τρεις προπορευόμενοι της δημοσκόπησης Μαρτίου, αύξησαν τα ποσοστά τους, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά και από την επικύρωση της υποψηφιότητας του από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ και την ένεση δυναμικής που του προσέφερε, να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση, που φτάνει τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Βέβαια, αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου θα ήταν με διαφορά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, χωρίς να έχει εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητά του και χωρίς να χαίρει της στήριξης οποιουδήποτε κομματικού σχηματισμού, καταγράφει ένα εντυπωσιακό 37% και προηγείται του προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 14%. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι τον Απρίλιο 23 ποσοστιαίες μονάδες, δύο λιγότερες από τον Μάρτιο.

Την τριάδα συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος λαμβάνει  10%, που μεταφράζεται σε αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας, σε σχέση με πριν από ένα μήνα. Μάλιστα, η παρουσία της αναπληρώτριας προέδρου του κόμματος, της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, στη δημοσκόπηση, δεν φαίνεται να επηρέασε σχεδόν καθόλου την εν δυνάμει υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, αφού η κα. Ερωτοκρίτου συγκεντρώνει μόλις το 1%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, το όνομα της οποίας συζητείται έντονα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από την Εζεκία Παπαϊωάννου πως βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τα κόμματα του Κέντρου, στην προσπάθεια που γίνεται για εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού υποψηφίου. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου καταγράφει 8%, το οποίο σε μεγάλο βαθμό προέρχεται, σε σχέση με τη δημοσκόπηση Μαρτίου, από την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία στην πρώτη δημοσκόπηση συγκέντρωσε ένα ποσοστό κοντά στο 6%, ενώ στην παρούσα δημοσκόπηση το ποσοστό της πέφτει στη μια μονάδα.

Η πεντάδα συμπληρώνεται από τον Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος παρουσιάζεται σταθερά με ένα ποσοστό κοντά στο 7%, χωρίς να τυγχάνει οποιασδήποτε κομματικής στήριξης, αν και αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που θεωρεί πιθανή επιλογή η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Ο κ. Δημητριάδης παρουσιάζει άνοδο μιας ποσοστιαίας μονάδας, σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Μαρτίου. Στην έκτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου με ποσοστό 3%. Ο κ. Χρίστου, ο οποίος έχει εξαγγείλει κι επίσημα την υποψηφιότητα του, δεν παρουσιάζει μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, παραμένοντας κατά συνέπεια στα μισά ποσοστά, σε σχέση με αυτά που εξασφάλισε το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Σημειώνεται ότι στη δημοσκόπηση συμπεριλήφθηκαν και οι αρχηγοί των κομμάτων που δεν έχουν καταλήξει σε τελικές αποφάσεις για τις Προεδρικές Εκλογές. Εκ των υπόλοιπων αρχηγών, πέραν των τριών που είτε εξήγγειλαν υποψηφιότητα, είτε τελούν εν δυνάμει υποψήφιοι, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, καταγράφει 3%, σημειώνοντας πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τη δημοσκόπηση Μαρτίου, η οποία ενδεχομένως να μετακινήθηκε προς την υποψηφιότητα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Την ίδια ώρα, ο Μάριος Καρογιάν και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μοιράζονται από μια μονάδα. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, καταγράφει 0,5% και δεν εμφανίζεται στην κάρτα.

Πέραν των Αβέρωφ Νεοφύτου, Αχιλλέα Δημητριάδη και Χρίστου Χρίστου, την υποψηφιότητα τους επίσημα εξήγγειλαν και οι Γιώργος Κολοκασίδης και Μάριος Ηλιάδης. Στη δημοσκόπηση του REPORTER, κινούνται σε χαμηλά ποσοστά, με τον κ. Κολοκασίδη να καταγραφεί 2% και τον κ. Ηλιάδη 1%. Τέλος, τη δημοσκόπηση συμπληρώνουν τρία πρόσωπα που εξέφρασαν ενδιαφέρον, χωρίς όμως να έχουν εξαγγείλει υποψηφιότητα. Πρόκειται για τους Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος λαμβάνει 2% και τον Χριστόδουλο Πρωτόπαπα και την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, που λαμβάνουν από 1%. Εκ των ερωτηθέντων, το 4% δηλώνει αναποφάσιστο, το 3% πως δεν θα ψηφίσει κανένα και το 2% πως θα επιλέξει άλλο υποψήφιοι.

Το φαινόμενο να προηγείται με μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά στην παράσταση νίκης να επικρατεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επαναλαμβάνεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση. Μάλιστα ο Αβέρωφ Νεοφύτου άνοιξε τη διαφορά κατά μια ποσοστιαία μονάδα, εύρημα που ενδεχομένως να σχετίζεται και με το γεγονός ότι μεσολάβησε η επικύρωση της υποψηφιότητάς του από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ, κατά την οποία παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη υπέρ του και ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Ειδικότερα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», λαμβάνει το 35% των απαντήσεων, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ακολουθεί με 31% και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, με 10% να συμπληρώνει την τριάδα. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι συγκέντρωσαν μικρότερα ποσοστά.

Το ψηλό ποσοστό που καταγράφει στην παράσταση νίκης ο Αβέρωφ Νεοφύτου, το οποίο επί της ουσίας είναι υπερδιπλάσιο των ποσοστών του στην πρόθεση ψήφου, σχετίζεται ενδεχομένως με τη δυναμική που θεωρητικά θα λάβει η υποψηφιότητα του, όταν ολοκληρωθούν και οι διεργασίες κι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ανακοινωθεί ποιο θα είναι το αντίπαλο δέος με το οποίο το ΑΚΕΛ θα πορευθεί στις εκλογές, αλλά και τις τελικές επιλογές του ΔΗΚΟ, που αν τελικά δεν συνεργαστεί με το ΑΚΕΛ, ενδεχομένως να επιλέξει ένα υποψήφιο που θα προκαλεί ζημιά στον Νίκο Χριστοδουλη.

Επιπλέον, πολλοί επενδύουν στο γεγονός ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου έδειξε και κατά το παρελθόν πως στα δύσκολα πάντα βρίσκει τις λύσεις και πετυχαίνει τους στόχους του, συνεπώς θεωρούν πως και αυτή τη φορά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα καταφέρει να είναι για ακόμη μια φορά ο νικητής των εκλογών.

Πάντως, οι πολίτες εκφράζουν την προτίμησή τους σε μία ανεξάρτητη παρά σε μια κομματική υποψηφιότητα. Σχεδόν οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως θα προτιμούσαν το επόμενο πρόσωπο που θα βρεθεί στον λόφο του Προεδρικού να είναι ανεξάρτητο, σε αντίθεση με το 22% που θα ήθελε να δει ένα κομματικό στέλεχος.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα που έχουν οι ερωτηθέντες ως προς το πώς πάνε τα πράγματα στον τόπο μας, σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Μαρτίου. Το 81% που δήλωναν πως οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση μειώθηκε σε 78%, αν και, προφανώς, η δυσαρέσκεια παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν πως οι θέσεις του κάθε υποψηφίου για την οικονομία αποτελούν πολύ σημαντικό κριτήριο ψήφου, ενώ ακόμη 25% αναφέρει ότι είναι αρκετά σημαντικό.

Το υψηλό αυτό ενδιαφέρον επιβεβαιώνει τις ενδείξεις που υπάρχουν πως οι Κύπριοι έχουν στρέψει την προσοχή τους σε ζητήματα οικονομικής φύσεως το τελευταίο διάστημα και αναμένεται ότι θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία.

Ελάχιστοι είναι οι πολίτες για τους οποίους οι προγραμματικές θέσεις στην κοινωνική πολιτική δεν θα αποτελέσουν κριτήριο ψήφου, σε μια περίοδο που κυριαρχούν οι συζητήσεις για την ακρίβεια και την ποιότητα ζωής. Το 67% τις χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό κριτήριο, ενώ ακόμη 29% δηλώνει πως είναι αρκετά σημαντικό.

Τέλος, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, στον απόηχο των επιπτώσεων του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία στην κυπριακή οικονομία. Το 66% των πολιτών θεωρεί ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του για ένα οικονομικό περιβάλλον που να ευνοεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε μεγάλο βαθμό, ενώ τρεις τους δέκα πιστεύουν ότι θα πρέπει να το πράξει σε αρκετό βαθμό.

Ταυτότητα έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR για λογαριασμό του REPORTER, μεταξύ των ημερομηνιών 24 και 31 Μαρτίου του 2022. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, με δείγμα άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1000 άτομα και η επιλογή του έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα καθορίζεται στο +/-3.1% και ο βαθμός βεβαιότητας στο 95%.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του δείγματος, το 50% ήταν γυναίκες και το 50% άντρες. Το 12% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16% είναι άνω των 65. Το 39% προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από τη Λεμεσό, το 16% από τη Λάρνακα, το 10% από την Πάφο και το 6% από την επαρχία Αμμοχώστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΕΔΩ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν